Seria Legacy of Kain

Moderator: GM

Postprzez Gac666 » Pt paź 16, 09 16:28

Faja, jest jeszcze gierka, której nazwy nie pamiętam, była o voodoo z afroamerykaninem w głównej roli. Gra oparta o jakiś komiks to była.

Czy czasem POP, któryś nie miał zmian między wymiarami? No nieważne. Tytułów nie pamiętam, ale było na pewno kilka jeszcze gier tego typu. Zresztą Wolfenstein też się do tego zalicza, bo jeśli o "standard" chodzi to nie, że to musi być od razu TPP tylko po prostu technologia przechodzenia w inny wymiar planszy bez potrzeby ładowania innej mapy.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt paź 16, 09 17:03

Gac666 napisał(a):Faja, jest jeszcze gierka, której nazwy nie pamiętam, była o voodoo z afroamerykaninem w głównej roli. Gra oparta o jakiś komiks to była.

Dobrze że mi przypomniałeś Gac , "Shadow Man" gra ukazała się na PSX,N64,DC i PC no i przypomniało mi sie że w serii Silent Hill też przemieszczamy się między wymiarami tylko że nie mamy na to wpływu.

A POP to, oczywiście zachwalany przez ciebie Warrior Within tylko że były manipulacje czasem.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gac666 » Pt paź 16, 09 17:06

SALADYN napisał(a):
A POP to, oczywiście zachwalany przez ciebie Warrior Within tylko że były manipulacje czasem.

Tak ale mnie tu chodzi o technologię zmiany tekstur i otoczenia bez potrzeby wczytywania planszy tak jak w SR, też w którejś części POP mogliśmy tak przenikać... nie w Two thrones czasem ?
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt paź 16, 09 17:18

W Two Thrones jeszcze nie grałem.
SALADYN

Postprzez uci » Pt paź 16, 09 17:40

Jak pisałem SR2 ruszył serię fabułowo, ale jak dla mnie był o wiele uboższy gameplayowo od jedynki i dlatego jest dla mnie gorszy. Co do klimatu - wole Sr1, zniszczone Nosgoth ma dla mnie o wiele lepszy klimat niż Sr2/def.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » N paź 25, 09 17:44

W LoK:SR grałem najwięcej na Dreamcascie i tam miażdżył. Jednak nie udało mi sie tego nigdy skończyć. Gry już nie mam, ale zapolowałem na wersję PSXową i niedługo do mnie dotrze, przypomne sobie ten klasyk i być może kupię później też dwójkę, w którą jeszcze w ogóle nie grałem ; )
Gillian
Uber Big Boss

Re: Seria Legacy of Kain

Postprzez ArecaS » Pn gru 17, 12 23:59

Może mi ktoś doradzić w jakiej kolejności najlepiej przejść całą serię? Znaczy, domyślam się, że BO i SR idą na pierwszy ogień (w zasadzie już idą i niszczą), ale dalej są chyba "lekkie" zawirowania w timelinie z tego co wiem, więc jakieś rady? :P
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » Wt gru 18, 12 00:21

Leć byle jak, mieszanie w czasie na tyle pląta fabułę że w końcu i tak nie będziesz wiedział o co chodzi.
Warto jednak przejść chronologiczne bo gameplay się nieco zmienia z każdą kolejną częścią i wcześniejsza gra z serii może się wydać mniej przystępna.
SALADYN

Postprzez Faja » Wt gru 18, 12 07:11

Dokładnie, lecisz w kolejności wydawania: BO, SR, SR2, BO2, Defiance i na końcu nic kompletnie nie ogarniasz.
Granie w kolejności chronologicznej fabularnie mija się z celem, bo byś musiał grać w kilka części na raz :]
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Wt gru 18, 12 08:06

znaczy się BO2 możesz zagrać, ale możesz go też olać bo na przestrzeni serii gierka wypada bardziej jak spin-off niż pełnoprawna część
uci
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Wt gru 18, 12 08:13

uci napisał(a):znaczy się BO2 możesz zagrać, ale możesz go też olać bo na przestrzeni serii gierka wypada bardziej jak spin-off niż pełnoprawna część

nie zgadzam się, wątki Janosa i Hylden Lorda akurat tutaj mają wiele do powiedzenia jeśli chodzi o całość serii
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Wt gru 18, 12 09:36

wiem ze seria jest własnie bardzo zamieszana, głównie przez podróże w czasie, mi choć wątki pasowały, to nie umiałem ich po prostu umiejscowić na tle innych częsci
uci
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Wt gru 18, 12 10:17

w BO2 są wydarzenia po Defiance i BO1 :]
Faja
Big Boss

Postprzez ArecaS » Wt gru 18, 12 12:40

Znaczy, z graniem w kilka naraz to chwilowo i tak mi tak wychodzi, bo BO1 jadę na komórce, a SR1 idzie na PC razem. :P Ale potem faktycznie planuję w ten sposób. A to BO2 serio takie słabe jest?
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Faja » Wt gru 18, 12 12:49

BO2 nie jest wcale słabe. Jest po prostu inne. Jest to rozdział historii Kaina pomiędzy BO1, a SR1 więc praktycznie nie ma postaci występujących w innych częściach, z małymi wyjątkami. Za to jest tutaj najwięcej o Hyldenach, poza tym nastroje społeczne w czasach upadku wampirów no i droga Kaina pokazująca dlaczego stał się tym kim był w czasach SR1.
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Wt gru 18, 12 16:01

też tak uważam, gra jest b. dobra choć pod koniec troche monotonią trąci, za to nigdy jej fabułowo nie umiałem umiejscowić
uci
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Wt gru 18, 12 18:56

Słyszałem wersję, że dopiero w SR2 i Defiance zachodzą takie zmiany w timelinie, które pozwalają na zaistnienie wydarzeń z BO2 i dlatego powinno się ją ogarniać jako ostatnią. Właśnie po zdobyciu tej informacji uderzyłem tutaj, bo to trochę zaburzało moją wizję kolejności przechodzenia gry.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Faja » Wt gru 18, 12 21:29

No dokładnie BO2 to rozwinięcie pewnych wątków z Defiance, ale jak będziesz grał w kolejności wydawania to i tak będziesz czerpać odpowiednią przyjemność z poznawania fabuły. Dopiero po skończeniu Defiance skumasz o co lotoło w BO2. Wg mnie najlepiej to przechodzić w kolejności odpowiadającej chronologii Kaina - BO1, BO2, SR1, SR2, D
Faja
Big Boss

Postprzez Szada Farkas » Śr kwi 03, 13 15:15

Jestem ciekaw czy Crystal Dynamics kiedykolwiek dokończy historię Kaina. Bo Raziela już się dokonała.
Wszyscy jesteśmy demonami w okowach.
Szada Farkas
Olga Gurlkovich

Postprzez uci » Śr kwi 03, 13 18:08

Kaina też się dokonała - po defiance historia jakby zatacza koło i znów lądujemy w Blood Omen 1
uci
Uber Big Boss

Postprzez Szada Farkas » Śr kwi 03, 13 18:14

Nie jest powiedziane, tam te linie czasu są trochę problematyczne. Poza tym Dark Prophecy było w produkcji, ale niestety Amy Henning się wycofała.
A w Blood Omen Kain już był poza Kołem przeznaczenia?
Wszyscy jesteśmy demonami w okowach.
Szada Farkas
Olga Gurlkovich

Postprzez Faja » Śr kwi 03, 13 18:38

uci napisał(a):Kaina też się dokonała - po defiance historia jakby zatacza koło i znów lądujemy w Blood Omen 1

no nie bałdzo, bo mamy dwóch Kainów w jednym czasie
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Śr kwi 03, 13 18:51

może ja to źle zrozumiałem, ale kiedy "stary" kain się cofnął w czasie to ten "młody" jakby został przez niego zastapiony.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr kwi 03, 13 20:56

To chyba jedna z niewielu serii którym restart bardzo pomoże.
SALADYN

Postprzez Faja » Cz kwi 04, 13 00:14

uci napisał(a):może ja to źle zrozumiałem, ale kiedy "stary" kain się cofnął w czasie to ten "młody" jakby został przez niego zastapiony.

no nie, pod koniec Defiance widać jak filary ulegają spaczeniu (wybór Kaina z BO:LoK) wtedy to Lord Hylden przejmuje Janosa i gra toczy się dalej
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Cz kwi 04, 13 14:30

jak mówię grałem dawno :P w 3 wersje językowe i ze sporymi odstępami więc nie wszystko mi się dobrze zapamiętało.
Co nie zmienia faktu że po zakończeniu Defiance dochodzimy do punktu gdzie następuje jakby restart "świata" z BO:LoK.
Głównie przez to że mamy w tym momencie znów BO:LoK ale bez Elder Goda - który jako istota ponadczasowa przestał jednoczesnie istnieć we wszystkich czasach.
uci
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Cz kwi 04, 13 15:10

Byliby panowie tak mili, żeby spoilery oznaczać? >.<' Ja nadal utknąłem na SR1 i nie mogę przejść, bo się ciągle do pulpitu wysypuje.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Faja » Cz kwi 04, 13 20:54

prosza Cie, ta gra ma z pincet lat już
Faja
Big Boss

Postprzez kALWa888 » N kwi 07, 13 17:20

Też wolałbym żeby spoilery były oznaczane. To że jakaś gra jest jednocześnie stara i w miarę popularna nie znaczy że każdy zdążył w nią zagrać.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Johny Sasaki » N kwi 07, 13 17:44

To zdaje sie nawet w regulaminie forum jest napisane :D
Ukrzyzowac!!
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5