Hideo miał już w głowie PW przed premierą MGS 4?

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Hideo miał już w głowie PW przed premierą MGS 4?

Postprzez box » Pn wrz 28, 09 18:18

oglądałam ostatnio trailer z MGS 4 z e3 z 2005r w temacie o artach, widziałam motyla od razu mi wpadły w oko na trailerze także on widnieje podejrzewam że Kojima miał już wtedy w głowie myśl o nowym MGS
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez Wysłannik » Pn wrz 28, 09 19:14

Ani trochę by mnie to zdziwiło, bo jestem wręcz pewny, że Kojima miał już w głowie MGS4 przed premierą MGS3. Na poparcie tej tezy zobaczcie poniższy filmik (z MGS3) i skoczcie od razu do 5:54:
http://www.youtube.com/watch?v=aZ5q3UWTpns

Oto transkrypt z rozmowy:

Para-Medic: But I'll bet that 50 years from now, you'll be able to see who you're talking to on the radio.
[UWAGA: MGS4 dzieje się właśnie 50 lat później!! I właśnie w MGS4 WIDZI SIĘ osobę, z którą się rozmawia przez "radio"!]
Snake: I'll be retired from active duty by then.
Para-Medic: I don't know. Somebody somewhere might decide to give you a call.
Snake: Wouldn't surprise me. Let's both pray that never happens.
[...No i 50 lat później zostaje on wezwany!! Dostaje wiadomość -- prawdopodobnie podobnego formatu do tej, jaką Otacon i Snake otrzymali po zniszczeniu sieci Patriotów -- od Naomi, w której wyjaśnia mu ona, co się stało!]

Naprawdę myślicie, że ta rozmowa przypadkiem się znalazła w MGS3?
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez SaladinAI » Pn wrz 28, 09 19:34

Motyl to nawiązanie do MGS 3. Hideo nie miał czwórki w głowie przed premierą trójki. Sam wielokrotnie przyznawał się do tego że nie zaplanował wszystkich wydarzeń z góry - stąd dużo zmian. Choć pewne elementy miał w głowie - cień Patriotów w jedynce, Metal Geary jako ruska technologia w dwójce.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Wysłannik » Pn wrz 28, 09 19:53

A co powiesz na to, że w kwietniu zeszłego roku KP przyznało, że pracowali 4 lata nad MGS4? Wychodzi na to, że prace nad MGS4 rozpoczęły się w kwietniu 2004, czyli 7 miesięcy przed premierą MGS3.
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez SaladinAI » Pn wrz 28, 09 19:56

To żadna nowość, gdyż zapowiedzi odnośnie czwórki były już po premierze trójki. Co nie zmienia faktu że sam Kojima mówił iż nie miał całej fabuły w głowie inaczej nie było by tylu niedociągnięć.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Wysłannik » Pn wrz 28, 09 20:04

A ja sądzę, że miał -- a przynajmniej jej główną koncepcję -- bo przecież chyba nie tworzy się gry przed wymyśleniem jej scenariusza?
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez SaladinAI » Pn wrz 28, 09 20:06

W zasadzie to wszytko się zmienia w czasie - MGS 2 też miał z początku inną fabułę, tyle że nie wiem czy w momencie gdy kod gry był gotowy. W przypadku czwórki najpierw coś ogłaszali później zmieniali zasady gry.

O, mam tekst o tworzeniu gry:

Pierwotny skrypt nie jest zbyt szczegółowy i powstaje na równi z rozgrywką.

http://mgs.gram.pl/news.php?readmore=1371
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Wysłannik » Pn wrz 28, 09 20:21

W zasadzie to wszytko się zmienia w czasie - MGS 2 też miał z początku inną fabułę, tyle że nie wiem czy w momencie gdy kod gry był gotowy.

Heh, akurat co do MGS2 to Kojima musiał mieć już wcześniej fabułę w głowie... :D

Rozpatrz tylko to... W "The Making of MGS2" Kojima mówi, iż w pierwotnej wersji scenariusza akcja miała miejsce w Iranie i walczyło się z Liquidem (hm). No i teraz tylko pomyśl, że zwiastun z 1999 r. (który można zobaczyć na tej samej płycie) ukazuje MGS2 mniej więcej takie, jakie jest w formie końcowej (tankowiec, Raiden...), a narrator wyjaśniający fabułę opisuje dokładnie to, co dzieje się w MGS2 (tankowiec ORAZ Big Shell).

Wydaje się, że Kojima planował fabułę MGS2, pracując jeszcze nad MGS1.
Wysłannik
Fire Trooper

Powrót do MGS Peace Walker