Deus Ex: Human Revolution

Moderator: GM

Postprzez Gillian » Śr sie 31, 11 08:34

No ja juz mowilem ze samo slownictwo jest dosyc ciezke przede wszystkim w ebookach. Sam czytalem troche anglojezycznych publikacji z biocybernetyki itp na uczelni a i tak jest ciezko. Dobrze ze chociaz na steamie moge sobie zmienic jezyk, wiec za drugim razem zaczne po angielsku.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr sie 31, 11 15:16

Jednakże polska wersja zapewne ssie, nie wiem kto ją tłumaczył (chyba cenega) ale założę się, że przekład jest conajwyżej marny.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr sie 31, 11 16:30

Gacu nie wiem ktory raz Ci to juz mowie ale przeklad jest dobry. Gram ponad 10h i ani razu sie nie skrzywilem. Ogolnie to tlumaczenie zbiera pozytywne opinie. Techniczno-medyczne rzeczy maja teksty a jak tez mowilem troche sie w tym orientuje.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Śr sie 31, 11 16:42

No przeca Gacu jasnowidz wie lepi nie? Ja od jakiegoś czasu przestałem zwracać uwagę na oryginalne sćieżki dialogowe i zawsze włączam polski dubbing jak się da. Dlatego tak bardzo mnie wkurzało to, że Assassin's Creed:B którego miałem we wersji angielskiej, miał linie dialogowe podczas, pościgów i innych akcji kiedy ja akurat się musiałem skupiać na tym co się dzieje na ekranie.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr sie 31, 11 16:44

OK TK wierzę, aczkolwiek potwierdzisz to raczej dopiero po przejściu ang. wersji ;).

Osobiście po prostu twierdzę, że polski przekład jaki by nie był dobry i tak nie dorówna angielskiemu oryginałowi, bo po prostu partoczą sprawę. Może Deus Ex jest w końcu cudnym wyjątkiem, aczkolwiek nie chce mi się w to wierzyć.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez ArecaS » Śr sie 31, 11 19:39

No bo oczywiście skoro SE samo nadzorowało lokalizacje wszystkie, no to one nie mogą być dobre. Brawa dla Gaca! ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666 » Śr sie 31, 11 20:11

Arecas MW2 coś ci mówi? Tam też był "nadzór" ;), a takich przykładów jakby poszukać to znajdzie się sporo.

Zresztą co to znaczy nadzór SE? Rodowici polacy tam są, jak dobrze pamiętam to trochę nie ta wysokość geograficzna. Zatrudnią tłumaczy, ale czy Ci tłumacze się spisują? Kto ich kontroluje?

Z drugiej strony polski podtytuł Deus Ex'a mi nie pasuje. Bunt w grze jest, ale to sprawa drugorzędna, a w grze chodzi bardziej o ewolucję ludzkości i do tego angielski podtytuł głównie nawiązuje.

Po prostu nie wierzę polskim lokalizacjom i basta, na szczęście mam wybór, ale jak ktoś woli się wsłuchiwać w drętwych polskich lektorów/aktorów to nie mój problem.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr sie 31, 11 20:57

Gac666 napisał(a):Saladyn ale na co ci lokalizacja...

Polskie lokalizacje nie są robione dla mongołów tylko dla polaków więc jeśli mogę dostać grę w polskiej wersji językowej to z takiej okazji korzystam, imersja jest wtedy łatwiej przyswajalna, zresztą nawet nie zależy mi na mowie tylko na tych wszystkich ebookach i masy innego tekstu to poczytania w grze.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Śr sie 31, 11 20:58

Gac666 napisał(a):ale jak ktoś woli się wsłuchiwać w drętwych polskich lektorów/aktorów to nie mój problem
Nie no, dubbing to jest bardzo często przegięcie. Ale napisy czemu nie...

Ja się przekonałem do tłumaczeń kinowych przy okazji pierwszego Mass Effecta na x360 bo było bardzo dobre. I właściwie chyba wszystkie gry tłumaczone przez oddział MS były tłumaczone dobrze. Np Alan Wake.

tylko na tych wszystkich ebookach i masy innego tekstu to poczytania w grze
Ano właśnie - i tego jest od cholery w grze a po polsku czasem ciężko zrozumieć ; ). Po angielsku - jeśli nie orientujesz się w słownictwie - mogą brzmieć jak bełkot, na który nie będziesz zwracał uwagi. A wbrew pozorom są to często istotne informacje, które nadają fabule głębi.

Btw, kupiłem xboksowego pada przewodowego do tej gry. Wreszcie mogę się rozsiąść wygodnie a nie męczyć się z rozmieszczeniem klawiatury i myszki na kolanach ;]

//
Teraz jeszcze dalej doszedłem i jestem w takim miejscu, że znów czuję się jakbym w MGS1 albo 2 grał. Ech, czekałem na taką grę tej generacji, którą mógłbym tak wysoko obok tamtych hitów postawić i DX:HR coraz bardziej na taką się w moich oczach kreuje...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Operator » N wrz 04, 11 21:08

Mój komp posrał się przy ustawiaeniach "defeault", ale nieco kombinowania, mniejsza rozdzielczość i Adam Jensen robi przewroty aż miło.
Tłumaczenie? Na początku kląłem, że mam po polsku, ale po tych czterech godzinach nie narzekam - przeciwnie. Słownictwo medyczne urywa dupę, ale po polsku jeszcze tak źle nie jest (cieszę się, że nie spałem na wszystkich biologiach).
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gac666 » Pn wrz 05, 11 01:06

24h za sobą i muszę kończyć, bo już sił grać nie mam... a grałbym nadal :D

Update!

Obrazek

I już jestem niestety na końcówce... Ale chyba zacznę grać ponownie tuż po, tym razem full stealth/sneak. Jak na razie w większości akcji udawało mi się załatwić wszystkich po cichu, ale bywały momenty kiedy wyciągałem największą spluwę i waliłem po oczach :), gameplay jest wyśmienity.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Wt wrz 06, 11 17:58

W związku z jajami, jakie się dzieją przy okazji tej gry to chyba ostatni duży tytuł, który biorę na PC.

Jestem jednym z nieszczęśników, których gra cierpi na okropny stuttering. Nie zależy to od jakości sprzętu tylko chyba od konkretnej konfiguracji. Ludzie ze słabszymi kompami nie maja problemu, a inni z mocniejszymi grać nie mogą bo tak sie tnie. Trzeba czekac na patcha a tego ani widu ani słychu...

Poza tym gra jest genialna, ale boli strasznie, że się tnie, zwłaszcza Detroit, które potarfi przy doczytywaniu danych ściąć na 3 sekundy i potem wrócić do standardowych 50-60 fps.

Wcześniej miałem problem z Just Cause 2, bo cierpiało to na straszny input lag. Niby śmiga mi 40-50fps w full HD z prawie wymaksowanymi ustawieniami, ale opóźnienie w sterowaniu jest okropne. Coś tam w końcu udało mi się wydziałać, ale wiązało się to z paroma godzinami kombinowania i czytania forów. Porażka :/. Nie wspominam o tym jak Wiedźmin II działał zaraz po premierze. Ale ja się jeszcze nie biorę za to, czekam na patcha 2.0. Wszystko spoko, bo powoli naprawiaja grę, ale ile to trwa? Nie opłaca się kupować gier na PC na premierze, bo tak na prawdę żeby w pełni cieszyć się grą, trzeba czekać parę miesięcy, aż ją naprawią.
Ostatnio edytowano Śr wrz 07, 11 00:02 przez Gillian, łącznie edytowano 1 raz
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Wt wrz 06, 11 18:10

Mnie też tnie niestety, co jest strasznie upierdliwe, ale bywa, czekam dzielnie na patch :)

Zaś co do gier na pc i ich patchowania. No cóż bywa i tak czasem, ale nie wszystkie tytuły na to cierpią, może 20% tytułów.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Wt wrz 06, 11 18:56

Akurat 3 gry jakie ostatnio instalowałem miały problemy. Oprócz DX i JC2 to Alpha Protocol w ogóle się nie chciało aktywować i poratowałem się crackiem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Wt wrz 06, 11 23:58

twilite kid napisał(a):Detroid

Detroit :icon_smile:
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Śr wrz 07, 11 00:02

Raiden napisał(a):
twilite kid napisał(a):Detroid

Detroit :icon_smile:
Racja, jak szybko piszę to dźwięczne z bezdźwięcznymi mylę ; ). Ile razy "po" z "bo" pomyliłem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr wrz 07, 11 01:03

No i Deus Ex pękł, po 39h według Steama, aczkolwiek mam wrażenie, że grałem dużo dłużej. Lizałem wszelkie ściany, zdobyłem bodajze 35/49 achievementów, więc całkiem nieźle jak na pierwszy playthrough :D

Zakończenie jest niezłe, ale chyba dlatego, że grałem tak jak grałem to miałem do wyboru wszystkie 4 zakończenia, troche dziwne ale w sumie do wytłumaczenia.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt wrz 16, 11 12:09

Widzieliście pewien plakat w biurze Pritcharda :)
SALADYN

Postprzez Operator » Pt wrz 16, 11 23:15

SALADYN napisał(a):Widzieliście pewien plakat w biurze Pritcharda :)

Ciekawe, czy SE się postara i rzeczywiście w 2027 będziemy mieli XXVII cześć :P
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gac666 » So wrz 17, 11 09:58

Wczoraj wyszedł patch. Poprawił kilka bugów, między innymi najważniejszy to przycinanie grafiki.

Teraz mogę spokojnie grać na praktycznie najwyższych detalach bez problemu :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » So wrz 17, 11 10:06

Tak? Jupi! Jak wroce to sprawdze. Oplacalo sie nie spieszyc z gra :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » So wrz 17, 11 12:24

Ale to jest śmieszne, ten sam problem był w Duke nukem forever i jest obecny w Space Marine. W DNF już naprawili 2 miechy temu, na Space Marine jeszcze musze poczekać.

Ale przynajmniej wiem, że to błędy gry, a nie tego, że mój 4 letni komputer jest już za stary by najnowsze gry pociągnąć ;], a jak się okazuje ciągnie je bardzo dobrze.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » So wrz 17, 11 16:39

Gdy traficie do Hengshy i pójdziecie do pilnowanego przez Beltower budynku w którym mieszka haker powiązany z fabułą (pierwsze zadanie w tym terenie) spróbujcie sie dostać przez otwór wentylacyjny do szybu windy na dnie którego znajdziecie zestaw Praxis, mozna tam zejść drabinkami lub zeskoczyć o ile macie system lądowania Ikar ogólnie bardzo przydatny w Hengshy.
SALADYN

Postprzez Gac666 » So wrz 17, 11 17:31

Takich rzeczy poukrywanych to jest co krok ;] przebijanie przez ściany też sie przydaje (choć jeśli jesteś spostrzegawczy to wystarczy mina) i tez za nimi są praxis często.

Ja to się zastanawiam jak ja przejde te grę na hardzie bez zabijania kogokolwiek tylko by achievementy zdobyc... geeez w co ja sie wpakowałem O_o.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » So wrz 17, 11 17:49

Gac666 napisał(a):Ja to się zastanawiam jak ja przejde te grę na hardzie bez zabijania kogokolwiek tylko by achievementy zdobyc... geeez w co ja sie wpakowałem O_o.

Zastosuj się do taktyki Stealth Combat czyli cicha eliminacja strażników bez zabijania najlepiej przy użyciu Takedowns (jeszcze lepiej z dopalaczem refleksu po dwóch naraz), to wcale nie jest takie trudne a jest to najlepszy sposób do nabijania punktów XP, za każdego gostka dostajesz 10 XP plus 20 za ogłuszenie plus kolejne 20 za Takedown plus jeszcze 25 bonusu za podwójną akcję.
Poza tym zawsze możesz zaliczyć gre jeszcze raz na easy.
SALADYN

Postprzez Gillian » So wrz 17, 11 23:33

No ja w to gram jak w rasową skradankę. Nikogo nie zabijam, jak się da to omijam przeciwników, a jak trzeba to ogłuszam.

Normalnie cudo, ostatnio to tak kilka lat temu w Double Agent na PS2 grałem. Od tamtego czasu nie pamiętam tak dobrej skradanki.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » N wrz 18, 11 00:38

SALADYN napisał(a):
Gac666 napisał(a):Ja to się zastanawiam jak ja przejde te grę na hardzie bez zabijania kogokolwiek tylko by achievementy zdobyc... geeez w co ja sie wpakowałem O_o.

Zastosuj się do taktyki Stealth Combat czyli cicha eliminacja strażników bez zabijania najlepiej przy użyciu Takedowns (jeszcze lepiej z dopalaczem refleksu po dwóch naraz), to wcale nie jest takie trudne a jest to najlepszy sposób do nabijania punktów XP, za każdego gostka dostajesz 10 XP plus 20 za ogłuszenie plus kolejne 20 za Takedown plus jeszcze 25 bonusu za podwójną akcję.
Poza tym zawsze możesz zaliczyć gre jeszcze raz na easy.

Taaa ja to wiem i ty to wiesz, ale na hardzie jest hardcore :D a nie moge nikogo zabić (a kusi) by achievement zdobyć.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt wrz 20, 11 21:41

http://www.youtube.com/watch?v=ZLveJ4JJMgs

Ostatni już zwiastun, teraz tylko grać.

http://www.youtube.com/watch?v=zpdiXyza3n0&feature=related

Tego z kolei nie widziałem a był to jeden z pierwszych jaki zapowiadał grę.

Podsumowując tą kampanię to bardzo żałuje że do gry właściwej nie trafiła żadna z animacji które widać na tych wszystkich wcześniej wrzuconych zwiastunach.
SALADYN

Postprzez Gillian » Wt wrz 20, 11 23:32

No i dupa po patchu. Jest gorzej niż było. Stuttering taki sam, a teraz w dziwnych miejscach jakieś dropy fps są. Że aż wyłączyć SSAO musiałem. A i to nie wszędzie pomogło.

Zamiast grać to się irytuje, że nie działa jak powinno. To ostatnia duża premiera, jaką na PC biorę. Szkoda nerwów.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt wrz 20, 11 23:45

No czytałem że na piecach strasznie skaszaniono tę grę pod względem technicznym ale konsole też nie dostały idealnego produktu, przenikanie modeli postaci przez tekstury to już norma najczęściej spotykana przy wykonywaniu Takedowna ale trafia sie również strażnik który wejdzie w krzesło i sie zacina biedak a raz wracając to hotelu Hen Hua w pokoju Mei Suen natrafiłem na sam korpus dziewczyny z którym mozna było porozmawiać.

A tak przy okazji jak sie zapatrujecie na pierwsze DLC do Deus Ex ?

http://deusex.com/
SALADYN

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole