Egzony oraz introny

Pytania dotyczące Sons of Liberty i dodatku Substance

Moderatorzy: Snake., GM

Egzony oraz introny

Postprzez SaladinAI » Pt paź 02, 09 10:20

Zaczynamy od tekstu Solidusa w końcówce gry:

All I want is to be remembered. By other people, by history. The Patriots are trying to protect their power, their own interests, by controlling the digital flow of information. I want my memory, my existence to remain. Unlike an intron of history, I will be remembered as an exon. That will be my legacy, my mark on history. But the Patriots would deny us even that, I will triumph over the Patriots, and liberate us all. And we will become the "Sons of Liberty"!

Zasadniczo idea tych słów jest prosta, Solidus wspomina jednak o tym że zostanie egzonem historii. O co chodzi? Zarówno egzony jak i introny to pojęcia z zakresu genetyki. Egzon to ten odcinek genu który zostaje zachowany w transkrypcji DNA. Intron to ta część DNA która z kolei nie zostaje przepisana podczas transkrypcji, zostaje wycięta a więc jest mało ważna, gdzie natomiast egzony zawierają zasadnicze informacje o budowie białka.

Tłumacząc to na język MGSowy, możemy wyobrazić sobie proces transkrypcji jako cenzurę Patriotów przez którą informacje niewygodne lub śmieci (intron) nie są przekazywane dalej. Dopiero dane mające wartość dla struktury społecznej (egzon) przechodzą przez ten filtr. Stąd Solidus zostanie egzonem historii jako ten który zdołał się przebić przez cenzurę Patriotów i zaistnieć w historii. Nabiera to też innego znaczenia jeżeli spojrzymy na Solidusa pod względem reprodukcji, której to został pozbawiony. Pod tym względem jest intronem niezdolnym do przekazywania swojego DNA innym. Zostanie egzonem zapewni mu informacja zapisana na kartach historii.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pt paź 02, 09 16:52

O ile pamiętam to koniec końców Solidusowi nie udało się dokonać tego co chciał, bo chyba jak pamiętam to zatuszowano jego udział we wszystkim, ludzie dowiedzieli się tylko o uderzeniu Arsenala w manhattan
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Half » So paź 10, 09 23:23

uci napisał(a):ludzie dowiedzieli się tylko o uderzeniu Arsenala w manhattan

A jest gdzieś powiedziane jaka była "oficjalna" prawda o Arsenale?
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez uci » So paź 10, 09 23:35

w 4ce jest wspominane o ataku na manhattan i że brała w tym udział armia najemników, co miało być powodem na wprowadzenie SOP
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » Pn gru 28, 09 23:47

Heh, pamiętam jak byłem młody i świeżo po lekcjach biologii, na których mówiliśmy o genetyce, przechodziłem po raz drugi ten moment. Wyłapałem nawiązanie, przez co byłem z siebie nieźle dumny ; ).

I akurat bardzo podobały mi się te słowa Solidusa. Bardzo zdeterminowana postać. Wręcz kusiło, żeby to jednak jemu pomóc i zniszczyć Patriotów. No ale jednak trzeba było wykonać to ostatnie zadanie wg scenariusza, odegrać swoją rolę w symulacji - co swoją drogą też zgrabnie tłumaczy niemożliwość wyboru. Na tym też polega magia MGS2. W grach często pojawia się ta wątpliwość - po co ja mam to robić? dlaczego nie mogę tego zrobić inaczej? MGS2 wyjaśnia to fabularnie.
Gillian
Uber Big Boss

Powrót do Metal Gear Solid 2 i Substance