Co najbardziej przypadlo Ci do gustu w MGS1?

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Postprzez Pabian01 » N wrz 18, 11 09:32

Szczegóły to dopiero poznasz jak wczytasz się w forum i artykuły ;)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez facecamo » Śr wrz 21, 11 11:13

This is Snake. Colonel, can you hear me?
Loud and clear.
Tak naprawdę to przydało mi do gustu wręcz wszystko. Ale najbardziej to genialna kamera, takie detale jak padający śnieg, efekty świetlne, kamery ochrony, czujniki laserowe no i fabuła oraz nie tuzinkowa muzyka której już nie ma żadna następna część tej sagi.
facecamo
Revolver Ocelot

Postprzez Coldman_3 » Pt lis 04, 11 21:58

MGS - wiadomo, ten pierwszy i kultowy Metal :) Mimo upływu lat i premier kolejnych bardzo dobrych odsłon, to właśnie MGS1 pozostaje produkcją z najlepszym scenariuszem, najbardziej spójną koncepcją (od konwencji, przez design, muzykę i klimat - wszystko idealnie do siebie pasuje). Była to pierwsza gra, która mogla się pochwalić przekozackimi bossami (z których każdy jeden to istna perełka), prawdziwie poruszającymi momentami (śmierć Fox'a i Wolf) czy kozackim twistem z Liquidem/Millerem. Gra-legenda, Metal-ideał. 10/10
"Revenge with a Vengeance"
Coldman_3
banan

Postprzez kALWa888 » Pt lis 04, 11 22:22

Tak mnie to gra ideał. Do dziś ubóstwiam ją za to, że każda postać miała coś epickiego do powiedzenia. Każdy boss przed walką i po niej potrafił uraczyć nas ciekawą przemową. W MGS2 jest to jeszcze dość zachowane, w trzeciej części pozostało dla zaledwie trójki bohaterów, w czwóce nie jest aż tak źle. No i to co jest najlepsze w pierwszym MGSie, to to, że wyprzedza swoje czasy. Jest ponadczasowy, wyznaczył nowe ścieżki.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Coldman_3 » Pt lis 04, 11 22:32

kALWa888 napisał(a):Jest ponadczasowy, wyznaczył nowe ścieżki.

Tak po prawdzie to MGS1 "tylko" przeniósł model zabawy z MG2: Solid Snake w 3D, a i niejeden bonzo napisze tu zaraz, że prawdziwą skradanką to było Tenchu. Ale... olać to :) MGS1 jest tylko, no właśnie, jeden.
Coldman_3
banan

Postprzez Snake_VR5 » So lis 05, 11 12:44

Angel de la Paz napisał(a):Ale... olać to :) MGS1 jest tylko, no właśnie, jeden.

Uważaj po wchodzimy na grząski grunt tematu ''Mityczny ideał'' ;)
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Coldman_3 » So lis 05, 11 12:54

Raiden napisał(a):wchodzimy na grząski grunt tematu ''Mityczny ideał'' ;)

W tym momencie nie odnoszę się do gameplayu, który z oczywistych względów jest dziś, jaki jest. Mam na myśli tę spójność - logiczny, mocny scenariusz bez udziwnień z Power Rangers, klimat miejscówki zgrany z muzyką, itp. Pod tym względem żadna kolejna część w 100% już taka nie była.
Coldman_3
banan

Postprzez LLThug » So lis 05, 11 15:24

Właśnie pogrywam sobie w MGS 1.
Jestem na momencie pokonania Liquid Snake'a.

Gra ma u mnie duży + za całokształt. Wiele wspomnień związaną z tą grą przede wszystkim.

Ale co do Gameplayu to poziom trudności (Hard, extreme) ma u mnie dużego plusa. Lubie się pomęczyć i powkur*iać kiedy nie udaje mi się przejść.
Podchodzenie do walki z 1 bossem 20 razy to coś co na prawdę lubię.

Podoba mi się także różnorodność broni.
Jeśli chcemy rozwalić helikopter, najlepszy do tego będzie stinger.
Jeżeli pojedynek - Socom
Jeśli zaś sprzęt elektroniczny - specjalnie do tego przystosowane Chaff Grenade.

MGS 1 jak jeden z niewielu ma bardzo fajne patenty, które wczoraj zauważyłem. (W mgs'a 1 grałem dawno, kiedy niewiele rozumiałem z angielskiego. Teraz sobie wszystko przypominam.)
Wczoraj, po starciu z Psycho Mantisem kazał położyć mi kontroller na podłodze. Tak też zrobiłem - i co ujrzałem? Psycho Mantis poruszył nim :D
Bardzo rozśmieszył mnie ten kawałek i uwierzyłem w jego moc.

Następnym podobnym przypadkiem był telefon od Colonela po torturach. Naomi powiedziała abym położył pada nad ramię (czy jakoś tak) i włączyły się wibracje, spowodowane dlatego, że mogła boleć mnie ręka od ciągłego wciskania "O"(kółka).

Natomiast jedynymi minusami jakie zauważyłem są:
- Nieposortowane bronie (niezły bajzel).
- Przywiązanie Snake'a do Meryl (no comment....)
- Gra jest trudna na początku, kiedy mamy mało życia. Później mamy zapasy rationów i 20 centymentrowy pasek HP.
Obrazek

Enemy sighted, requesting backup!

"Pracuję dla generalnego dowództwa drugiego oddziału armii wyzwolenia. Wszystko było kłamstwem. Oszukałam cię…i jest mi przykro."
~Eva
LLThug
Inkarnacja VR

Postprzez kALWa888 » So lis 05, 11 15:29

Tyle, że na najtrudniejszym poziomie możemy tylko jedną rację i już pasek życia taki duży nie jest. Nie oceniałbym tych cech gry jako złe. Jeśli ktoś nie umie grac to i tak zużyj wszystkie racje podczas walki z bossem, a tam już więcej niż jedną nie uzbieramy. Jest to całkiem dobrze rozwiązane, bo nawet jeśli nie używamy racji to nie uzbieramy ich więcej niż powiedzmy 5 sztuk.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Snake_VR5 » So lis 05, 11 16:47

LLThug napisał(a):Jeśli chcemy rozwalić helikopter, najlepszy do tego będzie stinger.
Jeżeli pojedynek - Socom
Jeśli zaś sprzęt elektroniczny - specjalnie do tego przystosowane Chaff Grenade.

Yeeep, a jeśli nie możemy (bo nie mamy) powyższych broni pozostaje siła swoich pięści

Przywiązanie Snake'a do Meryl (no comment....)

Dziwisz się ? ona traktuje go w MGS jak legendę, jest nim w jakimś sensie zafascynowana ale sama nie chce być ''rookie''
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Coldman_3 » So lis 05, 11 16:56

LLThug napisał(a):Przywiązanie Snake'a do Meryl (no comment....)

Ja akurat uważam to za ciekawy wątek, w pewnym sensie niezbędny dla wymowy pierwszego MGS. Jedynie komentarz Snake'a odnośnie kobiecych kształtów Meryl był zbędny.
Coldman_3
banan

Postprzez Gillian » So lis 05, 11 16:59

LLThug napisał(a): Gra jest trudna na początku, kiedy mamy mało życia. Później mamy zapasy rationów i 20 centymentrowy pasek HP.
To jest skradanka. Pasek życia powinien mieć zastosowanie jedynie przy okazji walki z bossami. Poza tym nie powinno się nawet wchodzić w interakcję ze strażnikami.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez LLThug » So lis 05, 11 19:43

Prawdopodobnie wszyscy macie rację :)
Ja po prostu wyraziłem swoją opinię. Faktycznie, na niektóre sprawy mam całkiem inne poglądy.
Obrazek

"Pracuję dla generalnego dowództwa drugiego oddziału armii wyzwolenia. Wszystko było kłamstwem. Oszukałam cię…i jest mi przykro."
~Eva
LLThug
Inkarnacja VR

Postprzez Snake_VR5 » N lis 06, 11 17:36

LLThug napisał(a):Prawdopodobnie wszyscy macie rację

"Probably the best beer in the world"

MGS 1 jak jeden z niewielu ma bardzo fajne patenty

Patentem nazwał bym użycie fajek do laserów
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » N lis 06, 11 18:22

Raiden napisał(a):Patentem nazwał bym użycie fajek do laserów
Czy też do snajperki.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » N lis 06, 11 19:48

[quote="twilite kid"][quote="Raiden"]Patentem nazwał bym użycie fajek do laserów[/quote]Czy też do snajperki.[/quote]

A no popatrz. O tym nie wiedziałem. Tyle lat gram i tak szczegół mi umknął. Trzeba będzie kiedyś wypróbować. Swoją drogą trochę denerwuje mnie te przesadzone drganie mięśni. I fajki zbyt szybko zaniżają poziom zdrowia. Z kolei i tak nas nie zabiją, więc jeśli gramy dobrze to moga być przydatne podczas takiego pojedynku. O ile Sniper Wolf nas nie trafi.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Snake_VR5 » N lis 06, 11 20:12

kALWa888 napisał(a):Swoją drogą trochę denerwuje mnie te przesadzone drganie mięśni. I fajki zbyt szybko zaniżają poziom zdrowia.

A moim zdaniem to był świetny i realistyczny wręcz element walki ze Sniper Wolf, w koncu w dużym stopniu liczyła się tutaj celność. Poza tym zawsze można było wziąć Diazepam i po problemie. Co do fajek, jakoś nigdy nie zauważyłem by zżerały sporą ilość paska Life. Muszę jednak przyznać że nie korzystałem z nich za często, wole do laserów Thermal Goggles. Niemniej jak wspominałem jest to fajny patent jak na grę wydaną w 1998 roku.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez LLThug » Pn lis 07, 11 21:03

Wczoraj przeszedłem MGS1. Muszę powiedzieć, że jestem zawiedziony końcówką. A jak wasze wrażenia?

*Nie chcę tutaj spoilować.
Obrazek

~Eva
LLThug
Inkarnacja VR

Postprzez Snake_VR5 » Pn lis 07, 11 21:21

LLThug napisał(a):Wczoraj przeszedłem MGS1. Muszę powiedzieć, że jestem zawiedziony końcówką.

Mam się śmiać czy płakać ? Chętnie dowiem się konkretnie co cie zawiodło na końcu gry
Ostatnio edytowano Pn lis 07, 11 21:23 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Infernal Warrior » Pn lis 07, 11 21:23

Jesteś zawiedziony bo...?
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Coldman_3 » Pn lis 07, 11 21:26

LLThug napisał(a):Muszę powiedzieć, że jestem zawiedziony końcówką

Hę? Przecież końcówka, czyli powiedzmy od momentu odpalenia Rex'a, aż do napisów końcowych, to potęga.
Coldman_3
banan

Postprzez LLThug » Pn lis 07, 11 21:54

Niejasno się wyraziłem. Walka z Rexem jest w porządku. Dalej do walki z Liquidem także nic nie mam. Lecz zawiodłem się dopiero na końcu (szczególnie między scenkami).

Mają zrzucić atak bomby, Snake i Meryl powinni się śpieszyć, Emmerich poświęca dla nich życie, ale idą dziwne teksty typu "Snake ubierz się bo na zewnątrz może być zimno", czy te miłosne wątki z Meryl wcale nie przypadły mi do gustu. Wręcz przeciwnie do opini wielu forumowiczów w MGS 3 wątek miłosny został przedstawiony o wiele lepiej.

Ogólnie byłem zniesmaczony takim końcem.
Obrazek

~Eva
LLThug
Inkarnacja VR

Postprzez Snake_VR5 » Pn lis 07, 11 21:58

LLThug napisał(a):Lecz zawiodłem się dopiero na końcu (szczególnie między scenkami).

Dobra było zabawnie, a robi się groteskowo.

Meryl/Otacon i Solid Snake się przecież spieszą, mimo iż potem okazuje się że celowo atak został wstrzymany. Otacon nie poświęca dla nikogo życia, bo zostaje uratowany podstawionym tam potem helikopterem jak się nie mylę. Młosny wątek Solida do Meryl i tak potem nie przetrwał, ale taka gra zasługuje na dobry happy end i tak to zakończenie uważam trzeba traktować (z wyjątkiem tego co po napisach końcowych, ale to był punkt zaczepienia pod MGS2). Rozumiem że utwór End Title / The Best Is Yet to Come też się nie podobał, lub nie został przez ciebie zrozumiany ?
Ostatnio edytowano Pn lis 07, 11 22:03 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pn lis 07, 11 22:03

LLThug napisał(a):dziwne teksty typu "Snake ubierz się bo na zewnątrz może być zimno"
To nie są dziwne teksty tylko wyraz troski, kolejny przejaw rodzącego się uczucia.

LLThug napisał(a):Wręcz przeciwnie do opini wielu forumowiczów w MGS 3 wątek miłosny został przedstawiony o wiele lepiej.
Bo było bara bara? Bo wątek miłosny w MGS3 opierał się przede wszystkim na pożądaniu?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez LLThug » Pn lis 07, 11 22:56

@Up

Yep.

@Raiden

Piosenka mnie urzekła, lecz nie wsłuchiwałem się w tekst. Po prostu siedziałem i myślałem.
Obrazek

~Eva
LLThug
Inkarnacja VR

Postprzez Snake_VR5 » Pn lis 07, 11 23:21

LLThug napisał(a):lecz nie wsłuchiwałem się w tekst

Właśnie widać

Jeśli od zakończenia MGS podoba ci się bardziej to z MGS 3 bo wątek miłosny został przedstawiony o wiele lepiej to w zasadzie pytań nie mam.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Hal » Wt lis 08, 11 00:22

Trudno żeby się wsłuchiwał w tekst, skoro prawdopodobnie i tak nie zna tak dobrze irlandzkiego, jak kolega Raiden;)
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Snake_VR5 » Wt lis 08, 11 01:04

Jednak raczej jedno nie wyklucza w tym wypadku drugiego
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez LLThug » Wt lis 08, 11 01:05

@Emmerich

"Otacon nie poświęca dla nikogo życia, bo zostaje uratowany podstawionym tam potem helikopterem jak się nie mylę."

Tak to było?

Mi się wydaję, że to była rozmowa Snake'a z Colonelem w której także prosił, aby uratowali Otacona, lecz Otacon był już gotowy na śmierć Za Snake'a i Meryl. Czyż nie?
Obrazek

~Eva
LLThug
Inkarnacja VR

Postprzez Snake_VR5 » Wt lis 08, 11 01:20

Taka rozmowa jest, Solid Snake informuje Campbella że Otacon jest gdzieś w bazie i prosi by kogoś po niego wysłali. Campbella odpowiada by zostawić to ''jemu''. Nie ma nic na temat tego , a przynajmniej ja sobie nie przypominam by Otacon był gotowy na śmierć za Snake'a i Meryl.

A tak na marginesie jest taka opcja na forum jak [quote] i fajnie jakbyś czasem korzystał ;)
Snake_VR5
Jack the Ripper

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid