Istota Człowieczeństwa

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez ColonelAI » Cz maja 21, 09 11:10

Według mnie instynkt samozachowawczy to co innego niż inteligencja. Pierwotniaki nie mają rozwiniętego układu nerwowego. Posiadają tylko jądro, które reguluje ich czynności życiowe. To nie jest inteligencja.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » Cz maja 21, 09 13:10

Ok - inteligencja inteligencją, choć ja osobiście przystaję przy tym, co mówi ColonelAI.
Ale co z mysleniem abstrakcyjnym? Bo to akurat jedna ze składowych tej "naszej" inteligencji.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Cz maja 21, 09 13:48

To byłoby strasznie trudne do odtworzenia, o ile w ogóle to możliwe. Na razie nie pojmujemy działania naszego mózgu, co dopiero myślące abstrakcyjnie AI. Zauważcie, że teraz tworząc roboty wzorujemy się na zwierzętach:

http://www.youtube.com/watch?v=b2bExqhh ... re=related

Jeszcze daleka droga do człowieka i jego skomplikowanych algorytmów.

[ Dodano: Czw Maj 21, 09 13:52 ]
IMO łatwiej byłoby zrobić cyborga niż androida.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gac666xx » Cz maja 21, 09 16:05

Niestety tylko i wyłącznie skupiamy się na fizycznej części robotów.

Takie myślenie abstrakcyjne nastąpi wśród AI, ale jeszcze trochę to potrwa niestety.

Fakt, że macie racje z inteligencją iż to co jest pantofelkiem to nie taka inteligencja o jaką chodzi, no ale cierpliwości, to się da zrobić ^^.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » N maja 24, 09 18:22

http://www.gametrailers.com/user-movie/ ... bot/318291

Phase 1: Charm us with their cute little dance
Phase 2: Kill all humans

xD

Szpagat wymiata.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Boras » Wt maja 26, 09 23:49

a co powiecie na to:
http://www.youtube.com/watch?v=kFgXEkzMq7A&feature=fvst
to postęp w strone inteligencji wprowadzanej do robotow czy porpostu kolejny zdalnie sterowany robocik?
... odkąd nie jesz mięsa, salami to dla Ciebie rarytas...
Boras
Dostanie bana!

Postprzez Gac666xx » Wt maja 26, 09 23:52

Asimo zdalnie sterowany? W życiu. Co prawda to jest reklama, więc jakiś program mu wpisali by się zachowywał tak, a nie inaczej, ale na pewno nie sterują nim zdalnie ;).
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt lip 28, 09 12:03

Polecam przy okazji wywiad z Dukajem w części poświęcony Sztucznej Inteligencji:

Bardzo prawdopodobne wydaje mi się dogonienie i przegonienie człowieka przez programy komputerowe w tym sensie, że będą one coraz częściej zdawać coś, co nazywam „ekonomicznym testem Turinga”: program jest lepszy od człowieka, jeśli to programowi bardziej opłaca się powierzyć daną pracę; a rozważania o stopniu „człowieczeństwa”, „samoświadomości” takiego programu nikogo nie obchodzą. Zauważ, że już nastąpiło to i następuje w wielu branżach, ale wydaje nam się tak „zwyczajne”, że nawet nie używamy terminu „sztuczna inteligencja”. AI absolutyzujemy zaś do formy prawie bóstwa – tutaj właśnie singularyści narzucili swoje memy.
Takie jasne, ostre przejście granicy TS wydaje mi się jednak bardzo mało prawdopodobne. Raczej nigdy nie rozstrzygniemy czy AI myśli, czy nie myśli jak człowiek (czy jest świadoma itd.) – to są kwestie etyczne, decydują tu przyjęte z góry aksjomaty, dokładnie jak w dyskusjach o aborcji.

http://katedra.nast.pl/artykul/4239/Wyw ... m-Dukajem/
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Poprzednia strona

Powrót do Pierdolnik