Magnificon VI - marzec w Krakowie

http://www.metalgearsolid.pl - pytania, opinie i cokolwiek co przyszloby Wam do glowy

Moderatorzy: Lost, Ann, GM

Postprzez Bushiken » So mar 08, 08 16:33

Cóż nie wiem czy dałbym radę gdyż 28 Marca mam 18 urodzinki.
Jeżeli Gac by jechał to chętnie. Gac na ile dni masz wykupione na 2??
Kul nie możesz sie dowiedzieć kiedy masz?? Wtedy nasza mini wycieczka z Wawy wiedziałaby kiedy jechać.
Abayo!
Bushiken
Revolver Ocelot

Postprzez Lost » So mar 08, 08 16:37

Bushiken napisał(a):Kul nie możesz sie dowiedzieć kiedy masz?? Wtedy nasza mini wycieczka z Wawy wiedziałaby kiedy jechać.

Trochę to zabrzmiało jakby Kulowi to powiewało. Są takie rzeczy na świecie, które od Kula nie zależą niestety.
Lost
Zanzibar

Postprzez Bushiken » So mar 08, 08 16:43

Wiem,a to była miła prośba o próbe dowiedzenia się co i jak u orgów conventu.

Abayo!
Bushiken
Revolver Ocelot

Postprzez kul2 » So mar 08, 08 16:48

O rany.
Naprawde moge do orgow napisac i sie ich zapytac?
Kurde felek dzieki Bushiken, normalnie oswieciles mnie, nie wpadlbym na to.
Dziekuje, pozdro, elo!1111onejeden

Robie sie ironiczny, wiec prosze, przestancie traktowac mnie jak debila, ktory nie wie co ma robic.

jawnogrzesznica Bushiken, jak jeszcze raz zobacze tak idiotyczny post z pytaniami, na ktore odpowiedzi masz juz napisane w temacie to nie bede sie cackal w ostrzezenia tylko od razu ban i tyle.

Robie sie zly, wiec prosze, zacznijcie myslec. Ja rozumiem ze Plan S3 wymusza na Was pisanie jak najwiekszej ilosci postow, ale uwierzcie mi, te idiotyczne nie sa liczone i jedynie zasmiecaja forum.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bushiken » So mar 08, 08 17:17

kul napisał(a):Robie sie zly, wiec prosze, zacznijcie myslec. Ja rozumiem ze Plan S3 wymusza na Was pisanie jak najwiekszej ilosci postow, ale uwierzcie mi, te idiotyczne nie sa liczone i jedynie zasmiecaja forum.

Wiedz że nawet nie miałem nigdy zamiaru pisać postów by nabijać sobie ich liczbę, tym bardziej pod plan S3. I tak wiem że ktoś inny to wygra i nie mam co startować.
I przepraszam za wszystko co Cię zdenerwowało.
Abayo!
Bushiken
Revolver Ocelot

Postprzez kul2 » N mar 09, 08 09:25

Panelik mamy w sobote o 2100, zaraz po Cosplay'u.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Nevar » N mar 09, 08 09:30

Cosplayu z MGS? Będą jakieś zdjęcia?
Nevar
banan

Postprzez kul2 » N mar 09, 08 09:58

Nie. Tak.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Nevar » N mar 16, 08 23:48

Czy będą na Zanzibarze jakieś filmiki z tego panelu?
Nevar
banan

Postprzez Gillian » Pn mar 17, 08 00:46

Mógłbym przywieźć kamerę, o ile się pojawię.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn mar 17, 08 01:10

Ja muszę oznajmić iż chyba jednak na Magnificonie się nie pojawię. Mam kilka wydatków, które muszę niestety priorytetowo załatwić, do tego blisko świąt,a na dodatek tak na prawde jade w ciemno i zapewne jakbym miał być tam na popołudnie to biletów byłoby już brak, a dodatkowo mało kto zdecydował się wesprzeć nas i kupić bilet tym co chcieli pojechać.

Dodatkowo jeszcze chce się skupić już na tej majówce i mieć na nią fundusze i zarezerowowany czas.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » N mar 30, 08 13:06

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrowienia dla Sniper Wolf ;)
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Uzion » N mar 30, 08 13:19

Przez chwile myslalem, ze Hal ma koloratke ;-)

Ogolnie jak konwent sie Wam udal?
Uzion
The Fury

Postprzez kul2 » N mar 30, 08 13:34

Zajebiscie bylo, nie Hal?
Nie mielismy projektora, wszytko ogladalismy na laptopie, czasu nie mielismy na tyle by wszystko zrobic, ale bylo dobrze. Hal sie rozkrecil i nawijal az glupio bylo mu przerwac.
Wieczorem wrzuce moj plan, ktory mial byc wykorzystany oraz postaram sie podac filmy.
Sam panel wyszedl dobrze. Natomiast podroz po Krakowie to byl szczyt komizmu i moznaby z tego dobry film zrobic. Bylo wesolo.
Meeeeeeeeee...

Tematem jakim postaramy się dziś zająć jest kwestia czynników determinujących życie, zarówno postaci w uniwersum MGS, jak i nasze.. Czy są to geny, memy, czy też kontekst historyczny. Trzy czynniki, z których każdy przedstawiony był w innej części serii.
Nie poruszymy jeszcze motywu woli, czucia, które poznamy dopiero po 12 czerwca.

Aby przybliżyć ten temat przygotowaliśmy kilka filmów, które powinny okazać się pomocne. Zaczynamy od Metal Gear Solid i od osoby, która genom poświęciła całe swoje życie.

Film pierwszy:
Naomi podporządkowała swoje życie genom, ponieważ chciała poprzez nie poznać siebie. Patrząc na Solida widzi geny Liquida i Big Bossa, geny morderców, ale patrzy na niego także przez pryzmat informacji które przekazał jej Gray Fox.

Film drugi:
Wiemy już dlaczego Naomi postanowiła zająć się genetyką. Jest przekonana że przyszłość genetyczna jest zapisana w DNA, ale mimo wiedzy o tym co nastąpi z genami w następnych kilku pokoleniach nie może powiedzieć co wydarzy się w ciągu kilku najbliższych godzin.

Spójrzmy teraz na Liquida, który podobnie jak Naomi, pokłada ogromną wiarę w geny. Nie poświęcił się ich badaniu, ale…no właśnie.

Film trzeci:
Drugi wąż jest ogarnięty kompleksem swoich genów. Nienawidzi Big Bossa. Uważa, że to kim jest jest spowodowane recesywnymi genami. Myśli, że istnieje tylko po to by Solid mógł żyć. Nie zdaje sobie sprawy z tego, że na poziomie genetycznym jest dokładnie taki sam jak brat. W gruncie rzeczy ukształtowały go informacje nie geny…

A teraz zakończenie.

Film czwarty:
Naomi przeszła metamorfozę. Zrozumiała co w życiu jest najważniejsze i, że nie są to geny.
Przez całą grę podążaliśmy za motywem genów, ich roli w życiu bohaterów, tylko po to, by pod koniec teoria głosząca iż to geny nami kierują mogła zostać obalona.

Memy, motyw przewodni drugiej części serii MGS. Najprościej zdefiniować można memy jako jednostkę informacji zapisaną w mózgu, lub na innym nośniku, nie jest to jednakże jedyna akceptowalna definicja, ale nam na dzisiaj wystarczy ;)

Film pierwszy:
Informacja w formie cyfrowej zalewa świat. Wymyka się spod kontroli. A Patrioci nie lubią tego czego nie mogą kontrolować.
Doskonale zdają sobie sprawę z tego jak ważne są informacje, jak dzięki nim można dowolnie kształtować umysły ludzi.
Emma pracowała dla nich, więc równie dobrze jak Johnson zdaje sobie sprawę z potęgi informacji.

Film drugi:
Co się dzieje gdy świat zna jedynie 40% prawdy? Nic. Kręci się dalej, żyjemy w nieświadomości, ale skoro nie wiemy o niej to nam nie przeszkadza. Irytuje jedynie tych, którzy wiedzą coś więcej.
GW przejmie kontrolę nad wszystkimi informacji, wszystko pod kontrolą. Jak u Orwella. Świat idealny. Zakładając oczywiście, że życie kręci się jedynie wokół informacji.

Film trzeci:
No właśnie, przecież mamy coś więcej niż informacje. Mamy ideały. W które warto wierzyć, za które warto umierać.
Samodzielne decyzje co do tego co mamy robić, to także jest ważne.

Film czwarty:
Podobnie uczucia, które musimy przekazać kolejnym pokoleniom. To my odpowiadamy za historię, niesiemy kaganek oświaty. Jesteśmy odpowiedzialni za przyszłość tak samo jak i za przeszłość.

Czy wszystko należy sprowadzać do zestawu memów i twierdzić iż to one są najważniejsze?
Przecież sposób w jaki patrzymy na informacje jest uwarunkowany przez historię. Najlepszym tego przykładem są wydarzenia w Katyniu, oraz ich zmienianie na potrzeby rządów.

Trzecia część sagi porusza właśnie ten temat.

Film pierwszy:
Sam początek gry, a Hideo już ogranicza rolę nauki, twierdząc poprzez The Boss że nie można nauczyć wszystkiego. Jedynie tego co tak naprawdę nie jest najważniejsze.
The Boss jawi się nam tutaj jako osoba całkowicie oddana krajowi. Pomimo tego iż jest świadoma faktu iż służy jako narzędzie, wierzy w swoją misję.
Jednakże najbardziej znamienna wypowiedz to ta głosząca iż to czasy w jakich żyjemy odpowiadają za misję, bowiem wszystko inne się zmienia.

Film drugi:
Eva całkowicie nieświadoma o istnieniu innych krajów i kultur. Nagle zdała sobie sprawę, że nie ma nic stałego, wszyscy zmieniamy się zgodnie ze zmianą środowiska w którym żyjemy, oraz z czasami które mają na nas znaczny wpływ.
Wystarczy powiedzieć, że Koreańczycy, którzy ciągle uwikłani są w Zimną Wojnę zupełnie inaczej odebrali MGS3. Podeszli do tego bardziej uczuciowo.
Gdzie jest prawda? Ukryta między kłamstwami. A może w ogóle jej nie ma?

Film trzeci:
Prawda.
Wszystko z góry ukartowane. Cały misterny plan ułożony tylko po to by coś udowodnić. Największe poświęcenie z możliwych, oddanie swojego życia za kraj. Świadoma tego, że kolejne pokolenia będą na nią patrzeć jak na zdrajczynie. To nie było dla niej najważniejsze. Najważniejsze było to co o niej myślał Naked Snake.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez uci » N mar 30, 08 21:40

Plan naprawde ciekawy.

Ale, ale...
To serio jest Sniper Wolf ? O_o
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Nevar » Pn mar 31, 08 07:56

Ale kul ma minę na ostatnim zdjęciu!

Czy są jakieś filmiki z tego?
Nevar
banan

Postprzez kul2 » Pn mar 31, 08 08:01

Nie.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Dregor » Pn mar 31, 08 18:10

uci napisał(a):Ale, ale...

Jasne to najładniejsza i najbardziej pełna sexu Sniper Wolf jaką widziałem:D!!!
Btw: Panel był bardzo dobry, tylko szkoda że tak mało ludzi było( głównie dlatego że sie cosplay wydłużył:/)

Ostatnie zdjecie najlepsze, prawie sie na nim ze śmiechu popłakałem:D:D:D
Dregor
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » Pn mar 31, 08 18:38

Tak tylko UCIemu chyba chodzi o to czy to TA Sniper Wolf, a dokładnie jedna z użytkowniczek tego forum.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Pn mar 31, 08 18:40

To nie ona.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Nevar » Pn mar 31, 08 18:43

Może to S@rdynka_z_pushki?
Nevar
banan

Postprzez kul2 » Pn mar 31, 08 18:45

Dregor napisał(a):
uci napisał(a):Ale, ale...

Jasne to najładniejsza i najbardziej pełna sexu Sniper Wolf jaką widziałem:D!!!
Btw: Panel był bardzo dobry, tylko szkoda że tak mało ludzi było( głównie dlatego że sie cosplay wydłużył:/)

Ostatnie zdjecie najlepsze, prawie sie na nim ze śmiechu popłakałem:D:D:D

Ah witam :)
Ciesze sie ze sie podobalo.

Nevar, to nie ona i nie kontynuuj watku bo juz kiedys za obrazanie S@rdynki bana dostales.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez uci » Pn mar 31, 08 22:36

no ja chcialem dodac jeszcze że szkoda że Panna Sniper Wolf pojawia się tylko na jednej fotce;)
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Johny Sasaki » Śr kwi 09, 08 08:17

Moze pojawi sie na forum kiedys;)

Tak swoja droga - a narzekales kul na gg, ze ja jestem monotematyczny jak to zdjecie zobaczylem.

Macie gdzies moze jakies recznie spisywane zapiski takie jak przed pierwszym panelem? Te co Halus spisywal w pociagu byly debest:)
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez kul2 » Śr kwi 09, 08 18:41

Bo jestes i nawet nie potrafisz przeczytac calego tematu.
kul2
Niewidzialna Armia

Poprzednia strona

Powrót do Zanzibar