Final Fantasy

Moderator: GM

Postprzez ArecaS » Pn kwi 06, 09 17:58

Bo wyszło, ale ponoć jest kiepskie. A FF9 to niestety taki rarytasik, że ta cena mnie nie dziwi. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez uci » Pn kwi 06, 09 18:58

jest średnie, opiera się tylko o klimaty FF - summony, Cid czy chocobosy, ale jakoś fabułow, graficznie jakimś hitem nie była...
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez ColonelAI » Pn kwi 06, 09 19:15

Są już playtesty z OPM i Edge. Wygląda na to, że SE nie zawiedzie. System walki przyniesie powiew świeżości w RPG. Mam głoda na Fajnala.

http://finalfantasy-xiii.net/

Obrazek
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SALADYN » Wt kwi 07, 09 09:50

SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » So kwi 11, 09 17:05

http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?p=56800#56800
ArecaS napisał(a):Mówię Ci, nie marnuj kasy na Siódemkę, bo i tak jej nie polubisz. Dwunastka to po prostu inna gra. Zdzierżyłbym ją pod tytułem Vagrant Story 2, ale Final Fantasy zawsze opierało się na "wesołkach pokroju Tidusa", ATB (ILE RAZY MOŻNA POWTARZAĆ, ŻE TEN SYSTEM NIE JEST TUROWY!?) i specyficznym klimacie, a nie "chodzeniu po Tatooine", zrzynaniu fabuły z SW (wiecie jaką reakcję wywołało u mnie ujrzenie pierwszej walki airshipów?) czy bezpłciowych bohaterach (Quina się tutaj nie zalicza, bo nie o taką bezpłciowość mi chodzi ;)).

twilite kid napisał(a):Zresztą i VS i FF XII otrzymały 40/40 od Famitsu, więc ja tu nie będę polemizował ; )

Ale ja będę. O ile mogę zrozumieć wysoką ocenę dla VS, to za FFXII brali się chyba ludzie, którzy pierwszy raz tę serię ujrzeli. FFkom można wiele rzeczy wybaczyć, ale na pewno nie odtwórczą fabułę. Po prostu nie wiem skąd oni te oceny wzięli - za przeproszeniem, z dupy chyba, bo poza kompletnym pozbyciem się tego co w serii było dobre, a zostawieniu niemal samych wad, Dwunastka nie jest żadną niezwykłą grą.

Ależ wy się plujecie o to, że dwunastka nazywa się Final Fantasy. A Tactics? Też zdaje się całkiem inna gra, niż pozostałe fajnale. Próbuje sobie przypomnieć tamte czasy i jakoś wszyscy "finalowcy" w moim otoczeniu byli wtedy zachwyceni, nie narzekali na to, że system inny, klimat inny. Tylko swoją drogą fabuła ponoć była rewelacyjna.

A dwunastce jednak bliżej do FF niż do Vagranta. VS to nie był typowy rpg (dlatego tak mi się wtedy podobał), nie było interakcji z innymi postaciami, szliśmy przez grę sami no i sam system był mocno zręcznościowy.

ArecaS napisał(a):Mówię Ci, nie marnuj kasy na Siódemkę, bo i tak jej nie polubisz.
Nie mierz ludzi swoją miarą. Liczy się otwarty umysł i dobre chęci.
Akurat mam ambicje przeorać FFy z PSXa. Mam też ambicje zabrać się kiedyś za serię Chrono, za serię Xeno i inne gry Square.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » So kwi 11, 09 17:21

jakby FF 12 nazwali np. FF ''jakoś tam'' to też myślę że ludziie by się nie rzucali tak jak o to że jest tam właśnie to 12...

Wroce do FFT - fabuła w tej grze jest jedną z dojrzalszch w fajnalowych klimatach, a sam system rozgrywki, walki etc. polecam, tak samo jak nieoficialną 2jkę czyli FFT advance...

ps. twilite - za chrono triggera zabierz się po fajnalach - ta gra to istny kosmos nawet jak na dzisiejsze czasy, jak dla mnie bledną przy nim wlasnie wszystkie FFki
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Kazuun » So kwi 11, 09 22:44

Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez greyfox » N kwi 12, 09 01:13

jak dla mnie must have - o ile w ogóle wyjdzie na europejskim pss.
Nie zapominajmy że japoński jest dosyć mocno obsadzony tytułami z psx'a których tylko z utęsknieniem oczekiwać u nas ....
Jedna rzecz powoduje następną.
Człowiek ma słabości, jest wadliwy.
Wada prowadzi do poczucia winy.
Poczucie winy do wstydu.
Wstyd rekompensuje sobie dumą i pychą.
A kiedy upada jego duma,
rozpacz bierze górę i prowadzi do jego destrukcji.
greyfox
Revolver Ocelot

Postprzez Kazuun » N kwi 12, 09 01:30

[OFFTOPIC]

Ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaki jest sens odmiennych zawartości PSS? Np USA ma demo Red Alert 3, EU PSS go nie ma. Why ? Bo ja tego ni w ząb nie potrafię sobie jakoś logicznie wytłumaczyć.
Kazuun
The End

Postprzez ArecaS » N kwi 12, 09 09:40

uci napisał(a):jakby FF 12 nazwali np. FF ''jakoś tam'' to też myślę że ludziie by się nie rzucali tak jak o to że jest tam właśnie to 12...

Ja właśnie wtedy nie miałbym nic przeciwko. Mystic Quest jest i się go nie czepiam. Legendsy są i się ich nie czepiam. Tacticsy są i nie dość, że się ich nie czepiam, to uważam że są fantastyczne. W końcu Final Fantasy oprócz podstawowej serii miało wiele bocznych gałęzi, które kompletnie się różniły i były cenione, ale przynależność do głównej serii zobowiązuje.

ps. twilite - za chrono triggera zabierz się po fajnalach - ta gra to istny kosmos nawet jak na dzisiejsze czasy, jak dla mnie bledną przy nim wlasnie wszystkie FFki

Ale jak ma mu się spodobać, jak nie lubi ani FF7, ani FF9? W końcu CT też super poważnych klimatów nie ma i momentami mocno Dragon Ballem zalatuje (Toriyama projektował postacie). Acz grę polecam. Tak samo jej kontynuację z PSX - Chrono Cross.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N kwi 12, 09 10:23

ArecaS napisał(a):Ale jak ma mu się spodobać, jak nie lubi ani FF7, ani FF9?
L-O-L.
Uraziłem cie tym, iż mi się te FF nie podobają, że tak do mnie jedziesz?
Powtarzam - nie mierz ludzi swoją miarą. Nie spodobało się 10 lat temu, może spodoba się dzisiaj.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N kwi 12, 09 10:34

Nie uraziłeś. Stwierdzam tylko, że jak Ci się tamte nie podobały, to marne szanse żeby Ci się spodobał CT, bo to podobne klimaty. Nie każda gra Square to Vagrant Story (i chwała im za to), a Tobie widać tylko to się podoba.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N kwi 12, 09 11:59

Wciąż pewnych rzeczy nie rozumiesz i szkoda mi czasu na wyjaśnianie ; ). W każdym razie już zaczynam polowanie na PSXa przerobionego/NTSC, abym mógł pograć na nim w kilka rpgów, które w PALu się nie ukazały.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez greyfox » N kwi 12, 09 14:51

Ja Twilitiego znakomicie rozumiem :] miało się pewien okres w swoim życiu że niektóre wartości się nam nie podobały, wręcz byliśmy przeciwko nim. Czasy się zmieniają i ludzie też a nie chodzi mi tu wyłącznie o dojrzewanie i takie tam rzeczy. Pewne rzeczy się po prostu "wyklarowują". Mnie sie FF7 też od początku nie podobał a był to bodajże schyłek roku 97 o ile dobrze pamiętam. Miałem wtedy gdzieś koło 14 lat i biorąc pod uwagę iż była to wersja niemiecka - nic z niej nie kumałem. Dodatkowo jakos przerażało mnie to rozbudowane menu i ta cała akcja z materiami, broniami, limitami, chocobo. Zmieniło się to dopiero gdzieś w roku 2000 kiedy to "łyknąłem angielszczaka"....
Wg mnie ciężko jest nie lubić ff7 i wielki szacun Twilite że do niego wracasz :]

Kazuun - podobno jest to związane z przeróbkami PAL/NTSC chociaż dla ludzi w temacie obeznanych jest to wytłumaczenie kiepskie. Poza tym mogli by wrzucać przecież europejskie wydania tych tytułów. Po prostu Europa dalej jest uważana za 3 świat pod względem grywalności i liczby sprzedawanych gier i dlatego jesteśmy tak po macoszemu traktowani ....
A totalnie bym się wkurzył gdyby to była tylko decyzja byle jakiegoś "kierowniczyny" który przez swoje "widzi mi się" stwierdza "to się przecież i tak nie sprzeda to po co będziemy to wrzucać" - bo i takie są domysły.
Nie zapominajmy też że na psx'a było największe "piracenie" w naszym regionie i dane mówią same za siebie - my tych gier mało kupiliśmy więc mało kto się nimi interesował i tym bardziej mało kto je by teraz kupił. Czyz statystycznie to tak nie wygląda ? Sami sobie nagrabiliśmy ! A na PSS widnieją w większości tytuły które były dodawane w zestawach do konsoli typu coolboarders ,crashe ,itp ...
Poczucie winy do wstydu.
A kiedy upada jego duma,
greyfox
Revolver Ocelot

Postprzez Gillian » N kwi 12, 09 15:43

Właśnie apropo ignorowania Europy. Przeglądałem sobie te stare RPGi z PSXa. No kurczę... Valkyrie Profile, FF Tactics, XenoGears, Legend of Mana, Parasite Eve 1, Chrono Cross, konwersja Chrono Trigger - nic z tych rzeczy w PALu się nie ukazało i większość jest trudno dostępna. A czytałem kiedyś o nich wiele ciepłych słów, koledzy się zachwycali, a dziś sam jak bym je chciał sprawdzić, to bez kombinowania i długotrwałego szukania się nie da...

Co to, europejczycy nie lubili jRPGów? : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N kwi 12, 09 21:05

Wygląda na to, że nie. Natomiast z gier, które wymieniłeś, to na bank CC, CT i PE1 są dość łatwo dostępne, więc powodzenia. ;) Dwie pierwsze to IMO górna półka jRPG. Natomiast Xenogears za normalne pieniądze jest niemal nieosiągalny. No i jakby nie było - kiedyś Amerykę też podobny los spotykał. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Pabian01 » Śr kwi 15, 09 15:16

Są filmiki z gameplayu z demka FF XIII

http://media.ps3.ign.com/media/826/826843/vids_1.html

Pierwsze 3 od góry
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez MrPayne » Śr kwi 15, 09 17:23

A ja się robię coraz bardziej sceptyczny, bo miałem okazję sprawdzić taki przedsmak pracy SE na next-genach, a mianowicie Last Remnant, i stwierdzam, że już pierwsze Dragon Questy i FFy biły go na głowę grywalnością. Engine UE3 niewykorzystany do końca, fabuła denna, jakby wyjęta z Szablonu Fabuł Anime Nr #53, animacja dziwaczna, żadnych fajnych nowinek względem gier na PS2. A FFXIII naprawdę przypomina ten tytuł...

Szkoda, że nie zaprzęgną do tego ludzi z SE Jupiter (jedno ze studiów). Gram obecnie w ich sztandarową produkcję - The World Ends With You - i jestem zachwycony. Oczarowany. Onieśmielony.

FFVII na PSStore... To pewnie u nas za rok co najmniej. Trzeba się przyzwyczaić, że europejski oddział Square wszystko ofiaruje nam na końcu.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez Uzion » Śr kwi 15, 09 17:44

No to sie zawiodlem.
Myslalem ze sposob napotykania przeciwnikow na drodze i rozpoczynania z nimi walki bedzie bardziej elastyczny i plynny.

Tutaj po prostu przeciwnicy sa pokazani przed walka, a i tak zaczyna sie podobnie- przerwa na zaladowanie sie, loadniecie wszystkich postaci w druzynie, HUD'u etc. Z ta roznica ze nie sa one losowe i to my decydujemy kiedy podejsc pod przeciwnika (chyba ze to on za nami leci). Takie cos mielismy juz w Lost Odyssey. Dla mnie to nie innowacja, a szkoda.

[ Dodano: Sro Kwi 15, 09 17:46 ]
DODANE

Postacie same sie przemieszczaja, czy jest to zalezne od gracza?
Uzion
The Fury

Postprzez ArecaS » Śr kwi 15, 09 18:28

Pragnę zauważyć, że FFXIII ma chodzić na zupełnie iinym silniku niż Last Remnant, więc jest nadzieja. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Operator » Śr kwi 15, 09 18:31

ArecaS napisał(a):Last Remnant
Jak ktoś ma Steam'a i średnio mocnego kompa to polecam demo.
MrPayne napisał(a):The World Ends With You
A gdzieś to znalazł? Przeszukałem całe allegro, komisy i nic...
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez ArecaS » Śr kwi 15, 09 18:39

The World Ends With You to gra na DS'a, więc u nas może być ciężko znaleźć. ;) Acz gra ponoć faktycznie dobra. Ja nie grałem, więc nie wiem.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez MrPayne » Śr kwi 15, 09 21:10

Wybitna. Ale prawda, że ciężka do zdobycia, sam cudem ją dostałem. Perła warta każdej ceny! Wkrótce zamierzam ją zrecenzować na gs-ie, ale koniec offtopa.

Chętnie sprawdziłbym też FFTA2.

ArecaS napisał(a):Pragnę zauważyć, że FFXIII ma chodzić na zupełnie iinym silniku niż Last Remnant, więc jest nadzieja. ;)

Ale samo podejście wyszło na jaw... i nie wygląda to na mój gust za różowo.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez ColonelAI » Cz kwi 16, 09 15:07

Uzion napisał(a):Postacie same sie przemieszczaja, czy jest to zalezne od gracza?

Mamy kontrolę nad główną postacią , resztą steruje AI. Może będzie coś w stylu gambitów z FFXII.

Mnie te filmiki nastrajają optymistycznie. Przypominają mi się stare części. Te przejścia do walki są odwołaniem się do starszych części. Według mnie. Chociaż i tak nic nie pobije pod tym względem Chrono Triggera. Walka wygląda na dynamiczną. Bossowie z milionami HP denerwowały mnie. Oprawa graficzna robi wrażenie, zwłaszcza modle postaci i mimika, chociaż niektóre tekstury nie są najwyższych lotów. Zobaczymy jak będzie wyglądał full, podobno już teraz gra wygląda lepiej niż demo. Ciekawy też jestem jak wypadnie wersja na X360. W końcu mają być różnice czy nie. Tego nikt nie wie.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SaladinAI » Cz kwi 16, 09 17:08

W końcu mają być różnice czy nie. Tego nikt nie wie.

Główne: gra może zostać wydana na kilku płytach. Takie były zapowiedzi.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ColonelAI » Cz kwi 16, 09 19:09

To jest raczej oczywiste. Wiele jRPGów na wychodziło na więcej niż jednej płycie. Ciekawe jak to będzie z oprawą i takie tam. Może zastosują jakieś wydajne narzędzia do kompresji tak aby finalny produkt nie ucierpiał za bardzo. Zobaczymy.

Jest już nowy zwiastun FFXIII Versus. http://www.gamersyde.com/news_7708_en.html

Muzyka i klimat według mnie koszą. Grafika także. Zobaczcie na tą dziewczynę i bohatera. Włosy, twarze itd. Wszystko na najwyższym poziomie. Szkoda, że nie słychać aktorów. Ta gra chyba jest jeszcze w lesie.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Pabian01 » So kwi 18, 09 09:33

Jak zwykła XIII już mnie nie kręci tak jak każdy poprzedni Final tak Versus wręcz przeciwnie. Raczej zwykłej XIII nie kupię. Dla mnie to już nie to. Nie lubię jak RPG dzieją sie "w przyszlośći" w sensie, że świetlne pistolety. Mnóstwo statków jak w SW. Ja wolę kiedy jest bardziej Fantasy niż Final ;) Poprzednie części owszem miały tego troszkę, ale była ta tematyka użyta w sposób umiarkowany. X była taką ostatnią częścią. XII już miała dla mnie za dużo tych naleciałości. Obym w XIV ponownie chciał uratować świat :)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez greyfox » So kwi 18, 09 10:09

Całkiem całkiem. Mi przypadło do gustu to niby intro na początku. I jak dla mnie mogło by zostać bez voice actingu :] Wolałbym żeby było tak jak w fajnalach do IX. Napisy i koniec. Mniej miejsca to to zajmuje to i bardziej można giere napakować.
A tak wracając do poprzednich fajnali - to tak można było sie spodziewać. Minął czwartek a ani w PSS EU ani w PSS US nie ma final fantasy VII :]
Poczucie winy do wstydu.
A kiedy upada jego duma,
greyfox
Revolver Ocelot

Postprzez Kazuun » So kwi 18, 09 12:32

Słyszeliście o nowym Bundle Packu ?
PS3 matowe z dyskiem 160 gb, z logiem FF, Advent Children oraz demko FF XIII
Kazuun
The End

Postprzez ArecaS » So kwi 18, 09 15:10

Taa... Bodajże "Cloud Black" się nazywa. Tylko wiesz, gdzie jest problem? ;) Japan only.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole