Chiński szpieg czyli o nieznanym obliczu Snake'a

Pytania dotyczące Sons of Liberty i dodatku Substance

Moderatorzy: Snake., GM

Chiński szpieg czyli o nieznanym obliczu Snake'a

Postprzez SaladinAI » So gru 26, 09 19:01

Snake jako agent Chin. Kontrowersyjna propozycja. Protagoniści zawsze są neutralni, nie opowiadają się za którąkolwiek ze stron, są pionkami w grze bogów, uwięzieni i zdani na ich łaskę oraz niełaskę między metafizyczną walką dualistycznych sił. Uwolnienie oznaczałoby wybranie własnej drogi, wyrazistej postawy formującej go do roli gracza.

Wąż jako chiński znak zodiaku. Osoby urodzone w Roku Węża mają być charyzmatyczne, posiadać przywódczą i silną osobowość. Są przebiegli, inteligentni, zdolni do głębokich przemyśleń. Będą walczyć o to w co wierzą i nie pozwolą by cokolwiek mogło stać na ich drodze.

Snake nie urodził się w Roku Węża, on po prostu nim jest. Kojima za to otwarcie przyznawał się do inspiracji zodiakiem gdy ogłosił że rok 2001 będzie rokiem Snake'a. Ten rok właśnie był rokiem Metalowego Węża. Kiedy urodził się Big Boss? Rok 2014 był rokiem Wodnego Węża i znów oczywisty powód by w tym czasie wrócić do przygód Snake'a.

Według pierwotnego założenia, w głowie Kojimy tliła się myśl by ze Snake'a uczynić agenta Chin. Prowadziła go ku temu oczywista symbolika, na założeniu jednak się skończyło. Choć jakby głębiej się temu przyjrzeć to Snake wciąż ma wiele wspólnego z tym krajem. Kim była jego matka? Oczywiście wiemy, jej związek z Chinami nie może być przypadkowy. Zabawne - Chiny miały stanowić, po komunistycznej Rosji, nowy rodzaj zagrożenia. W tym kierunku dążył MGS 3, a Snake mógłby być ich szpiegiem.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pn gru 28, 09 23:20

Sorry, ale dla mnie ten tekst jest jakiś niespójny, niejasny i generalnie bez myśli przewodniej.

Pierwszego akapitu nie rozumiem. Może nienajmądrzejszy jestem, ale jak się ta neutralność protagonistów ma mieć do całej reszty? Dlaczego są neutralni? Skoro przyjmiemy, że Snake nie był chińskim agentem, to jednak nie jest chyba taki neutralny, bo walczy dla jednej ze stron?

Ok, a jak się do tego wszystkiego mają chińskie znaki zodiaku? Szukasz inspiracji, jakimi mógłby się kierować Kojima? A rok 2014? Rok Wodnego Węża (Liquid Snake) i MGS4. Ale jak to się ma z kolei do tego, że niby Snake miałby być chińskim agentem? Czy to znów szukanie inspiracji? Tylko nie rozumiem do końca związku.

Mówisz o "pierwotnym założeniu". A gdzie to założenie było sformułowane? Bo ja np pierwszy raz słyszę o takim "pierwotnym założeniu". I gdzie ta "oczywista" symbolika? Bo na razie widzę jedynie jakieś lata węży. Bo wydaje mi się, że gdyby ten Snake miał być szpiegiem Chin, to jednak musiałby być dość wcześnie zwerbowany. A nie widzę argumentów za tym przemawiających.

Coś szukasz, o czymś piszesz, ale jest to tak niejasne, pozbawione argumentów, że zupełnie nie mam pojęcia nawet w którą stronę pociągnąć polemikę. Mamy tezę, ale żadnego sensownego jej potwierdzenia. Jedynie błądzenie w mroku. Tak to widzę.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn gru 28, 09 23:56

twilite kid napisał(a):Może nienajmądrzejszy jestem, ale jak się ta neutralność protagonistów ma mieć do całej reszty?

Bo w zasadzie po której stronie stoją bohaterowie? Taki Raiden w dwójce czy nawet Snake - oni wszyscy wpadli między młot a kowadło, między walkę tytanów w postaci Solidusa i Patriotów. Są pionkami ale nie wybierają stron walki, dlatego gdyby Snake byłby chińskim agentem zmieniłoby to jego nastawienie i cel misji. Zamiast Snake w walce między Patriotami i Solidusem mielibyśmy Snake'a stojącego obok tych sił i kształtującego jakoś walkę a nie kogoś kto płynie tylko z prądem wydarzeń.

twilite kid napisał(a):Ok, a jak się do tego wszystkiego mają chińskie znaki zodiaku? Szukasz inspiracji, jakimi mógłby się kierować Kojima? A rok 2014? Rok Wodnego Węża (Liquid Snake) i MGS4. Ale jak to się ma z kolei do tego, że niby Snake miałby być chińskim agentem? Czy to znów szukanie inspiracji? Tylko nie rozumiem do końca związku.

Ogólny związek z Chinami, po prostu nawiązania do tego kraju z których jednak nie wykluło się nic konkretnego niestety.

twilite kid napisał(a):Ok, mówisz o "pierwotnym założeniu". A gdzie to założenie było sformułowane? Bo ja np pierwszy raz słyszę o takim "pierwotnym założeniu".

Kojima wspomina o tym w Grand Game Plan.

twilite kid napisał(a):I gdzie ta "oczywista" symbolika? Bo na razie widzę jedynie jakieś lata węży. Bo wydaje mi się, że gdyby ten Snake miał być szpiegiem Chin, to jednak musiałby być dość wcześnie zwerbowany. A nie widzę argumentów za tym przemawiających.

W sensie właśnie tych lat, znaków zodiaku w końcu samych słów Kojimy. Werbowanie nie nic do rzeczy, Snake mógłby się sprzedać Chinom choćby w walce przeciwko Patriotom widząc w nich jedyną siłę zdolną się przeciwstawić. A właśnie dopiero po upadku ZSRR, Chiny miały stać się nowym zagrożeniem dla USA. Czy tak myślał Hideo to ja nie wiem, zresztą to są moje spekulacje oparte właśnie na takim naciąganym kojarzeniu faktów, ale przecież nie mamy niczego innego skoro sam pomysł został zarzucony.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Wt gru 29, 09 00:06

Ok, już rozumiem. Brakowało mi właśnie tych kilu informacji, bo tekst wydawał się jakiś mdły.

gdyby Snake byłby chińskim agentem zmieniłoby to jego nastawienie i cel misji
No ok, a skąd pewność, że Chiny stanęłyby po którejś ze stron?

Poza tym Snake takim pionkiem do końca chyba nie był. Przecież wiedział po co walczy, należał do Philanthropy. Na samym końcu rzucił się za Liquidem, który chciał zniszczyć Patriotów. Raiden rzeczywiście był pionkiem, on nie wiedział o niczym. Snake natomiast był dobrze poinformowany i wcale nie znalazł się przypadkowo w tym całym zamieszaniu.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt gru 29, 09 00:42

twilite kid napisał(a):No ok, a skąd pewność, że Chiny stanęłyby po którejś ze stron?

Czysty fakt konkurencji, ciśnienie ewolucyjne. Zobacz jaką pozycję osiąga dziś ten kraj, stając się powoli zagrożeniem dla gospodarek UE czy Stanów, będąc przynajmniej graczem którego nie można lekceważyć.

twilite kid napisał(a):wcale nie znalazł się przypadkowo w tym całym zamieszaniu

Właściwie to Liquid podsyłał mu informację, Snake był wykorzystywany jak inni - tak to widzę. Nawet na Big Shell mówi że dane na temat Patriotów i Arsenal Geara dotarły do niego całkiem niedawno. Taki świadomy to on chyba nie był.
SaladinAI
Cipher watches all

Re: Chiński szpieg czyli o nieznanym obliczu Snake'a

Postprzez Snake_VR5 » Pt kwi 30, 10 16:14

Saladin01 napisał(a):w głowie Kojimy tliła się myśl by ze Snake'a uczynić agenta Chin.

Tą myśl i tak wdrożył do serii MGS, a to za sprawą takiej postaci jak EVA. Swoją drogą kto wie czy Hideo Kojima nie wróci jeszcze to tego pomysłu w takiej formie jak w przypadku Metal Gear AC!D, lub jakiejś alternatywnej historii. I kto jeszcze wie, może Chiny jako nowy rodzaj zagrożenia odegrają jeszcze swoją role.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Powrót do Metal Gear Solid 2 i Substance