Mass Effect

Moderator: GM

Postprzez AkiEvans » Śr sty 20, 10 14:52

MS1 to dobry tytuł już odkładam na MS2 :D

Gierka dość nie typowa z ciekawymi postaciami no i w końcu coś całkiem innego niż Star Wars... Mam nadzieje że MS2 nie zniszczy tak ciekawego Tytułu :D
AkiEvans
Black Color

Postprzez Sylvan Wielki » Wt sty 26, 10 12:02

W pe nie zarzucili jej żadnej poważnej wady, więc topowe 9+ dostała .... -_- sigh
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Gillian » Wt sty 26, 10 19:39

Szaleństwo. Wysokie oceny, bardzo przychylne recenzje. I jak ja mam wytrzymać jeszcze tydzień? : )

Czołowy kandydat na grę roku i ogólnie jeden z najlepszych tytułów mijającej dekady. Przejrzałem kilka recenzji pobieżnie, co by sobie nie zaspoilerować i wygląda na to, że chyba wszystkie wady jedynki zostały poprawione. Pięknie ; ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt sty 26, 10 19:53

Może oprócz czasu gry - 20-30 godzin, czy jak w jedynce (choć ja zatrzymałem się na 40).
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Wt sty 26, 10 20:18

No wszyscy trąbili, że jedynka to 20h grania. Ja miałem 42. Pewnie dwójka też w tyle pęknie.

A w Saturnie już stoi na półkach. Tylko że ta polska wersja w normalnej cenie 199zł...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Wt sty 26, 10 21:02

moze plotki się spełnią i ME2 zaliczy PS3, wyciek dwójki na tydzień przed premierą musiał boleć
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » Wt sty 26, 10 21:17

uci napisał(a):moze plotki się spełnią i ME2 zaliczy PS3

Zasadniczo to nie ma sensu - dwójka dopełnia się poprzez jedynkę, więc ta część musiałaby się wpierw ukazać.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Wt sty 26, 10 22:25

w erze "kryzysu" i skoków na kasę możliwości wydania ME2 na PS3 są dość sensowne.
1dynka była wydana pod MS, 2jka to już produkt spod EA.
A ok. 20 milionów konsol na USa i europe to jednak nie mały rynek.
Więc dla mnie ma sens, a jak ME2 zaliczy PS3, to mnie mają.

A co do tego dopełniania fabuły, to jak z MGS4 - że 4ka na XO też nie mogła by wyjść bo poprzednicy byli na PS.

PS. Panowie z Epic Games podobno też zaczynają myśleć podobnie.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr sty 27, 10 01:36

Saladin01 napisał(a):
uci napisał(a):moze plotki się spełnią i ME2 zaliczy PS3

Zasadniczo to nie ma sensu - dwójka dopełnia się poprzez jedynkę, więc ta część musiałaby się wpierw ukazać.

*cough* *cough* bullshit *cough*

DMC 3 a potem DMC 4 na PC :D
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr sty 27, 10 09:24

Gac666 napisał(a):DMC 3 a potem DMC 4 na PC
A bo to są gry, które stawiają na fabułę w pierwszej kolejności ;]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Tyka » Śr sty 27, 10 13:53

Nie ma to jak fabuła w DMC...

Ja tymczasem właśnie instaluje Mass Effect 2.
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Gac666 » Śr sty 27, 10 14:02

No ale da rade wydać, to i da rade ME2.

A czy czasem któreś Persony czy Clock towery czy inne tego typu nie wyszły tylko w japan i tez fabularnie sa powiązane?
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr sty 27, 10 14:08

uci napisał(a):A co do tego dopełniania fabuły, to jak z MGS4 - że 4ka na XO też nie mogła by wyjść bo poprzednicy byli na PS.

Chodzi raczej o system przenoszenia wyborów z jedynki na kolejną część. To jest jeden z bardziej innowacyjnych patentów w tej serii, sama tylko dwójka to jak byk z wyrwanymi jajami. Ta zależność jednak jest większa.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Śr sty 27, 10 14:23

ale i tak sporo graczy rzuci się na ME2 bez grania w jedynkę
uci
Uber Big Boss

Postprzez Tyka » Śr sty 27, 10 17:19

Z tymi wyborami to tak średnio jest np. ostatni wybór w 1 się nie liczy bo mnie na początku zapytali o to i mogłem wybrać, a czytałem że zazwyczaj te odstępstwa w zależności od 1 to tylko różnice kosmetyczne, pewnie te decyzje które miały większy wpływ na dalszą sytuację to te które są nam przypomniane przy okazji wczytywania postaci.
Widziałem też 1 zmianę w intrze, prawdopodobnie zależną od wątku miłosnego.
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Gillian » Śr sty 27, 10 17:45

Tyka, tak na przyszłość - oznaczaj spoilery, bo zabiję. Tymi ręcami ;]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Tyka » Śr sty 27, 10 20:04

Sorry, ale wydawało mi się że nie ma tu nic takiego strasznego.
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Gillian » Śr sty 27, 10 21:57

Mówię - na przyszłość, jeszcze nic nie zrobiłeś. Ty już grasz więc jesteś dla mnie potencjalnym zagrożeniem ;D. Ja niestety muszę czekać aż ultima wyśle : (
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Śr sty 27, 10 22:28

a ja mowie z pkt. ekonomicznego ME2 na PS3 wydaje mi się opłacalnym wyborem...cóz czekam
uci
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Śr lut 03, 10 19:07

Kolejna platynę bym huknął. Prawie, jubileuszowa, dziesiąta. ^^'
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Tyka » Śr lut 03, 10 20:44

No i skończyłem, trochę zeszło (ok. 37 h ale mogę sprawdzić jak ktoś chciałby wiedzieć). No mogę tylko powiedzieć że ME 3 nie mogę się doczekać, co prawda mógłbym narzekać że jest zbyt mało epickie zakończenie ale to pewnie dlatego że wychodzi 3...
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Gillian » Śr lut 03, 10 23:48

Witamy,
Otrzymaliśmy informacje, że dostawa kolekcjonerskiej wersji Mass Effect 2 opóźni się o kilka dni (przewidywana dostawa to piątek 5.02 lub poniedziałek 8.02).
Jeśli chcą Państwo zmienić zamówienie na zwykłą polską edycję, prosimy o informacje mailową na adres agnieszka@ultima.pl z numerem zamówienia. Na cenę polskiej edycji oferujemy Państwu 5% rabatu.
Przepraszamy za niedogodności. O zaistniałych problemach niestety nie mieliśmy możliwości powiadomić Państwa wcześniej.

A z empiku mi pisali, że już mają. Jak w poniedziałek Ultima nie wyśle, to pewnie wezme z empiku 50zł drożej...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Tyka » Cz lut 04, 10 09:35

Ja z gram.pl zamawiałem i dostałem swoją kolekcjonerkę, ale PC nie wiem jak u nich było z Xboxową, a z ultimą to już różne jazdy miałem związane właśnie z kolekcjonerkami.
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Gillian » Pn lut 15, 10 00:15

Mam wrażenie, że ledwo zacząłem, a na liczniku już 13h. Nawet nie zebrałem całej ekipy na mą "samobójczą misję", nie wyszedłem poza pierwszą część pierwszej płyty, a tu już taki czas. Zapowiada się jedna gra dłuższa niż jedynka.

Początkowo byłem pod wielki wrażeniem, ale teraz zauważam, że brakuje coraz więcej elementów, które tak lubiłem w ME1. No chociażby ten brak ekwipunku, uproszczone modyfikacje broni, levelowanie... Może się coś zmieni, ale zauważam tu o wiele większy nacisk na wykonanie misji, niż eksplorację (choćby to, że po wykonaniu misji gra często automatycznie transportuje nas na statek; no i na razie nie spotkałem się z dużymi miejscówkami). Właściwie nie ma czego nawet zbierać poza surowcami i rzadko spotykanymi upgradeami. Poza tym lecimy przez pomieszczenia i sobie strzelamy. Jestem w miare świeżo po Dead Space i powiem, że w ME2 mamy podobny nacisk na budowanie postaci. System z ME1 nie był perfekcyjny, był wręcz często uciążliwy, ale ja lubiłem sobie przed zadaniem przejrzeć ekwipunek, pomontować usprawnienia, ubrać członków załogi, dać im w łapy odpowiednio poskładaną broń. Teraz tego nie ma. Cyk cyk i już można lecieć dalej. Szkoda. Liczyłem na usprawnienie systemu znanego z poprzedniczki, a nie jego likwidację. Pod tym względem jestem zawiedziony.

Klimat za to jest świetny. Sam początek gry jest cudowny. Miałem to szczęście, że nie spoilowałem sobie gry przed jej dorwaniem, więc pomimo kilku oczywistości, które i tak do mnie dotarły, czułem się zdezorientowany, ciekawy, co to się tu wyprawia i o co chodzi. Cała intryga wydaje się być dobrze zakrojona, chce się grać, i czekać na rozwój fabuły. Wracam do gry ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » Pn mar 01, 10 21:37

Co do eksploracji to moglbys powiedziec Twilite jak wyglada sprawa z przemierzaniem ukladow, odwiedzaniem planet, i czy nadal jest mozliwosc operowania na ich powierzchni?
Uzion
The Fury

Postprzez Gillian » Wt mar 02, 10 00:13

Mamy podobną, a wręcz identyczną mapę galaktyki, co w poprzedniczce. Jednak tym razem wewnątrz układów po mapie poruszamy się takim mini stateczkiem (rodzaj "kursora") i odwiedzamy kolejne planety. Każdą (prawie - bo kilku ważnych fabularnie się nie da) z nich możemy przeskanować w poszukiwaniu minerałów potrzebnych do modernizowania naszego skromnego ekwipunku (to już inna historia, nie wiem czy o tym słyszałeś). Na niektórych występują pewne anomalie, po znalezieniu ich źródła możemy bezpośrednio wysłać tam ekipę, ale już bez jeżdżenia po planecie. Od razu dostajemy się na miejsce misji i ją wykonujemy.

Wewnątrz gromady między układami przemieszczamy się również stateczkiem, ale zużywając paliwo, które kupujemy w układach, w których znajdują się przekaźniki masy. W każdej gromadzie znajduje się taki układ i to dolatując (nakierowując tym stateczkiem) do przekaźnika masy otwieramy całą mapę galaktyki i wybieramy gromadę, do której chcemy się transportować.

To skanowanie może być dość monotonne (obejrzyj jakieś filmy z tego), ale samo podróżowanie po galaktyce jest wg mnie sensowniej zrobione. Trochę brakuje mi jeżdżenia po powierzchni planety, ale wynagrodzeniem są całkiem zróżnicowanie misje poboczne (koniec ze schematem kopalnia/stacja/frachtowiec). Ale jakiś pojazd i kilka misji specjalnie dla niego stworzonych ma powrócić w formie darmowego DLC - darmowego dla osób, które kupują grę w folii (w pudełku znajduje się kod do sieci Cerberus, skąd pobieramy dodatki; sam dostęp do sieci kosztuje bodajże 1200MSP, więc nie opłaca się kupować na dzień dzisiejszy gry używanej).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » N mar 07, 10 14:30

Znalazłem stronę z przykładowymi twarzami do ME2. Wspaniale część wygląda. Podane są kody nawet, gdyby ktoś chciał podobną osobę zrobić (czy też identyczną).
Ma ktoś coś w ten deseń ale do ME pierwszego. ....
Ni jak ładna postać nie chce mi wyjąc xD
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez kotlet_schabowy » Pn mar 08, 10 18:26

Ja zdecydowałem się mimo wszystko na domyślną. Zauważyłem, że po prostu nie da się zrobić samemu aż tak dobrej, po prostu te elementy są takie.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gac666 » Pn mar 08, 10 20:34

Osobiście uwielbiam tworzyć podobizny siebie. W ME2 moja podobizna jest marna ale zadowalająca :D.

Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Wt mar 09, 10 16:50

Kropka w kropkę. Szczególnie ta broda. No właśnie. W ME2 jest to całkiem elastyczne - choć i tak kiepskie - jednak w ME to już lipa na całego. Same kloce wychodzą.
Obrazek
Sylvan Wielki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole