Okami-Okamiden

Moderator: GM

Re: Okami-Okamiden

Postprzez SALADYN » Wt sty 14, 14 14:57

Za parę złotych to ja bardzo chętnie wypożyczam.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Wt sty 14, 14 17:56

Ja wole miec. Wypozyczam za pare zl na steamie a nie za 40 na PSN, co zaraz szlag trafi o bedzie jedynie dostepne w jakims ujowym gaikai.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt sty 14, 14 19:43

Okami było na PSN za niecałe 10zł.
SALADYN

Postprzez Gillian » Wt sty 14, 14 20:20

Mimo wszystko płytka górą.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Śr sty 15, 14 09:26

Od kiedy to ZAKUP cyfrówki to wypożyczenie? Jeśli by tak przyjąć, twilite, to ciągle wypożyczasz na steamie:P
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gillian » Śr sty 15, 14 09:33

Oczywiscie ze tak. Za pare lat moge nie zobaczyc swoich cyfrowych kopii na PSN. To samo ze Steam, ale Steam ma juz 10 lat i dziala. Sony wlasnie przeskakuje generacje, PS4 nie jestvwstecznie kompatybilne. Kwestia czasu kiedy wylacza serwery dla PS3 i pozostanie granie byc moze przez gaikai, o ile w ogole...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr sty 15, 14 10:26

W sumie Twilite masz racje ale też wyobraź sobie jaki to wywoła shitstorm. Coś czuje że serwery będą jeszcze działać ładnych parę lat po ostatniej wydanej grze na PS3 a skoro już mają ten gaikai to zawsze też mogą ludziom za darmo udostępnić już raz zakupione gry, choć i tak do niektórych raczej nigdy nie wrócę.
SALADYN

Postprzez Gillian » Śr sty 15, 14 10:33

No ja pewnie też do wielu nie wrócę, ale skoro Okami kupiłem po ponad 5 latach od pierwszego ogrania to za 5 lat może też bym chciał sprawdzić. Jest parę takich gier, do których chciałbym wrócić za parę(naście) lat choćby i na godzinkę. A nie mam zamiaru płacić za nie jeszcze raz. Co innego kupić fizyczną kopię, ograć, sprzedać i znów kupić a co innego kupować cyfrową kopię za każdym razem na inną platformę bez opcji odzyskania kasy.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr sty 15, 14 11:42

SALADYN napisał(a):W sumie Twilite masz racje ale też wyobraź sobie jaki to wywoła shitstorm. Coś czuje że serwery będą jeszcze działać ładnych parę lat po ostatniej wydanej grze na PS3 a skoro już mają ten gaikai to zawsze też mogą ludziom za darmo udostępnić już raz zakupione gry, choć i tak do niektórych raczej nigdy nie wrócę.

Takie coś ma miejsce na PC, na konsolach zauważyłem że serwery wyłączają bardzo szybko, patrz GT5, MGO i tym podobne. Nie zdziwiłbym się gdyby za rok-dwa dali info, że zamykają PSN dla PS3...
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Simon » Śr sty 15, 14 18:02

PSN jest teraz wspólny dla PS3 i PS4 i szczerze wątpię by wyłączyli serwery dla PS3...No chyba, że po premierze PS5.
Sony po prostu nie może sobie na to pozwolić bo ludzie wszystko kupili a nie 'wypożyczyli' i śmiem twierdzić, że gdyby jednak to zrobili to dni dystrybucji cyfrowej byłyby policzone.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gillian » Śr sty 15, 14 19:53

Ludzie tez jakoś kupili takie MAG, a teraz sobie będą mogli postawić pudełeczko na półce i jedynie na nie popatrzeć, bo wyłączają serwery.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz sty 16, 14 08:47

Pojechałeś, porównujesz crapowatą grę do usługi która nabiła i cały czas nabija kabze sony. Nie ma szans na powtórkę sytuacji z szarakiem i pierwszym Xboxem.
SALADYN

Postprzez Gillian » Cz sty 16, 14 09:07

Z jakim szarakiem?

Na Xie stosunkowo dlugo utrzymywali live, ale w koncu wylaczyli.
No i trzeba pamietac, ze kiedys minie ten punkt, kiedy koszty przewyzsza nabijana kabze. O ile wczesniej Sony nie zbankrutuje, bo sie o tym ostatnio mowi...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz sty 16, 14 09:42

No z szarakiem (PSX gdybyś nie wiedział ;) ) sytuacja była taka sama tylko czasy i technologia inna. Po premierze PS2 zero nowych zapowiedzi gier, wyszło co miało wyjść i kopnięto w dupę paredziesiąt milionów użytkowników.
Z X'em było gorzej bo przecież M$ sprawiał wrażenie jakby w życiu czegoś takiego nie wypuścił a Live utrzymywali dopóki gros użytkowników Golda nie przeniosło się na X360.

Gillian Seed napisał(a):No i trzeba pamietac, ze kiedys minie ten punkt, kiedy koszty przewyzsza nabijana kabze. O ile wczesniej Sony nie zbankrutuje, bo sie o tym ostatnio mowi...

Fakt, aczkolwiek trzeba pamiętać że serwery i tak będą musieli utrzymywać na rzecz PS4 więc ten punkt nieopłacalności może być bardzo daleko, zwłaszcza że to pierwsza generacja konsol która aż tak opierała się na cyfrowej dystrybucji, przy odpowiednim podejściu można by jeszcze długo ciągnąć biznes z PS3.
Bankructwo sony to scenariusz jak najbardziej możliwy ale też w razie czego taki moloch nie zniknie od tak sobie. Aktualnie to segment Playstation generuje zyski w tej korporacji i nawet jeśli ich telewizory, komórki czy jeszcze inny sprzęt pociągnie firmę na dno to ta marka zostanie, może pod innym właścicielem a może nawet pod inną nazwą ale zostanie a obecnie konsola bez infrastruktury sieciowej przestanie się sprzedawać. Dobrze że póki co PS4 zapowiada się na konia pociągowego sony.
SALADYN

Postprzez Gillian » Cz sty 16, 14 10:50

Przecież PSX dostawał jeszcze gry po premierze PS2.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz sty 16, 14 10:51

No napisałem że wyszło co miało wyjść i do widzenia.
SALADYN

Postprzez Gillian » Cz sty 16, 14 10:55

Nie pamiętam, żeby było aż tak drastycznie. Na PS2 też nie zapowiadano nowych super gier - wyszło co miało wyjść. GoW II był tworzony na PS2, Okami długo wędrowało z Japonii, a FF XII robili milion lat i w sumie też sporo zajęło, by dotarło. Reszta to odpadki z next genów. To samo na PSX - wychodziły tylko tasiemce typu PES, FIFA albo THPS.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz sty 16, 14 11:16

OK, tak możemy schodzić z tematu w nieskończoność.
PSN na PS3 będzie jeszcze długo dostępny a co będzie potem to się przekonamy. Mnie w każdym razie nie szkoda paru złotych na cyfrową wersje gry skoro zdarza mi się większe sumy wydać na piwo podczas grania. Poza tym pudełko będzie można kupić jeszcze długo po upadku wszystkich obecnych usług sieciowych.
SALADYN

Postprzez Gillian » Cz sty 16, 14 11:29

SALADYN napisał(a): Poza tym pudełko będzie można kupić jeszcze długo po upadku wszystkich obecnych usług sieciowych.

Pytanie, za ile :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » N lut 16, 14 21:19

Brawo brawo! Na tej płytce z Okami HD znajduje się po prostu prawie 8 gigowa instalka jak z PSN. Mistrzowie z Capcomu, padam na kolana… :facepalm:

Nic no, instaluję… myślałem że sobie szybko sprawdzę.

-----

Dramat, piestri power… 10 minut instalacji i 14%. To jakiś koszmar!
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » N lut 16, 14 23:13

Ty to masz problemy, nie ma co. Zas sie przefarbowales?

Tapnięte z HOXa
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez kALWa888 » N lut 16, 14 23:48

Akurat to jest problem, całe to czekanie na instalację na KONSOLI. A tu jeszcze tak długa, sam bym się wkurwiał i się wkurwiałem, że zamiast włożyć do konsoli grę i grać to musiałem czekać jak na kompie aż się zainstaluje. Szczególnie dokuczliwe było to w przy ogrywaniu MGS4 zanim pojawiły się aktualizacje.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » Pn lut 17, 14 00:14

Ha, ja sobie walnąłem swego czasu ściąganie, dałem wyłącz system po zassaniu i poszedłem ciąć komara a rano gra była gotowa do włączenia. Jak ci rzucają kłody pod nogi to trzeba je umieć przeskakiwać. Przyznaje jednak racje że taka akcja z grą na płycie by mnie nieźle wpieniła.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn lut 17, 14 00:33

Niezłe żarty… PS3 to tak niepełnosprawny system, że głowa mała - i potem się ktoś pyta, po co next gen...
Jakoś na X360 gry z XBLA wydane na płycie odpalają się normalnie z płyty. A z takim Extraction na płytce z Dead Space 2 było tak samo, że trzeba było sobie poczekać, bo na BD wrzucili instalkę.
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia strona

Powrót do Gry i Konsole