Splinter Cell

Moderator: GM

Re: Splinter Cell

Postprzez Gillian » So cze 21, 14 15:30

Sal, wziales? Bo skoro masz juz dysk do 360 to najlepszym rozwiazaniem byloby kupno DA na pierwszego Xa i emulacja.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » N cze 22, 14 12:02

Chyba jedna dziadowska kopia na Allegro wisi.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » N lip 27, 14 15:36

Jadę w Double Agent. U mnie stara bieda bo póki co dupy nie miażdży. Może ze dwie dobre miejscówki się trafiły, a w tej serii przykładam dużą wagę do zagadnienia designu. Misje nie powalają ale to już może być skutek zbyt mocnego Chaos Theory, przy którym DA wygląda jak DLC z wykorzystaniem mechaniki tegoż. Fabuła ma pomysł na siebie tylko do momentu, w którym nie zaczynasz się zastanawiać jak taki wygolony bandzior i neandertal jak Fisher - wypisz wymaluj gangster - nie zdradził się w grupie terrorystycznej nagłym objawieniem się umiejętnościami ninja-techno-szpiega i w tym samym czasie kiedy organizacja węszyła za kretem :P

I porównałem sobie po internecie jak wygląda wersja na Xboxa 360. Zaczynam żałować że wybrałem PS 2 bo niczym nadzwyczajnym nie zaskoczyło wręcz sprawiało wrażenie cofania się, wtórności gdzie next-genowa kopia w zamian oferuje całkiem przyzwoitą warstwę wizualną i niezłe akcje.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » N lip 27, 14 18:48

SaladinAI napisał(a):I porównałem sobie po internecie jak wygląda wersja na Xboxa 360. Zaczynam żałować że wybrałem PS 2 bo niczym nadzwyczajnym nie zaskoczyło wręcz sprawiało wrażenie cofania się, wtórności gdzie next-genowa kopia w zamian oferuje całkiem przyzwoitą warstwę wizualną i niezłe akcje.

Next-genowa wersja oferuje bycie średniakiem z powtarzalnymi do bólu i głupimi misjami w JBA.

Już prędzej mógłbyś celować w Blacklist, które jest dużo lepsze od DA na 360. Ogólnie może za szybko przeskoczyłeś z CT na DA.
No i nie mam pojęcia dlaczego wybrałeś pociętą i brzydką wersję PS2, kiedy mogłeś spokojnie odpalić na 360 najlepsze wydanie z Xa.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn lip 28, 14 12:04

Po prostu obowiązuje zasada złap je wszystkie :)

Zaśnieżone dachy Nowego Jorku odkupiły grzechy. Cóż, Chaos Theory sprawiał wrażenie bardziej kompletnego, tutaj porywa ale tylko w fragmentach.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » So sie 02, 14 18:24

Pograłem trochę w DA na Xboxa 360 i nie wiem skąd to narzekanie :)

Pierwsze wrażenie: wow, co za odświeżenie atmosfery, zupełnie inna gra. Zmieniono architekturę starych poziomów, nadano im mniej korytarzowy design przez co wydają się bardziej naturalne, wycięto zbędne elementy i pozostawiono tylko co absolutnie konieczne. W efekcie został sam miód co widać na przykładzie skutego lodem Tankowca gdzie zamiast głupiego uganiania się za bombami i hakowania terminali mamy ekstrakt z czystej skradanki. Tym samym osiągnięto większy stopień filmowości kosztem zbędnego kluczenia, skomplikowania. Nie każdemu musi się spodobać. Mnie kupił klimat szanghajskiego hotelu, infiltracji w strugach deszczu na okiennych gzymsach w nocy oświetlanej przez noworoczne eksplozje sztucznych ogni. Neonowy klimacik, obserwowanie zza szyb zalewających się w trupa imprezowiczów, potem zjazd na linie w dół, podsłuch mikrofonem, nerwowe unikanie światła z śmigłowca i sru do kanału. Tego brakowało mi w oryginalne - ciekawie zaprojektowanych plansz, które są wprawdzie mniejsze i krótsze ale zyskują przez klimat.

Co ciekawe misje w JBA także przypadły mi do gustu. Nadają powab otwartego świata. Co w nich głupiego? Nagrywanie głosów, jumanie kartotek medycznych terrorystów? Dla mnie rasowa skradanka w nie zawsze kliszowym wydaniu (same gameplay, próbo osiągnięcia czegoś innego niż siedzenie w cieniu). Nawet miejsce na strzelnice się znalazło, w rezultacie czuć że Fisher jest członkiem autentycznej organizacji, funkcjonuje w ramach żywej struktury. Inaczej rozwiązano natomiast przeciąganie liny pomiędzy organizacjami. Sprzeczne zadania już siebie nie wykluczają a Fisher rzadko zostaje postawiony pod ścianą, z wątpliwościami i kacem moralnym już po podjęciu wyboru. Ponownie prościej nie oznacza gorzej gdyż wybory wprawdzie się nie krzyżują ale zyskały na organiczności - punkty lecą już nie tylko za konkretne akcje, ale też poboczne cele jak zabijanie cywilów, stopień wykrycia itd. i są regulowane na bieżąco. W zasadzie drobiazg. I w tym wydaniu wróciły statystyki pod koniec każdej misji. W DA na PS 2 brakowało pod koniec procentowego werdyktu pokazującego jakim jednak jesteś leszczem :P

Podsumowując to mniejsza i stosunkowo minimalistyczna część. Prowadzenie fabuły zyskało przez teraźniejszą narrację, wywalenie retrospektywnych scenek i paradoksalne okrojenie co przełożyło się na większy stopień klaustrofobicznej atmosfery i krystalizacji co niektórych wątków. Historia w oryginale nie porywała więc wywalono całą masę i tak niepotrzebnych dupereli. Teraz jestem dopiero ukontentowany :)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Wombat » Śr sie 13, 14 00:37

Dzisiaj skończyłem Blacklist i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Miałem brać się za Conviction, ale wyszło jak wyszło i w moje łapy wpadł Blacklist :)

Sama rozgrywka od czasów trylogii i DA poszła do przodu więc mamy tutaj patenty znane już z Conviction- szybkie przyleganie do ścian, mark & execute, cover system. Sam porusza się teraz jak rasowy kocur, jeden ruch i już jest gdzie indziej. Teraz sama rozgrywka stała się szybsza, choć "ciąży" nad nią widmo starych SC, co oczywiście w niczym nie przeszkadza, jak dla mnie jest to także plusik. Co najważniejsze na ekranie teraz nie ma paska który informuje nas ile mamy energii, w Blacklist dwa, trzy strzały i Fisher pada jak mucha. To także zmusza do działania stealth. Ja osobiście grałem na poziomie realistic i mogę powiedzieć, że nie było łatwo(brak checkpointów znanych ze starszych odsłon). Poziomy nie są na szczęście liniowe więc można sobie obrać plan własnego działania. Mamy także przeróżne zabawki które pomagają w rozgrywce(tri-rotor to bardzo ciekawa rzecz), ale wszystkiego nawet nie zdążyłem sprawdzić. Broni jest od cholery, szczególnie czarny rynek obfituje w bardzo dużą ilość(broń można także modyfikować). Szacun za dodatkowe misje które można wykonywać u Grim czy Charliego, niektóre są mocno ciekawe(szkoda, że nie mam drugiego pada bo niektóre można wykonywać w coopie).

Średnio podobało mi się pewne niedopracowanie w cover systemie, a mianowicie to, że gdy jesteśmy schowani za przeszkodą przeciwnik nas nie widzi, nawet gdy Fisher wychyla chamsko głowę lub karabin, dziwnie to wyglądało. Również moc broni to jakaś kpina. Ulepszyłem sobie karabin snajperski do maksimum, strzelam w twarz kolesiowi z hełmem i co? Ano kolesiowi nic się nie stało, poza tym, że nakrycie głowy mu spadło. Kurczę karabin który normalnie z głowy zrobiłby miazgę tu zrywa tylko kask. Mogli to dopracować.

Tak jak pisałem cieszę się, że udało dorwać mi się najnowszego Splinter Cella. 10 funtów za tak dobrą grę to bardzo dobra cena :)
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez Gillian » Pt mar 06, 15 15:36

Pytanie chyba głównie do Simona, bo wiem, że grał, ale może ktoś inny też wie.

Podobno trylogia HD na PS3 ma wsparcie 3D. Widział ktoś jak to działa w akcji? Może ktoś tak grał?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Wombat » Pt mar 06, 15 21:07

Gillian napisał(a):Pytanie chyba głównie do Simona, bo wiem, że grał, ale może ktoś inny też wie.

Podobno trylogia HD na PS3 ma wsparcie 3D. Widział ktoś jak to działa w akcji? Może ktoś tak grał?

Trylogia ma wsparcie 3D. Grać nie grałem, ale właśnie spojrzałem na pudełko i jest napisane, że w 3D można grać.
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez Simon » Cz mar 12, 15 17:16

Gillian napisał(a):Pytanie chyba głównie do Simona, bo wiem, że grał, ale może ktoś inny też wie.

Grałem w 3D w pierwszego i drugiego Splintera, Chaos Theory nie odpalałem...Jedynkę skończyłem całą a Pandorę ledwie liznąłem.
Grało mi się świetnie choć mój telewizor ma chyba za duży crosstalk i czasami to bardzo raziło.
Wiadomo, bez rewelacji ale pograć można dopóki oczy nie bolą bo niektóre momenty wyglądają bardzo ciekawie...Ale tak ostatecznym rozrachunku zbyt wiele nie stracisz jeśli nie pograsz w 3D, chyba lepiej wygląda trylogia Prince of Persia.

Aż mnie teraz naszło i chyba sobie pobiorę i odpalę Chaos Theory:]
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Poprzednia strona

Powrót do Gry i Konsole