Wieści oraz przypuszczenia na temat MGS: Rising

Kontynuacja losów Raidena od Platinum Games we współpracy z Kojima Productions. Czy fani to przeżyją?

Moderatorzy: Snake., GM

Postprzez Helerek » Pt cze 18, 10 10:59

Czy fabułą rising będzie uratowanie sunny, albo praca dla Big mamma?
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 18, 10 12:55

uci napisał(a):stawiałbym na Raya najpiewniej w liczbie mnogiej

Ale to już mieliśmy w MGS2

Helerek napisał(a):Czy fabułą rising będzie uratowanie sunny, albo praca dla Big mamma?

Raczej tak ale niczego nie można być pewny
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pt cze 18, 10 13:07

a akcja toczy sie miedzy MGS 2 a 4 , a w 4ce też walczyliśmy i były raye. Jeżeli gdzies po cichu nie zbudowali nowego nieznanego modelu MG to zostaje Ray. A walka z nim to bylo by coś, krew, krzyki i water cannon :]
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez box » Pt cze 18, 10 15:46

jak myślicie czy ta broń co Raiden ma na plecach to snajperka ??
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 18, 10 15:49

Chyba już ustalone i wyjaśnione że to pochwa na miecz, a nie żadna broń.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Pt cze 18, 10 21:52

Jeżeli mielibyśmy walczyć z Ray'em jako boss to z miłą chęcią widziałbym zastosowanie QTE jako metody wykończenia mecha , wyobraźcie sobie że najpierw unikamy ataków maszyny po czym szybki doskok i używając tego systemu precyzyjnego cięcia przecinamy biomechaniczną tkankę widoczną między kolejnymi częściami pancerza , najpierw nogi a potem pozbawiamy mecha jednego ramienia zaraz potem powtórka z rozgrywki i na końcu zostaje tylko kupa rozwalonego , krwawiącego złomu , coś jak schemat z serii GoW przy czym QTE ograniczałby sie tylko do dostanie się do miejsca które ma być przecięte a dalej wszystko robimy sami.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Snake_VR5 » Pt cze 18, 10 22:28

Oczywiście taka walka była by ciekawa, ale czy rzeczywiście właśnie z Ray'em ?. Może być właśnie tak jak napisał uci , nowy nieznany prototyp Metal Geara. Raiden który zmuszany jest go powstrzymać, ładnie by się taki wątek wpisywał w późniejsze wydarzenia w MGS4. Gdzie jednak mieliśmy walkę Raya z Rexem, a końcowa walka w grze to Solid Snake vs Liquid Ocelot. Reasumując Raiden nie tylko przeszedł by wewnętrzną lub zewnętrzna przemianę, ale też zapobiegł by jakimś wydarzeniom które zmieniły by obraz MGS4.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Simon » So cze 19, 10 10:45

Mi się wydaje ( i mam taką nadzieję), że skoro całkowicie odcinają się od tego co charakteryzowało MGSy Kojimy, to albo będzie to brand-new Metal Gear albo nie będzie go wcale.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez dante195 » Wt cze 22, 10 15:19

http://mgs.gram.pl/news.php?readmore=1815
[hide]
"Twórcy zdradzają iż Raiden w grze może być obłąkany."
to może wyjaśniać powiązania z Rajinem i Fujinem z pierwszego trailera. Może ktoś próbował mu namieszać w osobowości.[/hide]
dante195
Running Man

Postprzez Snake_VR5 » Wt cze 22, 10 16:08

Może to obłąkanie to efekt jego wewnętrznej i zewnętrznej przemiany. To nie mogło się chyba nie odbić na jego psychice, na jego związku z Rose i ogólnie na jego postrzeganiu własnej osoby. Niekoniecznie musi mieć to związek z Rajinem i Fujinem, ciekawe czy to obłąkanie odbije się mocno na samym gamepleyu ?
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Wt cze 22, 10 17:17

Wysuwałem już podobną tezę:

http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?t=2752

W czwórce mówi że nie ma już Jacka, ten umarł i został tylko Raiden. Czy możemy widzieć w tym swoiste przeciwieństwo obydwu osobowości spoczywających w jednym ciele? Nowy Raiden jest pozbawiony oka, ale jego drugie oko jest zupełnie inne. Może tak powinniśmy interpretować demoniczne figury zawarte w teaserze gry, jako dwa przeciwieństwa w starciu ze sobą. Z czego mogło by to wynikać? Rozbicie psychiki może być kojarzone z doświadczenia z przeszłości - w końcu nasza postać przez lata tłumiła w sobie okrutną traumę z dzieciństwa, a to wystarczy by te wspomnienia wróciły i wzięły nad nim górę. Widzę jeszcze jeden czynnik, możliwy do wykorzystania w grze: technologia. Jeżeli możemy mówić o klasycznym dualizmie ciała i duszy, tak w tym przypadku mamy rozszczepienie bohatera na dwoje w zupełnie nowej formie: maszyny jako ciała i psychiki jako duszy.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Wt cze 22, 10 21:00

może zostanie pokazane to wszystko o czym także mówiła Rose, o tym jak sie zmienił kiedy Solidus wydobył na powierzchnie jego przeszłość i to mu zaczyna odbijać się na psychice. W końcu w pewnym sensie już w dwójce pokazano nam że Raiden ma 2 osobowości:
Jacka - dziecko wychowane na wojnie, morderce, żołnierza, Jack the ripper, white devil, i:
Raiden - żołnierz trenowany w VR, chłopak Rose, żółtodziub bez doświadczenia na polu bitwy.

Może jakiś konflikt na przestrzeni tych 2 płaszczyzn
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr cze 23, 10 12:41

Jakiś grywalny epizodzik z czasów Liberii, byłby miły.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Śr cze 23, 10 12:48

Saladin01 napisał(a):Jakiś grywalny epizodzik z czasów Liberii, byłby miły.

12 urodziny Raiden'a i ten jego tort z komiksu , ahh już bym widział ten rating.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » Śr cze 23, 10 12:54

W Australii i tak gra nie przejdzie, japoński trailer został chyba ocenzurowany.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » Śr cze 23, 10 15:18

Saladin01 napisał(a):Jakiś grywalny epizodzik z czasów Liberii, byłby miły.

Jeśli miało by to wyglądać tak jak pierwszy akt MGS4 to jestem za
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez deadspace6 » Śr cze 23, 10 17:47

Raiden napisał(a):Saladin01 napisał/a:
Jakiś grywalny epizodzik z czasów Liberii, byłby miły.

Jeśli miało by to wyglądać tak jak pierwszy akt MGS4 to jestem za

Liberia to nie Middle East. Nie ma Arabów, inny klimat, inna architektura. Jeżeli w grze będzie epizod w Liberii (a mam taką nadzieję) to będzie to nowe doznanie w serii. Nigdy czegoś takiego nie mieliśmy.
deadspace6
Fortune

Postprzez Snake_VR5 » Śr cze 23, 10 18:02

Ok ale chodziło mi raczej oto że znów zostaniemy wrzuceni w środek wojny, jeśli epizod z Liberii się pojawi to mam nadzieje że będzie to nieco inny system samej rozgrywki. Jednak zobaczymy może będą jakieś cut-scenki, a może jakiś briefing. Zobaczymy czym nas uraczą twórcy...
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez uci » Śr cze 23, 10 20:09

ciekawe czy w ogóle by przeszło granie 12 latkiem zabijającym żołnierzy?
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr cze 23, 10 22:10

Ja to widzę inaczej - może jako retrospekcja z udziałem Solidusa jako głównego bohatera, gdzie wydarzenia poznajemy z drugiego końca kija. Albo inaczej: cierpiący na powolny rozpad osobowości Raiden, jego percepcja ulega coraz to silniejszym zaburzeniom, w której to przeszłość miesza się z teraźniejszością - bohater zaczyna postrzegać wydarzenia jako projekcję jego własnych lęków lub rzeczywistość zostaje podmyta przez traumatyczne wspomnienia. W konsekwencji protagonista widzi otoczenie jako powracający sen z przeszłości, obrazy z jego wspomnień nakładają się na aktualną sytuację - czas jakby się cofnął, wrócił do czasów Liberii lecz on wciąż walczy, zakuty w zbroję.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » Cz cze 24, 10 10:28

Wcielenie się w postać Solidusa to by było coś, ciekawe tylko w jakim stopniu wizualnie w Liberii przypominał by Big Bossa. Jednak skoro gra ma być przeznaczona też nie tylko dla wyjadaczy serii, to czy sens jest wprowadzać tu Solidusa. Nie każdy grał przecież w MGS2, chyba że wprowadzenie go miało by zachęcić nowych do sięgnięcia po nią po przejściu Rising. Druga opcja też mi się podoba, rzeczywistość zderza się w fikcją , nienawiść z miłością , a fantazja ze zdrowym rozsądkiem . Ty jesteś gdzieś pomiędzy i nie wiesz co właściwie robić. Trochę tak jakby powrócił wątek z MGS2, między fikcją a rzeczywistością i między prawdą a fałszem.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Cz cze 24, 10 11:57

Raiden napisał(a):Jednak skoro gra ma być przeznaczona też nie tylko dla wyjadaczy serii, to czy sens jest wprowadzać tu Solidusa. Nie każdy grał przecież w MGS2

Ale o to właśnie chodzi, żeby wyjaśnić ludziom życiorys głównego bohatera. Jeśli głównym wątkiem będzie rozpad osobowości protagonisty wywołany napływem wspomnień z przeszłości, to nie widzę innego rozwiązania - trzeba opowiedzieć historię Jacka z lat jego młodości.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Cz cze 24, 10 17:47

Trochę martwią mnie stwierdzenia twórców o tym że gra jest w stadium eksperymentalnym. Na wielu poziomach ostatecznie decyzje o kształcie wybranych elementów jeszcze nie zapadły. Mam nadzieję że wszystko o czym mówią twórcy, znajdzie swoje odwzorowanie w grze. Przypomina mi się sytuacja z czasów MGS 4, gdy zapowiadano gruntowne przemodelowanie systemu. Później okazało się że te szumne zapowiedzi powstawały w momencie gdy kod gry nie był jeszcze skrystalizowany, a gotowy produkt różnił się od pierwotnej koncepcji.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » Cz cze 24, 10 19:23

Ja osobiście mam nadzieje że nie wszystko o czym mówią twórcy, znajdzie swoje odwzorowanie w grze. Chociażby fakt że ich produkt będzie skierowany do zupełnie nowego odbiorcy, osobiście wolał bym by w Rising odnaleźli się i nowi i starzy. A co do obawy o efekt końcowy i o koncepcję, cóż przyszłość zweryfikuje pomysły twórców. Na pewno jednak z czegoś zrezygnują, coś zmienią jeśli gra rzeczywiście jest w stadium eksperymentalnym. Mi się ta sytuacja bardziej kojarzy z MGS3 gdzie był zapowiadany wielki survival i ogromne obszary, a wiadomo jak jak wyszło.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Cz cze 24, 10 20:36

Raiden napisał(a):osobiście wolał bym by w Rising odnaleźli się i nowi i starzy

Uderzamy do potencjalnych użytkowników serii MGS, choć z powodzeniem odnajdą się w niej doświadczeni userzy związani z sagą
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » Cz cze 24, 10 23:38

Ok zobaczymy jak to jeszcze z tym będzie

A skoro już przy walce jesteśmy, ta nie ograniczy się tylko do użycia katany. W nasze ręce wpadnie zarówno współczesna broń palna jak też i ładunki wybuchowe, np. granaty.

Ciekawe czy arsenał będzie tak bogaty jak w MGS4, co do granatów to nie wyobrażam sobie by nie było Chaff Grenade i Stun Grenade
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Pt cze 25, 10 10:30

Na pewnie będą też wyrzutnie rakiet. Ja jednak chciałbym skupić się podczas gry na samym mieczu. Wiadomo że mamy także sztylety, prócz tego przydałaby się jakaś snajperka, karabin i jak dla mnie to wszystko.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Tidus93x » Pt cze 25, 10 20:15

Podobno twórcy MGS:Rising powiedzieli, że nie będzie żadnych powrotów, że to będzie osobna historia z nowymi bohaterami. Nie jestem więc pewien, czy Solidus się pojawi w takiej sytuacji.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez uci » So cze 26, 10 14:23

Arsenał godny MGS4 to już kwestia gustu, jak dla mnie mogą wrocić wszystkie 70 broni z 4ki, przynajmniej jest z czego wybrać swoj zestaw do zabijania, do tego mody i dodatki.

Swoją drogą ciekawe jak będzie z kartonowym pudłem dla raidena :)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » So cze 26, 10 14:51

Cardboard Box rulez XD. Będzie nowy model, z dziurą z boku na rękę z mieczem XD
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Rising: Revengeance