Dishonored

Moderator: GM

Dishonored

Postprzez Gillian » N paź 14, 12 00:11

Wygląda na to, że dostaliśmy killer i poważnego kandydata na grę roku.

Wrzucam temacik do wychwalania tej wspaniałej gierki.
Gillian
Uber Big Boss

Re: Dishonored

Postprzez SALADYN » N paź 14, 12 00:46

Po wychwalam sobie jak zagram a to raczej prędko nie nastąpi choć to pewniak na większy przypływ gotówki.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Pn paź 15, 12 22:10

Odpaliłem sobie grę ze 3h temu z myślą, że zrobię misję. Gdzie tam! Pobłąkałem się jeszcze po takim niby hubie i właściwie zacząłem pierwszą poważną misję. Okazało się że misje mają swoje subquesty więc je robiłem. Skradając się, przemykając najlepiej niezauważonym i bez szkód dla strażników. Gra jest przepotężna. Na każdym kroku widać Antonova i elementy rodem z City 17. Level design przywodzi mi na myśl pierwszego DX. Muzyka w tej pierwszej misji to taki zapętlony pulsujący rytm niczym w Tank Hangar z MGS1. Porozrzucane tu i ówdzie wyrywki książek, listy do poczytania, audiologi jak w Bioshock. Smaczek na smaczku.

Dla mnie to już jedna z najlepszych gier generacji. Nie wiem, jak będzie dalej, ale nie wierzę, że ten klimat i gameplay da się zepsuć.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz paź 18, 12 19:57

Kurde nie wiem, pograłem troche w Dishonored i szczerze mówiąc nie wiem co mam myśleć.

Pierwsze moje wrażenie to "o kalka Rage'a, na którego psioczą, a to coś wychwalają?". Nie zrozumcie mnie źle, gra jest ciekawa, ale szczerze mówiąc nic specjalnego. Czułem się jakbym grał w mix Rage'a z elementami thiefa i próbą bycia DX:HR.
Ale jakoś ani klimat mi na razie nie podpasował, ani fabuła.

Ale muszę przyznać, motyw z hordą szczurów przekozacki :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Faja » Śr paź 24, 12 09:26

Pograłem wczoraj do momentu zabicia pierwszego celu i jak dla mnie nic specjalnego. Wrażenia raczej negatywne. Po skończeniu może się coś zmieni, na razie nic nie będę pisać.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr paź 24, 12 17:21

Po około 5h z pierwszą misją druga mignęła w godzinkę, ale dlatego, że udało mi się znaleźć inne rozwiązanie (które odblokowało się, dzięki moim działaniom w pierwszej misji: padam na kolana). Teraz trzecia i znów przywaliło Half-Lifem. Giereczka jest cudna. Co prawda właśnie w drugiej misji miałem chwilę zwątpienia, ale już wszystko jest ok. Po prostu trzeba sobie do tego siąść raz porządnie na parę godzin, bo z doskoku może zirytować lekka ślamazarność przy skradankowym podejściu do gry. Po prostu trzeba grać spokojnie i uważnie (śmigam na hard).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Cz paź 25, 12 10:06

twilite kid napisał(a):udało mi się znaleźć inne rozwiązanie (które odblokowało się, dzięki moim działaniom w pierwszej misji: padam na kolana).

żartujesz prawda?
nie widziałeś takich rzeczy w innych grach?
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz paź 25, 12 13:54

NIE!1

<fejspalm>
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Cz paź 25, 12 18:57

A to ciekawe bo ja widziałem takie sztuczki.
Faja
Big Boss

Postprzez Aszyn » Cz paź 25, 12 20:29

Nie wiem co myśleć o tej gierce. Muve.pl kusi mnie 50% promocją za rejestrację w kompanii graczy, ale do końca nie jestem przekonany. Widziałem trailery i jakoś mnie nie urzekła. A może widziałem nie te filmiki. Może mi ktoś coś polecić do zobaczenia, co mi najlepiej przybliży gameplay i klimacik?
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez Faja » Cz paź 25, 12 20:55

lekko stronnicza bo redaktor świata poza grą nie widzi, ale kawał gameplayu masz z początku gry:

http://gry.wp.pl/videoHD/kontra-dishonored,4946.html
Faja
Big Boss

Postprzez Aszyn » Pt lis 02, 12 11:01

Pooglądałem, zobaczyłem ze dwie wideorecenzje i jestem zdecydowany. Aktualnie chyba nic innego na rynku nie interesuje mnie w tym stopniu co Dishonored (no może ACIII, ale na niego nie ma 50% zniżki). Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Bardzo fajne pomysły z tą teleportacją i wchodzeniem w ciała zwierząt. Już nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak to rozwiązali :)
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Aszyn » Cz lis 08, 12 00:59

No i po króciutkim oczekiwaniu przyszedł i mój Dishonored.

Ogralem pierwszą dużą misję. Ja raczej gram na zasadzie, tu się zakradnę, a tego sobie zabiję. Nie mam jakiegoś z góry ustalonego planu działania. Gram dla funu. Fabuła całkiem ciekawa i zastanawiam się jak się to wszystko dalej potoczy, co oznacza, że nie jest źle. Co do muzyki, to jakbym teraz miał cokolwiek o niej powiedzieć, to byłoby to milczenie. W pamięci nie zapada, ale to chyba dlatego, że to nie jest żaden motyw muzyczny, tylko jakieś takie pląsy, buczenia i inne dziwne dzwięki.
Gameplay totalnie przypomina mi DX:HR, nawet rzeczy sie na żółto podświetlają. Do tego ta pierwsza osoba. Nie lubię zbytnio skradanek w pierwszej osobie, bo jak można na kogoś patrzeć przez kratkę, a on nas totalnie nie widzi. Jednak w trzeciej osobie czuję więcej feelingu skradankowego - może dlatego nie czaję się jakoś bardzo na tych ziomów, tylko z nimi walczę jak akurat mam ochotę.

Magia jest dla mnie w pytkę, a w tym wszystkim rozbraja mnie środowisko gry, umiejscownie i zaawansowanie technologiczne. Totalną groteską jest dla mnie, jak goście którzy mają alarmy, czy też te chodzące stwory, noszą broń jakby byli z ACIII. Totalnie zmiażdzyły mnie odtwarzacze audio, i to coś co zagłusza używanie magii.

Gierka po pierwszej misji ma potencjał i to duży, ale brak jej czegoś, bo nie mam ochoty pożreć jej na raz. Przeszedłem misję i daję sobie spokój do jutra :)
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Gillian » Cz lis 08, 12 01:04

Gameplay totalnie przypomina mi DX:HR, nawet rzeczy sie na żółto podświetlają.

Ja na samym początku powyłączałem takie podpowiedzi zarówno w D jak i DX. Gra mi się przyjemniej, kiedy nie czuję się pospieszany jakimiś znacznikami.

Gierka po pierwszej misji ma potencjał i to duży, ale brak jej czegoś, bo nie mam ochoty pożreć jej na raz.

Dobrymi grami trzeba się delektować :)

Jestem już chyba w ostatniej misji jak mniemam i do tej pory miałem może raz chwilę zwątpienia, jednak poprzednia czy jeszcze wcześniejsza misja była świetna, klimatyczna, zupełnie inna niż poprzednie, trochę bardziej Half-Lifeowa niż dotychczas :). Z całych dwóch gier z 2012, w jakie grałem, jak na razie przed samym końcem wyżej od ME3 stawiam właśnie Dishonored.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » So gru 14, 13 01:18

Wróciłem dzisiaj na dwie godzinki do Dishonored zrobić pierwszą misję z pierwszego fabularnego dodatku. Pewnie wielu graczom spodobała się zmiana bohatera z niemrawego Corvo na Dauda, który coś tam mówi. Dla mnie nie ma to większego znaczenia poza tym, że lekko inaczej się nową postacią gra - chyba jeszcze bardziej skradankowo.

Cóż, pierwszy level to takie standardowe Dishonored. Przemykanie, kombinowanie, czajenie się po parę minut na jednego strażnika. Lubię tak grać i przyjemnie mi było wrócić do tego typu gry. Aczkolwiek ta pierwsza misja i miejscówka znalazłaby się gdzieś na szarym końcu gdyby ją zestawić z tymi z pierwowzoru, bo jest raczej niewielka i prosta bez fajnych sekretów i jakiejś większej ilości alternatywnych dróg.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » N gru 15, 13 23:50

Knife of Dunwall skończone. Dwie pierwsze misje to wysoki dishonoredowy poziom :). Ale trzecią przeleciałem na szybko, bo odbywał się w miejscówce, która nie przypadła mi do gustu w podstawce. Generalnie wrażenie pozytywne, ale ogólnie misje wydawały się mniejsze i mniej rozbudowane niż w pełniaku. Zobaczymy jak drugie DLC… mam nadzieję, że będzie lepsze.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez DejaVu » Śr cze 18, 14 15:56

Dishonored było grą na którą czekałem z jedno powodu, przede wszystkim było czymś nowym. Powiewem świeżości, nową marką i tylko żałuje że nowy Thief tak się nie prezentuje. Z misji generalnie podobał mi się bal maskowy, klimat i muzyka w tle. RPG-gowy tryb magi też mi się podobał, chociaż tu inwestowałem głównie w tą teleportacje czy też przemieszczanie. Generalnie w grze starałem się unikać jak ognia Tallboyów, za to fajnym pomysłem było odzianie żołnierzy w złote maski. Grę uważam za pozytywne zeskocznie roku 2012 i już wypatruje sequela, mam nadzieje że fabuła będzie równie spiskowa jak tutaj. Ciekawe czy Corvo będzie nadal głównym bohaterem, biorąc pod uwagę że jest jedną z ośmiu osób posiadających nadprzyrodzone moce w tym świecie może będzie nim ktoś nowy. W DLC Knife of Dunwall nie grałem, ale chyba niewiele tutaj straciłem (?) i zawsze mogę to nadrobić
Obrazek
DejaVu
Running Man

Gram: Carmageddon: Reincarnation
Czytam: Uncanny X-Men: Second Genesis

Postprzez Gillian » Śr cze 18, 14 22:34

DLC dobrze sie zaczynaja a potem troszke jakby byly wyprane z pomyslow. Nie bylem zachwycony tak jak podstawka. Jesli Diahonored to takie 9- ostatecznie, to DLC 7/10 :]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So kwi 25, 15 10:23

Wśród skradanek FPP, Dishonored jest na razie jest moim faworytem (Thief czeka na swoją kolej). Steampunkowa wiktoriańska anglia skutecznie przyciągała mnie do siebie, co prawda nadal uważam wyższość cyberpunku ale odmiana to dobra rzecz. Mocno kreskówkowa stylistyka to duży plus, dzięki takiemu zabiegowi postacie nie są sztuczne w swoim realizmie co bardzo rzucało mi się w oczy w innych grach. Spodobała mi się mnogość możliwości w ukończeniu misji. W DE do celu prowadziły zazwyczaj dwie, góra trzy drogi, z czego najczęściej poza głównym wejściem chodziło się po szybach wentylacyjnych omijając strażników lub ich likwidując. W Dishonored z kolei zawsze mogłem ich wykorzystać a do celu przekraść się mogłem wykorzystując również szczury, ryby, dachy, otwarty kanał czy nawet frontem zatrzymując czas lub przejmując strażnika. Walka jest dla mnie nieco zbyt chaotyczna a poza tym AI zdarzały się typowe skradankowe kwiatki. No i tylko dziewięć misji, na początku wydawało mi się że to trochę mało ale odszczekałem swoje słowa gdy w jednej spędziłem bite dwie godziny liżąc ściany w poszukiwaniu kasy, alternatywnych ścieżek i ciekawostek na przykład słuchając co ma do powiedzenia serce o każdym strażniku.
Zdecydowanie będzie jeszcze jedno podejście, tym razem full stealth a sequel ma na starcie spory kredyt zaufania.
SALADYN

Postprzez Gillian » So kwi 25, 15 12:36

Nie przesadzę pewnie, jeśli powiem, że niektórymi misjami bawiłem się ze 3 albo 4 godziny. Bardzo długo przechodziłem Dishonored chłonąc klimat, bawiąc się, przekradając, kombinując. To jest mój typ gameplayu. Niestety z perspektywy czasu ostatnie misje pozostawiły jednak trochę niesmak. Były liniowe i niby - jak wspominałem - przypominały jeszcze bardziej HL2 niż cała reszta gry, ale po prostu leciałem w nich przed siebie, nie pamiętam by była możliwość takiego kombinowania jak w poprzedniczkach. No i DLC też jednak były średnie - typowe odrzuty.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So kwi 25, 15 12:41

Racja, te dwie ostatnie misje nie stawiały na zabawę tylko sprawiały wrażenie jakby chcieli na maksa wydłużyć mi drogę do celu. Nie dam za to głowy ale w ostatniej przeciwnicy zdaje się non stop respawnowali, ubiłem tam ponad 80 strażników i zawsze mi się jakiś napatoczył na już wyczyszczonej ścieżce. Pusto zrobiło się dopiero po zabiciu dwóch pobocznych celów.
SALADYN

Postprzez Zancudo » So kwi 25, 15 20:33

Ostatnio edytowano Pt cze 26, 20 18:16 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Pn maja 04, 15 22:11

Zrobiłem drugie i od razu trzecie podejście, wszystkie trzy zgoła odmienne. Odkryłem przy okazji wpływ moich poczynań na świat gry, który aż prosił się o jakieś bardziej uwypuklony system karmy bo tak szczerze to rysunki młodej cesarzowej czy teksty jakiegoś zapijaczonego marynarza raczej nikogo. Przy okazji kilka, jednorazowych bugów, nowych ścieżek do celu, tanich alarmów z dupy i potwierdzenia jak bardzo nienawidzę ryb będących najbardziej realnym zagrożeniem na najniższym poziomie trudności.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn maja 04, 15 22:15

Żebym ja miał jeszcze zdrowie podchodzić do gry drugi albo nawet i trzeci raz z rzędu. Ostatni raz tak zrobiłem pewnie z 10 lat temu przy okazji MGS3... Zazdroszczę.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn maja 04, 15 22:24

U mnie to świadczy o jakości gry. Jak znam życie to jeszcze ewentualny remaster zaliczę, akurat będzie na smak przed kontynuacją.
SALADYN

Postprzez Zancudo » N maja 10, 15 00:45

Ostatnio edytowano Pt cze 26, 20 18:14 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Osvelot » N maja 10, 15 01:11

Co? Już? Ja jeszcze nie zdążyłem zagrać... ';..;'
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Solidny » N maja 10, 15 01:37

Ocwelot napisał(a):Co? Już? Ja jeszcze nie zdążyłem zagrać... ';..;'

Same here. Na pc czeka. Kolega zdążył przejść z mojego konta, ja nie odpaliłem :x
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Gac666 » N maja 10, 15 02:09

Jak będzie to w formie patcha nawet za drobną opłatą to spoko, łyknę (bo jeszcze nie przeszedłem również), ale jak będę miał kupować od zera to mam to w dupie :D.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Solidny » N maja 10, 15 02:42

Gac666 napisał(a):Jak będzie to w formie patcha nawet za drobną opłatą to spoko, łyknę (bo jeszcze nie przeszedłem również), ale jak będę miał kupować od zera to mam to w dupie :D.

Ile znasz takich przypadków update'ów w przypadku PC? Serio pytam, nie kojarzę.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole