W co gracie oprócz MGS?

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

W co gracie oprócz MGS?

Postprzez liquid kaczor » Wt sty 30, 07 17:26

Temat już był, ale nie potrafie go znaleźć, jeżeli którys z adminów ma pojęcie gdzie rzeczony sie znajduje, proszę o przeniesienie mojego posta.

W szeszłym tygodniu przeszedłem Marc Ecko's Getting Up - Contents Under Pressure jest to przygodówka z dużym naciskiem na bijatyke. Mamy niby freeroamingowe levele, ale gta jest liniowa. Na każdej planszy musimy wykonać parek wrzutów ( graffiti ) zawsze jest kilka głównych, dodatkowo pare bonusowych i jakieś "free roaming chalanges" naklejenie iluś tam plakatów w określonych miejscach, namalowanie swojego Tagu na drwiach czy tym podobne , zazwyczaj ograniczone czasowo. Zadania są zróżnicowane chociaż właściwie należy tylko malować i jeszcze raz malować czasem przeplatając to skopaneiem czyjegoś tyłka Boss, policjant czy członek innego gangu. Na każdym levelu znajdują sie także I-pody dzieki którym odblokowujemy piosenki w menusach. Do 'upiększania okolicy" mamy całkiem pokaźną ilosć narzędzi kilka rodzajów markerów, farby w spreju, naklejki, plakaty, farbę na wałku, gotowe szablony. Malowanie graffiti jest proste intulicyjne ae troche smieszne w poźniejszych levelach ponieważ nasze wrzuty są już bardzo rozbydowane i kolorowe a Trane (hiroł) maluje wszystko przy użyciu jedniej puszki ^^
Bicie sie z przeciwnikami wypada niezle, mozemy podnosic broń ( pustaki, rurki, deski nawet akumulator sie znalazł :D ) można oponentowi walnąć puszką albo poźniej też uzyć spreja jako miotacza ognia :D Są combosy odkowodywana za punkty reputacji.
Ostatnio edytowano Wt sty 30, 07 17:46 przez liquid kaczor, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez Mr_Zombie » Wt sty 30, 07 17:38

Już przeszedłem podobną dyskusję na innym forum, ale tu też się wtrącę.
Czemu w chwili obecnej gry action-adventure bądź w ogóle arcade'ówki, gdzie raz na etap trzeba użyć jakiegoś przedmiotu bądź przeprowadzić rozmowę, są nazywane przygodówkami?

Wikipedia napisał(a):Gry przygodowe są przez młodych graczy mylone z grami typu action-adventure. Aktualnie właśnie gry typu action-adventure (bryt. arcade adventure) są nazywane "przygodówkami", tymczasem z klasyczną grą przygodową nie mają one prawie nic wspólnego.

:/

A ja ostatnio gram w Broken Sworda 4. Chociaż nie mam zbyt wiele czasu (i jeszcze się nie zdążyłem wkręcić), bo System Eliminacji Studentów został właśnie aktywowany...
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez liquid kaczor » Wt sty 30, 07 17:41

Ja mam zawsze problem z klasyfikacją gatunku, odróżnuiam wyścigi, bijatyki, strzelanki, platformery (ale nie wszystkie), RTS'y.

Masz racje, Marc to actionowo-arcadową-chodzona bijatyka.

BS4 to ten full 3D? Pamiętam że kiedyś grałem w point'n'cilck na PSX nie wiem tylko która to była część. (na początku trezeba było sie uwolinić z płonacego pomieszcznia) Dornołem mniej wiecej do połowy, ale mi sie znudziła. Nie jest to mój gatunek gier.
Ostatnio edytowano Wt sty 30, 07 17:44 przez liquid kaczor, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez Uzion » Wt sty 30, 07 17:42

A ja ostatnio w nic nie gram. Jedyne co mam na kompie to: Heroes 5 (nie gralem w to od pol roku), Diablo: Hellfire (W to juz sam nie wiem ile gralem), Demo Doom 3 (dawno nie mialem strzelanki na kompie, a teraz zaluje ze nie mam pelnej wersji, bo mnie wciagnelo ;/)
Uzion
The Fury

Postprzez kul2 » Wt sty 30, 07 17:51

liquid kaczor napisał(a):BS4 to ten full 3D? Pamiętam że kiedyś grałem w point'n'cilck na PSX nie wiem tylko która to była część. (na początku trezeba było sie uwolinić z płonacego pomieszcznia) Dornołem mniej wiecej do połowy, ale mi sie znudziła. Nie jest to mój gatunek gier.

Dwojka ;) Motyw z pajakiem byl slodki.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Wt sty 30, 07 18:04

Ja jak nie gram w MGS to zazwyczaj Hitman, Thief 2, albo któregoś Fallout'a.

Obecnie czekam na "Commandos 2: Men of Courage" - kupiłem na Allegro i dzisiaj wpłaciłem kasę (30 zł). Myślę że dojdzie do poniedziałku, jak koleś dzisiaj wyśle...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Mr_Zombie » Wt sty 30, 07 18:22

liquid kaczor napisał(a):BS4 to ten full 3D?

BS3 też był full 3D ;).

Niestety, twórcy przygodówek sobie ubzdurali, że aby iść za duchem czasów muszą koniecznie również robić gry w 3D. Szkoda tylko, że na tym się kończy, bo BS4 pod względem graficznym stoi gdzieś tak na poziomie gier z 2003r :/.
A najgorsze jest to, że to przejście w 3d jest ot tak - nic więcej z niego nie wynika (prócz elementów zręcznościowych, ale te przemilczmy). W Gabirel Knight 3 gracz dostawał przynajmniej wolną kamerę i mógł sobie popenetrować lokacje wszerz i wzdłuż, a tu są dalej statyczne kamery...
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez liquid kaczor » Wt sty 30, 07 19:54

Myślełem, że wydali tylko jedną część w 3D, pamiętam jak w PSXExtreme była zapowieź sleepime dragon, a tu już Broken sword 4 wydali, jak ten czas leci. Musze poszukać dwójki bo sie jakoś tak napaliłem :twisted:

Zainstalowałem niedawno MotoGP 3: Ultimate Racing Technology jestem fanem motocykli, ale jakoś gry 'motorowe' zawsze omijałem.
Na początku nie mogłem się przyzwyczajić do skręcania i żeby nie hamować w połowie łuku ( robie tak w większości wyścigów) pierwsza 1h więć odbyła sie pod znakiem szlifów i dzwonów, szkoda że motory sie nie sypią d drobny mak :? w końcy idzie mi lepiej ( na profesionalu jestem na 2 miejscu w klasyfikacji na 3 wyścigi przed końcem sezonu). Grafika jest niezła, mnotory ładnie wygladają fizyka też wypada dobże, troche za mało różnie się model jazdy na mokrej nawieszchni. Polecam dla każdego kto lubi wsyscigi.
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez kul2 » Wt sty 30, 07 19:58

'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Powrót do Pierdolnik