PlayStation 3

Moderator: GM

Re: PlayStation 3

Postprzez SALADYN » Śr gru 12, 12 20:58

A my konsolowej :D
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Re: GT5 Event

Postprzez bigbudyn500 » N gru 16, 12 17:08

Teraz pytanie zupełnie z innej beczki, czyli ile wytrzymują wasze konsole :? Moja niestety umiera już po 2 latach a dokładnie DWA ;( ;( dni po upłynięciu czasu gwarancji . W gt5 jeszcze nie jest to tak uciążliwe ale na innych grach nie da się grać , dla przykładu w Batlefield 3 na obraz nakłada mi się coś w rodzaju pół przeźroczystego niebieskiego a pojawia się z taką częstotliwością , że oczy bolą już po 5 minutach gry. ;( ;(
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Hal » N gru 16, 12 17:25

A jaką masz konsole? Ja mam fata 40GB CECHJ04, który służy mi już wiernie niemal 4,5 roku. Jakoś zawsze miałem szczęście, co do zakupowanego sprzętu. Jak dotąd nie miałem z nią najmniejszych problemów. Raptem kilkanaście standardowych zwiech. Chociaż to niczego nie przesądza, bo w przypadku PS3 zagłada zazwyczaj zjawia się niespodziewanie (YLOD). Polecałbym Ci zapytać się kogoś, kto się naprawdę orientuje w naprawie sprzętu. Na Forum PSX Extreme jest taki temat, jak Awaryjność PS3. Wypowiada się tam parę osób, które mają dużą wiedzę w kwestii usterek konsoli Sony i mogliby zdiagnozować ten problem.

Na własną rękę możesz spróbować też przeinstalować grę, zrobić fantest lub w ostateczności wykonać odbudowę danych (Rebuild Data Base). Tylko zaznaczam - to jedynie porada od laika:) W pierwszej kolejności sam bym tak zrobił, a gdyby to nic nie dało najlepiej byłoby wesprzeć sę informacjami kogoś, kto zna się na tych kwestiach.

A może to problem z czytnikiem? Porównaj jak konsola radzi sobie z grami odpalanymi z dysku.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Simon » N gru 16, 12 18:04

Może faktycznie być, że to 'tylko' bluray sie kończy...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez bigbudyn500 » N gru 16, 12 21:30

Jaki symbol to nie wiem bo nie mam konsoli przed oczami ale jest to slim 320gb . Przeglądałem google w poszukiwaniu serwisów i w oczy wpada tylko http://www.serwiskonsol.com/ . Nie mam pojęcia czy warto do nich odesłać sprzęt bo jeszcze nie odpisali mi na maila . Czekam do jutra do popołudnia bo w sobotę ani niedzielę nie pracują , więc może nie miał kto odpisać .

Wątpię aby był to laser bo gry z dysku również nie śmigają tak jak trzeba. Najgorzej jest na bf3 bo tam cały czas obraz miga na niebiesko i oczy bolą. Na GT5 tylko w dymie z opon pojawiają się zielone piksele a raczej kwadraciki 0.5cm . Dodam iż nie jestem matołem i zmieniałem kable HDMI , porty w kinie domowym , porty w telewizorze , zredukowałem nawet rozdzielczość w konsoli do 576p czy jakoś tak . Podpiąłem konsole do drugiego tv ( zwykły kineskopowy ) i na zwykłym kablu to samo a do tego to jakość obrazu jak na starym PS
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Gillian » N gru 16, 12 22:18

Wygląda to jak umierająca karta graficzna. Artefakty, zakłamania kolorów itp. Mi tak X360 zdychał, po czym pojawił się E74 (czyli bodajże odlutowanie się jakiegoś układu GPU).

Trzeba pamiętać, że konsolki potrzebują dużo przestrzeni wokół siebie, nie można ich wkładać do szafek itp, bo muszą mieć stały dopływ świeżego powietrza.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Pn gru 17, 12 00:10

Kazdemu sprzetowi potrzebna jest wentylacja zaawansowanemu sprzetowi odpowiednia wentylacja wydluza zywot.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez bigbudyn500 » Śr gru 19, 12 00:04

Dostałem w poniedziałek odpowiedź na moje pytania i opis usterki konsoli od http://www.serwiskonsol.com/ "Prawdopodobna usterka to problem z przesyłem danych pomiędzy kośćmi pamięci a procesorem RSX - może pomóc tzw reflow - z przeglądem kosztuje 220zł" . nie pozostaje nic innego jak zapakować solidnie ps3 i wysłać . Oto link do filmiku na youtube http://www.youtube.com/watch?v=rGIanFS-bNo na którym mniej więcej widać co się dzieje.
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez ArecaS » Śr gru 19, 12 01:52

A reflow to nie jest tymczasowe bardzo rozwiązanie i możliwe do wykonania w domu (za mniej niż 220zł :P)?
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez bigbudyn500 » Śr gru 19, 12 12:38

za rozbieranie konsoli to raczej się nie zabieram , bo już bankowo nawet się nie włączy i jestem tego pewien :) " ciemny jestem" w sprawach elektroniki i nie pozostaje mi nic innego jak tylko nakleić sobie na czole naklejkę z napisem FRAJER i zapłacić za naprawę :)
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez ArecaS » Śr gru 19, 12 18:36

Co nie zmienia faktu, że po naprawie reflowem albo będzie konieczność ponownej naprawy za pół roku, albo wymiany konsoli po którejś kolejnej takiej operacji. Pozostaje pytanie czy nie prościej od razu kupić nową konsolę i mieć spokój zaś na kilka lat.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez bigbudyn500 » Cz gru 20, 12 11:08

;( No trudno . Niby dają na swoje usługi od 3 do 12 miesięcy gwarancji więc zobaczymy ile dadzą na tą naprawę . Wyślę im konsolkę po nowym roku i zobaczymy. Nie mam zamiaru naprawiać sprzętu wiele razy, bo to raczej nie ma sensu ;( ;(
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez bigbudyn500 » Pt gru 21, 12 00:54

ArecaS napisał(a):Co nie zmienia faktu, że po naprawie reflowem albo będzie konieczność ponownej naprawy za pół roku, albo wymiany konsoli po którejś kolejnej takiej operacji. Pozostaje pytanie czy nie prościej od razu kupić nową konsolę i mieć spokój zaś na kilka lat.

No właśnie to przysłowiowe " czy nie prościej od razu kupić nową konsolę i mieć spokój zaś na kilka lat" w moim przypadku trwało 24 miesiące i 2 DNI ;( ;( więc zaryzykuję z naprawą a następnym razem zakupię nówkę . Konsola nie stoi co prawda na "wierzchu" ale w szafce z całkowicie otwartymi drzwiczkami na czas gry , nie ma tam też za ciasno bo z każdej strony nie licząc frontu :D bo tam cały pokój , ma po 20cm luzu . No może z góry ma około 15cm. Troszkę tam cieplej ale bez przesady , nie jest to piecyk
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Gillian » Pt gru 21, 12 01:16

Mimo wszystko konsol nie stawia sie w takich ograniczonych przestrzeniach. Ja na twoim miejscu postawilbym konsole gdzie indziej albo wyjmowal ja na czas grania.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Pt gru 21, 12 03:13

bigbudyn500 napisał(a):w moim przypadku trwało 24 miesiące i 2 DNI

Być może, ale po pierwszym pojawieniu się takich problemów później wracają z większą częstotliwością. Rób jak uważasz. Mnie by bolało wydać 200zł na coś, co nie przyniesie trwałego skutku.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Zancudo » Pn wrz 02, 13 11:42

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 17:36 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pn wrz 02, 13 15:05

są przecie X-boxowe pady z xboxowym ustawieniem gałek

ale ograłem trochę blacklista na klocku i raidena, jak można na nim postrzelać, to slashery? nie dziwię się że kumpel zaciął się na moonsunie
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Pabian01 » So wrz 20, 14 18:25

Ktoś wymieniał pastę termoprzewodzącą na CPU i GPU w PS3? Jakieś praktyczne rady?
W przyszłym tygodniu pewnie dokonam operacji jak zaopatrzę się w pastę. Czytałem, że dobrze jest użyć żyletki by ściągnąć IHS.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Simon » So wrz 20, 14 18:44

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gac666 » So wrz 20, 14 19:53

Żadnych żyletek, broń boże, złamiesz ją sobie, palec skaleczysz i tylko płyte zapaskudzisz. Cienka płytka, ale tępa ci wystarczy.

Ten koleś nie do końca wie co robi, nie nakłada się aż tyle pasty i z obu stron, niestety.

Tu co prawda zdejmowany jest jeszcze IHS, ale osobiście nie wiem czy warto się w to bawic, zmieniłbym tylko pastę na nim (oraz na RSX)

https://www.youtube.com/watch?v=rDK9aR_xXrs

Zalecałbym kupić pastę:

http://www.komputronik.pl/product/13836 ... _3_5g.html

Nie polecam zaś byle jakiej pasty, jest spora różnica jeśli zastosujesz zwykłą silikonową.

Ja zawsze jak zmieniam paste na moim procku czy grafice to robię to tak:

https://www.youtube.com/watch?v=3OO2uJl1JvA
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Pabian01 » N wrz 21, 14 11:19

Ja nie mam slima także demontaż będzie trochę inny, ale myślę, że sobie poradzę.
Jednak dlaczego gość nie rozsmarował pasty jakąś kartą kredytową po całości? Na filmiku od Gaca również nie. Pasty użyje pewnie Arctic MX-2 lub MX-4.

Na pewno nie zamierzam używać suszarki.
Hmm, więc najpierw zmienię pastę bezpośrednio na GPU i CPU bez ściągania IHS i zobaczymy czy pomoże.

Z tego co wyczytałem problem może leżeć także w zasilaczu.
Ostatnio wentylator wchodził na najwyższe obroty po bardzo krótkim czasie (ok. 20min). Wczoraj konsola podczas gry się wyłączyła (nie wiem czy pograłem 20min) i zaczęła mrugać czerwona dioda. Po jakimś czasie ją odpaliłem i był komunikat o nieprawidłowym wyłączeniu oraz że system plików może być uszkodzony i konsola wykona teraz jego odnowę czy coś takiego. Przy 50% konsola ponownie wyłączyła się sama (wentylator pracował na niskich obrotach). Na necie znalazłem informację, że komuś pomogło dopchanie dysku twardego. Pomyślałem, że warto spróbować i tak zrobiłem. Odpalam konsolę, żadnego komunikatu. Włączam jakiś filmik by konsola zaczęła coś mielić i po ok. 2 min ponownie wyłączyła się sama (normalna praca wentylatora). Zaś czerwona dioda zaczęła mrugać.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Simon » N wrz 21, 14 12:01

Zadzwoń do COKu a jak oni nie rozjaśnią sytuacji to do PRAMu. Może ci powiedzą w czym tkwi problem.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gac666 » N wrz 21, 14 13:52

Osobiście rozsmarowywalem pastę po całości, ale wymaga to wprawy i precyzji. Nie rozsmarowywuje się pasty dlatego by nie dopuścić do powstania pęcherzyków powietrza, które spowodują, że pasta nie będzie tak dobrze działać. Pastę można rozsmarować jeśli nią nie "bełtasz", a rozprowadzasz jednym płynnym ruchem. Są specjalne pasty jak np Zalman ZM-STG1, która jest płynniejsza i ma pędzelek, taką pastę można rozsmarować.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Faja » Pt paź 03, 14 10:20

nic z powyższych bym nie brał, ale za to bym zainwestował w Twistdocka jak już miałbym coś kupować
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Pt paź 03, 14 10:38

Faja napisał(a):nic z powyższych bym nie brał, ale za to bym zainwestował w Twistdocka jak już miałbym coś kupować

TO?
Obrazek

Jezu jaki odpust...

A ja generalnie odradzam wszystko od Hama.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pt paź 03, 14 10:55

dokładnie to, nie dość że pady ładuje, konsolkę trzyma to jeszcze rozszerza wejścia USB :)
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt paź 03, 14 14:25

Myślałem na tym stojakiem i jemu podobnymi, podoba mi się ale nie mam na niego miejsca pod telewizorem. Indukcyjne ładowarki powinny być mega wygodne ale właśnie nie miałem styczności z produktami Hama.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Pabian01 » So paź 04, 14 10:33

Nie zdążyłem zmienić pasty...
Niestety to jest YLOD. Sama zmiana pasty raczej teraz już nie pomoże.
Mam pytanie co najlepiej zrobić w tej sytuacji jeżeli chcę odzyskać savy?
Rozebrać ją, podgrzać luty suszarką (może skombinuję opalarkę, ale wątpie), zmienić pastę na radiatorach RSXa i Cella, kupić nową PS3, kupić PS+ na miesiąc, zalogować się i zgrać savy do chmury, odpalić nową konsolę i zgrać savy z chmury na konsolę?
Ewentualnie zamiast kupować nową PS3 i PS+ zgrać savy na pendrive (te, które będzie się dało. Bo wiem, że nie wszystkie)

Przeczytałem gdzieś by po prostu przełożyć dysk, no ale z tego co wiem to konsola ma przypisane dyski, więc od razu chcę go sformatować pod siebie (beznadziejna rada, którą znalazłem na kilku forach). Chyba, że coś się zmieniło z którymś firmware.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez uci » So paź 04, 14 10:59

jako że już przeżyłem YLODa mogę coś pomóc

ja grzałem luty opalarką, pomogło konsoli odpalić i chodziła nawet 2 godziny bez jęknięcia, sejvy kopiowałem na pendrive, ale niestety nie wszystkie się da w ten sposób, tak jak mówisz, sa "zablokowane", nie wiem jak działa chmura, ale jak pozwala na kopiowanie wszystkich zapisów to jest lepszym wyjściem.

A co do dysków to chyba w tej sprawie nic się nie zmieniło - nie przełożysz "gotowego" dysku z konsoli do konsoli bez formatu
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole