blogaskowy temacik kula

Czyli powrót blogów na forum.

Moderatorzy: Wilczyca, Zanzibar

Postprzez kul2 » Pn lut 26, 07 20:16

Operation Intrude N312

Operation Intrude N313 to jak zapewne wszyscy wiemy kryptonim pierwszej operacji w której brał udział Solid Snake tuż po wstąpieniu do Fox Hound. Misji, która została pokazana w Metal Gear z MSXa.

Niewiele rzeczy w grach Kojimy jest przypadkowych. Czy podobnie jest z tą nazwą? A może jest ona całkowicie zmyślona?

Oto historia:
Jak wiadomo, pierwszy projekt, w którym uczestniczył pan Kojima tuż po swoim przystąpieniu do Konami został skasowany.
Był to ciężki okres dla Kojimy, ponieważ stał się swego rodzaju wyrzutkiem w firmie, zajmował się jedynie drobnymi pracami w innych zespołach.
Prawie stracił zapał do tworzenia gier i był bliski odejścia z Konami.

Wtedy właśnie, wpadła mu w ręce wojskowa gra, której nie chciał żaden inny zespół produkcyjny.
Konami nazywało tą jeszcze nie nazwaną grę, z której wszyscy zrezygnowali –‘Projekt N312’.
W rękach Kojimy ta gra przerodziła się w pierwszego Metal Geara.

Wszyscy wiemy, że misja na którą został wysłany i której nie podołał Gray Fox nosiła nazwę ‘Operation Intrude N312’.
Misja Solid Snake’a, która zakończyła się pełnym sukcesem nosiła nazwę ‘Operation Intrude N313’.

Jak widać od początku Kojima utożsamiał się, w pewien sposób, ze swoim głównym bohaterem.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Infernal Warrior » Pn lut 26, 07 21:44

Tak jakbym już gdzieś to widział i to ze dwa razy :wink: Kojima nigdy nie robi czegoś z przypadku - kolejny dobry przykład na to.
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez kul2 » Cz mar 01, 07 10:41

Penguin Adventure

http://junkerhq.net/cgi-bin/display.cgi?image=img1271

Sequel Antarctic Adventure, pierwsza gra za ktora od poczatku do konca odpowiadal Hideo Kojima.
Bardzo fajna 'platformowka', zwlaszcza gdy wezmiemy pod uwage ze powstala w 1986 [!].
Kierujemy pingwinkiem ktory musi w okreslonym czasie dotrzec do konca trasy, po drodze zbieramy ryby i unikamy przeszkadzajek - swietna sprawa.

Gdyby ktos chcial obejrzec jak wyglada odsylam do youtube - http://youtube.com/watch?v=5T3woiAcaE0

A gdyby ktos chcial sciagnac i zagrac - http://rapidshare.com/files/18826770/PA.zip.html

Kojima chcial by jednym z dodatkow w MGS2 byl stroj pingwina dla Snake'a, oczywiste nawiazanie do PA, niestety pomysl nie przeszedl.

Do odpalenia polecam blueMSX - swietny emulator do MSXa - http://www.bluemsx.com/download.html

http://junkerhq.net/cgi-bin/display.cgi?image=img1275
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666x » Cz mar 01, 07 11:34

Aaaaaaaaaarghhhhhhhh jak ja nienawidze tej gry O_O. Tzn antarctic adventure, penguina nigdy nie grałem, ale to to samo widze.
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » Cz mar 01, 07 13:47

Nintendo mi się przypomniało. :D
Nie wiedziałem że za tym też stał Koji...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez solid_stolec » Cz mar 01, 07 14:33

na pegazusie tłukłem w coś bardzo podobnego. :)
chainsaw gutsfuck.
solid_stolec
Running Man

Postprzez kul2 » Cz mar 01, 07 14:54

W jedynke zapewne.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Infernal Warrior » Cz mar 01, 07 14:55

Pegazord wymiata!! Też grałem w tą gierę. Ale to było daaawno!! Gra wspaniała :D
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Bizon » Cz mar 01, 07 15:07

A wie ktoś czy Hideo miał swój wkład w tworzenie gry "Contra"?? :D
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Solidny » Cz mar 01, 07 16:51

Jaka beka, też w to grałem jak byłem mały xDDD

Tzn tam był tylko biegun i zdobywanie kolejnych baz z flagami różnych krajów. Pewnie jedynka.

Szczęka opada xD.

W sumie to trochę bzdurnie wygląda. W jedynce z przerębli wyskakiwały ryby, a tu z piachu :roll:
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Old Snake » Pt mar 02, 07 00:04

Ależ mnie denerwowały te foki ale do tej pory jedna z moich ulubionych gier na nesa (zaraz po mario i contra).
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez kul2 » N mar 04, 07 12:15

Wyznania łgarza

Obrazek

Jack Isidore kolekcjonuje nikomu niepotrzebne przedmioty. Wierzy, że Ziemia jest pusta w srodku i nie potrafi w żaden sposób znaleźć przyzwoitej pracy. Jest tak nieprzystosowany do normalnego życia , że jego siostra i jej mąż czują się zobowiązani do pomocy i zabierają go do wspaniałego domu na wsi. Na pozór idylliczny swiat kalifornijskiej prowincji lat pięćdziesiątych, widziany niewinnymi oczami Jacka, nabiera groteskowego wymiaru, a Fay i Charley Hume, uwikłani w małżeński trójkąt i dręczeni dziwacznymi obsesjami, okazują się tak samo odcięci od rzeczywistosci jak tytułowy łgarz. Po raz pierwszy w Polsce.

Razem z rozdzialami zmienia sie narrator, na zmiane widzimy akcje oczami Jacka, Fay, Charley'a i Nata...
Kobieta dominujaca, o psychice dziecka, oplatujaca sobie mezczyzn wokol palca. Cos podobnego mielismy na forum ;)
Tragizm Charley'a, ktory dreczony obsesja wybiera wlasna smierc i uwalnione od nieskonczonego kolka w ktorym sie znalazl.
Jack wcale nie jest taki szurniety i jego swiat tez nie jest jakis dziwny...
Z pewnoscia nie jest to najwybitniejsza ksiazka Dicka, ale i tak warto przeczytac.

Sunday Special

Obrazek
Ladni, co? O wiele bardziej futurystyczni niz w normalnej wersji.

Obrazek
Te pomieszczania takie gladkie, sterylne, tylko mi przypomina to Tron?

Obrazek
Jeee Vader w MGSie.
MGS 'a lot more action-based' w porownaniu do RE? :lol:
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Śr mar 07, 07 12:33

Moon Child

Obrazek

Gackt i Hyde - czego chciec wiecej :lol:
Poczatkowo wydaje sie ze to zwykly film akcji, z dosc nietypowymi bohaterami. Potem to mija, akcja przechodzi w dramat, smutna opowiesc o przyjazni pomiedzy wampirem a czlowiekiem.
Narzekalbym na gre aktorow, ale Hyde i Gackt to piosenkarze, wiec jak na niezawodowcow zagrali przyzwoicie. Scenariusz tez jest momentami dziwny, ale Gackt go pisal wiec mu daruje.
Ogolem warto zobaczyc, chociazby po to, zeby zobaczyc jakim aktorem jest czlowiek wampir ;)

Japonskie pseudonimy 'ludzi' z oddzialu Cobra

Instalowac japonska czcionke!

The Pain ザ・ペイン
至高の痛み - Calkowite najwieksze obrazenia
[しこうのいたみ / shikou-no-itami]

The Fear ザ・フィアー
至純の恐怖 - Najwiekszy najczystszy strach
[しじゅんのきょうふ / shijun-no-kyoufu]

The End ジ・エンド
真実の終焉 - Prawdziwy calkowity koniec
[しんじつのしゅうえん / shinjitsu-no-shyuuen]

The Fury ザ・フューリー
無限の憤怒 - Nieskonczona zlosc
[むげんのふんど / mugen-no-fundo]

The Sorrow ザ・ソロー
深淵なる悲哀 - Gleboka studnia smutku
[しんえんなるひあい / shinen-naru-hiai]

The Joy ザ・ジョイ
無上の歓喜 - Niepowstrzymana nieskonczona radosc
[むじょうのかんき / mujyou-no-kanki]

Planowano by The End nazywal sie 'The Doom' Jednakze zmieniono to z powodu podobnych dat premier MGS3 i Doom 3.
Angielski pseudonim stal sie tym - "爺遠藤" (Jii Endou / The Endo / Grandpa Endou).
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Pt mar 16, 07 10:39

Totalna Inwigilacja

http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3979936.html

Jabol wolnosci i twarz Kaczego na kazdej scianie to juz tylko kwestia czasu.

Harry Potter

Obrazek

W koncu przebilem sie przez wszystkie czesci i czytalo sie milo. Czuc ze Rowling nie jest mistrzynia, owszem sa rzeczy ktorych latwo nie da sie przewidziec, ale wiekszosc wydarzen jest przewidywalna do bolu.
O bledach logicznych nawet nie bede pisal, bo co chwile sie na jakis napotykalem. Nie wiem czy to brak szacunku dla czytelnika, czy niesprawdzanie tekstow pod wzgledem bledow. To jest niesamowite, zeby nie wylapala ich ani autorka ani korekta, ale co zrobic. Mimo tego warto zapoznac sie z ta seria.

Tylko 50 proc. Polaków miało w ciągu ostatniego roku kontakt z książką - wynika z badania przeprowadzonego przez Bibliotekę Narodową.

Ała, no ale moze niektorym to do zycia potrzebne nie jest
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Mr_Zombie » Pt mar 16, 07 13:17

kul napisał(a):Totalna Inwigilacja

http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3979936.html

Jabol wolnosci i twarz Kaczego na kazdej scianie to juz tylko kwestia czasu.

A co powiesz o tym: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3990852.html
Naruszenie wolności człowieka do czytania/oglądania tego, co chce... Ciekawe tylko, jak niby oni chcą to wprowadzić w życie?

Harry Potter

Również przeczytałem całą serię (pierwszy tom połknąłem w ciągu jednego dnia) i uważam, że jako książka przygodowa, literatura nieambitna, głównie skierowana do młodzieży (a nie dzieciaków, jak to przedstawiają w TV - czyli średnia wieku 7lat, kupująca wszystko, na czym jest napisane "Harry Potter", bo motywy stowarzyszeń na wzór Ku-Klux Klanu - czym niewątpliwie są Śmierciożercy, sekt, masowych morderstw i innych z całą pewnością nie są dla dzieciaków), seria ta sprowadza się wyśmienicie. Czyta się ją łatwo, przyjemnie, szybko, straszliwie wciąga no i przede wszystkim Rowling udało się wykreować dość interesujący świat i bohaterów (chociaż niektórzy są płascy i przewidywalni aż do bólu - patrz Malfoy czy Snape :/), nawet pomimo licznych błędów w nim występujących.
Osoby, które tak plują na Pottera w większości nigdy nie miały książki w ręku, a swoją opinię wyrażają na podstawie tego komercyjnego zamieszania związanego z serią Rowling i przeciętnych filmów (głównie cukierkowe dwie pierwsze części, "Więzień Azkabanu" i "Czara Ognia", dzięki zmianie reżysera, dużo zyskały).

Tylko 50 proc. Polaków miało w ciągu ostatniego roku kontakt z książką - wynika z badania przeprowadzonego przez Bibliotekę Narodową.

Niektórzy z dumą mówią, że czytają tylko szkole lektury (albo że nawet ich nie czytają, bo są mądrzejsi i zamiast marnować czas na czytanie książki czytają skróty bądź oglądają film)--- naprawdę żal mi takich ludzi.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Infernal Warrior » Pt mar 16, 07 15:34

Nie ma to tamto - książki są the best. Harry'ego czyta sie szybciutko i przyjemnie. Niezła książka w sumie :iconbiggrin: A co do filmów to dwie pierwsze części ( tak jak mówi Zombie ) są totalną chałą. Części te rozszerzają poglądy że to tylko książka dla dzieciaków. Po obejrzeniu dwóch następnych widać odmianę...
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez wredny » Pt mar 16, 07 16:13

No ja sie przyznam ze nie czytam ksiazek... poprostu nie lubie - wiem ze to blad... ale coz nikt we mnie tego nie zmieni.Nie czytam bo moze nie mam wyobrazni ? ...
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez kul2 » Śr mar 21, 07 13:56

Wypadaloby cos napisac

Niestety ostatnio nie za bardzo mam czas na pisanie czegokolwiek. Przygotowuje pewna mala niespodzianke i przymiezam sie do pewnej nieco wiekszej. Prowadzenie turnieji tez zajmuje troche czasu, mam nadzieje ze nie macie mi tego za zle ;)
Jak tylko turnieje sie skoncza i poukladam sobie harmonogram na nowo, regularne notki powroca.

Niepodoba mi sie polityka SONY zwiazana z PS3, ale o tym w pierdolniku.
Niepodoba mi sie polityka Konami zwiazana z MPO, o tym bedzie wiecej wkrotce. Chyba, ze Johny lub Hal cos powiedza ;)
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Infernal Warrior » Śr mar 21, 07 13:59

Nie mam Ci za złe kul. Rozumiem że ten turniej to nie lada problem ;) Czekam również na kolejne noteczki, a politykę SONY to zaraz... Muszę obaczyc co w tym pierdolniku jest ;)
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Johny Sasaki » Śr mar 21, 07 14:18

"I choc wiedza... Nie powiedza..." ;)
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Gac666x » Śr mar 21, 07 14:50

"Osoby, które tak plują na Pottera w większości nigdy nie miały książki w ręku, a swoją opinię wyrażają na podstawie tego komercyjnego zamieszania związanego z serią Rowling i przeciętnych filmów (głównie cukierkowe dwie pierwsze części, "Więzień Azkabanu" i "Czara Ognia", dzięki zmianie reżysera, dużo zyskały). "

Ja zaś miałem książkę w ręku, oglądałem trzecią część z przymusu i muszę przyznać, że to szmira...

Sorry ale dla mnie to jest zbyt banalne a i momentami naprawde kupy się nie trzymało. Rowling powinna się palnąć w łeb i troche poprawić to i owo.
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » Śr mar 21, 07 15:00

A czytales "Ksiecia Polkrwii" Gac? Jak nie czytales, to lepiej nie czytaj. Jak dla mnie, to jeden z wiekszych skokow na kase w zeszlym (?) roku. A ludzie i tak sie tym jaraja...
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez uci » Śr mar 21, 07 17:20

poczekajcie na ost. część, kasa się bedzie ludziom z portweli lała jak woda z kranu
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kul2 » So mar 24, 07 12:50

Dżapański

Z racji tego, ze pare osob mnie prosilo, pomyslalem ze moze ktos inny tez by chcial
http://rapidshare.com/files/25907361/japan1.rar.html
Pierwsze to tabela dzwiekow, potem trening pisania, wiem wiem okropnie pisze, ale nic na to nie poradzicie ;d akai znaczy czerwony [nie napisalem], kaki to owoc kaki [logiczne do bolu, wiec nie pisalem]
Jak kogos to zainteresuje bede co tydzien umieszczal tutaj notatki i materialy do nauki japonskiego. A jak nie to nie, bede je podsylal tylko Halowi.
Ostatnio edytowano So kwi 14, 07 08:54 przez kul2, łącznie edytowano 1 raz
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Infernal Warrior » So mar 24, 07 12:57

Miło z Twojej strony kul. Mam nadzieję że się doczytam i skorzystam ;)
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Anik » So mar 24, 07 18:10

Kul uczy się japońskiego?!
A jak fajnie!
Konichiwa (or something like that)
Anik
Crying Wolf

Postprzez Kazek » So mar 24, 07 18:51

Kul prosze Cie zamieszczaj jak najwiecej, bo myslalem ostatnio nad rozpoczeciem nauki japonskiego, ach te krzaczki :iconbiggrin: :happy7:)

Pierwsza lekcja juz za mna...

Ciekawe jak dlugo wytrzymam...
Kazek
Running Man

Postprzez kul2 » So mar 24, 07 19:55

No to super:)
Te krzaczki to hiragana, jeden z trzech alfabetow. Wazne jest by go poznac [na poczatek ten jeden ;d], nauczyc sie pisac i czytac.
Z racji tego, ze dosc istotny jest sposob pisania, ilosc pociagniec, strona z ktorej zaczynamy, polecam korzystac z http://members.aol.com/writejapan/ gdzie mamy to wszystko bardzo ladnie opisane i zaprezentowane.
Kazek, jak bedziesz tracil motywacje to powiedz, ktos Cie w dupe kopnie, zebys sie wzial do roboty ;)
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Kazek » So mar 24, 07 20:06

No to dobrze :iconbiggrin: , dzieki za link kul :icon_smile:

Zabieram sie do studiowania... :happy7:

edit: kul co zes napisal nad slowem "takoi" bo nie moge rozczytać
Kazek
Running Man

Postprzez kul2 » So mar 24, 07 21:15

takai - drogi
Obiecuje ze nastepnym razem beda pisal drukowanymi.
kul2
Niewidzialna Armia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przemyślenia Redaktorów