MGS3 problem z kartą pamięci?

Problemy techniczne. Przed założeniem tematu sprawdż czy problem nie został już opisany.

Moderator: GM

MGS3 problem z kartą pamięci?

Postprzez Socom » Cz lis 13, 08 14:01

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tum forum i od razu z problemem :/ Otóż ostatnio chciałem sobie przejść jeszcze raz MGS3 na PS2 i pojawił się taki problem, że nie mogę wczytać savów z karty pamięci (już raz ukończyłem grę). Podczas próby odczytania z karty pojawia się komunikat: "error loading, check memory card and please try again"... I tak za każdym razem. Więc nie widzę nawet swoich savów. Jak przeglądam zawartość karty w browserze PS2 to są widoczne savy...... Co może być przyczyną? Aha dodam jeszcze, że ostatnio w innych grach zauważyłem że podczas wczytywania karty pamięci najpierw pisze że jej nie ma a po chwili już ją wykrywa i wszystko dalej jest ok. Czy to siadła mi karta czy coś z konsolą jest nie tak? Miał ktoś kiedyś taki problem?
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Gac666xx » Cz lis 13, 08 14:09

Ja miałem podobny problem, więc może rozwiązanie to samo.

Masz może Soul Calibur 3 save na memorce? Jeśli nie jest na pierwszym slocie to skopał ci memorkę, trzeba ją skasować i zaczynać od nowa. Są bodajże ze 2 czy 3 gry takie, które potrafią skopać memorkę, ale nie pamiętam dokładnie które.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Socom » Cz lis 13, 08 14:13

Nie mam. Ale może mam z innej takiej gry:/ A pomoże coś jak kupię drugą memorkę i zgram na nią save z MGS3? Podczas poprzedniej gry odblokowałem sobie parę fajnych rzeczy, kamuflaże itp i nie chciałbym ich stracić :/
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." -Voltaire
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez SALADYN » Cz lis 13, 08 16:48

Ważne pytanie czy karta jest oryginalna od Sony i czy kupowałeś ją nową ?
I jeszcze jedno ile konsola ma lat ?
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez ArecaS » Cz lis 13, 08 17:06

Sprawdź czy save z MGS nie jest w Browserze wyświetlany jako niebieski kwadracik. Ew. o ile masz przerobioną konsolę, Swap Magica czy coś innego co pozwala zabezpieczać save'y, to za pomocą ulelf skopiuj save'y np. na pendrive'a, sformatuj jakimś innym programem memorkę i ostrożnie wrzucaj save'y po kolei z powrotem, sprawdzając co jeden czy wszystko działa. No i memorki się zużywają, więc może będzie po prostu trzeba kupić nową. ;) Zwłaszcza jeśli miałeś podróbkę.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Socom » Cz lis 13, 08 19:16

Karta oryginalna Sony 8mb, kupowałem nową. Konsola jest jeszcze na gwarancji. Jest to Slim-SCPH-77004. Save wyświetla się jako obrazek- jest to bodajże Patriot z jakimiś kwiatkami. A właśnie mi się przypomniało, że jak pierwszy raz grałem to gra robiła problemy przy zapisywaniu i pomagał na to jeden trick: wyciągałem memorkę przed próbą zapisu potem wchodziłem w Codec, próbowałem zapisać grę, konsola mi mówiła, że nie ma karty pamięci to ja ją wtedy wkładałem, wykrywało ją i zapisywało bez problemu. Tak trzeba było zrobić tylko za pierwszym razem. Potem już mogłem zapisywać normalnie aż do ponownego uruchomienia gry. Czy to możliwe, że memorka była od początku wadliwa? Czy raczej mam nieść konsolę na gwarancję?
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." -Voltaire
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Johny Sasaki » Cz lis 13, 08 19:22

Pozycz karte od kolegi i przegraj swoje save'y i sprawdz. Ale jak na moj gust, to masz zepsuty MC port.

Gac - SC3 robi inaczej - corrupted data wyskakuje. No i #1 na memorce nie pomaga w tej kwestii. Random to jest i tyle. Czasem Tekken 5 tez takie akcje powoduje. Co ciekawe ten blad nie wystepuje przy zgodnosci regionalnej gry i osprzetu;]
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez SALADYN » Cz lis 13, 08 19:25

Skoro konsola praktycznie nowa a i karta w porządku to nie wiem w czym problem.
Wypróbuj sposób ArecaS'a i spróbuj z inną memorką.

P.S Taka rada na przyszłość , gdy konsola jest włączona nigdy , przenigdy nie wyjmuj z gniazda karty pamięci że o momencie w którym gra wczytuje lub zapisuje dane nie wspomnę.
Powód ? To może kompletnie pokiełbasić ci save'y , w przypadku szaraka karty czasami przez takie zabiegi nadawały sie do kosza.
SALADYN

Postprzez Socom » Cz lis 13, 08 19:45

Johny Sasaki napisał(a):Ale jak na moj gust, to masz zepsuty MC port.
Ale porty są 2, nie działa ani w jednym ani w drugim. No chyba, że one się jakoś w środku potem łączą i może tam coś padło.... Ale w innych grach nie mam problemu (poza tym że najpierw pisze, że nie ma memorki i czy kontynuować dalej jednak po jakiejś sekundzie samo wczytuje kartę normalnie).
SALADYN napisał(a):P.S Taka rada na przyszłość , gdy konsola jest włączona nigdy , przenigdy nie wyjmuj z gniazda karty pamięci że o momencie w którym gra wczytuje lub zapisuje dane nie wspomnę.
Powód ? To może kompletnie pokiełbasić ci save'y , w przypadku szaraka karty czasami przez takie zabiegi nadawały sie do kosza.
No myślałem, że tylko nie można wyjmować jak coś zapisuje albo wczytuje.... No ale może faktycznie sobie skopałem kartę :/ Tylko po prostu inaczej się nie dało zapisać gry :/ Pół dnia siedziałem aż w końcu wymyśliłem ten sposób. No nic. Kupiłem już memorkę na allegro, czekam na paczkę i mam nadzieję, że to pomoże. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Gillian » Cz lis 13, 08 20:07

gra robiła problemy przy zapisywaniu i pomagał na to jeden trick: wyciągałem memorkę przed próbą zapisu potem wchodziłem w Codec, próbowałem zapisać grę, konsola mi mówiła, że nie ma karty pamięci to ja ją wtedy wkładałem, wykrywało ją i zapisywało bez problemu.

No to masz powód. Od wyjmownia i wkładania karty podczas gry takie rzeczy się dzieją. To że nie jest napisane, iż trwa zapisywanie/odczytywnie, wcale nie oznacza, że konsola nie uzyskuje dostępu do karty.

Jeśli z drugą kartą będzie podobnie, możesz mieć wadliwe porty.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Operator » Cz lis 13, 08 20:56

Co do rady SALADYNA: Po prostu nie wyjmuj karty. (o ile masz na nią gwarancję - to reklamuj!)
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Socom » Cz lis 13, 08 21:13

Bez wyjmowania i wkładania w ogóle nie mogłem zapisać gry w MGS więc nie miałem innego wyjścia :( A co do reklamacji to wiesz jak to jest z reklamacjami na allegro... Poza tym memorka nie działa mi tylko z MGS3 więc kolesie powiedzą że to nie wina karty ale gry :/ Już w MGS2 działa bez problemu. No ale jak nowa karta też nie będzie działać to będę musiał się przejść z konsolą do serwisu, chociaż też mogą być problemy z uznaniem skoro tak jest tylko w przypadku MGS3 :/
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez ArecaS » Cz lis 13, 08 21:37

Ale ciekawa sytuacja, skoro tylko z MGS3 to ma. Gdyby była sypnięta karta lub port, to z niczym by nie chodziła. Polecam skombinować innego MGS3 i obadać z nim. A jak to karta, to o ile masz kolegę z przerobioną konsolą (SM może być, byleby programy odpalało), to przy użyciu programu a la MCKiller czy MCAnnihilator zrób low-foramata i powinno działać chyba. BTW u mnie też wywala dziwne komunikaty o memorce, ale to wina tego, że mam 64MB. Poza tym wszystko chodzi. Próbowałeś olać ten komunikat i spróbować zapisać jeszcze raz, po czym to wczytać?

BTW
Serio tak łatwo zajechać kartę wyjmując i wkładając na włączonej konsoli przy zapisywaniu? Bo tak robię jak czasem przy savie się zatnie w JAK X (pospolity bug), a karta nadal śmiga mi jak złoto. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666xx » Cz lis 13, 08 22:07

Ja na swoje karty juz tak dmuchałem, że nawet nie wyjmowałem ich z konsoli jak wkładałem konsolę do walizki by przetransportować lub by się nie kurzyła. Co i tak nie zmienia faktu, że jedna się zwaliła XD (ale po skasowaniu jej i ponownm zapisie działała dobrze).

Warto mieć dwie karty, jedna szybko się zapycha jak masz około 20-30 tytułów.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Bizon » Cz lis 13, 08 22:23

Gac666 napisał(a):Warto mieć dwie karty, jedna szybko się zapycha jak masz około 20-30 tytułów.

Ja mam bodajże 14 i już muszę czystki na karcie robić, ale to nie o tym temat :p
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez SALADYN » Cz lis 13, 08 23:19

Serio tak łatwo zajechać kartę wyjmując i wkładając na włączonej konsoli przy zapisywaniu?

Kiedyś to nawet słyszałem że karta może się zwalić przez napięcie prądu co oznaczało że nie można było zostawiać karty w porcie konsoli gdy jest ona podłączona do kontaktu , ale takie coś spokojnie bym włożył między bajki.
Cała reszta awarii to raczej losowe wypadki.
SALADYN

Postprzez Gillian » Cz lis 13, 08 23:22

A jeśli już jesteśmy przy problemach z memorkami...

Swego czasu kupiłem magiczne cudo, które wyglądało na oryginał (ale ostatecznie różni się od oryginału poziomem wykonania i nieco kolorem) i miało mieć 64MB pojemności. Owszem - konsola widzi te ~65 000 KB pamięci, ale przy dojechaniu do ok 10MB jest koniec. Tzn oszacowanie pozostałego miejsca na karcie działa, zapsuje się i w pewnym momencie wywala błąd. We wszystkich pseudo-oryginalnych kartach 64MB tak jest, czy tylko mój egzemplarz taki zdolny?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Słonio » Pt lis 14, 08 00:10

Porty w ogóle powinno zostawić się w spokoju gdy konsola jest włączona, mi np. przez wyjmowanie i wkładanie padów zniszczyły się wibracje.
Moje wymyślone roślinki zwiędły bo nie udawałem że je podlewam.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Socom » Pt lis 14, 08 01:00

Porty w ogóle powinno zostawić się w spokoju gdy konsola jest włączona, mi np. przez wyjmowanie i wkładanie padów zniszczyły się wibracje.
W padzie czy w konsoli?
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Słonio » Pt lis 14, 08 09:02

W konsoli. A co ciekawe działają w bezprzewodowych padach, tylko w tych z kablem nie :tard:
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Gac666xx » Pt lis 14, 08 16:45

Jak wibracje w konsoli mogą się zniszczyć skoro wibracje to 2 silniczki zamontowane w Padach? Zniszczyły to się raczej porty od kontrolerów.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Operator » Pt lis 14, 08 18:31

A może coś w sofcie poszło? I dlatego nie puszcza wibracji do padów albo co...
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez ArecaS » Pt lis 14, 08 19:29

Ale jakim cudem byłyby wtedy w bezprzewodowych? Ja bym przyjrzał się padom. Najlepiej na innej konsoli.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Słonio » Pt lis 14, 08 22:14

Już od 3 lat nie mam wibracji w konsoli więc dobrze wiem jak to wygląda xP Wszystko działa, tylko wibracje w padach z kablem nie.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Gac666xx » Pt lis 14, 08 22:22

Słonio powiedz mi ale jak to widzisz technologicznie by wibracje były w konsoli...

Nie ma wibracji w konsoli z technicznego punktu widzenia tylko w samych padach gdzie są silniczki, które powodują te wibracje.

Tak więc nie problem w tym, że Ci nie działają wibracje w konsoli, a nie działa Ci poprawnie port od kontrolerów, bo żeś go sobie spieprzył. lub jest po prostu zakurzony/źle użytkowany przez co sygnał z chipsetu odpowiadającego za wibracje nie działa.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Słonio » Pt lis 14, 08 23:32

Tak, port od kontrolerów był źle użytkowany przez co sygnał z chipsetu odpowiadającego za wibracje nie działa. Ale myślałem że jak po prostu powiem że "przez wyjmowanie i wkładanie padów zniszczyły się wibracje w konsoli" to każdy zrozumie o co chodzi xD

PS. przepraszam za offtop i nieporozumienie ;)
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Socom » So lis 15, 08 01:10

Gac666 napisał(a): Jak wibracje w konsoli mogą się zniszczyć skoro wibracje to 2 silniczki zamontowane w Padach? Zniszczyły to się raczej porty od kontrolerów.

Słonio powiedz mi ale jak to widzisz technologicznie by wibracje były w konsoli...

Nie ma wibracji w konsoli z technicznego punktu widzenia tylko w samych padach gdzie są silniczki, które powodują te wibracje.

Tak więc nie problem w tym, że Ci nie działają wibracje w konsoli, a nie działa Ci poprawnie port od kontrolerów, bo żeś go sobie spieprzył. lub jest po prostu zakurzony/źle użytkowany przez co sygnał z chipsetu odpowiadającego za wibracje nie działa.

Mi chodziło o to czy przez takie postępowanie siadł sam pad czy siadła konsola (przynajmniej to co jest odpowiedzialne za przesyłanie sygnału o wibracjach do pada) Pytając myślałem czy z innymi padami działa czy nie... :D To mieliśmy na myśli. Jeśli z innymi nie działa to siadło coś w konsoli a jak działa to w padzie ;) O to mi chodziło. Sory za mętlik w temacie ale mam nadzieję że to wyjaśniłem.
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Gac666xx » So lis 15, 08 06:56

Słonio trzeba pisać dokładnie, bo potem wychodzą takie kwiatki, że baba mówi: "Hola hola, pan mi tu monitor chce zmienić, a ja mam ważne rzeczy na pulpicie".
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Socom » Pn lis 17, 08 20:57

No więc tak: mam nową kartę pamięci. Dało się przekopiować save. Gra wczytuje go bez problemu. Tylko, że dalej nie mogę zapisać gry bez wcześniejszego wyjmowania karty (wyskakuje błąd podczas zapisu i na karcie pamięci tworzy się plik "corrupted data" i wyświetlany jest jako niebieski kwadracik)..... Macie jakiś pomysły co to może być?
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Ray » Pn lis 17, 08 21:23

problem
pożycz od kogoś nowego mgs 3 lub substanca [zależy jakiego masz]
a waśnie jakiego?
Ray
Pyro Bison

Następna strona

Powrót do Problemy Techniczne