Wywiady z redaktorami

http://www.metalgearsolid.pl - pytania, opinie i cokolwiek co przyszloby Wam do glowy

Moderatorzy: Lost, Ann, GM

Postprzez Johny Sasaki » Pn lip 07, 08 21:37

Ja dalem loga, zobacz czy jest tam ten wywiad. Jesli jest i chcesz, to mozesz go pociac i wkleic.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Half » Pn lip 07, 08 21:43

Wywiad z Infernalem by Nevar
Edycja by Half

Witaj, Infernal, czy przeszedłeś już MGS4?
Cześć Nevar, nie nie miałem okazji zagrać. Grę znam jedynie ze spoilerów.

Czy nie żałujesz tych spoilerów? Czy może robisz to dla strony?
Nie żałuję. Wiem, że jeszcze przez długi czas nie będę miał okazji zagrać, a jako redaktor muszę choć trochę orientować się w tej części. Są to oczywiście strzępy informacji ale pewien zasób wiedzy muszę posiadać.

Czy z tego, co widziałeś, gra Ci się podoba?
Powiem krótko. Z tego co widziałem - trailery, kilka cutscenek, trochę spoilerów - gra się podoba.

Zdradziłeś drużynę Forum w Pojedynku Forum z Redakcja... Czy znów możemy spodziewac się od Ciebie pytań podobnych jak ostatnio?
Noo, to już jest pomówienie. Nie zdradziłem. Dokopałem się do stołka w redakcji, więc naturalnie przeszedłem do tej drużyny. Pytania? No, to zależy od kapitana. Jeśli zleci mi przygotowanie kilku takich pytań to zrobię to na pewno. Postaram się, żeby nie było łatwo drużynie Forum. :)

Dziekuję w imieniu drużyny Forum i postaram się o to samo z mojej strony...Kiedy pierwszy raz zagrałeś w MGS?
Pierwszy raz? Oj, to było dawno - początek 2001 roku.

W jakich okolicznościach?
Kolega miał demo MGS. Długo je razem męczyliśmy ale to były zaledwie dwie lokacje(doki i heliport), więc pozostawał niedosyt. Postanowiliśmy kupić na spółkę pełną wersję i tak to się stało :)

Czy miałeś kiedyś zaszczyt byc w KGZ?*
Nie, nie miałem. Jeśli kul przeprowadzi się gdzieś bliżej to na pewno się tam pojawię.

Czy widziałeś zakończenie MGS4 i jeśli tak, to czy uważasz je za godne zakończenie serii?
Widziałem zakończenie. Nie mogę jednoznacznie powiedzieć czy jest to godne zakończenie, jako że nie grałem w MGS3, więc zakończenie wątków tej części jest w zasadzie niezrozumiałe dla mnie(nie wiem czy jest dobre czy może złe).Co do zakończenia tematów poprzednich części - nie ma rewelacji ale wszystko jest poprawnie zakończone.

Nie grałeś w MGS3?
nie, nie grałem Nevar.

A znasz fabule?
Trochę znam ale czytając suchy scenariusz nie jestem w stanie wszystkiego zapamiętac.

Czy byłeś zaskoczony powrotami niektórych postaci?
SPOILER
Zaskoczony? Hm, powrót takich postaci jak Eva czy Zero trochę mnie zaskoczył, a to głównie z tego powodu, że postacie te są już w podeszłym wieku. Nie sądziłem, że będą one mogły zdziałać coś jeszcze ale jak widać wiek to żadne ograniczenie ;)

Która częśc serii jest Twoja ulubiona?
Nie będzie to zaskoczeniem jeśli odpowiem, że jest to Metal Gear Solid. Klimat, dobra fabuła i psychologia postaci - to cenię najbardziej.

Czy uważasz, ze seria powinna się zakończyc na MGS4?
Na pewno powinna się zakończyć przygoda Snake'a. Mam nadzieje, że to co powiedział Hideo już się nie zmieni i właśnie tak się stanie. Seria będzie trwać nadal z pewnością i będzie mnie to cieszyć pod warunkiem, że fabuła nie będzie miała nic wspólnego z poprzednimi częściami.

Czy uważasz się za następce kula na Z?
Dopóki kul jest na Zanzibarze, nie mogę nic takiego powiedzieć.

Czy będziesz na tegorocznym Zlocie?
Nie będę niestety. Redaktorzy mnie za to zabiją ale nic na to nie poradzę.

Co możesz powiedziec o czasopiśmie "Zanzibar"?
O, to drażliwy temat. Redaktorzy mają trochę informacji o tym czasopiśmie ale praktycznie nic nie możemy powiedzieć. Powiem tak - przekonacie się sami wkrótce!

Czy lubisz dawac bany?
Czy lubię dawać bany? Daję je tylko na czacie. Szczerze? Nie jest to fajne bo bana nie dostaje się bez powodu - najpierw musi pojawić się głupie zachowanie, sprzeczka itp. Tak więc wokół bana jest niemiła atmosfera :P

Jak trafileś do redakcji?
Napisałem maila do redaktora naczelnego... kul miał na imię... albo to jego nick był, no nieważne. Tak więc napisałem do niego, przedstawił mi warunki okresu próbnego. Przeszedłem okres pozytywnie i jestem w redakcji już blisko 10 miesięcy. Trafiłem do redakcji jak każdy inny redaktor ;)

Co sadzisz o pogłoskach, jakoby kul po przetłumaczeniu dialogów do MGS4 miał odejsc z redakcji?
Sądzę, że kul jest zbyt młody na zakończenie kariery redaktorskiej(Boże jak to wieśniacko brzmi). Dopóki nie założy rodziny albo nie wyjedzie na Księżyc to raczej nie ma co liczyć, że odejdzie.

Ostatnie pytanie: z która postacią z serii najbardziej sie identyfikujesz?
Aj, to chyba najcięższe pytanie. Po dłuższym czasie zastanawiania się nad tym(jako że to pytanie pojawiło się już w wywiadach video) muszę odpowiedzieć, że z żadną postacią. Każdą za coś cenię i każdą za coś karcę. Nie mogę tego jednoznacznie określić.

KGZ*-Kwatera Główna zanzibar'u znana także jako dom Kul'a.
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez Nevar » Cz lip 10, 08 10:56

Half, czy możesz dać wywiad z Lostem?
Nevar
banan

Postprzez Half » Cz lip 10, 08 12:59

Wywiad z Lostem by Nevar
Edit by Half

Witaj, Lost. Przeszedłeś MGS4 -- jak oceniasz ta częsc?
Szczerze to ciężko jest jednoznacznie określić jaka ta część serii wypadła. Fabuła sama w sobie jest świetna - jak zawsze - lecz nie potrafię przetrawić większości chwytów, które zostały centralnie stworzone pod amerykańską publikę.Niech jako przykład posłuży scena oświadczyn Akiby i Meryl w trakcie walki z oddziałem FROGS.

Czy zakończenie MGS4 uważasz za godne zakończenie serii?
Czy zakończenie uważam za godne serii? Stanowczo powiem tak!

Czy zaskoczyły Cie niektóre powroty?
Tak. Nie przypuszczałem, że ujrzę ponownie Mei Ling.

Która częśc serii jest teraz Twoja ulubiona?
Każda z części wyróżnia się czymś niezwykłym na tle pozostałych, dlatego też nie posiadam w swoim prywatnym rankingu tej wyjątkowej.

Co sadzisz o MGS5? Czy powinien byc to sequel, prequel czy może remake? Czy masz jakiś konkretny pomysł na fabule tej części?
Ani jedno, ani drugie, ani tym bardziej trzecie. Nadeszła najwyższa pora aby stworzyć coś nowego. Kolejna część drążąca wątki tego universum tylko by zniszczyła to, co zbydował Kojima na przestrzeni tylu lat. Snake'owi i pozostałej ekipie należy się mimo wszystko emerytura.

Jeśli już ma powstac kolejna częśc, czy uważasz, ze Kojima powinien ja robic?
Jest to dobre pytanie, podbramkowe wręcz. Ujmę to tak: Tylko Hideo może stworzyć coś na poziomie MGSa, ale jest już tym wyraźnie zmęczony i chce on zająć się czymś zupełnie innym...

Kiedy pierwszy raz zagrałeś w MGS? I w jakich okolicznościach?
W roku 2006 bodajże. Okoliczności? Dość standardowe. Mój kolega ze szkoły wspomniał coś o jakimś "Emgieesie" - ninji i kolesiu o ksywie Snake. Po przyjściu do domu ze szkoły wpisałem w wyszukiwarce Metal Gear Solid i natknąłem się na największą stronę internetową traktującą o MGSach w Polsce. Po ujrzeniu screenów itp. z MGS3 po prostu oniemiałem. Jak się historia dalej potoczyła, każdy już chyba się domyśla.

Z którą postacią z serii najbardziej się identyfikujesz?
Ciężko jest powiedzieć. W każdej z postaci(no może nie każdej a jedynie większości;) odnajduję cząstkę siebie. Snake często burknie, Hal jest naiwny, Liquid w czymś ślepo zapatrzony, a Akiba ma częste "wpadki".

Na czym polegał Twój debiut zeszłego roku?
To pytanie należy kierować do osób, które mnie nominowały do tego zaszczytnego tytułu. :)

Co możesz powiedziec o czasopiśmie "Zanzibar"?
O czasopiśmie nie mogę nic powiedzieć bez wcześniejszej konsultacji z Johnym i Kulem.

Czy możemy się spodziewac kontynuacji "Wojen Big Bossa"? Może "Wojny Snake'a" osadzone na Shadow Moses?
o, czy kolejne kontynuacje "Wojen..." ujrzą światło dzienne zależy głównie od czytelników. Jedno jest pewne - na pewno nie pojawi się słowo "Wojny" w kontynuacji.

Czy będziesz na tegorocznym Zlocie?
Niestety nie.

Czy będziesz na Pojedynku Forum z Redakcja?
Tego jeszcze nie wiem.

Ostatnie pytanie: miałeś okazje byc w KGZ -- jakie wrażenie zrobiło na Tobie to miejsce? Czy łatwo tam się dostac?
Jest to dość specyficzne miejsce, które jest swego rodzaju metaforyczna formą w wcale nie tak trywialnym znaczeniu utopii.
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez Nevar » Cz lip 10, 08 14:40

Można teraz te wywiady dać na stronę?

Saladin01, będziesz w sobotę na czacie?
Nevar
banan

Poprzednia strona

Powrót do Zanzibar