twilite kid napisał(a):Inna sprawa, że sami oddajemy/sprzedajemy Zachodowi to co nam zostało
To jest tak ładnie nazywane prywatyzacją
Moderatorzy: Wilczyca, Zanzibar
twilite kid napisał(a):Inna sprawa, że sami oddajemy/sprzedajemy Zachodowi to co nam zostało
Raiden napisał(a):Ocwelot napisał(a):To nie tak, że słabsze państwo może mocniejszemu dyktować warunki.
Czyli rozumiem że mocniejsze państwo może dyktować warunku słabszemu i to słabsze musi tańczyć tak jak ono zagra. A to już nie lepiej po prostu zachowywać z nim dobre stosunki ale nie angażować się zbytnio w jego w tym przypadku militarne pomysły ? Przykład Francji wydaje się odpowiedni.
Raiden napisał(a):Ocwelot napisał(a):Słyszałeś o dyplomacji?
''Dyplomacja to umiejętność mówienia komuś, że jest kretynem, w taki sposób, by odebrał to jako komplement.''
Raiden napisał(a):Ocwelot napisał(a):Wiele państw ma piękną historię
Są też państwa które mają mroczne karty historii i raczej z wolnością nie miało to nic wspólnego
Raiden napisał(a):Dzień, w którym Polska tak sobie powie, że ma ich wszystkich gdzieś i da sobie radę sama, ta potężna i samodzielna Polska, to będzie dzień, w którym nasi sojusznicy ostentacyjnie się na nas wysrają, gęsto i hardo.
Polska już raz przejechała się na swoich sojusznikach, a że historia czasami lubi się powtarzać warto więc w przyszłości liczyć przede wszystkim na siebie a nie na sojuszników czy umowy spisane na papierku. Oczywiście trzeba znać swoje miejsce w szeregu na arenie politycznej świata, ale trzeba też umieć lawirować dla zapewnienia własnych korzyści. Powtarzam lawirować, a nie ulegać pod naciskiem silniejszego państwa.

Yyy czy ja coś mówię o lewej stronie? Mógłbym ładnie po Ocwelocie powtórzyć: "Brak powiązania z zacytowanym fragmentem"Raiden napisał(a):Padło że Polska z prawej strony chciała by machać szabelką i kozaczyć na arenie międzynarodowej, a co oferuje w takim razie Polska z lewej strony ?
Ocwelot napisał(a):A przykład Francji z reguły bywa nieodpowiedni.
Otóż to powiązanie jest, łatwo wywnioskować jakieOcwelot napisał(a):Bardzo ładne zdanie, tyle że brak powiązania z zacytowanym fragmentem.
A nie czasem dobitny ? wystarczyOcwelot napisał(a):Dokumentny brak powiązania z cytowanym fragmentem, wyjętym z kontekstu.
Ocwelot napisał(a):Brak powiązania z zacytowanym fragmentem + uznanie oczywistości (licz przede wszystkim na siebie)
Ocwelot napisał(a):Tak, zawsze powinniśmy liczyć na siebie. Jak np. spieprzymy sprawę z gazem łupkowym, polikwidujemy własną armię lub wysprzedamy zbyt ważne części kraju, to będzie nasz wielki błąd.
Ok przyjąłem do wiadomości.Ocwelot napisał(a):nie miało to nic wspólnego z moją wypowiedzią o dumie narodowej
twilite kid napisał(a):Yyy czy ja coś mówię o lewej stronie?
Raiden napisał(a): Jeśli zaś chodzi o wysprzedanie zbyt ważnych części kraju, skoro coś jest nierentowne to chyba nie warto pchać w to pieniądze nieprawdaż ?
Snake_VR5 napisał(a):Ocwelot napisał(a):A przykład Francji z reguły bywa nieodpowiedni.
Czemu ?, nie zaangażowała się w woje w Iraku i Afganistanie a ma wydaje się lepsze stosunki uważam z USA niż Polska.
Jasne gospodarczo Francję i Polskę dzieli przepaść, podobnie rzecz się ma do pozycji w Europie.

Snake_VR5 napisał(a):Otóż to powiązanie jest, łatwo wywnioskować jakie.Ocwelot napisał(a):Bardzo ładne zdanie, tyle że brak powiązania z zacytowanym fragmentem.
Snake_VR5 napisał(a):A nie czasem dobitny ? wystarczyOcwelot napisał(a):Dokumentny brak powiązania z cytowanym fragmentem, wyjętym z kontekstu.
Snake_VR5 napisał(a):Ocwelot napisał(a):Brak powiązania z zacytowanym fragmentem + uznanie oczywistości (licz przede wszystkim na siebie)
I znów powtarzasz to sobie, unikając kontrargumentów
Snake_VR5 napisał(a):Ocwelot napisał(a):Tak, zawsze powinniśmy liczyć na siebie. Jak np. spieprzymy sprawę z gazem łupkowym, polikwidujemy własną armię lub wysprzedamy zbyt ważne części kraju, to będzie nasz wielki błąd.
Umiesz liczyć, licz na siebie wiesz coś o tym? Poza tym widzę u ciebie nadinterpretację tego o czym pisałem wcześniej, jaka likwidacja własnej armii ? Przecież to był by postrzał państwa we własną stopę i zdanie się na łaskę obcych państw. Co do gazu łupkowego, nie wykluczam spieprzenia tej sprawy dlatego uważnie się jej przyglądam. Jeśli zaś chodzi o wysprzedanie zbyt ważnych części kraju, skoro coś jest nierentowne to chyba nie warto pchać w to pieniądze nieprawdaż ? Trzeba jednak spojrzeć też na to że tym kraju popełniono zbyt wiele błędów przy prywatyzacji i mam nadzieje że zdajesz sobie z tego sprawę.
Snake_VR5 napisał(a):Ok przyjąłem do wiadomości.Ocwelot napisał(a):nie miało to nic wspólnego z moją wypowiedzią o dumie narodowej
Snake_VR5 napisał(a):twilite kid napisał(a):Yyy czy ja coś mówię o lewej stronie?
Nie ale mówiłeś o prawej, a raczej o jej skrajnym skrzydle. Więc żeby była równowaga powiedziałem co nieco o lewej stronie

A teraz już na poważnie - nasza opowieść rozpoczyna się na zapleczu sklepu, w którym pracuje. Jest godzina 12.20, a przede mną leży pudełko pełne trupów. Trupów, z których to organy będę musiał posegregować, by z 3 niemalże zezłomowanych replik stworzyć jedną.

.
?

Gac666 napisał(a):No popatrz, to ja bede miał dla ciebie ciekawe (mam nadzieje) zadanie.
Mój X-M8 od SRC nie chce łykać kulek z lowcapów (zresztą 2 highcapy, które mam też słabo łyka). Przyczyną jest fakt, że plastikowy podajnik w gnieździe za słabo wypycha sprężynę zwalniającą kulki w magazynku. Teraz pytanie do Ciebie, jak to najlepiej naprawić?
Próbowałem nałożyć plastikową rurkę, odpowiednio wyprofilowaną ale to nie spełnia się dlatego, że wtedy zbyt ciasno siedzi magazynek w gnieździe. Wiercić w samym ABSie za bardzo nie chcę, bo boje się, że konstrukcja nie wytrzyma, a doklejanie do okrągłego, śliskiego plastiku jakiegoś bolca mija się z celem.
PS. Czy macie może tam gdzieś magazynki SRC do G36/X-M8 ?
Co do samego Kałacha co składasz to dziergaj, bo chce zobaczyć rezultat
Targetem mojego sklepu są mundurowi, a Oni na airsoftowców nie patrzą przychylnym okiem.
. Ale mam go od dwóch lat i w sumie ani razu strzelanki nie widział i nawet nie miałem możliwości się nim pobawić.

Bo każdy z nas ma takiego sąsiada, który dysponuje ciężkim sprzętem i uwielbia się nim bawić doprowadzając innych do białej gorączki. Taki właśnie jest mój sąsiad - mieszkający jakieś 200 metrów ode mnie
Modelarz, człowiek "do rany przyłóż", który pomógł mi przy osiągnięciu milowego kamienia mojego projektu. Co prawda nie był nam potrzebny cały jego arsenał narzędziowy (wystarczył mały ręczny dremel i opalarka) nie mniej cała jego kolekcja budzi szacunek. Poniżej zdjęcie spasowanego chwytu z rurą gazową, i części zewnętrzne, które zostaną wykorzystane. Wymieniłem tłumik płomienia (zamiast charakterystycznej "trąbki" z AKS74u, mamy "gwizdek" jak w obecnie używanych wariantach AK74M), prowadnicę kolby (którą będziemy próbować związać z zawiasem - stal + aluminium), oraz magazynek od palnej wersji karabinu Beryl (który nie będzie wykorzystany w tym projekcie
).
.
. Robisz go bardziej na pokaz czy ma być w pełni sprawny?
Głównym przeznaczeniem repliki, którą właśnie robię będzie CQB, przez to ta teleskopowa kolba oraz znacznie skrócona lufa w porównaniu do innych moich "zabawek".

Mnie się marzy hełm Mandalorian i sobie taki w niedalekiej przyszłości zakupię 

), ale jeśli np. poszło body to już może być problem.

Powrót do Przemyślenia Redaktorów
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość