Residenty

Moderator: GM

Re: Residenty

Postprzez SALADYN » Pn paź 01, 12 20:58

Tyle że gość porównuje RE6 do gry akcji a nie strzelanki.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » Pn paź 01, 12 21:02

2 z 3 kampanii wedle recki są mocno nastawione na akcję, zaś sam Leon tej gry nie uratuje.

Z drugiej strony RE5 było komercyjnym sukcesem ale oberwał od graczy cięgi więc na potrzeby RE6 zmienili bardzo dużo, jak z RE6 okaże się podobnie to zostaje nadzieja na RE7:P
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » Pn paź 01, 12 21:11

Destructoid 3/10 :)
Gametrailers jak to ma w zwyczaju - nie wystawia grom AAA ocen niższych niż 8.

Rozrzut w ocenach jest i trzeba przyznać - jest to zaskoczeniem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » Pn paź 01, 12 21:11

Przecież to festiwal QTE i cut-scenek, przerywanych zabijaniem zombie... ciosem z półobrotu - czy Wam nie załącza się lampka, widząc/słysząc takie rzeczy w Resident Evil?! A właśnie przed chwilą widziałem akcję z RE6, w której sterujesz myśliwcem i walisz rakietami...
Coldman_9
Vamp

Postprzez SALADYN » Pn paź 01, 12 21:18

Ja z tymi ocenami to bym stawiał na taki sam rozbrat jaki mamy na forum, niskie oceny są od tych ludzi dla których residenty skończyły się na remake'u pierwszej części i Zero a te wyższe od kogoś kto nie oceniał gry przez pryzmat sentymentów i archaicznych części serii, ewentualnie totalnych fanboji.

Johan i co z tego to jest gra akcji więc ma tam być akcja stare części nie mają obecnie racji bytu to już inna forma i tyle.
SALADYN

Postprzez Coldman_9 » Pn paź 01, 12 21:21

Johan i co z tego to jest gra akcji więc ma tam być akcja

Tylko, żeby było uczciwie, wypadałoby usunąć Resident Evil z tytułu. Wtedy bym tu tak nie szczekał.
Coldman_9
Vamp

Postprzez kALWa888 » Pn paź 01, 12 21:29

Trochę popieram Johana. Ale pieniądz to pieniądz, im przecież tego nie przetłumaczysz. Chcą i zarobią na sprawdzonej marce i znanych postaciach i tyle. Najlepszym sposobem jest nie kupowanie tych gier. I tak dałoby to coś dopiero wtedy jeśli większość graczy zrobiłaby coś takiego, a wiadomo że nie zrobi. Kupią, zagrają i ewentualnie zjadą (lub nie - i kupią dwa kolejne dlc).
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » Pn paź 01, 12 21:39

Johan napisał(a):Tylko, żeby było uczciwie, wypadałoby usunąć Resident Evil z tytułu. Wtedy bym tu tak nie szczekał.

O Rising też ludzie gadali żeby usunąć z nazwy Metal Gear bo to świętokradztwo a teraz każdy się zachwyca a już na pewno nie hejtuje.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn paź 01, 12 21:44

Dajcie spokój. Przecież taki rozrzut w ocenach musi mieć coś na rzeczy. Wiadomo, że to tylko numerki, że każdy ma swoją opinię, że warto przekonać się samemu, ale - no właśnie - nie zaświeca się lampeczka? Że coś jednak musi być nie tak :).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » Pn paź 01, 12 21:48

O Rising też ludzie gadali żeby usunąć z nazwy Metal Gear bo to świętokradztwo a teraz każdy się zachwyca a już na pewno nie hejtuje.

Tylko czekałem na ten przykład, a jest on przykładem totalnie nietrafionym. Bo to historia Raidena, który swoimi możliwościami bojowymi determinuje taki, a nie inny gameplay. Dlatego to slasher/actioner totalny, bo tak też prezentował się w MGS4 jako cyborg - na tym polu to oczywista ewolucja, skoro mamy nim sterować.

A w RE6 nic nie tłumaczy zabijania zombie piąchą i butem z powietrza, bo w RE, RE2, RE3 i RE Code: Veronica X jak Ci trzech madafaków na normal podeszło na pół metra, to była bida. Bo w RE pod opieką Mikamiego miało to ręce i nogi (i już nie mówię o "4", która jak pewnie wiesz, w takiej formie wyszła trochę przypadkiem).
Coldman_9
Vamp

Postprzez Faja » Pn paź 01, 12 21:54

Zachowują się niektórzy jak małe dzieci co im lizaka ktoś zabrał. Wczoraj sobie odpaliłem RE2, żeby pokazać znajomej jak to kiedyś gry na PSX wyglądały i grać się w to nie dało prawie. Chcecie grać w gry, ale nie rozumiecie, że wszystko idzie do przodu, a Wam najbardziej pasują gry sprzed 20 lat z czasów świetności pierwszego FF i DQ. Tak swoją drogą to identyczna sytuacja była przy premierze Silent Hill 4, które było wg mnie zajebistym tytułem. Czasy się zmieniają, gry także, jak i wszystko inne.

Johan zombie nie ma w RE od części 4 jak jeszcze nie zauważyłeś, a jakbyś pograł w piąteczkę dokładnie i czytał to co się tam znajdywało to byś wiedział skąd to się wzięło wszystko.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn paź 01, 12 22:05

Johan napisał(a): na tym polu to oczywista ewolucja, skoro mamy nim sterować.

Ale czy to powstrzymało ludzi od psioczenia ?
Poza tym seria RE też musiała przejść ewolucje, dalsze drążenie tej samej formuły zabiłoby to ip a że są ludzie którym się to nie podoba to cóż są też ludzie którzy lubią jak im skarpetki śmierdzą.

Rozrzut w ocenach może być również spowodowany tym że Capcom wraz z RE6 chciało zadowolić każdego i dlatego te wszystkie kampanie tak się od siebie różnią więc niektóre serwisy zaniżały oceny przez patrzenie na RE6 jako cztery różne gry zamiast jednolita całość, poczekajmy parę dni na inne werdykty.
SALADYN

Postprzez Coldman_9 » Pn paź 01, 12 22:19

Faja, SALADYN - ale mnie nie chodzi o to, żeby "6" wyglądała jak "2", tylko ładniej. Wymienię tylko jeden tytuł, żeby nie było, że nie da się połączyć suspensu, gore, zagadek, niezłej fabuły i akcji - Dead Space. Dziękuję, dobranoc. :)
Coldman_9
Vamp

Postprzez Recoil » Pn paź 01, 12 22:50

To jest fakt. Kto jak kto, ale żeby EA games miało pokazywać Capcomowi jak może wyglądać dobry horror, jak można było ewoluować...? [sic!]
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Gram: The Last of Us

Postprzez SALADYN » Pn paź 01, 12 22:53

Recoil napisał(a):, jak można było ewoluować...? [sic!]

Tu mamy kolejny przykład bo kolejne Dead Space'y są mało lubiane za pójście drogą RE a już kooperacja i ludzcy przeciwnicy w trzeciej części to gwałt na świetnej marce i w ogóle nikt tego nie kupi.
SALADYN

Postprzez Faja » Pn paź 01, 12 23:15

Dead Space zarówno pierwszy i drugi to raczej nuda powielający pomysły z Silent Hilla. Ble
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Solidny » Pn paź 01, 12 23:27

Jak się nasłuchałem i naczytałem, to ten RE6 to niezły bajzel jest. Z tego co zrozumiałem, problemem w kontekście serii nie jest "pójście do przodu", tylko "robienie syfiastych gier". RE4 miał perfekcyjnie wyważoną mechanikę, stałą, napiętą atmosferę. W RE5 czegoś zabrakło i w sumie nie potafię powiedzieć czego. Niby wszystko na miejscu, mechanika prosto z rewelacyjnej czwórki, w dodatku z coop! Nie wiem czy chodzi o powrót do tej pokręconej fabuły, czy brak gęstego klimatu (samotności), czy uczucie, że gramy w klona RE4. Nie potrafię powiedzieć. Ale w przypadku RE6 to jakiś kryzys tożsamości. Nawet w założeniach to wygląda jak gra zaprojektowana przez dziecko.
"Dajmy tu szczelanie za zasłonami i firankami, tam wiencej kopania zombi, potem jazda motórem, filmiki, przy każdym przeciwniku kłik tajm ewent, potem latanie samolotem, uciekanie przed kamieniem, zwisanie z helikoptera, uciekanie przed potworem z szafy, potem trochę jazdy dżipem, a włąśnie, miały być filmiki między każdą sceną... o czym to ja? A tak, uciekanie po rozpadających się półkach, może być budynek albo skała, potem strzelanie do zombi, filmik, był już QTE?"

No to mamy materiał na DLC.

Dead Space zarówno pierwszy i drugi to raczej nuda powielający pomysły z Silent Hilla. Ble
Lol, dobre :D. Trzeba jednak przyznać, że tramwaje i system rozwoju broni trochę przypominał Piramidogłowego.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Coldman_9 » Pn paź 01, 12 23:27

Faja napisał(a):Dead Space zarówno pierwszy i drugi to raczej nuda powielający pomysły z Silent Hilla. Ble

Tiaaa, a RE5 był wg Ciebie na tle DS-ów zaje... To ja nie widzę w tym logiki niestety.
Coldman_9
Vamp

Postprzez kALWa888 » Pn paź 01, 12 23:31

No ja też DSów do SHów bym nie porównywał. Chyba że może chodzi o Homecoming, a to już inna sprawa. Tyle że pierwsze SH miało coś specyficznego, czego Homecoming już brakuje. Kiedy to pierwsze SH wyznaczały nowe ścieżki tak Homecoming jest kalką wielu innych gier.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Pn paź 01, 12 23:47

Yyy... Gdzie SH do DS? Btw jedynka byla naprawde super od poczatku do konca, dwojki nie zmeczylem i po 6 rozdzialach odpadlem, trojki nie chce widziec.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Pn paź 01, 12 23:52

Może chodzi o fabułę? Że niby kult i w ogóle ave szatan potwory.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Coldman_9 » Wt paź 02, 12 00:18

Btw jedynka byla naprawde super od poczatku do konca, dwojki nie zmeczylem i po 6 rozdzialach odpadlem

Ciężko to wytłumaczyć, bo jedynka, choć bardzo dobra, do połowy gry wykłada wszystkie karty, a potem jedzie już na tym do końca (nie licząc ucieczki przed nieśmiertelnym). Natomiast dwójka wali po garach od pierwszego kontaktu z padem, aż do napisów końcowych. I radzę pamiętać o rail shooterze DS: Extraction, który jest w swoim gatunku kozakiem. Ale już chyba starczy o DS-ach i SH-lach - dyskutujmy o RE.
Coldman_9
Vamp

Postprzez uci » Wt paź 02, 12 05:16

kwestia podejścia - DS to dla mnie był ewolucją RE4, bo RE5 był tylko kontynuacją, poprawiał to i owo, ale założenia były bez zmian, gdzie w DS rozgrywka uległa znacznej ewolucji ale też już w kierunku shootera a nie gry straszącej. problem jakoś ogólnie jest to że wszystkie horrorowe serie zaczynają zmieniać się w gry podobne do uncharted/gearsów. Przeskok z horroru na akcję z elementem horroru.
DS -> DS2 -> DS3
RE1/2/3 -> RE4/5 -> RE6

Ale winą tego jest że to kasa rządzi rynkiem, gdyby ludzie chcieli grac w horrory to by kupowali Siren Blood Curse a nie RE5/DS2, efektem czego mamy takie a nie inne RE6 czy DS3
uci
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Wt paź 02, 12 06:13

o podobieństwach DS do SH pisałem już kajś na forum, dziś premiera RE6 i posypią się recki, ciekawe co to będzie
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Wt paź 02, 12 08:04

znając życie - padną recenzje pokroju - gra nie jest idealna, ma wiele minusów ale i tak damy jej 9/10 bo nie wypada inaczej, ewentualnie 5/10 jeżeli ktoś będzie chciał hejtowną recką przyciągnąć czytelników.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt paź 02, 12 11:13

DS i SH ?
Pojechałeś faja, dla mnie pierwsza martwa przestrzeń to klimatyczne nawiązanie do gatunku science horror który w grach jak dotąd nie miał dobrego reprezentanta a w kinie można pod ten gatunek podpiąć serie "Obcy" z pierwszą częścią na czele czy taki równie świetny "Ukryty Wymiar".
A jeżeli ktoś szuka gry z klimatem starych dobrych residentów to niech atakuje "Operacje Racoon City" który dzięki miejscówce i znanym lokacjom nie traci na atmosferze miasta szopów tak jak kolejne części serii z numerkami w tytule, haczykiem jest mechanika tym razem czysto strzelankowa bez udziwnień i cholernie niedopracowanie takich kwestii jak wytrzymałość przeciwników czy siła broni choc to ponoć poprawiono w ostatnim patchu.
SALADYN

Postprzez Recoil » Wt paź 02, 12 16:34

uci napisał(a):znając życie - padną recenzje pokroju - gra nie jest idealna, ma wiele minusów ale i tak damy jej 9/10 bo nie wypada inaczej, ewentualnie 5/10 jeżeli ktoś będzie chciał hejtowną recką przyciągnąć czytelników.

Już tak jest. Są też nawet oceny 3/10, ale wydaje mi się, że to raczej ma być prowokacyjna reklama gazety niż rzeczywisty, obiektywny osąd. Osobiście grę odbiorę jutro ale szacuje, że wypadnie właśnie w okolicach 6/10.
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Gram: The Last of Us

Postprzez Gillian » Wt paź 02, 12 16:57

Mysle ze Destructoid nie ma potrzeby sie reklamowac :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Wt paź 02, 12 20:18

Takich słabych ocen nie dostał jeszcze żaden Resident z głównego nurtu, więc coś jest na rzeczy. Średnia to jak na razie 71% nie jest więc aż tak tragicznie. Dobrze też nie jest. Po RE4 i odejściu Mikamiego seria poszła już w całkiem innym kierunku. W RE6 chcieli przyciągnąć fanów obydwu schematów i to im widać nie do końca wyszło. W niektórych miejscach jest aż nadto akcji i to nie buduje unikalnego klimatu. Stąd pewnie taki podział w ocenach. Sprawdziłem demo i na pewno zagram w pełną wersję, żeby wyrobić sobie zdanie, ale nie teraz. Nie mamy pod ręką latarki i trzeba się wysilać żeby cokolwiek zobaczyć. Niektóre zombie są słabo widoczne i zlewają nam się ze wszystkim w etapach Leona i Jaka. Z podkręconą jasnością jest nie wiele lepiej. Nie wiem czy to wina dema i czy w pełnej wersji też jest tak ciemno.
Obrazek
Unfortunately, killing is just one of those things that gets easier the more you do it.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez kALWa888 » Wt paź 02, 12 20:28

Nom, co do tej ciemności to faktycznie. Ciemniej niż w innych grach, ledwie widziałem co niektórych Zombie.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole