MGS: Rising

Kontynuacja losów Raidena od Platinum Games we współpracy z Kojima Productions. Czy fani to przeżyją?

Moderatorzy: Snake., GM

Postprzez ColonelAI » Cz cze 04, 09 21:25

Nie wiem jak to było ze ilością sprzedanych kopii, bo to o sprzedaż też chyba głównie chodzi.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gac666xx » Cz cze 04, 09 22:10

Z tego co wiem obie części przyjęły się zadowalająco dobrze. MGS 3 nie pojawił się głównie dlatego, że był Exclusivem PS2, dlatego też na Xboxie sie nie pojawił.

A gdzie Gac? Pecetowa wersja gry ogłoszona a człowiek przepadł. Żadnego zgryźliwego komentarza jak to MGS:R na PC oleje ciepłym moczem wersję konsolowe? ;)

No stary gadzilion FPSów na sekunde, tryjpiardyliard kolorów i sterowanie bezpośrednio z kory mózgowej was zje wy konsolowcy wy.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Marciniak » Cz cze 04, 09 23:41

Domysla sie ktos moze kiedy bedziemy mogli dowiedziec sie czegos nowego na temat gry? Przydalby sie jakis pozadny trailer a nie to "cos"!
Obrazek
Marciniak
Red Blaster

Postprzez Znamir » Pt cze 05, 09 00:43

Marciniak napisał(a):Domysla sie ktos moze kiedy bedziemy mogli dowiedziec sie czegos nowego na temat gry? Przydalby sie jakis pozadny trailer a nie to "cos"!

Pewnie coś nowego pokażą na TGS'09 we wrześniu ale nie spodziewaj się trailera podobnego do tego z MGS:PW tylko raczej kolejnego krótkiego teasera jaki już widzieliśmy. Trailer zrobiony na silniku gry zobaczymy pewnie za jakieś dwa lata bo silnik multi jest pewnie robiony od podstaw.
...
Znamir
Red Blaster

Postprzez Blady » Pt cze 05, 09 01:09

bo silnik multi jest pewnie robiony od podstaw

Nie załamuj mnie...Konami ma problemy finansowe i tworzyłoby silnik od podstaw? Nie liczyłbym na nic więcej niż przeróbkę silnika MGS4. I TAK, XBOX SOBIE SPOKOJNIE PORADZI.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt cze 05, 09 01:13

Czemu silnik multi ma byc od nowa skoro MGS 4 ma silnik multi =='.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Znamir » Pt cze 05, 09 01:18

Blady napisał(a):Nie liczyłbym na nic więcej niż przeróbkę silnika MGS4. I TAK, XBOX SOBIE SPOKOJNIE PORADZI.

PS3 i XBOX360 mają zupełnie inną architekturę, więc o ile silnik MGS4 nie był robiony z myślą o możliwości dostosowania go do innych platform to jego przeróbka musiałaby polegać na rozebraniu na czynniki pierwsze i przerabianiu od podstaw. Poza tym nie wolno zapominać o PC. Gdyby chcieć konsolowy silnik dostosować do architektury PC to byłoby później i tak tyle babrania się z optymalizacją kodu, że o ja pier... bo inaczej gra by chodziła na komputerze jak GTA IV.
...
Znamir
Red Blaster

Postprzez Gac666xx » Pt cze 05, 09 01:22

Wiesz... GTA 4 na Xboxie360 jak i PS3 chodzi kiepsko więc co się dziwić, że na PC chodzi do dupy. Ta gra była źle zoptymalizowana już od początku, ale tak było z każdym GTA.

Poza tym to wcale nie jest aż tak skomplikowane jak ci się wydaje, tylko wszelkie "profesjonalne" media to tak rozdmuchują. To, że bebechy są inne nie znaczy, ze gra jest pisana wspak przy użyciu krwi kotów syjamskich na Xboxie, a na PS3 językiem egipcjan na jamajskiej trawie. Nie przesadzajmy już z tym ludzie, bo na prawde wierzycie w jakies wierutne bzdury.

Jakoś DMC4 zostało wydane praktycznie w tym samym momencie na jedną i druga konsole a potem na PC i wszędzie popierdziela jak głupia, to samo Tom Clancy HAWX i kilka innych tytułów. To wszystko cały czas jest język programowania, zmieniają się tylko sterowniki, które trzeba wpisać do renderowania grafiki, sterowniki do dźwięku itp itd. Optymalizacje, bo wiadomo, że ta konsola ma mniej ramu od tej ale więcej czegoś blah blah blah. Największe problemy w takich przenosinach są patenty, które ciężko obejść jeśli dana konsola nie ma np. motion sensorów w padzie czy nie ciągnie druta w czasie gry. Tego typu rzeczy to są największe bolączki portów z konsoli na konsole czy na PC.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Pt cze 05, 09 01:36

Nie wiem, czy to potwierdzone informacje, ale w wielu artykułach o MGS:Rising jest mowa o tym, że gra ma chodzić na silniku MGS4. Prawda to czy nie, wątpię, by Konami było w stanie ot tak wyrzucić silnik z MGS4 do kosza i znowu wydawać krocie na tworzenie od podstaw czegoś nowego. Szczególnie, że przecież MGS:R ma być tworzony "metodą zachodu", czyli nie silnik tworzony pod grę, lecz gra tworzona pod gotowy już silnik.

Gac666 napisał(a):Jakoś DMC4 zostało wydane praktycznie w tym samym momencie na jedną i druga konsole a potem na PC i wszędzie popierdziela jak głupia,

Akurat MT Framework, na którym jedzie DMC4 (jak i większość innych gier Capcom z tej generacji), był od podstaw pisany jako silnik multiplatformowy, wspierający PS3, X0 i PC. Z tego, co czytałem, to proces powstawania gier na tym silniku jest taki, że najpierw do pewnego momentu wszystko tworzone jest tylko i wyłącznie na PC, potem następuje proces optymalizowania kodu pod konsole, a na sam koniec na blaszaki.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Gac666xx » Pt cze 05, 09 02:47

Akurat MT Framework, na którym jedzie DMC4 (jak i większość innych gier Capcom z tej generacji), był od podstaw pisany jako silnik multiplatformowy, wspierający PS3, X0 i PC. Z tego, co czytałem, to proces powstawania gier na tym silniku jest taki, że najpierw do pewnego momentu wszystko tworzone jest tylko i wyłącznie na PC, potem następuje proces optymalizowania kodu pod konsole, a na sam koniec na blaszaki.

Owszem masz racje. Ale dowodzi to też faktu, że pisać na jedną platforme to nie jest krzyż na drogę dla innych platform. Trochę dłubania jest ale się da, nie jest to kaplica, że trzeba robić wszystko od początku.

Jakyście chcieli wiedzieć to każdą grę w jaką byście nie grali była tworzona na PC (ok z wyjątkiem Atari, commodore itp wiecie o co mi chodzi ;) ), a potem przenoszona na konsolę. Co nie znaczy, że każda gra jest pisana POD PC, bo nie jest, wszystko jest pisane pod daną konsolę, a testowane NA konsoli.

Nie zmienia to jednak faktu, że jest to język programowania taki lub taki, który po pewnych zmianach i kompilacjach będzie funkcjonował na innej platformie.
Czasem trzeba nakombinować się więcej jeśli programiści byli do dupy i im się nie chciało, a czasem idzie to bezboleśnie. Nigdy jednak nie ma ślepej uliczki (z wyjątkiem peryferiów typu rodzaj kontrollera czy jakichś innych wynalazków), z której nie da się wyjść.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pt cze 05, 09 08:28

Widzę, że nikt nie odniósł się do moich komentarzy o tym w temacie o MGS5 :P
Dysponuje ktoś tym trailerm w dobrej jakości ? ColonelAI w gifie też nie ma najgorzej - o taką mi chodzi. Dokładnie o część gdy Kojima mówi "Don. I wasn`t" do ukazania teasera. Z góry dzięki za pomoc.

Miło, że na PS3 także sobie pogram. Oby tylko system walki nie był zbyt schematyczny i nudzący. Ciekawe o ile Raiden będzie bogatszy graficznie od tego z MGO
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pt cze 05, 09 09:19

mnie ciekawi o ile więcej dostanie nowych zachowań/ruchów w porówaniu do tego raidena z MGO, czy po prostu przekleją go z tamtąd do nowej gry
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Venom » Pt cze 05, 09 21:47

Mnie tylko ciekawi czy będziemy uczestniczyć w wydarzeniach z Metala Czwartego. Jeśli tak, to będzie znów powrót do shadow moses, oraz dane nam w końcu będzie zabić Vampa :-)
Venom
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » Pt cze 05, 09 21:52

Venom napisał(a): dane nam w końcu będzie zabić Vampa :-)

Nie miałbym nic przeciwko walki z Vampem.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez hugerth » Pt cze 05, 09 23:09

Artwork Raidena na jednej z BatB na to wskazuje chyba...
hugerth
Inkarnacja VR

Postprzez Crusher » So cze 06, 09 10:05

A ten artwork Raidena z Crying Wolf to prawdziwy jest na 100%? Bo mi się zdaję że to gdzieś widziałem już znacznie wcześniej. To jest z konferencji Konami tak? ehhh...

Właścwie to Rising może wyjść na duży plus w całym tym Franchise MGSa. Kojima wreszcie zostawił to komu innemu, a pod tytuł się zmienił. Fabuła może być inna niż zwykle, gameplay tak samo. Świeży powiew nowości, źle by nie zrobił. Mam nadzieje że to będzie coś zupełnie nowego. A nie gameplay MGS4 z kilkoma dodatkowymi opcjami...
Crusher
Vamp

Postprzez ColonelAI » So cze 06, 09 11:40

A co jeśli po prostu rysownik pomylił się i pomalował oko Raidena na brązowo?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez HanSatan » So cze 06, 09 11:50

Nie wiem o co wam chodzi, niby kochacie MGS a cały czas psioczycie a to na fabułę a to na gameplay. O co Wam tak właściwie chodzi? Skoro nic Wam się w tych grach nie podoba to po co w nie gracie od 97 roku czy wcześniej i cały czas dyskutujecie?
HanSatan
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » So cze 06, 09 11:55

Nie wiem o co wam chodzi, niby kochacie MGS a cały czas psioczycie a to na fabułę a to na gameplay. O co Wam tak właściwie chodzi? Skoro nic Wam się w tych grach nie podoba to po co w nie gracie od 97 roku czy wcześniej i cały czas dyskutujecie?

Psioczymy, bo nie jesteśmy ślepi i potrafimy wytknąć błędy i idiotyzmy nawet w czymś co bardzo lubimy. Mamy mieć klapki na oczach i udawać cały czas, że Kojima jest w 100% geniuszem i wszystko co wymyślił i stworzył jest idealne? Na innych forach może i tak się robi, ale nie u nas...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Hebi » So cze 06, 09 12:22

Moim zdaniem to wlasnie odroznia prawdziwych fanow od zwyklych graczy
>>> http://oghc.blogspot.com/ <<<

"Life is complicated..."
Hebi
Shlasher Hawk

Postprzez HanSatan » So cze 06, 09 15:26

No nie wiem na wszystkich forach wszyscy psioczą ;] Widać to cecha polaka ;]
HanSatan
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » So cze 06, 09 16:51

RyuEX napisał(a):A ten artwork Raidena z Crying Wolf to prawdziwy jest na 100%? Bo mi się zdaję że to gdzieś widziałem już znacznie wcześniej. To jest z konferencji Konami tak? ehhh...

Tak, ten artwork pochodzi z konferencji Konami, więc nie ma mowy o tym, by była nieprawdziwy.

ColonelAI napisał(a):A co jeśli po prostu rysownik pomylił się i pomalował oko Raidena na brązowo?

To źle świadczy o rysowniku - nie wie do końca co tworzy :P.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Crusher » So cze 06, 09 17:08

Co do oka, to może się jeszcze sprawa rozwiąże. Albo to następna zagadka która ma uprzykrzyć życie fanom.
Crusher
Vamp

Postprzez HanSatan » So cze 06, 09 17:15

Po prostu Raiden stracił swoje oko a z racji tego, że Dr. Frankensztejn nie miał niebieskiego dał mu brązowe no i ot powstał Raiden.
HanSatan
Uber Big Boss

Postprzez Crusher » So cze 06, 09 17:27

Pewnie po prostu dali mu nowe cyber oko. A drugie stracił potem w walce.

Nie uważacie że przekazanie bandany Raidenowi to miły pomysł? To takie swoiste powstanie nowego głównego bohatera serii Metal Gear. Przekazanie pałeczki itd.
Crusher
Vamp

Postprzez Mr_Zombie » So cze 06, 09 18:25

No tak, tyle, że jeżeli to jest ten Raiden - Jack - to po wydarzeniach z MGS4 nie miał już egzoszkieletu (chyba, że ciało, które ma na końcu MGS4 to też egzoszkielet, tyle, że ze sztuczną skórą...). Oznaczałoby to, że akcja Rising musi mieć miejsce między MGS2 a MGS4, a w obu tych częściach Raiden miał błękitne oczy. Nie ma więc mowy o tym, by w międzyczasie sobie wymienił oczy (i, o ile mi wiadomo, szkieł kontaktowych nie nosił ;)).

Chyba, że to nie jest ten Raiden; że "Raiden" to jedynie pseudonim, tak jak na początku MGS2, rodziału Big Shell, Jack miał pseudonim "Snake".
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Crusher » So cze 06, 09 18:36

Mr_Zombie napisał(a):(chyba, że ciało, które ma na końcu MGS4 to też egzoszkielet, tyle, że ze sztuczną skórą...)

Najprawdopodobniej jest to egzoszkielet ze sztuczną skórą.
Mr_Zombie napisał(a):Chyba, że to nie jest ten Raiden; że "Raiden" to jedynie pseudonim, tak jak na początku MGS2, rodziału Big Shell, Jack miał pseudonim "Snake".

Raczej niemożliwe. Nie powtarzaliby tego samego fabularnego patentu ponownie.
Crusher
Vamp

Postprzez SaladinAI » So cze 06, 09 19:32

Mr_Zombie napisał(a):Oznaczałoby to, że akcja Rising musi mieć miejsce między MGS2 a MGS4, a w obu tych częściach Raiden miał błękitne oczy.

No właśnie, między, a co tam się dokładnie wydarzyło to nikt nie wie. Już wcześniej pisałem że ten egzoszkielet to wygląda na wczesną, poskręcaną na szybko wersję późniejszej zbroi - tej gładkiej i idealnej z czwórki. Wszak w Rising to on wygląda jakby pod motor wpadł. Dziwi mnie ten napis na jego zbroi:

"Do usunięcia klamry użyj przeznaczonego do tego narzędzia"

Taki sam ma Vamp na spodniach w czwórce. A skoro była mowa że zbroje B&B wszyły z Strefy 51, to może i spodnie tam produkują, a stamtąd chyba też pochodzi zbroja Raidena.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Faja » N cze 07, 09 10:44

Strefa 51 zajmuje się produkcją spodni, prosza Was.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Zychu(snipershit) » N cze 07, 09 12:52

Mi tak jakoś zalatuje że będzie w tej grze fabuła oparta na tym jak Raiden odzyskuje ciało BB/Solidusa dla Evy czy co tam dla niej odzyskiwał.
Zychu(snipershit)
Dostanie bana!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Rising: Revengeance