Pęknięcie na płycie...

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Pęknięcie na płycie...

Postprzez Bizon » Śr maja 02, 07 18:24

Na mojej płycie ze Snake Eaterem jest pęknięcie.
Zauważyłem je na drugi dzień i trochę mnie to zmartwiło, było minimalne.
Teraz po paru dniach popatrzyłem na płytkę i wydaje mi sie że pęknięcie się trosze powiększyło. Narysowałem w Paint'cie mniej więcej jak to wygląda, bo nie mam teraz cyfrówki:
Obrazek

Czy można coś na to zaradzić? Miałem kiedyś płytkę od kolegi, która była tak pęknięta w trzech miejscach (tylko że tamte pęknięcia już prawie wchodziły w ten obszar zapisu) i dopiero wtedy rozwaliła się na części w moim CD ROM'e (który o dziwo przeżył i nadal ma się dobrze :wink:).

Więc macie jakąś radę??

EDIT: Doczytałem że na [url=tej]http://www.czyszczeniedvd.pl[/url] stronie zabezpieczają płyty przed pęknięciami podczas czyszczenia rys. Musze do nich napisać...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gac666x » Śr maja 02, 07 18:52

No to jest pęknięcie mechaniczne, od zginania płyty lub nadmiernych drgań, tudzież jej upadku czy innych czynników.

Na twoim miejscu zacząłbym się martwić, ponieważ jak już pęknięcie to będzie nadal postępować. Zrób kopię płyty, załatw sobie SWAP MAGIC do twojej konsoli, a oryginał trzymaj bezpieczny, raczej nie chciałbyś mieć jej w kawałkach.

Odradzam także klejenie jakiekolwiek, ponieważ to tylko pogorszy sytuację.

Bardzo mi przykro z tego powodu, ale niestety nic się z tym nie da zrobić.

Gdyby to było Gram.pl to mógłbyś płyte wymienić, ponieważ masz wiekuistą gwarancję (opłata to bodajże 15zł). Ale w tym wypadku lipa.

Kupowałeśna allegro nie? Czy gość, który to wystawiał wspomniał o tym, czy fakt ukrył?

Po przeczytaniu tego co zamieściłeś linka, możesz do nich walić, powinni ci to naprawić. Szczerze jednak to nie spotkałem się z czymś takim (naprawą znaczy się ;) ). Widze cena jest 31zł (bo MGS3 to chyba Dwuwarstówka [MGS2 już był]).
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » Śr maja 02, 07 19:04

Na tej stronie piszą ze zabezpieczają pekniecia w czasie czyszczenia płyty z rys (napisałem już do nich maila z pytaniem jaką to robą techniką i czy dają gwarancję że rysa sie nie powiekszy).
Takie czyszczenie kosztuje u nich 15 zł + przesyłka. Jeżeli to coś da to na pewno nioe pożałuje tych 15 zł na naprawę...

BTW To pekniecie jest minimalne i widać je tylko gdy patrzysz na spód płyty. Ja sam zauważyłem to dopiero po dokładnijeszych oględzinach, więc pretensji to tego pana z allegro nie mam.

EDIT Przy grze była karta rejestracyja i już ją zarejestrowałem na gram.pl, ale nie wymienią mi, bo już ich nie mają na składzie (dupa mi po takiej "dożywotniej" gwarancji)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gac666x » Śr maja 02, 07 20:53

Aha fakt źle doczytałem a to faktyko lipa z tą gwarancja -_-.

To jest dwuwarstwówka więc zapłacisz 31zł + przesyłka. Naprawa polega to na tym, że robią małą dziurkę w płytce by się już dziura nie powiększała. Sposób może dobry ale to może zaowocować tym, że płyta nie będzie już w równowadze i może to też powodować problemy.
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Powrót do Pierdolnik