Solid bohaterem MGS2

Pytania dotyczące Sons of Liberty i dodatku Substance

Moderatorzy: Snake., GM

Solid bohaterem MGS2

Postprzez uci » Śr sie 15, 07 22:25

Wydzielone z http://www.metalgearsolid.us/forum/viewtopic.php?t=331

no a MGS2? tam solid był tylko postacią drugo planową.

Mysle ze MGS jako cały tytul zostanie, bo jest sporo wart (jako rozpoznawalne logo) sama nazwa Metal gear bardziej się kojarzy już z Mechem z gry Metal gear solid.
Ostatnio edytowano Cz sie 23, 07 18:21 przez uci, łącznie edytowano 1 raz
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Bizon » Śr sie 15, 07 22:34

uci napisał(a):no a MGS2? tam solid był tylko postacią drugo planową.

Tego bym pewien nie był Uci.
Wg. mnie Solid jest w MGS2 równie ważny co Raiden. Może jego wątek nie był tak rozwinięty, ale sądzę, że to nadal główny bohater tej gry.

Co innego DGN2, bo tam podobno będzie wszystko pokazane z perspektywy Sneja, czyli nadal main hero ;)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gillian » Śr sie 15, 07 23:14

Solid wciąz był głównym bohaterem MGS2 : )
A na pewno nie postacią drugoplanową!
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Śr sie 15, 07 23:45

jakby solid był main hero to w DGN 2 nie musieli by pokazywać jego historii ;)

Chodzi mi o to że w MGS na tankerze Solid byl tylko tłem pod historie Raidena, grajac tam drugie skrzypce, cała uwaga tam byla skierowana własnie na raidena.
A mimo tego gra zachowała dodatek w nazwie Solid.
Tak samo w MGS3 też mamy Solid choć gramy BB.
PO też ma w tytule Solid.

więc tytuł pewnie zostanie, jest zbyt rozpoznawalny, zmienią się chyba tylko bohaterowie.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Sashh » Cz sie 16, 07 00:50

Solid Snake 1989 napisał(a):Ale wydaje mi sie że duchowo 3 bardzo nawiązywała do Solida, choćby kwestie wypowiadane przez BB, nie mówiąc już o samym psedonimie. No i jak by nie było to historia ojca SS.

No dobra, to jest jakieś tłumaczenie. Tylko dlaczego dziwnym trafem dwa pierwsze MG są bez tego słowa w tytule?
Sashh
Coward Duck

Postprzez uci » Cz sie 16, 07 07:37

Solid oznaczalo także przejście serii w 3D, dlatego uważam ze kazdy kolejny MG z serii bedzie miał dodatek Solid.
uci
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Cz sie 16, 07 11:15

uci napisał(a):Chodzi mi o to że w MGS na tankerze Solid byl tylko tłem pod historie Raidena, grajac tam drugie skrzypce, cała uwaga tam byla skierowana własnie na raidena.

Nie jest to tematem dyskusji tego tematu, tak jak i kilka ostatnich postow, ale nie zgodze sie.
Zmienil sie narrator, ale to ciagle Solid jest glownym bohaterem. Kojima tez to podkreslal. Raiden ma nam pokazac roznice pomiedzy swiezym zolnierzem, a starym cynikiem Snake'm.
To opowiesc Solida, w ktorej Raiden jest tylko bohaterem.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kotlet_schabowy » Pt sie 17, 07 18:12

Wiecie, dzięki analizom i interpretacjom, tudzież wypowiedziom Kojimy możemy utrzymywać, że "tak naprawdę jest", ale patrzmy na to też w sposób prostszy, na chłopski rozum : Raiden gra w MGS 2 pierwsze skrzypce i już, i nie chodzi mi tylko o gameplay.

Co do tytułu, zgadzam się z Ucim, "Metal Gear Solid" to marka.

Co do ciągnięcia serii w nieskończoność, to zostaję przy tym, co zawsze mówiłem / pisałem : nikt nie każe nikomu nic kupować ani w nic grać. Gdyby, powiedzmy, MGS 6 dostawał w pisamch oceny nie przekraczające 6/10, to nie kupiłbym go i tyle, najwyżej w miarę możliwości zagrał z ciekawości :).
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez kul2 » Pn sie 20, 07 12:30

Gdy, na samym początku, myślałem o grze i postaciach, przypomniały mi się powieści z Sherlockiem Holmesem. Te książki były pisane w pierwszej osobie, ale narratorem nie był główny bohater Sherlock Holmes, ale Watson, osoba drugoplanowa. Ten związek między postaciami podsunął mi pomysł by narratorem w MGS2 nie był główny bohater, ale ten drugi bohater.
A gdybym miał coś takiego zrobić nie zrobiłbym postaci podobnej do Snake’a, gdyż to nie miałoby sensu. Więc postanowiłem stworzyć postać będącą całkowitym przeciwieństwem cynicznego Solid Snake’a, delikatną i gładką postać. Historia zostanie opowiedziana przez tą nową postać, która będzie głównym bohaterem gry, ale głównym bohaterem historii będzie Snake. Nie ma wątpliwości, że chociaż Solid Snake nie jest narratorem to jest głównym bohaterem.

MGS2 nie jest gra ktora sie powinno brac na chlopski rozum. To gra, ktora wymaga od nas pojscia troche glebiej, nie chodzenia po plyciznie, ale zanuzenia sie z butla tlenowa w glab oceanu.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Blady » Pn sie 20, 07 20:07

Solid Snake był główną postacią w MGS2 i gdyby się do niego podzwoniło ze trzy razy to by się zrozumiało, jaki ma wpływ na rozwój Raidena, na przebieg misji itp.

Kojima powiedział kiedyś, że póki ludzie będą chcieli MGS, póty MGSy wychodzić będą i go rozumiem- tak samo jak to, że MGS3 sprzedawał się najlepiej- po co męczyć się w ubieranie butli i płynięcie na dno, jak można biec przez dżunglę prując do latających platform?

Jeśli ktoś jeszcze wierzy w "misję" Hideo to się myli- ile to razy słyszeliśmy cyrk "ostatni raz reżyseruję?"

Chociaż patrząc na Portable Ops zaczynam się bać, dokąd seria by poszła bez jakiegokolwiek wsparcia ze strony Hideo.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Pn sie 20, 07 20:49

Trojka jest inna, nie mozna jej porownywac z dwojka. Nie jest od niej gorsza. Trzeba po prostu na nia spojrzec w inny sposob.

ile to razy słyszeliśmy cyrk "ostatni raz reżyseruję?"

Po kazdej wydanej czesci ;) Sek w tym, ze losy MGSow zaleza od tego jak fani je odbiora. Jezeli sie nie spodoba to faktycznie nie bedzie kolejnej czesci.
Zrezta wystarczy przypomniec sobie powod powstania Metal Gear 2, by zdac sobie sprawe jak wiele zalezy od wypadku.
Z samym MGSem tez bylo podobnie, ani Snatcher, ani Policenauts nie sprzedaly sie tak jak planowano, wiec przyszla pora na plan awaryjny - Metal Gear Solid.
Wydaje mi sie, ze Hideo nie mowi o swoim odejsciu by wzbudzic kontrowersje czy zainteresowac media, ale taki juz po prostu jest. Niepewny odbioru swoich mysli przez innych ludzi, a takze wrodzonej skromnosci. On naprawde chce odejsc i robic w koncu gry o ktorych sni. Przynajmniej ja to tak odbieram w tej chwili.
Moze niektorym wydam sie naiwny, ale proponuje poczytac HideoBlog, to prawdziwa skarbnica wiedzy o tym jaki jest Hideo. Lub jakim kreuja go ludzie od PR, choc w to nie wierze.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kotlet_schabowy » Cz sie 23, 07 15:56

kul napisał(a):
MGS2 nie jest gra ktora sie powinno brac na chlopski rozum. To gra, ktora wymaga od nas pojscia troche glebiej, nie chodzenia po plyciznie, ale zanuzenia sie z butla tlenowa w glab oceanu.

Dobra, są argumenty, mogę przyznać rację, ale teraz pomyślcie, ile osób, na te kilka milionów nabywców każdej z części, tak bardzo "wkręca się" w fabułę i niuanse, jak my ? Kilka tysięcy ? Może kilkanaście ? To teraz już widać, o co mi chodziło. Dla 90 % Graczy Raiden będzie głównym bohaterem MGS 2 i już.

To jest gra : jeżeli kierujemy konkretną postacią jakieś 80 % czasu jej trwania, słuchamy jej głosu, rozmyślań, widzimy ją w akcjach, a Snake'a widzimy i słyszymy zawsze "na boku" i to raz na jakiś czas (nasila się dopiero pod koniec gry), to nie dziwcie się, że większość ludzi tak uważała, uważa i będzie uważać. Tyle.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Powrót do Metal Gear Solid 2 i Substance