blogaskowy temacik kula

Czyli powrót blogów na forum.

Moderatorzy: Wilczyca, Zanzibar

Postprzez kul2 » Wt gru 18, 07 14:07

W koncu jestescie chyba jednym z najlepszych i najwiekszych serwisow o MGS, prawda?

Tak mowia.

Bardzo mozliwe ze to zwykly zbieg okolicznosci

Dwa zbiegi.

zreszta wszystko jest logiczne wyjasnione co skad sie wzielo w serii.

A skad...
Outer Haven?

A poza tym czemu obcokrajowiec mialby odzwiedzac Zanzibar jesli nie zrozumie tu ani slowa

Sam sobie odpowiedziales.
Poza tym - obrazki i kursywa.
Spojrzmy na wejscia zza granicy na Z.

Obrazek

O ile wiele krajow mozna usprawiedliwic spora emigracja polska, tak: Boliwia, Meksyk, czy Japonia to egzotyka.
A Muni Shinobu sam tych wejsc z Japonii nie nabil ;)
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez uci » Śr gru 19, 07 10:35

O tak, wszystkie wejscia spoza polski są chyba własnie dla tej magicznej juz Kursywy...
Ale racja, Old Snake, Outer Haven <- za dużo po prostu tych zbiegów okoliczności.

PS. malamal... ekhem tzn. Kul masz może gdzieś jeszcze logo OH kiedy miało wdzięczna nazwę Haven?
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kul2 » Śr gru 19, 07 11:02

Niestety nie.

Zaluje ze go nie zapisalem, bo domyslam sie ze nie wszyscy mieli okazje widziec naszego pieknego zoltego weza.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Śr gru 19, 07 13:35

malamalpka napisał(a):domyslam sie ze nie wszyscy mieli okazje widziec naszego pieknego zoltego weza.

Ja go miałem okazję widzieć i nie wydawał mi się piękny :P

A wracając do tematu, to rzeczywiście Old był przed Oldem! Nigdy się nad tym głębiej nie zastanawiałem ;)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez kul2 » Śr gru 19, 07 13:40

Ja go miałem okazję widzieć i nie wydawał mi się piękny

Zawsze podejrzewalem Cie o nieumiejetnosc dostrzezenia prawdziwego piekna w zoltych wezach. Teraz mam pewnosc.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » Śr gru 19, 07 13:41

Może warto spytać Kojimę? Po angielsku łatwiej mu będzie znaleźć tłumacza.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Śr gru 19, 07 13:48

Wow niezle staty, nawet nie wiedzialem ze az z tylu krajow trafiaja tutaj ludzie.
A z tym Oldem to teraz sie kaplem, myslalem ze Old Snake byl przed Old Snake`iem (bez sensu to brzmi ;) ) a tu taki zonk.
Logo z zoltym wezem ? Dziwnym zbiegiem okolicznosci byloby to gdyby jeszcze mial on smocza glowe.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Uzion » Śr gru 19, 07 14:55

Nadal nie kapuje o co wam chodzi z ta kursywa... Zagolopowalem sie, "Haven" nie jest wyjasnione, moj blad.

Ciekawe czy w napisach koncowych zobaczymy "Special thanks for polish scenes of MGS" ;-)

A propos: Gac, bardzo ciekawy pomysl. Nic nie szkodzi napisac Kojimie maila ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez uci » Cz gru 20, 07 00:14

no z kursywą sprawa jest prosta, ZL jako jedyna polska strona o MGS posiada kursywe, co czynia ją wyjatkową...

Gdyby tylko Kul mial logo z O Haven, można by to było wysłac do Kojimy :P
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Nevar » Cz gru 20, 07 00:19

Old Snake istniał już w 2004 roku! kul, czy masz jeszcze zapis z pojedynku forum z redakcją z 2004 roku? On chyba brał w tym udział.
Nevar
banan

Postprzez Old Snake » Cz gru 20, 07 02:47

Nevar, powiem więcej: old snake istniał jeszcze zanim zarejestrował się na OH ;)
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez kul2 » Cz gru 20, 07 09:23

Oj Nevar, widac ze nie znasz forum tak dobrze jak to sie ludziom wydaje:
http://www.metalgearsolid.us/forum/viewtopic.php?t=682
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Pt gru 21, 07 15:34

Welcome, kasack!!

Tylko, ze po angielsku jest cossack...

Słowo dotarło do angielskiego poprzez francuskie słowo Cosaque, tłumaczenie z polskiego, które to z kolei zostało zapożyczone z ukraińskiego Kozak.
Samo słowo pochodzi z języka tureckiego – qazaq i oznacza ‘wolny człowiek’, ‘podróżnik’.
Słowo to pojawia się po raz pierwszy w kronice z roku 1395.

Kozacy są dla romantyków uosobieniem wolności, oraz walki z autorytetami. Przyczyniła się do tego ich walka z liczniejszymi wrogami.
Jednakże, dla innych są symbolem represji ze względu na rolę jaką odgrywali podczas tłumienia powstań w Carskiej Rosji, oraz ataków na żydów.

Od upadku ZSRR zaczęto odbierać rosyjskich kozaków jako obrońców Rosyjskiej suwerenności. Kozacy nie tylko stali się ponownie dowódcami, ale przejęli także władze nad policją i administracją w swoich regionach. Wojsko rosyjskie wyczuło rosnące uczucia patriotyczne u Kozaków i przekazali im część swojego starego uzbrojenia.
Co więcej, Kozacy odgrywają ogromną rolę na południu Rosji. Prawie wszyscy mieszkańcy miasteczek wokół Rostov, Krasnodar i Starvopolu, a także autonomicznych republik północnego Kaukazu są potomkami Kozaków. To właśnie dlatego regiony te, nawet w czasach ZSRR, słynęły z wysokiej dyscypliny, małej ilości przestępstw, a także konserwatyzmu widocznego w ilości osób udających się do kościoła, oraz liczby osób piśmiennych.
Wszystko to przyczyniło się do faktu, iż dla młodych Rosjan Kozacy stali się symbolem porządku, a także nadziei, zwłaszcza gdy porównywano ich do Carskiej Armii.

Na Ukrainie, miejscu gdzie są historyczne i kulturowe korzenie Kozaków wiele osób chcę odtworzyć obraz Ukraińskich Kozaków. Są oni nierozerwalnie połączeni z kulturą Ukrainy.
Kozacka Bulava jest jednym z narodowych symboli wyspy Khortytsia.

Wzmianki o Kozakach można natrafić w działach takich pisarzy jak: Nikolai Gogol, Taras Shevchenko, Mikhail Sholokhov, Henryk Sienkiewicz. A także w większości dzieł polskiego Romantyzmu.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SaladinAI » Pt gru 21, 07 19:09

Co Ciebie kul natchnęło tak do pisania o Kozakach?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kul2 » Pt gru 21, 07 19:22

A jakim to haslem Ravenik wita Solida? ;)
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SaladinAI » Pt gru 21, 07 19:23

Cóż, nigdy nie grał w angielskiego MGS 1.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kul2 » Pt gru 21, 07 19:33

No wlasnie tym pogrubionym.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » Pt gru 21, 07 19:59

kul napisał(a):Welcome, kasack!!

Tylko, ze po angielsku jest cossack...

Hmm, to dlaczego akurat 'kasack'? Że niby bliżej tej tureckiej wersji 'qazaq'?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt gru 21, 07 20:08

I think somebody just didn't know how to spell it.

Edyta.

O przepraszam, zły język. Kurna tak to jest jak się na różnych forach językowych pisze XD.

Tak jak wyżej. Myślę, że ktoś po prostu nie wiedział jak to przeliterować.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Pt gru 21, 07 20:08

Jak kiedys uda mi sie skontaktowac z Blausteinem to sie zapytam.
Aczkolwiek opcja z tym, ze chcial byc blizszy pierwotnemu slowu jest dosc prawdopodobna.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » Pt gru 21, 07 20:19

Jak kiedys uda mi sie skontaktowac z Blausteinem to sie zapytam.

a próbujesz : ) ?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Pt gru 21, 07 20:28

A mam teraz inne wyjscie? ;)
W sumie to powinno dac sie go dorwac, jak nie bezposrednio to przez ludzi z TUS, wiec jakby ktos mial jeszcze jakies propozycje pytan niech pisze.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Pn gru 24, 07 11:03

Wszystkie jutra

Obrazek

Colin Laney, który jak nikt inny potrafi odnajdować węzłowe punkty w natłoku informacji, mieszka w kartonowym pudle w Tokio. Intuicja podpowiada mu, że wkrótce coś się wydarzy, ale nie w Tokio, tylko w San Francisco. Rydell właśnie po raz kolejny stracił pracę, może więc bez przeszkód udać się do San Francisco. Towarzyszy mu jego dziewczyna Chevette. Harwood także posiada informacje dotyczące zmian. Zamierza więc dołożyć wszelkich starań, by w tym nowym porządku zajść jak najwyżej. Nawet za cenę ludzkiego życia. A w mgle San Francisco, w tym niezwykłym momencie historii, dzieją się dziwne rzeczy. Wszystko wydaje się możliwe...

Gibsonowi przydarzylo napisac sie 2 trylogie, Maszyne Roznicowa (to ze Sterlingiem), Rozpoznanie wzorca i Spook Country.

Dwie trylogie: Sprawl i Bridge.
Sprawl to Mona Liza Turbo, Graf Zero i Neuromancer.
Bridge to Swiatlo Wirtualne, Idoru i wlasnie Wszystkie jutra.

Miejsce akcji, zla, smierdzaca, przesaknieta zgnilizna przyszlosc.
Wezly, wygenerowane idoru, grupa ludzi uciekajaca w cyberprzestrzen, no i ta nieszczesna paczka co ja ktos ma gdzies dostarczyc.
Czytalo sie niezle, aczkolwiek to mimo wszystko trzecia czesc trylogii i brakowalo mi troche informacji.
Gibson ma bardzo ciekawy styl, przesiakniety informacjami wszelakimi.
Teraz pora na cos 'lzejszego', a potem na Virtual Light (w oryginale bo po polsku zdobyc nie sposob).
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Cz gru 27, 07 12:14

Trans-Atlantyk

Obrazek

Nie tyle dyskusja z pojeciem patriotyzmu, co dyskusja z polskim patriotyzmem.
Z pewnoscia dla wielu obrazabojcza, w koncu jak mozna nasmiewac sie i dyskutowac z wielkimi patriotami pisarzami, jak w ogole mozna negowac polski patriotyzm.
Oj mozna, nawet trzeba.
Bo w wielu wypadkach jest on pusty.

Gombrowicz pokazuje polakow jako narod zakompleksiony, chcacy rownac sie z innymi, a przeciez nie jest wazne jak nas oceniaja, to my winnismy oceniac ;)

Jak ktos nie mial okazji czytac w szkole sredniej to powinien. Oburzyc raczej nie oburzy, ale przeczytac dla rozrywki mozna.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Johny Sasaki » Cz gru 27, 07 16:25

Ta okladka "Kameleona" kojarzy mi sie z okladka albumu "Chameleon" Helloween, ciekawe czy sie inspirowali Gibsonem.

A "Transatlantyk" kojarzy mi sie jako uzupelnienie jakiegos opowiadania o 3 ludzikach na tratwie, ktorzy chcieli sie nawzajem zjesc, ale tytulu nie pamietam.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez kul2 » Cz gru 27, 07 16:49

To byla polska okladka, oryginal wyglada troszku inaczej.
Zreszta ta kable idace do kartonowego pudla - boskosc.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kotlet_schabowy » Cz gru 27, 07 19:38

Jakoś tak mi się nasunęło :

przeczytałem niedawno "Proces" Franza Kafki (nie ukrywajmy, że nie z własnej woli, ale kiedyś, zanim jeszcze znałem spis lektur w LO, to i tak planowałem to przeczytać) i raczej nie podzielam kul Twego dobrego zdania. Jeszcze pierwsza połowa utworu była ok (ba, początek był zachęcający, co w sumie rzadko spotykane i trudne chyba do osiągnięcia), tak później dzieło już mnie zanudzało i skończyłem już z rozpędu (zresztą rzadko porzucam książki w połowie) i z ciekawości zakończenia. Tak czy inaczej, konwencja absurdu, cała ta atmosfera, chyba do mnie nie trafia. Z drugiej strony,absurdalne "Ferdydurke" uważam za naprawdę dobre, ale to już zasługa innych zabiegów Gombrowicza. Zresztą klimat jest diametralnie inny. To tak w ramach "dyskusji".
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez kul2 » Cz gru 27, 07 20:02

Gusta i gusciki ;)
Mi bardzo przypadly do gustu mroczne, zimne zaulki. Aburdalne zasady i rozmieszczenie instytucji. No i klimat, ogolny nastroj jest niesamowity.
Nie podszedl mi za to styl, ale to chyba pisalem.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » N gru 30, 07 13:07

Kruk

Zalazek czegos wiekszego, jak zwykle ;)

Kruk, duży, inteligentny, prawie całkowicie czarny ptak od czasów najdawniejszych towarzyszył ludziom. Jego postać traktowana jest zarówno jako zły i dobry omen. Europejczycy od wieków kojarzyli kruki z wojną, śmiercią i duchami.

Jednakże, nie zawsze były one ‘złe’. Wręcz przeciwnie, przynosiły światło i sprawiedliwość. Ceniono je za inteligencję, cwaniactwo, wielbiono jako ptaki przynoszące światło, prawdę i dobro.

Już w mitologii starożytnych greków pojawił się kruk. Corvus był sprzymierzeńcem Apolla, który to w rydwanie przewoził słońce nad światem, oraz oświecił życie prawdą. Bóg ten słynął także z przepowiedni.
Corvus był jego sługą, oraz posłańcem. To właśnie on dostarczał przepowiednie Apolla. Był także jego ‘talizmanem’.

Celtowie wierzyli, że kruki są łącznikami ze światem nadnaturalnym. Ich boginie Badb, Nemain, oraz Morrigan mogły zamieniać się w te ptaki.

Dla Druidów przepowiadających przyszłość z lotów ptaków kruki były niezwykle ważne, przynosiły wiadomość z zaświatów.

Kruk siedzi na ramieniu bohatera Ulsteru - Cú Chulainn, co symbolizuje ulotność duszy.

W mitologii nordyckiej Odyn miał na swoje usługi dwa kruki nazwane Myśl i Pamięć. Jeden z nich dostarczał władcy bogów codziennie informacje imionach świecie.

Indianie zamieszkujący północno zachodnią część Ameryki północnej wierzą, że kruk ukradł najwyższemu słońce i księżyc, po czym umieścił je na nieboskłonie by korzystali z nich ludzie. Wielu wierzy, iż to właśnie kruk przywołał do życia pierwszych ludzi, lub odkrył pierwsze ludzkie dzieci. Kruk bardzo często przedstawiany był wraz z bogiem tricksterem – kojotem.
Jest także uznawany za przyczynę wszelkich zmian, za czym stoi jego ciekawska natura. Kruki szybko się nudzą, ciągle szukają czegoś nowego, działają szybko, czasem ostrożnie, ale zawsze kierują się chciwością.
Natomiast mieszkańcu południa uważali, że kruk jest duchem obrońcom. Miał być wcieleniem dusz wojowników.
Jeżeli zaś chodzi o Inuitów, kruk jest centralną postacią ich mitologii. Zgodnie z ich wyobrażeniami to on współtworzył świat, oraz został obdarzony nadprzyrodzonymi mocami.

Obecność kruków na polach walki jest o wiele bardziej prozaiczna niż legendarne złe omeny i ucieleśnienia dusz wojowników, po prostu są to ptaki padlinożerne.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Śr sty 02, 08 14:59

Amerykańscy Bogowie

Obrazek

30

Pomysl wydawania wersji rozszerzonej i zwyklej tej samej ksiazki to symbol naszych czasow (zwykle zlodziejstwo).
Dodawanie kolejnych scen i poszerzenia fabuly o kolejne watki to mysl iscie genialna (zwykle zlodziejstwo), acz prosta bo siegajaca do tradycji filmowej (Blade Runner w 7 wersjach - zbierz je wszystkie).

Ksiazka ta zdobyla nagrode Hugo i Nebula, Bram Stroker Award (http://en.wikipedia.org/wiki/Bram_Stoker_Award), oraz byla nominowana w BSFA (http://en.wikipedia.org/wiki/BSFA_Award). Obojetnie co napisze i tak nie przebije takiej rekomendacji.

Gaimana lubie, nie wiem nawet jak mozna go nie lubic. Pisalem juz tyle o jego cudownym mieszaniu swiatow. Robi to tak doskonale, ze sie po prostu w to wierzy.
Imigranci przywozili do USA takze swoich bogow? No pewnie, ze tak. Bogowie potrzebuja wiary by istniec? Jak najbardziej. Bogowie zyja? No czemu nie. Nadajac im imiona, malujac ich oblicza, nadajemy im wyglad? Oczywiscie.

No ale przeciez USA jest zlym krajem dla bogow...Przeciez to tam ludzie jako pierwsi oddaja czesc nowym technologiom. To one staja sie bogami dla mas.
A wiary nie wystarczy dla wszystkich. Towar deficytowy, a nie ma kto decydowac o tym kto ja dostanie, a kto nie.

Jak zdobyc ludzka, a nawet boska wiare? Jak walczyc z konkurencja?
Cudownie nierzeczywiscie rzeczywista ksiazka, polecam zwlaszcza ze symbolizuje nadejscie nowych czasow (zwyklego zlodziejstwa).
kul2
Niewidzialna Armia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przemyślenia Redaktorów