Sztuczne inteligencje

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Sztuczne inteligencje

Postprzez SaladinAI » N wrz 27, 09 16:14

Od teraz, naszymi jedynymi bohaterami będą maszyny.

Wywodzimy temat od tego:

http://mgs.gram.pl/news.php?readmore=1460

Więc sztuczna inteligencja pojawia się w grze tak jak niektórzy przewidywali. Abstrahując od samego faktu użycia SI w tym okresie czasowym, musimy się zastanowić co to oznacza dla fabuły? Osobiście skłaniam się ku teorii duckrolla z Gafu. Najnowszy Metal Gear to mech wyposażony w SI, bazujące na osobowości The Boss. SI została stworzona przez Strangelove, która był uwikłana w związek lesbijski (lub platoniczny) z mentorką Snake'a. Po jej śmierci Strangelove chciała przywrócić swoją ukochaną i zrobiła to w formie cyfrowej. Nagranie na kasecie magnetofonowej przeprowadzone przez Strangelove jest prawdopodobnie testem SI, w którym sprawdza działanie pamięci lub umiejętność logicznego myślenia. Jako dowód że maszyna to konstrukt osobowościowy The Boss musimy podać scenę w zwiastuna - Snake leży na ziemi, otoczony kwiatami z lokacji w której umarła The Boss. Gdy przelatuje mech słyszy śpiew oraz powtarzający jego imię głos. To jego mentorka go wzywa. Dopiero później te działania staną się podstawą egzystencji Patriotów do czego odnosi się cytat powyżej.

Co Wy na to?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Crusher » N wrz 27, 09 16:24

Możliwe iż tak będzie, ale SI w latach 70? WTF?! Kojima aby troszeczkę nie przesadził?
Crusher
Vamp

Postprzez SaladinAI » N wrz 27, 09 16:26

Nie przesadził - on przegiął pałę na maksa. Mi się jednak podoba - jest niekonwencjonalnie jak cholera (bo to mój dawny pomysł na Patriotów ;) )
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » N wrz 27, 09 16:30

Saladin01, teoria świetna, pomysł mi się podoba, ale nie w tym okresie czasu. To bardziej pasowałoby mi pod opcję cyperpunkowego MGSa - swoistego połączenia z DeusEX czy klimatami a'la Blade Runner. Bo lata 70 i takie wygibasy? Gryzie mi się i to bardzo...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » N wrz 27, 09 16:51

Saladin01 napisał(a):bo to mój dawny pomysł na Patriotów

Czyli ?

Poza tym fajna teoria, ale raczej niezbyt prawdziwa. Mimo to świetny pomysł.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » N wrz 27, 09 17:04

Pabian napisał(a):Czyli ?

Cyfrowe konstrukty osobowościowe bazujące na biologicznych istotach. Po MPO myślałem o tym że Patrioci będą cyfrową reinkarnacją/symulacją Filozofów, dlatego Ocelot mówił o ich wskrzeszeniu i potrzebował dokładnych danych na ich temat. Myliłem się ale tutaj pomysł jest podobny.

Tutaj będę jednak tej teorii bronił. W końcu mowa o tym że era bohaterów się skończyła wraz z śmiercią The Boss, zaraz po tym jest mowa że bohaterami będą maszyny. Dla mnie to dobry argument żeby stworzyć bazującą na niej SI.
Ostatnio edytowano N wrz 27, 09 17:06 przez SaladinAI, łącznie edytowano 1 raz
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » N wrz 27, 09 17:06

ale czemu nie, mamy tutaj 2 mechy (wedle teori Saladina) o możliwej osobowości SI the Boss, mi się ta opcja bardzo podoba i jak diabli ładnie pasuje w inne kawałki gry - śpiew, słowa Jack czy retrospekcje z Boss.
Kolejnym dowodem były by tajemnicze cylindry które posiadają oba roboty.
Co do pasowania w czasie, pierwsze badania nad AI zaczęto już w latach 50, myślę że w uniwersum Kojimy wystarczy 20 lat żeby zrobić AI do sterowania Mechami, jak i 50 żeby zrobić AI zdolne kontrolować "świat".

No nic, podoba mi się ta cała teoria z SI i The Boss. Co do strangelove, The Boss miała dość bliskie stosunki z swoimi uczennicami, czego przykładem jest Eva, możliwe że Strangelove jest tez jej uczennicą, zakochana w mentorce.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » N wrz 27, 09 17:26

Bardzo ciekawa teoria - dodajmy do tego SI bazujące na osobowości wszystkich członków Cobra Unit i mamy w grze gotowych bossów.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez uci » N wrz 27, 09 17:30

tylko że prócz the boss, cała reszta cobra unit nie była zbyt "ambitna" wewnętrzenie, osobiście wole kilka mechów z "duszą" the boss, niż żeby shagohod 2.0 jeździł i wołał "pain, pain!"
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn wrz 28, 09 12:24

Pogrzebałem trochę w necie. Okazuje się w tamtym okresie to nie był dobry czas dla sztucznych inteligencji - przerywano badania i odcinano fundusze. W grze pewnie wytłumaczą to kapitałem Patriotów.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Faja » Pn wrz 28, 09 13:14

Ostatnio czytałem, że w Polsce w roku 68 powstała pierwsza maszyna, która mogła się uczyć i rozpoznawać otoczenie. Niestety jakie czasy były to każdy wie. Władze zaraz odcięli fundusze z racji tego, że wymyślił to polski uczony, a nie jakiś radziecki towarzysz. Potem na stanowiskach w większych ośrodkach badawczych obsadzano synów radzieckich dygnitarzy, którzy to z nauką wspólnego dużo nie mieli.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn wrz 28, 09 15:28

Tak przy okazji - rozmowa z kasety przypomina mi test empatyczny mający na celu wykrywanie androidów z wiadomej powieści Dicka. The Boss by go oblała ;)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pn wrz 28, 09 17:18

ale do sterowania wielkimi mechami może po prostu wystarczy
uci
Uber Big Boss

Postprzez Wysłannik » Pn wrz 28, 09 19:17

Mi ta teoria bardzo się podoba. Głos powtarzający w kółko "Jack", koń obecny przy Strangelove, sztuczna inteligencja obecna w grze, Zero starający się niby urzeczywistnić wizję The Boss.. Wszystko by na to wskazywało. Wyjaśniałoby to też dlaczego ta kobieta nazywa się "Strangelove" (początkowo myślałem, że to mężczyzna)...

Możliwe iż tak będzie, ale SI w latach 70? WTF?! Kojima aby troszeczkę nie przesadził?

Nie.

A skąd wiesz, jakie technologie rząd amerykański ukrywał już wtedy? Podobno tajna technologia wyprzedza o ponad 30 lat technologię dostępną publicznie...
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Wt wrz 29, 09 00:03

Skoro w MGS3 można było sobie biegać ze Stealth'em to czego ma tu nie pasować SI?
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Gillian » Wt wrz 29, 09 10:36

To był bonus, nie element fabularny.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Wysłannik » Wt wrz 29, 09 10:44

twilite kid napisał(a):To był bonus, nie element fabularny.

A The Fear?
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez SALADYN » Wt wrz 29, 09 11:12

Wysłannik napisał(a):
twilite kid napisał(a):To był bonus, nie element fabularny.

A The Fear?

To z kolei było przegięcie Kojimy , ci bossowie i ich zdolności , umiejętności jednak jakoś nie spotkałem się z większym utyskiwaniem w związku z tym bardziej ludzi bolało to że poza The Boss reszta była płytka.

Przyznam Sal wizja scenariusza na twoim pomyśle to nawet dobry pomysł , bardzo Kojimowski i mimo całego swojego technicznego paradoksu który jest zresztą jedną z wizytówek serii pasuje on w realia MGS.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » Wt paź 13, 09 18:48

Wiemy już że sztuczne inteligencje sterujące maszynami będą wyposażone w głos, dodać do tego musimy iż będą śpiewać jak i krzyczeć w czasie przeprowadzania ataków.

http://mgs.gram.pl/news.php?readmore=1472
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Śr paź 14, 09 19:45

mi to zaczyna pachnieć Tachikomami
uci
Uber Big Boss

Postprzez Crusher » Śr paź 14, 09 19:53

Same here. Ciekawe czy Kojima wie co robi i nie zamieni tego w bezsensowną opowieść o SI w latach '70. O_o
Crusher
Vamp

Postprzez SaladinAI » Pt paź 16, 09 12:01

Moim zdaniem motyw może mieć charakter psychologiczny. Vamp za pomocą tonu własnego głosu potrafił zahipnotyzować ofiarę i tu może być podobnie. To nie jest zwykły śpiew. Gdy go słyszymy, widzimy jak Snake leży w trawie najwyraźniej nieprzytomny, zaraz potem przelatuje śpiewająca maszyna.
SaladinAI
Cipher watches all

Powrót do MGS Peace Walker