Obie gry zostały wyprodukowane przez Oddworld Inhabitants na pierwsze PlayStation oraz PC(Oddysse-1997, Exoddus-1998). Wydane zostały przez GT Interactive.

Fabuła Oddworld:Abe's Oddysse jest prosta-rasa Glukkonów prowadzi fabrykę gdzie niewolniczo wykorzystują rasę Mudokonów.Pewnego dnia sympatyczny Abe(którym przyjdzie nam sterować) dowiaduje się, że Glukkony maja zamiar przerobić na żarcie jego oraz przedstawicieli jego rasy.Abe więc postanawia uciec...

Obie gry są fajnymi,logicznymi platformówkami 2D.W dwuwymiarowym świecie właśnie przyjdzie nam ratować swoich współtowarzyszy.Z innymi Mudokonami kontaktujemy się za pomocą prostych słów(jak "hello" "wait" czy "follow me").Sterowanie nie jest szczególnie trudne i raczej szybko zapamięta się co i jak. Trzeba jednak uważać na wartowników(którzy bez większych skrupułów uśmiercą Mudokona). Gra do najłatwiejszych nie należy i przy niektórych planszach trzeba się bardzo natrudzić by uratować kompanów.
Fabuły części 2 nie znam(mam niestety wersje niemiecka). Przejdę do gameplay'u-co od razu rzuca się w oczy to to, że jest bardziej rozbudowany niż ten z Abe's Oddysse.Można komunikować się z większą ilością Mudokonów naraz,jest wiecej typów Mudokonów(pijane,nerwowe,obrażone,niewidome,rozśmieszone). Gra względem części pierwszej dużo zyskała dzięki takim urozmaiceniom.
Co do oprawy w obu grach-dla mnie się nic a nic nie zestarzała(dobrze, że 2D wolno się starzeje). Nadal jest pięknie a krajobrazy takiej Scrabanii czy Paramonii potrafią zachwycić.A wiem co mówię bo obie ukończyłem gdzieś na początku grudnia.
Oddworld:Abe's Oddysse poznałem bodajże w 2002(demo disc 1 na Szaraka).Obie gry kupiłem dopiero niedawno,Exoddus rok lub 2 lata temu, a Oddysse dostałem od brata na imieniny w 2012.Te gry nic się nie zestarzały według mnie,nadal są aktualne,czy to graficznie czy gameplaowo. Na pewno do tych gier wrócę jeszcze nieraz.
Z tego co mi wiadomo pod koniec 2013 roku ma wyjsć odświeżona wersja obu gier(New'N'Tasty)
A Wy? Graliście w te gry? Jak je oceniacie z perspektywy dzisiejszych czasów?
Kto nie grał gorąco polecam