Oddworld:Abe's Oddysee/Abe's Exoddus

Moderator: GM

Oddworld:Abe's Oddysee/Abe's Exoddus

Postprzez Wombat » Wt sty 22, 13 23:13

Przyglądając się mojej skromnej kolekcji gier na pierwsze PlayStation dojrzałem 2 gry-gry które według mnie warte są tego by założyć o nich osobny temat.
Obie gry zostały wyprodukowane przez Oddworld Inhabitants na pierwsze PlayStation oraz PC(Oddysse-1997, Exoddus-1998). Wydane zostały przez GT Interactive.
ObrazekObrazek
Fabuła Oddworld:Abe's Oddysse jest prosta-rasa Glukkonów prowadzi fabrykę gdzie niewolniczo wykorzystują rasę Mudokonów.Pewnego dnia sympatyczny Abe(którym przyjdzie nam sterować) dowiaduje się, że Glukkony maja zamiar przerobić na żarcie jego oraz przedstawicieli jego rasy.Abe więc postanawia uciec...
Obrazek
Obie gry są fajnymi,logicznymi platformówkami 2D.W dwuwymiarowym świecie właśnie przyjdzie nam ratować swoich współtowarzyszy.Z innymi Mudokonami kontaktujemy się za pomocą prostych słów(jak "hello" "wait" czy "follow me").Sterowanie nie jest szczególnie trudne i raczej szybko zapamięta się co i jak. Trzeba jednak uważać na wartowników(którzy bez większych skrupułów uśmiercą Mudokona). Gra do najłatwiejszych nie należy i przy niektórych planszach trzeba się bardzo natrudzić by uratować kompanów.
Fabuły części 2 nie znam(mam niestety wersje niemiecka). Przejdę do gameplay'u-co od razu rzuca się w oczy to to, że jest bardziej rozbudowany niż ten z Abe's Oddysse.Można komunikować się z większą ilością Mudokonów naraz,jest wiecej typów Mudokonów(pijane,nerwowe,obrażone,niewidome,rozśmieszone). Gra względem części pierwszej dużo zyskała dzięki takim urozmaiceniom.
Co do oprawy w obu grach-dla mnie się nic a nic nie zestarzała(dobrze, że 2D wolno się starzeje). Nadal jest pięknie a krajobrazy takiej Scrabanii czy Paramonii potrafią zachwycić.A wiem co mówię bo obie ukończyłem gdzieś na początku grudnia.

Oddworld:Abe's Oddysse poznałem bodajże w 2002(demo disc 1 na Szaraka).Obie gry kupiłem dopiero niedawno,Exoddus rok lub 2 lata temu, a Oddysse dostałem od brata na imieniny w 2012.Te gry nic się nie zestarzały według mnie,nadal są aktualne,czy to graficznie czy gameplaowo. Na pewno do tych gier wrócę jeszcze nieraz.
Z tego co mi wiadomo pod koniec 2013 roku ma wyjsć odświeżona wersja obu gier(New'N'Tasty)
A Wy? Graliście w te gry? Jak je oceniacie z perspektywy dzisiejszych czasów?
Kto nie grał gorąco polecam :)
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Re: Oddworld:Abe's Oddysee/Abe's Exoddus

Postprzez Tidus93x » Wt sty 22, 13 23:56

Wombat napisał(a):Oddworld:Abe's Oddysse poznałem bodajże w 2002(demo disc 1 na Szaraka).

Same here XD. Wuja miał starego, poczciwego PSXa i tam grałem, a potem Exodusa na PC przeszedłem. Naprawdę świetna gra, byłem zachwycony. Sympatycznego Abe'a nie da się nie lubić. Interakcja z innymi mudokonami, przejmowanie kontroli nad wrogami i specyficzny humor to te cechy, które przykuwają do ekranu. Zawsze chciałem obadać jeszcze Oddysse, może właśnie przy okazji New'n'Tasty...?
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Wombat » Śr sty 23, 13 00:07

Tidus93x napisał(a):
Wombat napisał(a):Oddworld:Abe's Oddysse poznałem bodajże w 2002(demo disc 1 na Szaraka).

Same here XD. Wuja miał starego, poczciwego PSXa i tam grałem, a potem Exodusa na PC przeszedłem. Naprawdę świetna gra, byłem zachwycony. Sympatycznego Abe'a nie da się nie lubić. Interakcja z innymi mudokonami, przejmowanie kontroli nad wrogami i specyficzny humor to te cechy, które przykuwają do ekranu. Zawsze chciałem obadać jeszcze Oddysse, może właśnie przy okazji New'n'Tasty...?

Oddworld:Abe's Oddysse obadaj-według mnie jest lepsza od Exoddusa, dzięki bardziej wymagającym zagadkom, klimatycznie też jest lepsza imho.Gwarantuję, że takie miejscówki jak Paramonia czy Monsaic Lines wgniotą Cię w fotel :)
Wombat
The Sorrow

Postprzez uci » Śr sty 23, 13 05:37

coś było że odyseja ejba ma być wskrzeszona w HD jakoś w tym roku, oczywiście od nowa ma być robiona
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Wombat » Śr sty 23, 13 10:25

Oczywiście New'N'Tasty to Abe robiony od nowa.
http://www.youtube.com/watch?v=cNwo09-Pg9A
Gra prezentuje się świetnie.
Wombat
The Sorrow

Postprzez RafalKa » So sty 26, 13 18:28

Wiadomo kiedy ukaże się wersja HD? Miałem zamiar kupić na Vite obie części s PSX ale po obejrzeniu filmiku chyba zaczekam, o ile cena będzie rozsądna.
Obrazek
RafalKa
Pyro Bison

Gram: MGS4, Syphon Filter1

Postprzez Gillian » So sty 26, 13 19:14

Coś chyba dopiero pod koniec roku.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez RafalKa » So sty 26, 13 19:16

hmmm do tego czasu mam nadzieję skończyć MGS HD więc raczej zaczekam.
Obrazek
RafalKa
Pyro Bison

Postprzez Wombat » So sty 26, 13 21:22

RafalKa napisał(a):Wiadomo kiedy ukaże się wersja HD? Miałem zamiar kupić na Vite obie części s PSX ale po obejrzeniu filmiku chyba zaczekam, o ile cena będzie rozsądna.

Ma sie ukazac w listopadzie 2013.
A co do moich poprzednich postów-pisałem, ze ukazą się dwie czesci przygod Abe'a.Błąd. Ukaze sie tylko Oddworld:Abe's Oddysee.
Wombat
The Sorrow

Postprzez shalashaska » So sty 26, 13 22:21

Abe z szaraka dostępny jest na PS Store, ja się skusiłem, hehe kultowa gierka :)
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Postprzez Wombat » So sty 26, 13 22:31

shalashaska napisał(a):Abe z szaraka dostępny jest na PS Store, ja się skusiłem, hehe kultowa gierka :)

Jest? Kurczę nawet nie wiedziałem, rzadko na PS Store wchodzę :)
Dla mnie:
-Hello
-Hello
-Follow me
-Ok
jest jedną z najbardziej nieśmiertelnych kwestii w grach wideo :)
Wombat
The Sorrow

Postprzez shalashaska » So sty 26, 13 22:32

Jest, jest, ja kupiłem :thumbright:
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Postprzez RafalKa » So sty 26, 13 22:34

Są obie, które chciałem też kupić, jednak po obejżeniu HD wolę zaczekać.
Obrazek
RafalKa
Pyro Bison

Postprzez ArecaS » So sty 26, 13 23:16

Kiedyś wszystkie części na PC były w CDA. Just sayin'.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez uci » N sty 27, 13 09:40

Munch w HD i stranger w HD już są
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Recoil » N sty 27, 13 10:36

Demo Munch sciagnalem. Nie dorasta do piet przygodom Abe'a z PSXa. 3D, zbieranie jakichś dziwnych grzybów... Bleh.

Exodus udało mi się raz przejść, potem słuch po grze zaginął. Czaje się na PSN ale chwilowo jestem splukany a i priorytety mam ważniejsze. Odyseje mam na płycie niestety w wersji niemieckiej. Niemniej frajda z gry jest nadal taka sama. To kapitalna pozycja. Śmiem twierdzić, że jedną z najlepszych na PSX, a napewno najoryginalniejsza. Nigdy mi się nie udało uratować wszystkich rodaków. Ukryte levele odkryłem już grubo po przejściu gry i już nie chciało mi się bawić w ratowanie wszystkich od nowa :p
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Gram: The Last of Us

Postprzez Sheva » Pt lut 22, 13 15:16

to byly genialne gry :-) scena z slepcem z exodus genialna :-) przeszedlem exodusa odyseji sie nie udalo. Jeszcze gdzies orginaly na pc powinny lezec :-)
p.s. W exodusie zli robili jakis napitek z kosci modukonow!
Sheva
Arnold

Postprzez SALADYN » Wt kwi 28, 15 00:07

Remake jest teraz w cross buy, jeżeli ktoś sobie zaklepał plusową kopię na PS4 to teraz może też pobrać wersje na PS3.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Powrót do Gry i Konsole