Residenty

Moderator: GM

Re: Residenty

Postprzez Szada Farkas » Wt lut 19, 13 21:46

Może być ciekawie. Szczególnie, że na ostatnie gry fani tylko narzekają.
Wszyscy jesteśmy demonami w okowach.
Szada Farkas
Olga Gurlkovich

Postprzez Pabian01 » Wt lut 19, 13 21:49

Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Recoil » Wt lut 19, 13 22:31

Nie tak bardzo wczesnej. Gotowy był solidny kawałek kodu. Komisariat, kanały, laboratoria. Mi osobiscie pasuje kierunek w jakim podążył RE2. 1,5 był dla mnie zbyt sterylny i nowoczesny. Dlatego, mimo że ogólnie ciekawi mnie temat, nie będę bawić się w emulowanie.
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Gram: The Last of Us

Postprzez uci » Śr lut 20, 13 10:23

choć mi sie wiesza gierka jak zaczynam się bawić z ekwipunkiem noża to gierka bardzo RE2jkowa, warto ograc choćby dla samej ciekawości
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Recoil » Śr lut 20, 13 15:40

Przytoczę cytat kolegi [RONIN](a?) :p z forum MWRC:

Na forum Bioflames.com znalazlem info, że wersja którą dostaliśmy to nie jest oryginalny rip Capcomu ani nawet finalny produkt kolegi MrBZork. Jest to swojego rodzaju wersja poglądowa która w dużej mierze ma tylko pokazać świat RE 1.5 niż pozwolić normalnie w niego grać. Wersja 'pełna' ma się pokazać niedługo :)

O, i tym już się zainteresuję ;)
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Postprzez uci » Śr lut 20, 13 17:08

Jak pisałem dopiero robią z tego finalny produkt a na razie mamy dostęp do wczesnej wersji
uci
Uber Big Boss

Postprzez Recoil » Pt mar 22, 13 16:39

Na PSN chlapnęli promocje na Residenty.

Czaję się na obniżkę od dawna. Niestety w tej obniżce mamy wszystkie 3 części za 60zł. Wolałbym każdą z osobna za 20. Jedynkę bym sobie darował. Niemniej mam pytanie. W opisie tego packa napisali, że RE2 i RE3 to wersje NTSC. Pomijam różnice w zawartości oprogramowania (olać dodatkowe tryby) zastanawiam się tylko, że skoro to nie nasz region to czy to pójdzie normalnie na naszych konsolach?

Aha, no i ORC jest za 40zł. Taką cenę jestem w stanie zapłacić. Jeśli warto... No właśnie. Warto...?
Ostatnio edytowano So mar 23, 13 14:25 przez Recoil, łącznie edytowano 1 raz
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Postprzez Faja » Pt mar 22, 13 16:41

PS3 nie ma regionalizacji więc pójdzie bez problemu
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Pt mar 22, 13 17:12

ale płytki z PSXa w NTSC nie odpalisz.

Ale ten mega pack RE wygląda wypaśnie
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Pt mar 22, 13 17:32

Jeśli jest w europejskim sklepie to musi pójść. Inaczej, jaki sens byłoby to tu umieszczać?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pt mar 22, 13 20:19

Ja zaś właśnie instaluje RE 6:)

Ciekawa sprawa. Zamówiłem przed premierą, wykorzystałem 40% zniżkę na całe zamówienie (2 kopie kupowałem) i wyszło mi 156zł (normalnie 119zł, ale po zniżce 77zł).
Dostaje maila w zeszłym tygodniu, że nowa cena na gre jest, pomyślałem od razu "pewnie podnieśli cene". Jakże miłe było moje zaskoczenie jak się okazało, że nowa cena to 79zł, a dla mnie (w muve.pl) to 69zł i że należy mi się zwrot :D. Więc nie dość, że taniej to jeszcze 40% zniżki, więc mam 2 kopie po 47zł :D + cyfrowy artbook i DLC onslaught.
Samo wydanie zawiera już wszystkie dotychczasowe DLCki i tryb No mercy, unikatowy dla PC (2x wiecej zombie na ekranie w mercenaries).

Dodatkowo za niedługo ma być coś czego nigdy w życiu nie widziałem. Robią cross over i uwaga:

RE 6 X L4D2

4 postaci z L4D2 będą grywalnymi postaciami w Mercenaries oraz bodajże 3 potworki. Tak samo 3 potworki z RE6 pojawi się w L4D2. Normalnie szczena opada :D

Nie mogę się doczekać aż się zainstaluje, bo mam razem z moją lubą łoić aż nam palce odpadną :)

http://www.youtube.com/watch?v=cQjmWBtagag
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Recoil » Pt mar 22, 13 21:14

Faja napisał(a):PS3 nie ma regionalizacji więc pójdzie bez problemu

uci napisał(a):ale płytki z PSXa w NTSC nie odpalisz.

Otóż to. Stąd moje wątpliwości. Regionalizacji nie ma na PS3, ale o PSX nie ma mowy ;)

Dzięki za odpowiedź Panowie ;)
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Postprzez SALADYN » Pt mar 22, 13 21:54

Gac666 napisał(a):Dodatkowo za niedługo ma być coś czego nigdy w życiu nie widziałem. Robią cross over i uwaga:

RE 6 X L4D2

4 postaci z L4D2 będą grywalnymi postaciami w Mercenaries oraz bodajże 3 potworki. Tak samo 3 potworki z RE6 pojawi się w L4D2. Normalnie szczena opada :D

Nie mogę się doczekać aż się zainstaluje, bo mam razem z moją lubą łoić aż nam palce odpadną :)

http://www.youtube.com/watch?v=cQjmWBtagag

Pomysł przedni, szkoda że tylko na PC ale znając Capcom to tylko czasowa ekskluzywność tego DLC, tak DLC lub raczej kolaboracja bo jednak do cross overu to jeszcze daleko.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Pt mar 22, 13 22:09

Recoil napisał(a):
Faja napisał(a):PS3 nie ma regionalizacji więc pójdzie bez problemu

uci napisał(a):ale płytki z PSXa w NTSC nie odpalisz.

Otóż to. Stąd moje wątpliwości. Regionalizacji nie ma na PS3, ale o PSX nie ma mowy ;)

Dzięki za odpowiedź Panowie ;)

Nie zmienia to faktu, ze jak kupisz na europejskim PSN gre z kategorii importow to musi pójść, bo nie ma innej legalnej możliwości zagrania w nia.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Pt mar 22, 13 22:10

SALADYN napisał(a):Pomysł przedni, szkoda że tylko na PC ale znając Capcom to tylko czasowa ekskluzywność tego DLC, tak DLC lub raczej kolaboracja bo jednak do cross overu to jeszcze daleko.

Ale tu coś do powiedzenia ma jeszcze Valve, no a Valve na wydanie tego DLC na konsolach nie musi się zgodzić. Z resztą, Pac Man i MegaMan w SFxT też są tylko na PS3 (a na bank na PC ich nie ma).
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » Pt mar 22, 13 22:34

Pamiętaj że to jednak capcom a co mi tam CAPCOM.
SALADYN

Postprzez Gac666 » Pt mar 22, 13 22:44

Na konsoli jest L4D2 więc może się i tam pojawi, nie mówię, że nie :).

Ale takich crossoverów pomiędzy dwoma różnymi firmami między platformowymi na tak dużą skalę to jeszcze nie widziałem.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt mar 22, 13 22:46

No cóż tematyka na pewno w tym nie przeszkadza a nawet pasuje do obu gier nawzajem jak ulał.
SALADYN

Postprzez ArecaS » So mar 23, 13 00:29

Acz jednak klimacik jest wyraźnie inny. W sumie nie wiem czemu, skoro część zombali jest swoimi kalkami.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Recoil » So mar 23, 13 09:49

Zamysł RE już tak się zatarł, że RE6 jest bliżej do L4D niż kiedykolwiek wcześniej... :/
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Postprzez SALADYN » So mar 23, 13 10:08

Wśród graczy panuje opinia którą nie potrafię znieść że RE4 i kolejne części są świetnymi grami ale nie powinny się nazywać Residentami, czemu ludzie nie rozumieją że seria musiała się rozwinąć i pójść w inną stronę że kolejne odsłony w starym stylu spotkały by się tylko z krytyką za archaizmy ?
SALADYN

Postprzez ArecaS » So mar 23, 13 10:37

No bo muszą się rozwiną albo skończyć. Ja jestem za tym, żeby się skończyły, bo każda kolejna część jest większą fabularną papką, a klimat starszych gier się gubi. Niestety Capcom robi wszystko żeby odciąć od gry jak najwięcej kuponów i tę serię zniszczyć, a choćby reboot by się przydał zamiast kolejnej historii o Leonie, Chrisie i spółce.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » So mar 23, 13 10:38

Klimat się nie zgubił tylko zmienił.
SALADYN

Postprzez Recoil » So mar 23, 13 11:00

SALADYN napisał(a):Wśród graczy panuje opinia którą nie potrafię znieść że RE4 i kolejne części są świetnymi grami ale nie powinny się nazywać Residentami, czemu ludzie nie rozumieją że seria musiała się rozwinąć i pójść w inną stronę że kolejne odsłony w starym stylu spotkały by się tylko z krytyką za archaizmy ?

Sam podzielam tę opinię. Rację przyznaję tu ArecaSowi. Są w dzisiejszych czasach gry, które pokazują, że można zrobić solidny survival horror z elementami akcji. Daleko nie szukać - Dead Space. Nawet RE6 w kampanii Leona ma kilka ciekawych momentów.

Tym sposobem nowi gracze byliby zadowoleni bo jest akcja, i starzy bo jest nastrój, horror i survival. RE4 odcięło się od starych fanów na rzecz nowych. Brzydko mówiąc wypięli się na nich. A można to było pogodzić.
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Postprzez Gac666 » So mar 23, 13 11:28

Szczerze ? Nigdy nie grałem w Residenty dla fabuły, a dla fajowego gameplayu. Jak na razie RE6 pod tym względem daje rade :).
Ciekawi mnie tryb Agent hunt, nie mogę się doczekać aż potrolluję kogoś online :D
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez uci » So mar 23, 13 14:06

Dead Space bym survival horrorem nie nazwał, za dużo tu sprzętu broni, lekarstw i przedmiotów jak na "survival", bardziej horror akcji - sporo akcji i czasem coś wyskoczy.
A co do nowych/starych graczy - w RE6 próbowano zadowolić wszystkich i jakoś im nie wyszło.

Fajnie jakby zrobili RE z pomysłami z dead rising - po prostu morze zombie którego nie damy rady wystrzelać z broni, gotowe zjeść nas w każdej chwili. To by był survival :]
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » So mar 23, 13 14:58

SAL, chodzi o to, że RE kiedyś był przygodówką/horrorem, a teraz jest strzelanką. To nie jest rozwój, ale zmiana charakteru serii i to wszystkich boli. To tak jakby po Rising teraz każdy Metal Gear był slasherem.
Ciekaw jestem Revelations, pewnie sobie kiedyś kupię. Tymczasem na półce wciąż czeka na mnie RE5, za którą wziąć się nie mogę. Nigdy fanem serii nie byłem, w stare odsłony grałem po max parę h, bo odrzucała mnie właśnie drewniana mechanika (pewnie mnie przeklniecie, ale już wtedy dla mnie te gry miały zepsute sterowanie). Czwóreczka mi się bardzo podobała, przeszedłem całą z wypiekami na twarzy. Ale do piątki mnie nie ciągnie, bo jakoś już zupełnie mi nie pasuje granie w pełnym słońcu. No i te narzekania na głupią Shevę też nie zachęcają.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » So mar 23, 13 15:47

Otóż to, problem nie w tym, że mechanika gry ewoluowała ale seria w dużej mierze straciła klimat i nastrój grozy na rzecz zwykłej strzelanki z zombie. Widać to już RE4, w RE5 mamy coś w rodzaju "Helikoptera w ogniu" w RE6 mamy Gears of War z postaciami z Residenta ;). Jak jeszcze "czwórka" miała ten fajny nastrój tak potem jest gorzej. No ale naprawdę bardzo fajnie grało mi się w "piątkę" z kumplem. Wtedy nie ma narzekania na głupią Shevę, ale słońce za bardzo razi po oczach ;p

Mi by się widział taki Resident Evil 0-3 z mechaniką z szóstki albo i jeszcze ulepszoną. Zero ma naprawdę bardzo fajny klimat, tyle że nie każdemu podejdzie sterowanie, bo iż sterowanie trochę ulepszone to wciąż jest tym klasycznym. Mi osobiście nie przeszkadzało, ale nie obraziłbym się gdyby było wygodniejsze. Bo to już nawet nie chodzi o ułożenie kamery.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Wombat » So mar 23, 13 15:56

Gdyby w RE 4 akcja toczyła się w wiosce to byłaby gra idealna :)
W starsze Residenty nie grałem dużo, ale seria potrzebowała zastrzyku świeżości, 4 pokazała, ze mozna całkowicie zmienic gameplay i wyjsc na tym dobrze.
Kurczę muszę załatwic sobie 5 i sam ocenic czy jest aż tak źle :D
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez Solidny » So mar 23, 13 15:59

A propos kamery, w RE5 Gold jest dodatek Lost in Nightmares i tam mamy bardziej klasyczne rozwiązania oraz klimat, niezły ukłon w stronę fanów. Ja do nich nie należę, a i tak uważam, że to najlepszy fragment RE5 :)
EDIT:
Przykład: Jak uciekałem przed bossem będąc prawie po kolana w wodzie i wynurzył się z niej zombie tuż przede mną, to prawie narobiłem w gacie. I to jest Resident Evil...
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole