Zresztą Ninja i Samurajowie to dwie różne bajki.
Różnią się postawą,sposobem walki,wyszkoleniem, używaną bronią itp.itd.
Samuraj walczył otwarcie,honorowo i służyl swojemu panu zaś ninja byli najemnikami którzy po cichu i z zaskoczenia mieli bez względu na sposób po cichu wykończyć cel.
I tak i nie.
Zależy kiedy i zależy, w którym wieku. Jednakże bywało nie raz iż samuraj to była tylko przykrywka.
A co do klas. Co, trudno nauczyć się i Aikido i Ninjutsu? Jest wielu mistrzów nie tylko jednej sztuki walki, więc to nie jest jedna droga i amen, kaplica.
Źle się wyraziłem, że wielu Samurajów było ninja. Miałem na myśli, że zdarzały się przypadki infiltracji kast wyższych poprzez wielopokoleniowe klany ninja, gdzie wszystko zlewało się już w jedność i ciężko było dociec kto tylko udaje, a kto nie. Wymagały tego czasy.
W końcu Ninja to mistrzowie podstępu.
Zaś co do samurajów. Jak nie od dziś wiadomo byli Ci na wyższych półkach i na niższych. Niektórzy mieli własne włości, część nawet więcej, część była tak oddana cesarzowi, że sami mieli niewiele, a część żyła i dorabiała jak może. Nie można sobie wmawiać, że wszyscy samurajowie jak jeden mąż byli honorowi i na samo jedno małe przewinienie z uśmiechem na ustach rozbebeszali samych siebie w rytualnym seppuku, bo to bzdura. Sam Musashi był bardzo niehonorowym człowiekiem. Może nie dlatego iż był zły z natury, a raczej bardzo nierozważny i nieświadomy swojej siły, ale jak zabił jednego ze swoich równieśników mieczem treningowym (drewnianym bokkenem) to nie popełnił seppuku, bo nie uważał, że to plama na jego honorze.
Do wszystkiego tego dochodzą też kasty, klany, a w każdym jak wiadomo panują inne warunki. Stad też wszystkie wojny domowe, jakie japonia prowadziła między sobą. A co jest bardziej podejrzane, chłop czy szanowany samuraj, którego nikt nie podejrzewa, że tak na prawdę może być ninja?
To nie Mortal Kombat, gdzie ninja to klan wielkich morderców i zabijaków, co to chodzą w swoim przebraniu non stop nawet nie starając sie ukrywać.
No ale dość o tym, mam nadzieje, że w miare zrozumiale wam to rozpisałem.
Gac666 napisał/a:
Musashi miał katanę dłuższą
Musashi walczył o ile się nie mylę tachi. Tak czy inaczej był twórcą szkoły walki dwoma mieczami. (katana,wakizashi)
I był jednym z największych samurajów.
Użyłem zwrotu katana, bo Tachi nikt raczej nie skojarzy.