Mam problem z Solidusem

Pytania dotyczące Sons of Liberty i dodatku Substance

Moderatorzy: Snake., GM

Mam problem z Solidusem

Postprzez Loc » So lis 24, 07 17:22

przechodze Metal Gear Solid 2 (wersja podstawowa, nie Substance) na Euro Extreme. Mam problem, zaraz po walce z RAYami jest taka interaktywna cutscenka - trzeba bardzo szybko wciskac trojkat przez ok. jedna minute. I problem jest taki, ze nie daje rady. Probowalem "metoda koszulkowa", probowalem przesuwac dlugopisem po padzie i nic. I przyszlo mi do glowy, ze moze podlacze pada od kompa pod USB, zeby wlaczyc funkcje Turbo. Podlaczylem, swieci sie przycisk, ale nie dziala (tzn. nie reaguje mi na naciskanie). Pad to Speedlink ThunderStrike. Prosilem kula o pomoc, probowal pomoc (za co Ci dziekuje), ale niestety nie wychodzilo mi. Wiec pozostaje mi tylko zaczekac na podpowiedz - czy mozna skonfigurowac ten pad zeby dzialal na PS2? jak by co, to daje link o tym padzie (po niemiecku)
http://games.bumble.ch/zubehoer_pc/spee ... white.html

bardzo dziekuje, jesli bedziecie chociaz probowali pomoc. Bo ten etap mnie wnerwia juz 4 dni :|
Loc
Red Blaster

Gram: O cholera xDDD
Czytam: RationalWiki

Postprzez Gac666xx » So lis 24, 07 17:25

Żaden pad, który nie ma bezpośredniego wejścia do PS2 nie będzie funkcjonował z konsolą.
Tak więc pozostaje ci nawalanie przycisków do upadłego na oryginalnym padzie.

Zaś druga rada jest taka. To, że na padzie jest turbo nie znaczy, że nie da się szybciej i w wypadku EE w MGS2 to jest jak najbardziej wskazane.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Loc » So lis 24, 07 18:19

wytlumacz mi dokladniej o co Ci chodzi z drugim rozwiazaniem, bo nie kumam.
Loc
Red Blaster

Postprzez Gac666xx » So lis 24, 07 18:20

Chodzi o to, że nie masz co liczyć na przycisk Turbo.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Loc » So lis 24, 07 18:22

no kurde, to musze latac po miescie i pytac sie ludzi, czy za 3 dychy wcisna mi ten trojkat xD

dzieki za rady Gac666, zobaczymy, czy moze ktos jeszcze sie odezwie
Loc
Red Blaster

Postprzez pliskin2 » So lis 24, 07 20:41

Kurcze też miałem z nim problem...i nie przeszedłem :/ 2h próbowałem!
Z tego co policzyłem i pamiętam, to Solidus "dusi" nas 1 minutę!
pliskin2
Arnold

Postprzez Ann » N lis 25, 07 14:52

Spróbuj podczas mashowania trójkąta wychylić gałkę analogową (obojętnie którą, obojętnie w którą stronę, ale najlepiej w lewo, bo tak chyba najwygodniej). To odrobinę ułatwia sprawę (wolniej schodzi pasek LIFE).
My heavens are brass.

心のチャイム
Ann
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » N lis 25, 07 15:01

Ta, ale wiele to nie zmienia.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Ann » N lis 25, 07 15:03

Ale zawsze coś. Mnie pomogło.
My heavens are brass.

心のチャイム
Ann
Zanzibar

Postprzez uci » Pn lis 26, 07 20:25

SOlidus nas nie tyle dusi, co wysysa powietrze z naszych płuc (czy jakoś) odsuwając gałkę (głowe w bok) wydostajemy sie spod strumienia, a to ejdnak te 2 sekundy dla nas.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez nekal92 » Cz sie 06, 09 15:10

pliskin2 napisał(a):Kurcze też miałem z nim problem...i nie przeszedłem :/ 2h próbowałem!
Z tego co policzyłem i pamiętam, to Solidus "dusi" nas 1 minutę!

ja, jak zbierałem tagi na plancie, to dokładnie w tym samym miejscu mi się zacięło [od tego czasu już nie grałem w SoL]. Dzisiaj postanowiłem wrócić do gry. Próbowałem kilka razy i ... wciąż to samo. ;/ Z wychyleniem gałki też próbowałem i efekt podobny. :|
nekal92
Arnold

Postprzez Bati » Wt sty 12, 10 19:49

Nie ma jakiegoś problemu, który by sam 'wciskał' dany klawisz z pewną częstotliwością? Próbuję już 3 dzień z rzędu i nic;/. A ta gra tak mnie kusi, żeby poznać zakończenie, ech.
A trainer u mnie nie działa, także nici z tego.
Bati
Inkarnacja VR

Postprzez ArecaS » Wt sty 12, 10 20:04

No to ćwicz... Akurat w MGS2 masz tę sekwencję banalną w porównaniu z MGS1, więc nie narzekaj tak bardzo. A żadnego prostszego sposobu nie ma, więc nie szukaj. Możesz co najwyżej kombinować z różnymi technikami wciskania tego klawisza, jak ja przy poprzedniej części, ale to nadal liczy się ćwiczenie.

BTW
Jak zależy Ci na samym outro to czemu nie obejrzysz go sobie na YouTube? Bo przechodzenie gry na jakiś kodach, trainerach czy innych wspomagaczach daje mniej więcej taką samą frajdę - zero satysfakcji...
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Bizon » Śr sty 13, 10 00:02

ArecaS napisał(a):Akurat w MGS2 masz tę sekwencję banalną w porównaniu z MGS1

Na niższych poziomach trudności. Od Extreme zaczynają się SCHODY
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gillian » Śr sty 13, 10 07:27

A w ogóle jaki nonsens. Żeby poziom trudności danego fragmentu gry zależał od tego, jak szybko molestujesz pada. Jak za czasów Track&Fieldów i innych Olympic Games.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr sty 13, 10 12:24

Bo dopiero na Extreme to jest trudne ;P.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Bati » Śr sty 13, 10 16:47

ArecaS napisał(a):No to ćwicz... Akurat w MGS2 masz tę sekwencję banalną w porównaniu z MGS1, więc nie narzekaj tak bardzo. A żadnego prostszego sposobu nie ma, więc nie szukaj. Możesz co najwyżej kombinować z różnymi technikami wciskania tego klawisza, jak ja przy poprzedniej części, ale to nadal liczy się ćwiczenie.

BTW
Jak zależy Ci na samym outro to czemu nie obejrzysz go sobie na YouTube? Bo przechodzenie gry na jakiś kodach, trainerach czy innych wspomagaczach daje mniej więcej taką samą frajdę - zero satysfakcji...

Metal Gear Solid 2 jest ponoć skradanką. Jest skradanką, a nie arcadem, gdzie trzeba jak najszybciej walić w przyciski. Dlaczego nie może być taki QTE jak w Gears of War 2, gdzie były bardzo subtelne i nie było przesadnie trudne? Żeby poznać zakończenie, muszę puścić wcześniej parę bluzgów? Ciężka walka z bossem daję dużą satysfakcję: "Wreszcie uwaliłem tego dziada", natomiast coś takiego przyprawia mnie jedynie o myśl, że jak się uda, to wreszcie będę miał to z głowy.
Bati
Inkarnacja VR

Postprzez ArecaS » Śr sty 13, 10 17:00

Ekhem... Albo bierzesz wszystko, albo nic. Niestety, tak ktoś zaprojektował tę grę i bynajmniej nie uważam by był to głupi fragment, choć zdecydowanie trudny. Poza tym, to naprawdę jest do zrobienia, a te pary bluzgów rzucił chyba każdy, kto MGS1 czy 2 skończył. Szybszej metody - brak.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Bati » Śr sty 13, 10 17:37

Cóż, ja tam w MGS nie gram, dla gameplayu, ktory jest co najwyzej dobry (problemy z kamera), a dla fabuly, klimatu i postaci. Chce poznac zakonczenie i je PRZEZYC, a nie obejrzec sobie film na jutubie.
Bati
Inkarnacja VR

Postprzez ArecaS » Śr sty 13, 10 18:49

No to masz problem. W MGS2 tego fragmentu nie idzie ominąć, więc nie zostaje Ci nic innego niż się męczyć. Więcej Ci chyba nikt nie doradzi.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666 » Śr sty 13, 10 18:57

Widać tutaj pokolenie, które w Track & field grało i które nie :D.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Snake. » Śr sty 13, 10 21:35

Dobra, usunąłem posty odnoszące się do "wpadki" grabczasa, już nie rozmywajmy więcej.
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Xello » Cz sty 14, 10 00:49

Zawsze możesz zaliczyć grę na innym poziomie trudności - problem zniknie. Za drugim razem nie musisz oglądać filmików i słuchać dialogów - całość jest wtedy do zaliczenia w jakieś 3h.
Popularność MGSów: MGS2 - 7 mln, MGS4 - 5 mln MGS3 - 4 mln. Zapamiętać i nie opowiadać głupot!
Xello
Black Viper

Postprzez plazi » Cz sty 14, 10 07:36

Co do European Extreme. Są 4 metody najskuteczniejsze metody:

1) Jeśli jesteś masochistą, sadystą, lubisz BDSM i lubisz zadawać sobie ból, ta metoda jest w sam raz dla Ciebie.Naciskamy Trójkąt jak najszybciej, jak najmocniej. Tyle. 60 sekund, final destination.

3) Kontroler Turbo. Betka. Nawet nam nie spadnie pasek życia lol Na YT jest filmik.

3) Łyżkowa metoda: Akurat mój faworyt. Sprawdza się wręcz świetnie i nie ma szkód.
Używałem jej za moim podejściem na EE. Bierzemy łyżkę, dosyć małą, taką do herbaty. Mocno trzymamy, kładziemy palec wskazujący w zagłębieniu, o tak: http://img130.imageshack.us/img130/5861 ... fafafa.jpg ( te pomarańczowe linie to ręka) Potem kładziemy łyżkę na pada w okolicy trójkąta. Rozkładamy się wygodnie. Kiedy zaczyna nas dusić naciskamy łyżką na trójkąt i delikatnie przekładamy ją z jednego końca trójkąta na drugi. Naciskamy mocno, bardzo. Metoda sprawdza się świetnie. Wytrzymałem 59 sekund.

4) No i ostatnia, do której sam się posunąłem... Maszyna do szycia / wiertarka... Ja akurat użyłem wiertarki, kolega maszyny. Polecam wiertare ponieważ na padzie została mi rysa w okolicy trójkąta. Jego pad się prawie rozleciał. Bierzemy wiertare, odpalamy, zaczyna się, i końcówką w poziomie kręcimy nad trójkątem, wiertło będzie uderzać w trójkąta i włala.

Od razu piszę iż nie ponoszę odpowiedzialności za szkody jakie owe metody mogą wam wyrządzić.

EDIT: Tak widzę błąd/powtórkę w pierwszym zdaniu :P Ale jej nie poprawię bo jest słitaśna i mi przypomina jak często się powtarzam.
plazi
rofl

Postprzez Tyka » Cz sty 14, 10 10:07

Można też zrobić podobnie jak przy nr. 3 tylko paznokciem, wystarczy tylko przesuwać paznokieć po trójkącie (można na youtube znaleźć jak ktoś to robił).
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Bizon » Cz sty 14, 10 13:17

plazi napisał(a):4) No i ostatnia, do której sam się posunąłem... Maszyna do szycia / wiertarka... Ja akurat użyłem wiertarki, kolega maszyny. Polecam wiertare ponieważ na padzie została mi rysa w okolicy trójkąta. Jego pad się prawie rozleciał. Bierzemy wiertare, odpalamy, zaczyna się, i końcówką w poziomie kręcimy nad trójkątem, wiertło będzie uderzać w trójkąta i włala.

Hahaha, metoda z maszyną do szycia - geniusz xD. Będę musiał spróbować :D
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Simon » Cz sty 14, 10 14:57

plazi napisał(a): wiertarka... Ja akurat użyłem wiertarki,

Wymiękam:D
Plazi, rządzisz!
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Pabian01 » Cz sty 14, 10 20:35

To ja też taki dawno temu wymyślony sposób powiem.

Wystarczy koszulka, jakiś T-shirt, nakładamy go na palec i nie wciskamy a przesuwamy nim po trójkącie
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » Cz sty 14, 10 20:59

Hmm... Jak w MGS1 grałem, to tak pomysłowy nie byłem. ;) Ja sobie poradziłem z padem z klawiszami z twardego plastiku, a rzeczony klawisz katowałem płaską stroną ołówka, po wprowadzeniu mojej dłoni w stan niemal skurczy. Satysfakcja jak diabli, ale na Extreme bym chyba nie wyrobił. ;) W MGS2 starczył mi zwykły DS2 i naciskanie kciukiem, więc było sporo łatwiej.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez deadspace6 » So lut 20, 10 18:08

Bizon napisał(a):plazi napisał/a:

4) No i ostatnia, do której sam się posunąłem... Maszyna do szycia / wiertarka... Ja akurat użyłem wiertarki, kolega maszyny. Polecam wiertare ponieważ na padzie została mi rysa w okolicy trójkąta. Jego pad się prawie rozleciał. Bierzemy wiertare, odpalamy, zaczyna się, i końcówką w poziomie kręcimy nad trójkątem, wiertło będzie uderzać w trójkąta i włala.

Hahaha, metoda z maszyną do szycia - geniusz xD. Będę musiał spróbować :D

Ja znam jeszcze jedną metodę. Można położyć pada na stole jak na święta ktoś pierniki wałkuje i tym wałkiem po trójkącie jeździć. Problem w tym że to dwie osoby muszą pracować i jeszcze konsola może się od mąki pobrudzić :P :P
deadspace6
Fortune

Powrót do Metal Gear Solid 2 i Substance