Playstation VR

Moderator: GM

Playstation VR

Postprzez SALADYN » Cz mar 17, 16 21:39

No to wiemy już wszystko. Premiera w październiku, cena 399$/€, ponoć 50 gier na start. Fanboje skaczą z radości, ja tymczasem nauczony doświadczeniem poczekam na rozwój wydarzeń a już na pewno na te gry. Póki co cały hype i marketing wokół VR łudząco przypomina mi kolejną nowinkę technologiczną pokroju kinect/move czy ekranów 3D, której jedynym zadaniem jest sprzedanie kilka kolejnych milionów konsol zamiast wprowadzenia innowacji do grania. Same gry będą kluczem, to co jak dotąd widziałem to popierdółki pokroju Sports Champions. Gry na raz, fajne, ciekawe, wykorzystujące możliwości sprzętu do cna ale mimo wszystko pierdoły. Póki co widzę dla gogli zastosowanie tylko w symulatorach i strzelankach w których kierujemy pojazdami bo przecież nie będę mógł biegać po mieszkaniu i naparzać do nazistów w kolejnym call of duty za pomocą VR.

Jakieś wasze oczekiwania, przemyślenia, plany ?
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Re: Playstation VR

Postprzez Osvelot » Cz mar 17, 16 23:29

Gry erotyczne.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez SALADYN » Cz mar 17, 16 23:32

Osvelot napisał(a):Gry erotyczne.

Bullseye
SALADYN

Postprzez Gillian » Pt mar 18, 16 00:28

Ekhm...

Obrazek
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Osvelot » Pt mar 18, 16 00:46

Exactly. Playstation VR i pokrewne produkty zniszczą przyrost naturalny w Azji do zera.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SALADYN » Pt mar 18, 16 01:18

Pomijając zabójczy w skali gatunku wpływ na prokreację jaki będą mieć gogle VR to ciekawi mnie jak się to będzie sprawować w zastępstwie telewizora, czy będą jakieś obostrzenia, zwłaszcza zdrowotne w używaniu takiego gadżetu.
Fajnie byłoby rozwalić się na łóżku czy gdziekolwiek w mieszkaniu i grać bądź oglądać jakiś film.
SALADYN

Postprzez ArecaS » Pt mar 18, 16 01:21

SALADYN napisał(a):Fajnie byłoby rozwalić się na łóżku czy gdziekolwiek w mieszkaniu i grać bądź oglądać jakiś film.

Obrazek
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Osvelot » Pt mar 18, 16 02:22

ArecaS napisał(a):
SALADYN napisał(a):Fajnie byłoby rozwalić się na łóżku czy gdziekolwiek w mieszkaniu i grać bądź oglądać jakiś film.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Gillian » Pt mar 18, 16 09:55

Za daleko się nie rozwalisz, bo kabel :D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pt mar 18, 16 10:05

w temacie - to już widziałem VR simdejta na owo cudo, azjaci wyginą do czasu PS5
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Pt mar 18, 16 11:20

Panowie, ja tu na poważnie a wy mi 9gaga odwalacie.

Gillian napisał(a):Za daleko się nie rozwalisz, bo kabel :D

Fakt, aczkolwiek z tego co widziałem to kabelek jest odpowiednio długi żebym swobodnie poruszał się po pokoju. Wystarczy więc jakaś przedłużka i nauczyć się na pamięć drogi do łazienki i już nie będę musiał przerywać partyjki przez konieczność dumania na tronie.
SALADYN

Postprzez Osvelot » Pt mar 18, 16 12:03

Ja osobiście mam co do VR wielkie nadzieje związane z... muzyką. Jakaś klawa wizualizacja, może jakaś substancja pomocnicza - i odlot, czilałt kompletny, albo latanie ciężarówką po kosmosie. Co do nie wiadomo jakiej zajebistości z gier/filmów wynikającej z VR podchodzę sceptycznie. No chyba, że jakimś sposobem będę mógł przeżyć misje VR z MGS 1 i 2.

Po prostu kwestia poruszania się w grach z VR póki co wygląda dla mnie debilnie (takie gówno podobne do trampoliny), gogle załatwiają tylko rozglądanie się. Poczekam, aż będzie taka opcja, gdzie wpinasz sobie wtyczkę w mózg.

SALADYN napisał(a):9gaga

NIE OBRAŻAJ MJE

Nie no, żarty żartami, ale nie da się zaprzeczyć, że w Japonii każda nowość związana ze struganiem Pinokia* w domowym zaciszu zauważalnie uderza w ich przyrost naturalny, bo taka jest wypadkowa ich kultury i dostosowania społecznego danej jednostki.

* ustanawiam hasztag #dżepetto, wszem i wobec święty Dżepetto patronem singli
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Faja » Pt mar 18, 16 12:14

Nie wiem jak to będzie wyglądało z PSVR, ale w Oculusie czy tam HTC Vive (jednym z nich), to będziesz mógł na tym film obejrzeć, ale będzie to na zasadzie, że będziesz widzieć wirtualny pokój, w nim dupny TV i na nim ten film.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt mar 18, 16 12:34

Faja napisał(a):Nie wiem jak to będzie wyglądało z PSVR, ale w Oculusie czy tam HTC Vive (jednym z nich), to będziesz mógł na tym film obejrzeć, ale będzie to na zasadzie, że będziesz widzieć wirtualny pokój, w nim dupny TV i na nim ten film.

W takim wypadku szkoda wzroku, po co komu wirtualny pokój z dupnym TV skoro w życiu najczęściej ma się pokój z dupnym TV. Macanie Scarlett Johanson to dopiero zew przyszłości.
SALADYN

Postprzez Faja » Pt mar 18, 16 13:23

Dlatego, że tym dupnym pokojem może być np sala kinowa
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez ArecaS » Pt mar 18, 16 13:43

Sala kinowa. Bez wywracającego wnętrzności audio i z gorszym jakościowo obrazem. #makessense

Generalnie ja z oceną VR poczekałbym kilka lat, ale nie wróżę mu gigantycznego sukcesu na dłuższą metę. Ot, dostrzegam w tym raczej kolejną "fazę" po plastikowych instrumentach, kontrolerach ruchu czy obrazem 3D. Na razie wszyscy się tym bawią i podniecają, ale tak naprawdę trudno sobie wyobrazić, by miało ty wyprzeć tradycyjne granie. Zwłaszcza, że nie do wszystkich gier można coś takiego zastosować. No i to co zauważył Osvelot - technologia ma nadal spore ograniczenia. To jest tylko rozglądanie się. Natomiast z drugiej strony tablety też kiedyś wydawały się tylko kolejnym nikomu niepotrzebnym gadżetem, a sporą karierę odniosły. Trzeba poczekać.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Pt mar 18, 16 14:53

ArecaS napisał(a):Natomiast z drugiej strony tablety też kiedyś wydawały się tylko kolejnym nikomu niepotrzebnym gadżetem, a sporą karierę odniosły. Trzeba poczekać.

Tablety odniosły sukces, kiedy do tematu wzięło się Apple - a nawet nie Apple co po prostu Jobs. To samo ze smartfonami. To samo z odtwarzaczami mp3. Albo interfejsami graficznymi komputerów osobistych. Wcześniej to wszystko niby było, ale działało tak, że korzystali z tego tylko geeki.

Być może Apple spróbuje tematu VR, kiedy ktoś tam oceni, że technologia wreszcie pozwala na osiągnięcie zadowalających efektów, ale bez Jobsa ta firma już tylko goni konkurencję, więc nie zdziwiłbym się, gdyby za rok ogłosili swoje VR niewiele różniące się od wszystkich innych.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pt mar 18, 16 16:56

Idz fanbojuj kaj indz, dzieki Jobsowi mamy tez wojny, gradobicie i koklusz pewnie
Faja
Big Boss

Postprzez ArecaS » Pt mar 18, 16 17:02

Nie jest istotne czy mówimy o Jobsie, Nadelli czy innym Chopinie, sęk raczej w tym, że w tej technologii może być potencjał, którego na ten moment nie widać.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Pt mar 18, 16 17:15

Faja napisał(a):Idz fanbojuj kaj indz, dzieki Jobsowi mamy tez wojny, gradobicie i koklusz pewnie

Nie fanbojuje, mówię jak jest. Kto podbił świat smartfonów i tabletów przed apple? Abstrahuję od tego, czy są to produkty dobre/sensowne/lepsze/gorsze od konkurencji. Faktem jest, że wzięli ideę takiego dotykowego telefonu, który ktoś wcześniej próbował ugryźć z różnych stron i zrobili produkt, na punkcie którego oszalały miliony. A zrobili to w momencie, kiedy technologia pozwalała na stworzenie produktu, który wreszcie po prostu działa.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt mar 18, 16 18:06

Jakkolwiek produktami jabka i samym jabkiem pogardzam (Jobs mi zwisał) tak nie potrafię się nie zgodzić z Gillianem. Apple wstrzeliło się z odpowiednią technologią i marketingiem w idealnym momencie, wrzucając na rynek swój sprzęt kiedy to miało w końcu sens. Z technologią VR mogłoby być podobnie ale to już nie ta sama firma i inne czasy.
Niemniej rok 2017 rozstrzygnie czy gogle będą jakimś sensownym peryferium, powtórzę jeszcze raz, bez gier komercyjny zgon będzie czekał na ten sprzęt już przy następnej gwiazdce.

PS
O ile mi się dobrze obiło o uszy to ma być Ace Combat który wykorzysta PSVR ? Widok z kokpitu z przemyślanym sterowaniem, najlepiej z dedykowanym kontrolerem, kupiłby mnie od razu.
SALADYN

Postprzez Pabian01 » Pt mar 18, 16 19:57

Ja dla mnie to temat jest obojętny. Wydaje mi się, że jest to zupełnie nie potrzebne, przynajmniej dla mnie. Szczerze mówiąc to nawet za darmo bym nie chciał :P
Jedyne co pobudza moją wyobraźnie to zagranie w P.T na takich goglach :)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » Pt mar 18, 16 20:13

No tak. Nachylanie się nad kiblem aż prosi się o tą dodatkową krztynę realizmu. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Faja » Pt mar 18, 16 20:35

https://youtu.be/TeUhwEXFeyE

ja się jaram co raz bardziej
zaczyna się od 6:43
Faja
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt mar 18, 16 21:58

Właśnie coś takiego mam na myśli. Widok z kokpitu/kabiny plus odpowiedni kontroler i będą się sypać dolary.
SALADYN

Postprzez uci » So mar 19, 16 12:15

byle nie popełnili grzechu jak z Move - kontroler sam w sobie był ok, ale ta "niechęć" żeby dać nam jeszcze do ręki pada z gałką sprawił że 90% gierek na Move używało tylko move (potworne sterowanie np. PSmove heroes), przecież do czorta ludzie mieli PS3 i pady :/ - a jak już ktoś na to wpadł to tylko jako doczepki do dużych tytułów jak Killzone czy RE5, Sorcery było dobrym pomysłem, pewnie kilka takich gierek więcej coś by ten sprzęt wspomogło (trochę pomogły RIPy z Wii), ale chyba wyszło dużo za późno. Tu się boję tego że 90% gier będzie używało tylko gogli, a my po tygodniu zapadniemy na chroniczne bóle karku. Tylko ta kierownica do wyścigów wygląda obiecująco.

A o ace combat bym się obawiał, niby VR ale w trailerze był koleś w tym kombinezonie latającej wiewiórki i boje się że to jego będzie obsługiwało VR a samoloty klasycznie na TV
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Powrót do Gry i Konsole