A ja ostatnio ogl?da?em "Opowie?ci z Narnii" i musz? przyzna?, ?e mi si? film podoba?. Jest to co prawda standardowa ba??, gdizie wszystko si? dobrze ko?czy a CA?E z?o jest pokonane w jednej, decyduj?cej bitwie (przy czym w ca?ym filmie nie ma ani kropli krwi), ale mimo wszystko ca?o?? ogl?da si? bardzo przyjemnie. Nie ma takich cholernych d?u?yzn i patetycznej sztampy, jak we "W?adcy Pier?cieni".
Co do samych bohaterów - trudno z?y? si? z kimkolwiek z czwórki rodze?stwa. Piotrek straszliwie faworyzuje ?ucj? i co chwila ma o co? pretensje do Edmunda, któremu chce co krok pokaza?, kto tu jest szefem. Edmund z kolei lubi robi? ?ucji na z?o?? i jest raczej odludknym typem. Cho? w zasadzie reszta rodze?stwa nie zadaje sobie trudu, by go zrozumie?. ?ucja jako ma?a dziewczynka jest wstr?tnie s?odka i dziecinnie naiwna. A panteon zamyka Zuzanna, która w ka?dym kadrze filmu ma do kogo? pretensje i si? o co? przyczepia. Cho?by i nawet przeczy?a tym samym swoim s?owom wypowiedzianym 10 minut wcze?niej. Ogólnie, jak uj?? to mój brat, to rodze?stwo w tym filmie jest po to, by kamera za nimi pod??a?a. Wszystkie wydarzenia w krainie Narnii równie dobrze mia?y by miejsce i bez ich udzia?u - de facto oni nie odgrywaj? w tym filmie ?adnej roli, bo je?eil si? bli?ej przyj?e? przedstawionym faktom, to oka?e si?, ?e "synowie Adama i córki Ewy" nie maj? na nic wp?ywu.
Ale prawd? mówi?c, w tym filmie to jest niewa?ne. Jako, ?e seans jest "B.O.", to zbytnie zagmatwanie fabu?y by?oby pewnie niewskazane. A tak jest prosto, sympatycznie, ciep?o i z happy endem.
Je?eli chcecie zobaczy? co? pogodnego, co? na ukojenie nerwów, co? dla odpoczynku... to "Narnia" jest dla was. Ponadto ma fantastyczny podk?ad muzyczny.
I na koniec ciekawostka - jak by?em w kinie, to w pewnym momencie "urwa? si? film". Pierwsza my?l - sko?czy?a si? pierwsza p?yta ;D Cho? drug? by?o to, ?e z racji, ?e to film tak?e dla dzieci, to to mo?e jest po prostu przerwa w seansie. Ale to chyba by? jednak koniec pierwszej p?yty z DIVX'em, bo za nieca?e 5 minut odpalono dalsz? cz???, z logiem Disney'a na samym pocz?tku