sila drzemie w konsoli...

Moderator: GM

Postprzez Hal » Cz wrz 28, 06 16:16

Co? nie tak musi by? z Plejk? 3. Ca?kiem niedawno zosta?a prze?o?ona premiera konsoli w Europie, z listopada na marzec. Powiem szczerze, ?e coraz czarniej widz? rewalizacj? sprz?tu Sony z X-boxem 360. Swoj? drog?, Hideo w jednym z wywiadów powiedzia?, ?e "Guns of the Patriots" spokojnie mog?oby ukaza? si? te? na maszyne Microsoftu. Co? w tym jest...
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez FOX HUND » Cz wrz 28, 06 16:22

Oto Xbox 360.

Hardware konsoli funkcjonuje na procesorze firmy IBM PowerPC (3 rdzenie; 3,2 GHz na rdze?) zwanym "Xenon" oraz procesorze karty graficznej bazowanej na ATI R500, zwany "Xenos". Konsola jest wyposa?ona w 512 MB pami?ci GDDR3 RAM i u?ywa no?ników w postaci p?yt DVD-ROM

A to PlayStation 3 :)

Jednostk? obliczeniow? jest procesor Cell. Sk?ada si? on z procesora PowerPC oraz o?miu rdzeni "Synergistic Processing Elements". U?ywanych b?dzie jedynie siedem rdzeni, gdy? ósmy jest rdzeniem nieaktywnym. Ca?y uk?ad jest taktowany zegarem 3,2 GHz (dla porównania Xbox 360 posiada trzy rdzenie, taktowane zegarem 3,2 GHz ka?dy).

Ka?dy rdze? posiada:
jednostk? VMX
512 KB L2 pami?ci podr?cznej
128-bitowe SIMD (rejestry ogólnego zastosowania)
256 KB RAM

Karta graficzna: Zaprojektowana wspólnie przez firmy NVIDIA i Sony. Jej osi?gni?cia mo?na porówna? do uk?adu graficznego - 6800Ultra w trybie SLI (2x 6800 Ultra).

Dla mnie PS3 jest sto razy lepszy od konsoli Microsoft'u.
Tylko umarli znają koniec wojny......Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny.....
Sic vi pacem para bellum.
FOX HUND
The Patriot

Postprzez kul2 » Cz wrz 28, 06 17:22

Hal Emmerich napisał(a):Co? nie tak musi by? z Plejk? 3. Ca?kiem niedawno zosta?a prze?o?ona premiera konsoli w Europie, z listopada na marzec. Powiem szczerze, ?e coraz czarniej widz? rewalizacj? sprz?tu Sony z X-boxem 360. Swoj? drog?, Hideo w jednym z wywiadów powiedzia?, ?e "Guns of the Patriots" spokojnie mog?oby ukaza? si? te? na maszyne Microsoftu. Co? w tym jest...

Przesuneli bo premiera w tym samym czasie na calym swiecie to samobojstwo. Zrobiono tak z XO i braklo konsol, co strasznie ostudza zapal klientow.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Cz wrz 28, 06 19:41

Pewnie i tak ma?o kto z forumowiczów to kupi w pierwszych miesi?cach :D
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Noir » Cz wrz 28, 06 19:53

http://xbox360.ign.com/articles/617/617951p1.html

Na tej stronie znajduje si? porównanie Xbox 360 i PS3 (z 2005 r.). Trzeba przyj??, ?e PS3 "troszeczk?" si? od tamtego czas pogorszy?o, a Xbox pozosta?, jaki by?. Wniosek prosz? sobie wyprowadzi? samemu. Wspomn? jeszcze o dwóch sprawach: Po pierwsze premiera PS3 w Europie opó?ni?a si? z powodu braku odpowiedniej liczby wyprodukowanych laserów Blue-ray (polski wynalazek. And whose the mastaaaaaaaaaahhhhhh!!!). Po drugie, to wa?ne, taktowanie procesora nie mno?y si? przez liczb? rdzeni. Jeden rdze? ma 3.2 Ghz, dwa rdzenie taktuj? si? na 3.2 Ghz, osiem rdzeni te? ma 3.2 Ghz. Nie ma tak fajnie, jakoby liczba rdzeni by?a wielokrotno?ci? mocy jednego z nich. Nadal najwa?niejsza jest architektura procesora, ale za wyrób Cella wzi??o si? IBM. S? najlepsi w bran?y, wi?c mo?na spa? spokojnie. Nooo.. tylko, je?li chodzi o procesor, bo (najwa?niejszy atrybut przy renderingu grafiki, CPU ma przy tym bardzo znikomy wk?ad, ale za to odpowiada za np., AI. lub fizyk?, czyli wszystko gdzie odbywaj? si? obliczenia nie zwi?zane ?cisle z grafik?) GPU "X-a" dosy? przerasta moc RSX.
Ostatnio edytowano Cz wrz 28, 06 20:14 przez Noir, łącznie edytowano 1 raz
Noir
Arnold

Postprzez Gac666x » Cz wrz 28, 06 20:05

"Karta graficzna: Zaprojektowana wspólnie przez firmy NVIDIA i Sony. Jej osi?gni?cia mo?na porówna? do uk?adu graficznego - 6800Ultra w trybie SLI (2x 6800 Ultra). "

S?abiutko moim zdaniem, gfyby to by?y 7900 ;]. Karty 2 letnie ju?, wi?c jak ta grafika ma by? porównywalna do nich dwóch to ?rednio to widz? ;].

"Ca?y uk?ad jest taktowany zegarem 3,2 GHz (dla porównania Xbox 360 posiada trzy rdzenie, taktowane zegarem 3,2 GHz ka?dy). "

Buahahahahahha sk?d ty bierzesz te niusy ;].
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez FOX HUND » Cz wrz 28, 06 20:31

Te dane s? oparte na faktach :) Naprawde.
Co do proca Cell- jestem pod ogromnym wra?eniem.
Tylko umarli znają koniec wojny......Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny.....
Sic vi pacem para bellum.
FOX HUND
The Patriot

Postprzez Hal » Pt wrz 29, 06 00:29

Ja ju? sam nie wiem co my?le? o tym procesorze PS3. Teraz dopiero, po roku, przypomnia? mi si? ten ma?y ?arcik jaki na ko?cu trailera z MGS z TGS2005, zawar? Kojima. Pami?tacie ten motyw? By? to taki pstryczek w nos w kierunku Sony i ich Cella. Hideo ju? pewnie wtedy wiedzia?, jak procesor odbiega specyfik? od wcze?niejszych zapowiedzi. No i teraz wychodzi te? fakt, ?e tamten trailer nie by? liczony w czasie rzeczywistym.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Postprzez Gac666x » Pt wrz 29, 06 10:37

Fox Hund widze, ?e ?ykasz te informacje jak ?wie?e bu?eczki zupe?nie nie rozumiej?c co wogóle to jest szczególnie z tymi taktowaniami rdzeni, ?e niby 3 x 3.2ghz ;].
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Hal » Pt wrz 29, 06 13:55

No, a ten motyw z tym, ?e procesor jest taktowany zegarem 2 teraflopów, to te? jest ?ciema? Mnie ciekawi jedno. Je?li ten trailer z TGS2005 okaza? si? renderem, to czy te demonstracje i pokazówki, które Kojima wtedy zrobi?, by dowie??, ?e wszystko jest liczone w czasie rzeczywistym, równie? by?y ?ciem?? Wydaje mi si?, ?e trudno na takim pokazie oszuka?, a wi?c Playa3 chyba sta? na tak? grafik??!
Hal
Zanzibar

Postprzez Gac666x » Pt wrz 29, 06 14:10

Z tego co si? orientuj? to wtedy nie by?o jeszcze Dev Kitów, wi?c to co pokaza? kojima by?o pokazówk? z PC albo jakiego? workstationa. Ewentualnie mog?o by? z PS'a 3, ale zauwa?, ?e ta scena by?a bardzo krótka, ledwie jedna postac i kilka ?cian.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Hal » Pt wrz 29, 06 16:44

Nie wiem, mo?e to efekt tej ca?ej kampanii Sony, ale ja nadal nie jestem w stanie uwierzy?, ?e konsola zawiedzie. Pewnie s?ysza?e? o "Assassin's Creed" Ubisoftu? Bior?c pod uwag? warstw? techniczn? gra po prostu mia?d?y swoim wykonaniem. Nie s?dze by pecet przeci?tnego wyjadacza chleba by?by w stanie poci?gn?? t? produkcj?. To jest pora?aj?ca grafika, a przede wszystkim "?ywotno??" ?wiata. Dlatego mam nadal nadziej?, ?e i MGS4 czym? nas jeszcze pozytywnie zaskoczy.
Hal
Zanzibar

Postprzez Gac666x » Pt wrz 29, 06 19:09

Poci?gnie, bo Asassins Creed b?dzie najprawdopodobniej te? na PC.
S?ysza?e? o Crysis? Przeci?tna konsola tego nie poci?gnie, bo tak powiedzieli twórcy, za? sprz?t, który ma minimum Geforce 6800GT jeszcze jako? go poci?gnie. Czujesz ró?nic? ;) ?

No ale znowu zchodzimy z tematu.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Pt wrz 29, 06 19:29

Podzielone.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666x » Pt wrz 29, 06 19:38

Domo arrigatou mr robotto.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Sage » Pt wrz 29, 06 19:56

Temae moshi iiya tsukairyou houjin oite fo-ramu izuko minshuu shinasai sore.

PS3 mo?e wypa?? niemal dowolnie w porównaniu z x-boxem. Ma tak? renom? na rynku, ze ludzie i tak si? na nie rzuc? i w ci?gu kilku godzin zabraknie ich w sklepach.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Solidny » Pt wrz 29, 06 21:44

Gac666 napisał(a):Poci?gnie, bo Asassins Creed b?dzie najprawdopodobniej te? na PC.
S?ysza?e? o Crysis? Przeci?tna konsola tego nie poci?gnie, bo tak powiedzieli twórcy, za? sprz?t, który ma minimum Geforce 6800GT jeszcze jako? go poci?gnie. Czujesz ró?nic? ;) ?

No ale znowu zchodzimy z tematu.

Jest te? co? takiego jak optymalizacja. Co wi?cej, oczywistym jest, ?e programi?ci stosuj? ró?ne sztuczki. Przyk?adem niech b?dzie Gran Turismo 3, gdzie odbicia na karoserii samochodów to tylko "je?d??ce" po nich tekstury. W Ratchet & Clank by?y cienie, ale nie by?o ?adnej techniki cieniowania. Po zmienie na bonusowy strój, w którym bohater by?.. ba?wanem, nadal biega? za nim cie? lombaxa ze szpiczastymi uszami i ogonem. No i Black, w którym wszystkie mo?liwo?ci zniszczenia otoczenia to skrypty.

Gdyby odpowiednio "przygotowa?" grafik?, generalnie pisa? j? pod PS3 od pocz?tku... to i równie ?adna gra mog?aby chyba powsta?. No bo moim zdaniem PS2 nie mia?o prawa obliczy? Burnout 4, Jak3 czy God of War :D. W MGS3 cho? grafika jest ?wietna, to by?y ci?cia animacji, dlatego nie okre?l? go mianem "cudu", tylko naprawd? dobrej roboty ;)
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Noir » So wrz 30, 06 16:47

Trzeba pami?ta?, ?e GotP b?dzie ostatnim MGS-em i nie b?dzie "lepszego opanowania dev-kitów, wyci?gania wniosków i ponownego planu pracy".
Noir
Arnold

Postprzez Gac666x » So wrz 30, 06 17:01

Kojarzycie gre Alan Wake?

http://www.youtube.com/watch?v=DetnKgOxrSI&eurl=

Tu ju? potwierdzono, ?e w takiej grafice konsola X360 nie ujrzy ?wiat?a dziennego.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Noir » N paź 01, 06 20:55

Co rozumiesz poprzez wyra?enie: "w takiej grafice konsola X360 nie ujrzy ?wiat?a dziennego".
Noir
Arnold

Postprzez Gac666x » N paź 01, 06 21:43

W sensie chodzi?o mi o to, ?e takiej grafiki nie b?dzie na x360 sami developerzy to powiedzieli.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Noir » N paź 01, 06 22:06

Aaa, takie buty... Wiesz, nie mam g?o?ników (pad?a karta d?wi?kowa. Wiedzia?em, ?e tym zintegrowanym nigdy nie mo?na ufa?.), ale wywnioskowa?em, ?e jest przedstawienie mo?liwo?ci procesora dwurdzeniowego (wielkie logo Intel), a nie gry. A wi?c takie mo?liwo?ci daj? dwa rdzenie. Xbox 360 ma trzy rdzenie. To dziwne, ?e nie b?dzie ich wykorzystania w tej grze. A teraz wyobra?cie sobie, co b?dzie, gdy opanuj? te siedem rdzeni Cella (to potrwa jakie? 5-6 lat). Mo?e wtedy b?dzie mo?na odpali? prezentacje Killzone 2 i Final Fantasy XIII w real time'ie.
Noir
Arnold

Postprzez Gac666x » Pn paź 02, 06 13:40

Mo?e mo?e, ale jak narazie to ?rednio to im idzie ;).

Tylko nie zmienia to faktu, ?e za 5-6 lat tam b?dzie ca?y czas ten 2xGF6800GT, na PC b?dziemy mieli ju? DX 12 i GF SUPAFINE 666 czy jak ;) z 256 pixel shaderami na 5gb ramie. I tego si? boj? :P co to b?dzie za te pare lat, bo technika tak szybko skacze teraz, ?e g?owa boli.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » Pn paź 02, 06 16:26

Co bedzie? Konsole nie pójd? na bok!

Mo?esz mie? gorsz? grafik?, ale ja je?eli mai?bym na PC'cie Tekkena 3 z grafik? czwórki, albo nawet lepiej, to wol?, usi??? wygodnie w fotelu przed telewizorkiem i gra? postaciami których ubranie to poprostu par? tekstur, ni? siedziec przed blaszanym pude?kiem które co rok trzeba modernizowa?, bo ju? jest za s?abe na nowo?ci...

Chyba ?e dojdziemy do tego ?e grafika bedzie ju? nie realnie, realna zrówno na konsolach jaki i na piecu (wystarczy pomy?le? o mo?liwo?ciach PS5 :D).
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Sage » Pn paź 02, 06 18:12

albo dojdziemy do hiperrzeczywisto?ci i gry b?d? zdawa? si? bardziej prawdziwe ni? otaczaj?cy ?wiat. Jak dla mnie, to rozwój grafiki etc móg?by si? na jaki? czas wstrzyma? ^_^
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Gac666x » Pn paź 02, 06 18:36

Jak wyjd? porz?dne MMORPGi na konsoli to sie zastanowie, ale jak narazie nie potrzebuje modernizowac Pieca co pó? roku by gra? w World of Warcraft. Upgrade'y, które ja za? robi? s? tak tanie i ma?e, ?e jak cz?owiek zarabia to przy odk?adaniu jest na niego sta?, za? oszcz?dzam du?o na grach, bo nie kosztuj? 300z? za sztuke ;). Zreszt? ile ja razy mówi?em, ?e przy moim biurku bardziej wygodnie si? nieda, sheesh ;].
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Boras » Cz paź 05, 06 11:32

ODWIECZNA wojna pctowco z konsolowcami:) chociaz teraz to sie troszke zagodnilo i niewyglada jak kiedys tak rze?nicko.... JA mam wyjscie najlepsze miec dobrego kompa (wszystronnosc) i KOnsole (ROZRYWKA) :D a najlepiej dwie lub trzy :D:D:D :lol:
... odkąd nie jesz mięsa, salami to dla Ciebie rarytas...
Boras
Dostanie bana!

Postprzez liquid kaczor » Cz paź 05, 06 11:44

Gac666 napisał(a):Domo arrigatou mr robotto.

Sage napisał(a):Temae moshi iiya tsukairyou houjin oite fo-ramu izuko minshuu shinasai sore.

Prosze, piszcie w Kanji bo nie rozumiem.
Ostatnio edytowano Cz paź 05, 06 16:14 przez liquid kaczor, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez Gac666x » Cz paź 05, 06 11:55

http://img209.imageshack.us/img209/217/9br8.png
MS flight simulator X pod DX9
http://img309.imageshack.us/img309/421/xbu0.png
MS Flight simlutator X pod DX10
http://img206.imageshack.us/img206/7453/x2ko6.png
Twarze w Crysis na DX10
http://img156.imageshack.us/img156/3415/comgu0.jpg
Real Life vs Crysis

Jedyny minus to taki, ?e Microsoft kopie sobie grób, DX10 tylko pod windows Vista. Za? konkurencja czyli OpenGL 3.0, b?dzie na wszystkich (2000, XP, Vista) i b?dzie wydajniejszy :>.

A tu troche na temat Havok 4.0:

http://www.youtube.com/watch?v=wWjSJ0PHqf8&eurl
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez liquid kaczor » Cz paź 05, 06 16:06

Grób, niby tak ale pomy?l ile czasu zajmie spiracenie Visty.
Widzia?em XP na stadionie X Lecia na pocz?tku listopada (2001 chyba), wiec Vista te? nied?ugo po premierze bedzie mozna naby?
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole