MGS na PC czy PS2?

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Postprzez Gillian » So lip 19, 08 10:05

SniperShit napisał(a):tez pc bo wyzsza rozdzialka i przez to lepsza grafika

A ja bym się kłócił... Wyższa rozdzielczość w grach na takie konsole jak PSX moim zdaniem ujmuje grafice - odkrywa jej najgorsze wady. Niższa rozdzielczość z kolei sprawia wrażenie, że grafika zachowuje oryginlny klimat - poza tym maskuje niedociągnięcia. Moim zdaniem lepiej wrzucić niską rozdzielczośc i jakiś anty-alias.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So lip 19, 08 13:16

Akurat to trochę bujda, bo rozdzielczość zmniejsza tylko pikseloze na krawędziach obiektów, przez co wydają się ostrzejsze.

Grałem w obie wersje, grałem na różnych rozdzielczościach i szczerze mówiąc przyjemniej grało mi się na conajmniej 800x600 (wystarczająca rozdziałka do MGSa). Tak więc czy to niedociągnięcie tu czy tam to i tak w rozdzielczości podstawowej i rozszerzonej ją zobaczysz.

Zaś jeśli chodzi o klimat to moim zdaniem się nie zmienia. A jeśli chodzi o to, że po 15 minutach na telewizorze w rozdzielczości PS1 czy PS2 kłują mnie oczy a na PC nie to już inna sprawa.

Zaś zastępowanie niskiej rozdzielczości anty-aliasem, to wlasnie robienie praktycznie tego samego, tylko, że obraz mniej wyraźny.

Jednakże co by się nie wybrało to i tak dużej różnicy nie ma, więc to tylko problem dla audio/videofila.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » So lip 19, 08 21:38

Ja grając na emulatorach PSX zawsze ustawim max 800x600 i scanlines. Wtedy grafika jest miękka i lekko rozmyta, co lubię.

Ale nie rozmywajmy tematu : ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez the_boss » Pn sie 25, 08 06:48

Gac666 napisał(a):Zaś zastępowanie niskiej rozdzielczości anty-aliasem, to wlasnie robienie praktycznie tego samego, tylko, że obraz mniej wyraźny.

i strasznie dusi sprzęt,tak przy okazji ;)
''Nikodem prosto z piekła rodem''
the_boss
Fire Trooper

Postprzez Gac666xx » Pn sie 25, 08 12:26

Fukt
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » N wrz 14, 08 02:20

Solid Zenek napisał(a):aaa tam... większość mówi że na PSX, ja tam bole na PC bo można kody wpisywać łatwo xD
zartuje,wole na PC bo się łatwo zapisuje i wczytuje grę, naciska się Esc i save lub load game
Zresztą sam mam wersję na komputer;]

Pozdro

No tak, wyznacznik produkcji ....
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Mr. Blue » N wrz 14, 08 19:41

Na PC. Grafika jest o wiele lepsza, znika problem ziarnistości. Większa liczba FPS - ów, co widać np. przy pojawianiu się napisu Game Over.

Większa rozdziałka nie uwidacznia błędów graficznych, nic z tych rzeczy. Dzięki niej, gra jest naprawdę ładniejsza i o wiele czytelniejsza. Dodatkowo, ludzie ze słabszym wzrokiem, nie męczą się przez ziarnistość.

Sterowanie? Kto ma PS3, ten może przez usb podpiąć do PC swojego pada.
Instrukcje i programy w tu:
http://dl.qj.net/SIXAXIS-driver-for-PC- ... /catid/518
Mr. Blue
Coward Duck

Postprzez ArecaS » N wrz 14, 08 19:44

A IMO na PS2. Nie wiesza się pod koniec (przynajmniej moja wersja, a mam ciut nietypową ;)), grafika może i na pierwszy rzut oka gorsza, ale przynajmniej nie widać tak trików, którymi posługiwali się twórcy (światło, oczy). Tzn. widać je, ale nie widać ich sztuczności. No i wersję PSX łatwiej dostać. Ja mam z The Essential Collection. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N wrz 14, 08 19:55

Są ważniejsze rzeczy w MGS, niż grafika.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N wrz 14, 08 20:12

Fakt. Acz uważam, że jest głównym wyznacznikiem tego czy lepsza jest wersja na PSX czy PC. No i VR Missions. Plus za ich posiadanie dla wersji PC, choć uważam, że można się bez nich obejść. Za to granie na konsoli zawsze jest wygodniejsze, bo nie ma praktycznie żadnych problemów technicznych - nie musisz kombinować czy nie działa karta grafiki czy system. :P Choćby dlatego warto zainteresować się wersją PSX.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N wrz 14, 08 21:05

ArecaS napisał(a):Acz uważam, że jest głównym wyznacznikiem tego czy lepsza jest wersja na PSX czy PC.

Dla mnie wyznacznikiem jest to, czy posiadam grę pełną czy obciętą. A wersja na PC była obcięta z kilku naprawdę ciekawych patentów. A jeśli już jesteśmy przy grafice - pecetowa konwersja nie posiadała efektu blurru, tak charakterystycznego dla MGS i dość istotnego dla tworzenia klimatu tej gry.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N wrz 14, 08 21:10

A z ciekawości, co oprócz występu Mantisa (fajny acz wnerwiał jak trza było któryś raz oglądać :P) było obcięte?
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666xx » N wrz 14, 08 21:19

Twilite, konwersja PC nie posiada efektu blur tylko i wyłącznie z jednego powodu:P, monitory nigdy nie były tak kijowe jak telewizory. To nie efekt graficzny zamierzony, tylko wada telewizorów.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » N wrz 14, 08 21:25

Gac666 napisał(a):To nie efekt graficzny zamierzony, tylko wada telewizorów.

Chyba żartujesz. Proszę Cię - zobacz najpierw tę grę w obu wersjach, porównaj je - później pisz.
MGS miał zastosowany efekt motion blurr, który odpalał się w specyficznych momentach. Choćby na początku, gdy Liquid odlatywał helikopterem. Na PC tego efektu nie było.

ArecaS napisał(a):A z ciekawości, co oprócz występu Mantisa (fajny acz wnerwiał jak trza było któryś raz oglądać ) było obcięte?

Ciężko mi sobie coś więcej przypomnieć, nie grałem za wiele na PC, ale wydaje mi się, że jeszcze nie było [spoiler]masażu Dual Shockiem w celi pomiędzy torturami[/spoiler]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » N wrz 14, 08 21:27

twilite kid napisał(a):MGS miał zastosowany efekt motion blurr, który odpalał się w specyficznych momentach.

W naprawdę WIELU momentach i nie jest to na pewno wada mojego telewizora :).
Ciężko mi sobie coś więcej przypomnieć, nie grałem za wiele na PC, ale wydaje mi się, że jeszcze nie było na PC masażu Dual Shockiem w celi pomiędzy torturami

Nie było, to fakt.
No i nie było muzyczki z Policenauts przy logo Konami :)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gac666xx » N wrz 14, 08 21:27

Nooo i przez to, że była niższa ilość klatek animacji wyskakiwał motion blur ;).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » N wrz 14, 08 21:31

Nooo i przez to, że była niższa ilość klatek animacji wyskakiwał motion blur .

Teraz to już chyba rzeczywiście żartujesz :p.
Pożycz sobie od kogoś i odpal na PS2, jeżeli jeszcze masz (bo chyba miałeś?). Ewentualnie skonfiguruj sobie poprawnie emulator i przy jego pomocy zobacz. Na YT filmiki chyba nie są na tyle dobrej jakości, by to dobrze wychwycić.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N wrz 14, 08 21:34

Oj nabijam sie z was no, bo lubie jak sie wkurzacie xD.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Snake. » N wrz 14, 08 21:46

Co ucięte? Hmm...
No i nie było muzyczki z Policenauts przy logo Konami

To raz.
nie było na PC masażu Dual Shockiem w celi pomiędzy torturami

To dwa.
Obcięta muzyczka z alarmu

To trzy.
Mantisowe efekty

To cztery
140.07, 140.66

To pięć.
Blur

Sześć.

To chyba wszystko.
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Gillian » N wrz 14, 08 22:18

Majtki Sasakiego to siedem ; ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » N wrz 14, 08 22:44

140.07

Terefere. Akurat 140.07 bylo na PC, a na PSX tylko w Japonii, w innych wersjach ten numer w ogole nie reagowal.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Sylvan Wielki » Pn wrz 15, 08 17:04

Snake. napisał(a):Co ucięte? Hmm...

Faktycznie, pocięta wersja jak Duke Nukem 3D na GBA....Groza i normalnie grać się nie da.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez ArecaS » Pn wrz 15, 08 17:47

Ale i tak wychodzi na to, że lepiej załatwić wersję PSX. :]
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez box » Pn lut 23, 09 15:03

absolutnie się z tym zgadzam :) wersja psx i już ( siła Mantisa) człowieka przeraża
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez Simon » Śr cze 03, 09 00:25

box napisał(a):absolutnie się z tym zgadzam :) wersja psx i już ( siła Mantisa) człowieka przeraża

Dokładnie. 'Put your controller on the floor...';] no i te komentarze ile razy dokonaliśmy zapisu albo odczytywanie innych sejwów Konami z karty:D

Także jeśli chodzi o wybór wersji to nawet nie ma co porównywać - pecetowa pod względem klimatu nie dorasta PSXowej do pięt. Aczkolwiek pecetowa to Integral i już sama w sobie zawiera VR Missions no a na PSXa trza misje dokupić...Coś za coś.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez ArecaS » Śr cze 03, 09 13:12

Ale VR Missions w sumie dość szybko potrafią człowieka znudzić. Ot, takie pierdółki na pięć minut każda. Dla mnie to nie argument. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Simon » Śr cze 03, 09 14:43

Tylko, że jedynie te 'pierdółki' pozwalają nam wcielić się w Jaeger'a. A to jest byczy plus!
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Snake_VR5 » Pt kwi 23, 10 13:33

zzzz
Ostatnio edytowano Pn lis 14, 11 22:31 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez snake971 » Wt kwi 26, 11 20:48

Ja na pc mam latwe ustawienie guzikow. Moim zdaniem jezeli chcesz tylko grac i nie poznawac fabuly i sekretow radzilbym ci kupic na pc poniewaz masz szybkie wlaczanie gry, szybkie zapisywanie i wczytywanie gry oraz codeki mozna pominac ESC a w psx trzeba recznie kazdy tekst pominac
snake971
Arnold

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 24, 11 22:36

Akurat na PC też dobrze można poznać fabułę, ale fakt przewijanie rozmów z codeca czy szybki zapis to duży plus. Jednak wydaje mi się że w wersji na PC nie jako poprowadzono gracza trochę zbytnio za rączkę, chodzi mi tu głównie o oto że na poziomie very easy od początku był MP5SD z nieskończoną ilością amunicji. Gratuluje dla pomysłodawcy, szkoda że jeszcze nie dali od samego początku StealthCamo.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid