MGS1 a Win XP problem z gra!

Problemy techniczne. Przed założeniem tematu sprawdż czy problem nie został już opisany.

Moderator: GM

MGS1 a Win XP problem z gra!

Postprzez matimumi » Pt lut 08, 08 18:09

Witam problem polega na tym ze gry nie mogę w ogóle uruchomić. Kiedy włączam grę wyskakuje taki o to komunikat "Game crashed during previous initialization, game starting software rendering mode..." po czym gra próbuje sie uruchomić w software jednak wyłącza ją i dupa. Próbowałem z ustawieniami zgodności dla Windows 95/98 ME ale nic nie pomogło.

O to konfiguracja mojego komputera:

Płyta główna Gigabyte GA-7VA
Procek Athlon Barton XP 2500+
Grafa Palit GeForce 7300GT 256 DDR3 128bit
Dysk Maxtor 80GB
RAM 1024 DDR RAM
Dxwięk Creative Audigy
Windows XP z SP2

używam najnowszych sterowników dla grafy, być może jest jakiś patch dla MGS, także proszę o POMOC
matimumi
Inkarnacja VR

Postprzez Mr_Zombie » So lut 09, 08 13:07

To nie jest wina Windowsa. Sam miałem takie problemy jeszcze na Win98. Z niewiadomych przyczyn czasami gra na mojej starej karcie graficznej (bardzo starej) nie chciała się uruchomić i wypluwała taki właśnie komunikat, czasami działała dobrze. Nie mam pojęcia, od czego było to uzależnione.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez matimumi » So lut 09, 08 14:09

no ale ta moja karta graficzna wcale nie jest az taka stara, swego czasu byla to jedna z lepszych kart rynku sredniego
matimumi
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » So lut 09, 08 17:03

W tym rzecz, że od czasów GF 6xxx jest problem z MGSem, ponieważ zrezygnowano tam z wielu aspektów renderowania starszych engineów. Dlatego też swego czasu był problem z pierwszym AvP czy Battlezone 2 lub Thiefem. Naprawiono to co prawda w najnowszych sterownikach Forceware (bodajże od 161.xx) lecz MGS się do nich nie zalicza, jako że jest to emulacja engineu PSX, ani Direct X ani OpenGL.

Tak więc aby móc sobie pograć w MGS'a będziesz potrzebował starszej grafiki, najlepiej Gf 2, lub po prostu emulować sobie wersję z PSX na PCie.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez matimumi » N lut 10, 08 00:46

no właśnie zauważyłem bo włożyłem starego WinFast GeForce 2 MX 64MB i gra zaczęła chodzić, także dzięki za pomoc temat uważam za zamknięty
matimumi
Inkarnacja VR

Postprzez Juby » Wt kwi 01, 08 11:18

Nie nie nie panowie nie zamykajmy tematu. :) Mam ten sam problem. Odpalam MGS'a na laptopie 1,5 GHz Karta Intela zintegrowana 64Mb. Powiedzcie mi ludzie co mam zrobić. Wyświetla mi się ta wiadomość ze tam crashed during previous initialization itd. Jako że nie jestem zbyt biegły prosiłbym o szczegółowe i łopatologiczne wytłumaczenie. Dzięki z góry
Juby
Inkarnacja VR

Postprzez Snake. » Pt kwi 04, 08 20:55

Hmm, wejdź w opcje, ustaw na Software, i na rozdz. 640x480. Mi działa :P
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Gac666xx » Pt kwi 04, 08 21:35

Jednakze software nie załatwia całej sprawy, bo to software i grafika jest gorsza.

Jeszcze tego nie próbowałem lecz jestem pewien iż Virtual PC załatwi problem z niemożliwośćią odpalenia.

Trzeba na tym Virtual PC (do pobrania za darmo z netu) zainstalować np. windowsa 98. Wiele starych gier na tym hula bez problemu.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez the_boss » Cz sie 21, 08 10:46

Gac666 napisał(a):W tym rzecz, że od czasów GF 6xxx jest problem z MGSem, ponieważ zrezygnowano tam z wielu aspektów renderowania starszych engineów. Dlatego też swego czasu był problem z pierwszym AvP czy Battlezone 2 lub Thiefem. Naprawiono to co prawda w najnowszych sterownikach Forceware (bodajże od 161.xx) lecz MGS się do nich nie zalicza, jako że jest to emulacja engineu PSX, ani Direct X ani OpenGL.

Tak więc aby móc sobie pograć w MGS'a będziesz potrzebował starszej grafiki, najlepiej Gf 2, lub po prostu emulować sobie wersję z PSX na PCie.

Obecnie mam GF9600GT I MGS mi nie poszedł ale jak miałem GF7600GT i gb ramu MGS Hulał bezproblemu..gdzie tu logika? :icon_smile:
''Nikodem prosto z piekła rodem''
the_boss
Fire Trooper

Postprzez Gac666xx » Cz sie 21, 08 11:35

MGS chodził Ci na 7600? To ewenement, bo już na 6600 nie chce odpalić.

Głównym problemem są sterowniki i tak samo na najnowszych kartach stare gry nie chcą chodzić (przez rok gracze błagali o możliwość zagrania w Aliens vs Predator, i dopiero po roku dodali odpowiednie sterowniki by ponownie mogło obsługiwać)
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sage » Pt sie 22, 08 00:13

na moim 6600 działa w pełnej rozdzielczości : d
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Pt sie 22, 08 01:23

Herezje xD. NO to cos w sterownikach zmienili chyba
Gac666xx
Big Boss

Postprzez the_boss » Pt sie 22, 08 02:10

Gac666 napisał(a):MGS chodził Ci na 7600? To ewenement, bo już na 6600 nie chce odpalić.

Głównym problemem są sterowniki i tak samo na najnowszych kartach stare gry nie chcą chodzić (przez rok gracze błagali o możliwość zagrania w Aliens vs Predator, i dopiero po roku dodali odpowiednie sterowniki by ponownie mogło obsługiwać)

podobna sprawa ma sie z double agent'em ktory kaszani sie na kartach z seri 8 i kilku z 9 w tym mojej niestety;/
''Nikodem prosto z piekła rodem''
the_boss
Fire Trooper

Postprzez Logan » Pt wrz 12, 08 19:04

Witam.
Mialem ten sam problem.Poszukajcie w necie czegos takiego jak : Metal Gear Solid v1.0 [ENGLISH] No-CD/WinXP+Vista+ GeForce+ATi Fixed EXE (to nie trojan).Mnie to pomoglo tylko czesciowo.Uruchomilem gre i bylo ok.Niestety zachcialo mi sie zmiany rozdzialki i gra sie uruchamiala w pelnym oknie...tyle ze obraz byl wyswietlany w gornym rogu monitora gdzies w rozmiarze 4x6 cm ,a reszta to bylo czarne okno.Ale moze u Was bedzie lepiej.
Logan
Inkarnacja VR

Powrót do Problemy Techniczne