MGS1 na PS2 - problem z odpaleniem

Problemy techniczne. Przed założeniem tematu sprawdż czy problem nie został już opisany.

Moderator: GM

MGS1 na PS2 - problem z odpaleniem

Postprzez Johny Sasaki » Pn lis 13, 06 21:30

Chcialem ostatnio zagrac w moja ukochana (do momentu wlozenia 2 CD:p) czesc seri ale niestety nie moge:/ Nie mam konsoli PSX/PSOne, mam konsole PS2 V4. Kiedy wkladam plytke z gra do konsoli, ta zaczyna dziwnie wirowac swiszczac i piszczac przy tym przeokrutnie. Czy ktos mial podobny problem? Uprzedzam pytania: mam tak zarowno na plytkach oryginalnych (nie tylko MGS... FF7, 8 itd tak samo sie zachowuje) jak i na "backupach". Czyzby to wina tego, ze te plytki to CD nie DVD? Chociaz TekkenTagTournament tez jest na CD a chodzi mi bez problemu... :/ Help....
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez PiotrB » Pn lis 13, 06 22:34

Po prostu chodzi o to, ?e PS2 czyta p?yty CD troch? g?o?niej i jest to ca?kiem normalne. Moja PS2 Slim te? troch? zaczyna szumi?, gdy w?o?? p?yt? CD. Tak?e ?pij spokojnie :D .
PiotrB
The Fear

Postprzez Johny Sasaki » Pn lis 13, 06 23:00

To troche glosniej to jest baaaardzo glosniej (dzwiek podobny do tego ktory wydaje konsola po wlaczeniu po uprzednim zdjeciu gornej scianki DVD romu (tej ktora posiada koleczko z magnesem)). I konsola mi nie chce uruchomic tej gry:/ Jakby chodzila, to bym nie mial stresow.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez PiotrB » Wt lis 14, 06 20:00

Powiem Ci, ?e te? kiedy? mia?em PS2 V4. Mia?a te? problemy z czytaniem p?yt CD. Czasami skutkuje kilkukrotne w??czanie/resetowanie gry a? wejdzie.
Mo?esz te? eksperymentowa? z ustawianiem konsoli w pionie lub lekko na ukos. W paru przypadkach poskutkowa?o. Je?li to nie pomo?e to zostaje Ci skalibrowa? laser. Najlepiej zleci? do komu? kto si? na tym zna i niech na twoich oczach to zrobi. W ostateczno?ci trzeba b?dzie kupi? nowy laser.
PiotrB
The Fear

Postprzez Johny Sasaki » Pn gru 04, 06 18:11

OK Piotrze, dzieki, zaraz sproboje:) A co do kalibracji lasera - jedyna rzecza, ktorej jeszcze nie umiem zrobic w bebechach PS2 to instalacja modchipa z fixami, takze mam nadzieje, ze sobie poradze sam (juz nie raz grzebalem w srodku :D ). Mam nadzieje, ze mi Twoje rady pomoga.

EDIT:
Dobra pobawilem sie troche z laserem, teraz juz niby plytka sie kreci ale... czyta ja czyta, i po chwili wyskakuje do browsera (po lewej MC po prawej moge kliknac w plytke, co nic nie daje). Jakies sugestie?:P
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez PiotrB » Pn gru 04, 06 19:52

Miałem tak na starej konsoli. Spróbuj włączać kilka razy i za którymś powinno wejść bo przynajmniej ja tak miałem.

Pamiętaj, aby nie przekręcać śrubek na dole laser, gdyż łatwo można przesadzić i spalisz cewkę. Baw się tylko zębatką.

Jak nie poskutkuje to można kupować nowy laser, ale z tego co wiem to jest drogi do "dużej" konsoli. Laser do PStwo kosztuje 50-70zł i instaluje się go banalnie. Wiem bo wymieniałem.

W ostateczności zamień konsolę na PStwo. Naprawdę jestem z niej zadowolony i laser bardzo dobrze czyta gry z PSXa.
PiotrB
The Fear

Postprzez Johny Sasaki » Pn gru 04, 06 22:48

Odpalilem konsole z Ripperem3 metoda Duo2 i zadzialalo :D A nie orientujesz sie moze, ile bym musial doplacic jesli chcialbym sprzedac PS2 V4 + modchip i kupic PSTwo + modchip? PSTwo chce kupic takze ze wzlegu na wbudowany NA + rozmiary/waga (czesto podruzuje W-wa <-> W-w).
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez PiotrB » Pn gru 04, 06 22:58

http://www.allegro.pl/item144713364_nowa_konsola_ps2_slim_gw24_gratis_cd_wroclaw.html

Dosyć dużo bo z 300 - 400 zł musiałbyś dołożyć. Przynajmniej tak sądzę.
PiotrB
The Fear

Postprzez Johny Sasaki » Pn gru 04, 06 23:42

Aha, nie no to totalnie bez sensu, bo za 500zl PSTwo moge miec, takze sprzedac PS2 i dolozyc 400zl na PSTwo to mi sie totalnie nie oplaca:( Zobacze jeszcze kolo swiat jak sie bedzie sytuacja przedstawiac, moze jakas promocja bedzie albo cos w tym stylu...
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Powrót do Problemy Techniczne