Nowa generacja.

Moderator: GM

Uważasz , że Wii to konsola nowej generacji ?

Tak
16
41%
Nie
23
59%

Liczba głosów : 39

Re: Nowa generacja.

Postprzez Gillian » N lis 02, 14 00:35

Tylko ze po 30-40h TES polega wlasnie tylko na tym, ze "pojdz do X ubic Y". Cele te same, pretekst identyczny. Oczywiscie ze fabula ma znaczenie, tylko trzeba pamietac, ze otwarty gameplay nie zawsze wspolgra z rezyserowana fabula i wychodza koszmarki ;)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N lis 02, 14 00:57

To po czorta ten gameplay otwierać na siłę?
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N lis 02, 14 01:14

Nie na sile. Tylko tam gdzie to ma sens. A wlasnie czepiam sie tego ze sie wciska otwarty gameplay do zamknetych gier (vide Ubicrapy)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N lis 02, 14 01:22

No akurat Ubicrapy według mnie są rewelacyjnym przykładem tego jak powinno się robić otwarte gry, bo dają oprócz stosunkowo zamkniętych misji fabularnych możliwość niemal dowolnego pobawienia się gameplayem poza tymi misjami. Lepsze to niż takie GTA moim zdaniem, no ale co ja tam wiem... Dzieciak i hipster jestem, a do tego gram na laptopie...

Natomiast to do czego zmierzam to to, że wrzucanie takich rzeczy jak jakaś zaawansowana sztuczna inteligencja czy nieograniczona możliwość niszczenia otoczenia otworzyłoby gry, które otwarte zostać nie powinny. To miałem na myśli pisząc o braku kontroli i chyba nieświadomie sam przyznałeś mi rację, że to nie jest dobra droga, a na pewno nie jedyna słuszna.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Nowa generacja.

Postprzez Gillian » N lis 02, 14 02:06

A to w GTA nie mozna sie bawic gameplayem miedzy misjami? Ja wlasnie widze to na odwrot - w AC nie ma co robic poza misjami, bo mechanika jest denna i skonstruowana wlasnie na potrzeby misji. Jest sztuczny podzial misja/sandbox, gdzie gra jest napisana inaczej. A w GTA mechanika sluzy misjom i dziala tez poza nimi na identycznych zasadach. Mozna poza misja odtworzyc akcje jak podczas misji, bo caly swiat gry funkcjonuje tak samo.

A wprowadzenie zaawansowanej AI i destrukcji otoczenia do dobrej gry jest ograniczone tylko wizja oraz inwencja tworcow gry a nie jej formula. Jakos w MGS2 nie trzeba bylo 20 km kwadratowych i sandboksa aby wprowadzic madrzejszych straznikow.

W ogole dla mnie takie gadanie, ze gameplay robi szkode narracji jest tylko wyrazem braku wyobrazni i patrzeniem na gry poprzez pryzmat innych form opowiadania historii. Gry sa osobnym, unikalnym, interaktywnym medium. One same sobe powinny tworzyc narracje poprzez gameplay, a nie gameplay podporzadkowywac narracji.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » N lis 02, 14 02:23

Ja sam mam kilka pomyslow na to, w jaki sposob mozna by w teoretycznie zamknietej i nastawionej na narracje grze (typu MGS) wprowadzic kilka elementow pozornie zaawansowanej AI (co w teorii raczej jest proste) dla NPCow. Tylko wymagaloby to przelozenia optyki z narracyjnej na symulacyjna i pozwolic narracji na samoistne rozwiniecie sie. To jest kwestia dolozenia NPCom jakiejs prostej bazy wiedzy i umiejetnosci korzystania z niej w dialogach z graczem. Bo ile razy wkurzalo nas w grach to, ze ktos tam mowi nam cos, co juz wiemy i sami chcielibysmy najpierw podzielic sie z NPCem swoja wiedza na jakis temat i poprosic o inne wskazowki w rozwiazaniu danego problemu? Od jakiegos czasu mysle nad takim systemem i powoli przeklada sie to na jakis projekt, ktory moze w najblizszych latach w jakiejs formie zaimplementuje ;)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » N lis 02, 14 14:15

Zancudo napisał(a):Trzeba też przestać udawać, że fabuły w grach nie mają żadnego znaczenia. Czym byłoby GTA, gdyby nie ustalony odgórnie scenariusz dialogów i misji? Czym byłaby seria TES, gdyby otoczka fabularna questów została zredukowana do: "musisz pójść do jaskini ubić paru bandytów, aby zdobyć XP"?

Dosłownie tak wyglądał mój odbiór zmaczącej większości questów w Morrowind i Oblivionie.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Zancudo » Cz lis 13, 14 21:42

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 15:37 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Pt lis 14, 14 00:53

Nie wiem czy tylko ty ale mnie taki czarny humor zawsze się podobał. To bedzię coś, w końcu będzie się można skupić na fabule i humorze zamiast rozwałce.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez ArecaS » Pt lis 14, 14 01:04

Hym. Bałem się, że nie uda im się humoru z tej serii przenieść w inny format (w tym wypadku przgodówki). Wygląda na to, że się myliłem. Cieszę się. :) Chyba wezmę wersję na Androida jeśli będzie.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Solidny » Pt lis 14, 14 01:45

Ciekawe czy kiedyś przejdę którąś grę z głównej serii :P. Tę od Telltale na pewno łyknę, jak będzie dobra - w końcu po BTTF trafił im się też Jurassic Park, nigdy nie wiadomo ;)
Solidny
Zanzibar

Postprzez ArecaS » Pt lis 14, 14 14:23

Właśnie się dowiedziałem, że w AC:U są mikropłatności. Ba, nawet naprawiono je od razu w pierwszym patchu! :D To macie nową jakość, którą niesie ze sobą nowa generacja. :P Widać Ubisoft chce być nowym EA.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Zancudo » Pt lis 14, 14 14:43

Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Solidny » Pt lis 14, 14 14:47

Wymagania inwestorów. Najwięksi idioci w branży mają najwięcej do powiedzenia - podsumowanie rynku gier AAA.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gac666 » Pt lis 14, 14 15:11

Już w Black Flag były mikropłatności. To jest dla tych, którzy chcą poznać fabułę ale też mieć wszystko odkryte (ale nie mają czasu spędzać 100h na szukaniu znajdziek i upgradeów). Nic co by było potrzebne dla normalnego gracza, ale dla tych z hajsem i brakiem czasu czemu nie. Nie są to bynajmniej dodatkowe skórki/misje/bronie/samochody itp.itd.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Zancudo » Pt lis 14, 14 15:28

Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pt lis 14, 14 16:22

EA ma Bioware i to oni wypuszczają te świetne gry od czasu do czasu. Reszta to chała :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » So lis 15, 14 00:24

tu sie zgodze - EA ma pod soba mniejsze firmy ktore czasem stworza cos wiekopomnego, co potem EA juz moze dobic byle zarobic
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » So lis 15, 14 00:50

Ale też nigdy nie dowiemy się jakim projektom EA ukręciło łeb na starcie.
SALADYN

Postprzez Gillian » So lis 15, 14 01:44

SALADYN napisał(a):Ale też nigdy nie dowiemy się jakim projektom EA ukręciło łeb na starcie.

To samo można powiedzieć o każdej innej korpo.

EA raz na jakiś czas wyskoczy z czymś naprawdę dobrym. Np teraz ten Dragon Age, który jeśli wierzyć opiniom, jest jednym z najlepszych RPG ostatnich lat. A Ubi z roku na rok się stacza. Nawet Ancela już stracili...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » So lis 15, 14 03:21

ze tak wypunktuje to EA czasami daje ludziom szanse zeby zablysnac, jak wypali robia tasiemca, jak nie to ucinaja, ale jednak ta szansa jest :
ME, dragon, dante, dead space, bulletstorm, alice2, shadows of the damned, brutal legend itd.

sequeli nieudanych produkcji nie ma, hity maja juz swoje trylogie, zas ubi siadlo na tego asasyna za bardzo, nawet te ich "artystyczne" studio od raymanaow ich nie ratuje
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Solidny » Śr lis 26, 14 12:56

Pierwszy odcinek Tales of Borderlands zbiera bardzo mocne recenzje. Poczekam i zobaczę jak pódą kolejne :). W przyszłym miesiący nadchodzi jeszcze Game of Thrones. Gdyby mieć oba i czekać z miesiąca na miesiąc... w obecnym trybie nie przeszkadzało by mi to chyba tak strasznie... Nie, i tak czekam do lipca :)
Solidny
Zanzibar

Postprzez Zancudo » Śr lis 26, 14 13:59

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 15:31 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Solidny » Cz lis 27, 14 22:14

http://www.escapistmagazine.com/news/vi ... source=rss

Ubisoft olewa Season Passy i tym co już je kupili oferuje grę do wyboru. Black Flag, poważnie? Przecież ci co kupili season pass do Unity, już na pewno grali w to :D. Nadchodzące fabulerne dlc wydają za darmo. Względnie miły gest (pomijając sam fakt wydania wczesnej bety za pełną cenę). EA na przykład tylko opóźniło swoje DLC do BF4(i oberwali od inwestorów).
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gillian » Cz lis 27, 14 22:16

Jest Black Flag, ale jest i FC4 albo The Crew
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Cz lis 27, 14 23:30

Gillian napisał(a):Jest Black Flag, ale jest i FC4 albo The Crew

No spoko, tylko to wsadzenie Black Flag wydało mi się dziwne :)
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gillian » Śr gru 03, 14 12:51

PS4 na 20 rocznicę PlayStation: http://blog.eu.playstation.com/2014/12/ ... -revealed/

Obrazek

Brałbym!!!
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Śr gru 03, 14 13:25

20 lat... Brr... Pamiętam przecież czasy jak NES był młodszy. :|
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » Śr gru 03, 14 16:44

12300 sztuk na świat, jak brać to na premierę bo potem będzie schodzić za dwa razy więcej.
SALADYN

Postprzez Tidus93x » Śr gru 03, 14 20:20

Gillian napisał(a):PS4 na 20 rocznicę PlayStation: http://blog.eu.playstation.com/2014/12/ ... -revealed/

Obrazek

Brałbym!!!

Obrazek
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole