MGS na PC lepszy od oryginalu?

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

MGS na PC lepszy od oryginalu?

Postprzez kul2 » So wrz 09, 06 10:13

http://mgs.imro.pl/readarticle.php?article_id=412

Pan z malomiekkiego ciekawie wszystko opisal, przedstawil w samych superlatywach zalety, zapomnial niestety o kilku brakach vide uatrakcyjnienia walki z Mantisem.

Pierwszy raz zagralem na PC i jakos nie czulem jakichs brakow, dopiero gdy dowiedzialem sie co jest w wersji z PSXa poczulem sie troszke oszukany, bo troche miodu z gry usunieto. Osobiscie wole wersje z PSXa.

A Wam, ktora wersja bardziej przypadla do gustu?
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Sage » So wrz 09, 06 11:21

Well, nie mog? powiedzie?, ?e wersja PC jest lepsza. Grafika wcale nie jest o nie wiadomo ile lepsza, a wiele rzeczy z psxa usuni?ta. Brak mi duchów twórców, zabaw z Mantisem, czy nawet kilku dodatkowych efektów graficznych. No i co dziwne, w wersji pc uci?to cz??? muzyki z alarmu =.=.

Nie wspominaj?c ?e konwersj? robi? Microsoft. to niemal jak ?wi?tokradztwo.

Ale mimo to lepiej gra?o mi si? w wersj? pc, bo...by?a na pc. Mog?em gra? o kiedy dusza zapragnie w swoim pokoju, nie trzeba by?o kupowa? konsoli, no i wol? gra? na klawiaturze. Pewnie powiedzia?bym, ?e lepiej gra?o mi si? w peesiksowsk? wersj? przez emu, ale có?, druga p?yta mi siad?a.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Solidny » So wrz 09, 06 20:42

Pierwszy raz zagra?em w MGS na PC. Nie mam pada do kompa, a kiepsko mi si? gra?o na klawiaturze. Na dodatek moja karta ma problem z efektem stealth i wody, musz? wy??czy? antialiasing aby dzia?a?y poprawnie. Gra jednak jest p?ynniejsza w wersji PC. Motyw Mantisa to plus dla wersji PSX. Na mojej PS2 gra zaiwesza si? po napisach i nie mo?na jej zapisa?, zdobywaj?c tym samym bonusa - argh :/. Szczerze mówi?c mam gdzie? to porównanie. MGS jest MGS'em, ale przechylam si? troch? w stron? PSX, wol? t? gr? na TV z padem w r?ku. Bo to ten typ w?a?nie. No i nie lubi? siedzie? zgarbiony w krze?le :P. Czuj?, ?e ta gra "nie pasuje" na PC.

EDIT:
Przeczyta?em sobie ten wywiadzik. Dla mnie very easy nie jest zalet?, nie tykam go. Misje VR nie s? dla mnie grywalne na klawie. Nudne zwyczajnie... W sumie w ogóle mnie ten wywiad nie przekona?. Ok, p?ynniejszy framerate i lepsza rozdzielczo??... Amen
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Mr_Zombie » So wrz 09, 06 23:37

Równie? gra?em w MGSa tylko na PC (chocia? ostatnio widzia?em gdzie? go na PSX, tylko nie mog? sobie przypomnie?, gdzie :D) i ogólnie jestem zadowolony z konwersji. Czy jest to najlepsza wersja -- nie powiem. Wersja z PSX'a jest jednam mimo wszystko lepsza g?ównie pod tym wzgl?dem, ?e jest to gra pisana na t? konsol?: wykorzystuj?ca jej filtry i efekty (jak ju? napisa?em wy?ej, widzia?em ostatnio wersj? na PSX i tam np. jak Liquid startowa? Hind D na pocz?tku, by? taki fajny efekt trz?sienia si? obrazu, na PC tego brak), o zabawach z Mantisem nawet nie wspominaj?c.

Je?eli chodzi o grafik? na PC - przede wszystkim, za ostra (!). Przy PC-towej rozdzia?ce wida? m.in. ?e oczy bohaterów to rozmyte plamy ;). No i problemy ze Stealth i wod? (ostatnio chcia?em zagra? w MGS, to przy w??czonym efekcie wody i Stealth gra chodzi?a mi kilka klatek na sekund? oO) czy ogólnie problemy z grafik? na niektórych kartach (wystarczy zobaczy?, ile razy ten problem by? poruszany na forum).

Tryb Very Easy - przyznam si? bez bicia, ?e za pierwszym razem przechodzi?em gr? w?a?nie na tym trybie (a i tak mnie chyba kilkakrotnie zabito w dokach :D) i posiadanie ka?acha z nieograniczon? amunicj? nie jest jednak a? tak fajne.

Misje VR - fajne, ale bardzo szybko si? nudz?, jedynie tylko Puzzle i Variation (dobra, nie pami?tam, jak si? to nazywa?o, ale np. ten tryb, gdzie by?o UFO czy Guardzilla :P) potrafi?o mnie na d?u?ej przyku? do monitora. Poza tym, na PSX VR Missions równie? si? pojawi?o.
Nie wspominaj?c ju? o tym, ?e na PC wszystko by?o ju? od razu odkryte (misje Fox'a, wszystkie postaci i odleg?o?ci w trybie fotografa), podczas gdy na PSX trzeba si? by?o nad zdobyciem tego troch? pom?czy? (przynajmniej tak s?ysza?em). Niektórzy mog? uwa?a? to za plus, ale ja uwa?am za minus (tak jak np. wszystkie stroje dla Jill odkryte ju? od samego pocz?tku w RE3 na PC).
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Solidny » N wrz 10, 06 13:24

O w?a?nie, pan powy?ej mi przypomnia? o paru rzeczach. Faktycznie, wszystko jest odkryte od pocz?tku, co dla mnie jest wad?.

Brakuje te? filtrów, nie chodzi tylko o trz?s?c? si? kamer?. Kiedy by?y retrospekcje, obraz robi? si? czarnobia?y, np kiedy Liquid denerwuje si?, ?e Ocelot zabi? DARPA chiefa,albo jak Raven zabiera cia?o Octopusa. Mam wspomnie? o hipnotyzowaniu Meryl? Tam te? by?y koackie filtry. Generalnbie brakuje wszystkich efektów, a jak ju? s? (stalth i woda) to pojawiaj? si? problemy z jako?ci? grafiki (musia?em anti-aliasing wy??czy?). Generalnie wersja na PSX CA?Y CZAS ma filtr na?o?ony na grafik?. Na TV tworzy to chyba specyficzne rozmycie, nie jestem pewny.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Mr_Zombie » N wrz 10, 06 13:42

Sprawdza? kto? mo?e, czy graj?c w wersje z PSX na ePSX te wsyzstkie filtry dzia?aj?? Bo ch?tnie bym sobie zobaczy? prawdziwe MGS w akcji, ale konsoli do tego kupowa? nie b?d? :].

(o ile pami?tam, to w Silent Hill na ePSX pojawi? si? filtr rozmycia podczas jednej z rozmów Harry'ego z Lis?).
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Sage » N wrz 10, 06 14:12

dzia?aj?, u mnie pokazywa?y si? bez problemów.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Snake VR » Pn paź 09, 06 12:20

Ja w MGS gra?em na PSX i PC , coz ja nie patrze na filtry liczy sie to ze mia?em okazje zagrac na PC sam w MGS i dodatkowo na klawiaturze. Poza tym mog?em w jakis sposób rozpowszechnic t? gre na PC pozyczajc kumpl?
Snake VR
banan

Postprzez shalashaska » Śr paź 11, 06 20:30

PSX zakupi?em specjalnie dla MGS.Lepiej gra si? na TV;)
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Postprzez FOX HUND » Śr paź 11, 06 20:38

Na PSX jest znacznie lepszy MGS ni? na PC.
Na konsoli odczuwam lepszy klimat ni? na kompie.
Sterowanie jest znacznie wygodniejsze. Na konsole MGS rz?dzi :)
Tylko umarli znają koniec wojny......Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny.....
Sic vi pacem para bellum.
FOX HUND
The Patriot

Postprzez Tredrus » Pn paź 16, 06 20:02

UP

Zgadzam sie, nie ma to jak kiedys. Siedzenie wieczorami po ci?zkim dniu przed TV i rzeznienie w MG. MGS na PC zdecydowanie nie ma klimatu.
Tredrus
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666x » Pn paź 16, 06 22:44

Wy wszyscy to chyba macie kompy na suficie albo siedzicie na taboretach ;].
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » Wt paź 17, 06 14:52

Te? ich nie rozumiem :)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Snake VR » Śr paź 18, 06 13:53

Bez przesady ze MGS na PC nie ma klimatu. Uwazam ze jest zdecydowanie a czy gorszy czy nie tej oceny sie nie podejmuje.Mi odpowiada bardzo granie na klawiatuze od gry na pada.

PS: Jesli chodzi o to co napisa? Mr Zombie to na poziomie Very Easy nie wystepuje zaden ka?ach a Mp5 sd z nieograniczon? amunicj? :lol:
Snake VR
banan

Postprzez Gac666x » Śr paź 18, 06 15:41

Ja tu nie mówi? o sterowaniu klawiatur? bo to pora?ka. Jednak wida?, ?e konsolowcy nie wiedz?, ?e s? normalne pady pod PC doskonale si? spisuj?ce.

Za? je?li ju? porównywa? to mo?na tylko powiedzie?, ze sama konwersja jest do dupy, bo na PS2 nie ma takich spowolnien jak chocia?by bylo to na Xie i potem na PC.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Śr paź 18, 06 17:25

Ja tam do sterowania na klawiaturze nic nie mam - w ten sposób przeszed?em wszystkie Metale (MG, MG2, MGS, MGS:GB, MGS2), Silent Hill'e (SH1, SH2, SH3, demko SH4), Residenty (RE1, RE2, RE3, RE CV, RE Survivor) i nigdy nie mia?em z nimi ?adnych problemów. :) Jes to tylko i wy??cznie kwestia przyzwyczajenia i dobrego ustawienia klawiszy.

A uzale?nianie klimatu gry od platformy na której si? ona znajduje to wg mnie idiotyzm - gra to gra, a platforma to platforma. Je?eli gra jest dobra to niewa?ne na czym si? b?dzie w ni? gra?, ca?y czas pozostanie gr? dobr?.

PS: Jesli chodzi o to co napisa? Mr Zombie to na poziomie Very Easy nie wystepuje zaden ka?ach a Mp5 sd z nieograniczon? amunicj?

Ja si? na broniach nie znam :). Dla mnie wszystko, co przypomina karabin jest ka?achem :P.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Gac666x » Śr paź 18, 06 17:30

Mnie osobi?cie gorzej si? gra na konsoli. Mam niby telewizor 28 cali wygodn? kanap? i dobre ustawienie wszystkiego. Jednak jak po?yczy?em od kumpla PS2 by przej?? MGS 3 to jako? tak mi dziwnie by?o. M?czy?a mnie przedpotopowa rozdzielczo?? 640x480, bo to kupa pixeli jest, a jak sie dziedzi za blisko to wygl?da to strasznie. Grywa?em jakie? 30-45 minut, bo po d?u?szym seansie robi?o mi si? niedobrze i oczy mnie bola?y. Dlatego te? np. nie ogl?dam telewizji, bo mnie po prostu m?czy, wol? ogl?da? film na komputerze, poniewa? jest o wiele wi?ksza wygoda. Domy?lam si?, ?e to si? zmieni przy PS3 i ju? si? zmieni?o przy X360, ale dopóki cz?owiek nie kupi sobie po??dnego LCD/PLASMY/HDTV to nie ma co marzy? o wygodzie dla oczu.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Śr paź 18, 06 17:49

Ja juz to kiedys na czacie powiedzialem, ludzie ktorzy mowia ze nie moga grac na klawiaturze bo im niewygodnie, ze wola w foteliku i blabla to nie sa fanatycy, to sa entuzjasci MGSa. Bo fanatyzmem jest przechodzenie MGSow niezmieniajac ustawien klawiatury ;d;d;d;d ;)
Ja jednej rzeczy odzalowac nie potrafie wersji pc - 140.07, nawet po japonsku, ale zeby ten numer byl.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez N-FETT » N lis 19, 06 20:15

Gra?em w MGS na psxie i na PC. Jedynum plusem w wersji na PC to to ze sie j? szybciej przechodzi:) bo zamiast przwijac te rezmowy przez codek to sie wciska?o ESC.... I tak dobrze ze jest na Pc bo nie bede za?atwai? psa teraz zeby w?asnie sobie przypomniec stare dobre czasy i grac w metala.
Szkoda ze nie ma effektu Motion blur na PC bo to robi?o niez?y klimat.
I to ?e w czasie alarmu scieli muze.Jest tylko g?owny motyw.
A muzka w czasie walki z bosem jest tylko w walce ze ocelotem. A u resztysz?dzie jest muzyka z alarmu....
aaabbbbbbeeeeecceeeeeddeeeefffffgieeehaa

ObrazekObrazek
N-FETT
Machinegun Kid

Postprzez Gac666x » N lis 19, 06 21:32

"Szkoda ze nie ma effektu Motion blur na PC"

Tak tylko dodam, ?e z tego co si? orientuj? to motion blur by? powodowany tym, ?e tak wy?wietla?a si? grafika z Psx na telewizorze i nie by? to zamierzony efekt (ka?da gra tak mia?a, ze wzgl?du na niskie od?wie?anie).
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » N lis 19, 06 21:36

Nigdy nie przechodzi?em MGS'a na PSX, ale w filmikach do??czonych do BONUS CD widzia?em jak kole? przechodzi jap. wersj? i wiada? tam ?e np. gdy pokazuje si? filmik w którym meryl celuje do snake'a jest filtr podobny do tego wodnego...

Na pc tego nie ma...
Bizon

Postprzez N-FETT » N lis 19, 06 21:56

chodzi?o mi o ten efekt..filtr co by? na?orzony w filmikach czy cut-scenkach
aaabbbbbbeeeeecceeeeeddeeeefffffgieeehaa

ObrazekObrazek
N-FETT
Machinegun Kid

Postprzez Bizon » N lis 19, 06 22:03

Postara?em si?, prosze oto ta Cut-scenka: http://rapidshare.com/files/4044518/Filtr.WMV.html
Bizon

Postprzez Gac666x » Pn lis 20, 06 00:17

Hmmm fakt efekt jest tutaj widoczny, s?abo ale jest. Nie pami?tam wersji pctowej, bo gra?em w ni? ostatni raz jakies 3 lata temu, ale chyba tego nie by?o.

Jednak?e nie wiem czy sprawdzali?cie czy ten efekt wyst?puje w wersji Hardware'owej na PC, bo wtedy ludzie cz?sto jeszcze nie mieli akceleratorów i grali na software renderer ;).
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Pn lis 20, 06 09:41

Tych efektów w ogóle nie ma, ostatnio sprawdza?em. Pierwszy efekt motion-blur powinien pojawi? si? przy odlocie Liquida na pocz?tku gry, a w wersji na PC wszystko by?o wyra?ne jak ?yletka.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Bizon » Pn lis 20, 06 15:29

Zgadza si?, a szkoda, bo to ?adnie wygl?da i nie?le si? prezentuje...
Bizon

Postprzez Guardian » So lut 17, 07 22:51

Witam wszystkich
Mam problem z odpaleniem MGS1 na PC.
Zainstalowałem grę bez problemu, jednak gra nie mogła "wykryć" wsparcia dla efektów z mojej karty graficznej (GF7600GS na PCIE). Pojawił się komunikat mówiący o tym, jak również informacja oznajmiająca, ze gra będzie korzystać z akceleracji software'owej. Efekt jest porażający... W instrukcji oraz na screenach w necie widziałem o wiele lepszą grafikę niż na moim ekranie :?
Reinstalowałem grę, nie pomogło.
Czy ktoś może mi poradzić, co zrobić?

-----------------------------
18.02.07 - Przepraszam, już przenoszę.
Ostatnio edytowano N lut 18, 07 11:34 przez Guardian, łącznie edytowano 1 raz
Guardian
Inkarnacja VR

Postprzez Bizon » So lut 17, 07 23:11

Nie ten temat.
Pisz w dziale "Problemy Techniczne".
Bizon

Postprzez komar737 » Cz lut 22, 07 13:45

Osobiscie wole MGS1 na starego szaraka, bo to wlasnie czasy przechodzenia na konsoli uwazam za najpiekniejsze... :cry:

Werjsa PeCetowa tez nie byla zla - napewno byla lepsza pod wzgledem graficznym, czyli podbita rozdzialka itp (a przynjamniej tak mi sie wydaje).

A co do wygody podczas grania, czystym apogeum byloby granie siedzac w jakuzi...
komar737
banan

Postprzez Sieq » Pn mar 05, 07 00:15

Moze to wynika z mojego sentymentu do konsol Sony ,ale wole MGS'a na PSX - na PC niby wygladal 'lepiej' (niby wyzsza rozdzialka ,ale przez to wygladal jakos tak 'tekturowo' ,troche jak RE2 na PC) ,ale przez smaczki takie jak czytajacy z memorki Psycho Mantis ,przyjemnosc z gry byla nieco wieksza :P .
Sieq
Inkarnacja VR

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid