Paz i jej rola w grze. [SPOILERY]

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Paz i jej rola w grze. [SPOILERY]

Postprzez SALADYN » So mar 13, 10 16:26

Pytanie które jest również nazwą tematu nurtuje mnie od kiedy zobaczyłem trzeci trailer z TGS 09 .
Paz zostaje nam pokazana jako towarzyszka Galveza która ma pomóc przekonać Snake'a do zaangażowania się w konflikt targający Kostaryką i tyle o niej wiemy , kiedyś Koji wspominał że owa dziewczyna ma wiele wspólnego z The Boss jednak tego co ją łączy z Voyewodą można się tylko domyślać.
Saladin01 rzucił na nią podejrzenia że może nie być do końca szczera z BB ale to również tylko domysł w dodatku poparty jedynie rożnym kolorem przedstawienia imienia , choć jak tak teraz pomyśle to Paz ma nawet podobny płaszcz do tego który nosi Strangelove.

Jakieś przypuszczenia ???
Ostatnio edytowano Śr cze 30, 10 15:55 przez SALADYN, łącznie edytowano 1 raz
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez ArecaS » So mar 13, 10 16:57

Hmm... Żadne? Albo za dużo by coś konkretnego powiedzieć. Mamy do czynienia z praktycznie samymi nowymi postaciami i nieograniczoną wręcz wyobraźnią Kojimy. To co mi pierwsze przychodzi do głowy, to dziecko The Boss, ale czy to nie byłoby za proste? A może Paz jest jej klonem? To już dużo lepiej pasowałoby do historii MGSów, choć sama myśl o kolejnym Les Enfants Terrible przeraża pewnie wszystkich fanów. Natomiast po czyjej będzie stronie, tego nie wie nikt. Sądzę, że akurat tu możemy otrzymać typową historię marionetki, którą najpierw wykorzystują źli ludzie, a potem się nawraca odkrywając prawdę. Pozostaje jeszcze pytanie, kto będzie w końcu tymi złymi ludźmi, ale to chyba temat na osobną dyskusję.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Simon » So mar 13, 10 19:14

Od niedawna też mnie to nurtuje...Jestem skłonny zaryzykować domysł, że będzie Paz główną heroiną w grze - japończycy lubią robić z dzieci demonów. Tak mi się wydaje, że i Galvez i Paz zrobią BB w bambuko ale ta cała intrygą będzie wymyślona właśnie przez nią.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez deadspace6 » So mar 13, 10 19:42

Paz wydaje się być tym, kim w MGS3 była Eva. Dziewczyna działa na dwa fronty. Z jednej strony jest pomocniczką Galveza. Wykonuje jego rozkazy, zdobywa informacje itd. Może jest też kimś w rodzaju posłańca. Z drugiej strony w jakiś sposób pomaga BB. Choć na pozór jest oddana Galvezowi to jednak BB jest dla niej osobą ważną (zauroczenie?) i mu pomaga.
deadspace6
Fortune

Postprzez SALADYN » N mar 14, 10 00:22

Nie zapominajcie że ma ona tylko 16 lat i z Galvez'em łączą ją studia nad pokojem (jakkolwiek to głupio brzmi) z kolei elementem łączącym ją z BB jest zdaje się The Boss ale wtedy mamy trójkącik z Strangelove , krótko mówiąc telenowela jak sie patrzy.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » N mar 14, 10 10:50

Paz jest czysta. Skłonny jestem zaryzykować twierdzenie że ma ona być swoistym ubezpieczeniem, dzięki któremu Snake nie wycofa się z tej misji. Podejrzewam nawet miłosne zaangażowanie w tej kwestii, właśnie aktorka podkładająca głos pod ta postać śpiewa o Miłosnym Odstraszeniu. To może być klucz do naszej bohaterki.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » N mar 14, 10 10:59

Miłość , może raczej zauroczenie , nie uważam również aby była tym ubezpieczeniem o którym mówisz , skoro BB już się zaangażował w ten konflikt (miedzy innymi dzięki Paz) to raczej nie odpuści od tak sobie zwłaszcza że CIA by mu tak czy siak nie darowało otwartego zbrojnego wystąpienia przeciw agencji , ta wojna to bilet w jedną stronę choć kłóci się to z kanonem serii.
SALADYN

Postprzez box » Śr kwi 21, 10 13:54

z tego co słyszałam to Paz w którymś trailerze mówi że dla niej liczy się pokój i nie chce niczego więcej od BB jak to żeby w końcu zapanował pokój na co BB odpowiada że nigdy nie będzie na świecie pokoju czy coś w tym rodzaju jest to powiedziana na samym końcu trailera znalazłam także taką info. " może oznaczać nazwę chłopca lub dziewczyny Paz , jest wymawiane pahz. Paz Jest hiszpańskiego pochodzenia, znaczenie " spokój ".Pochodzi od łacińskiego słowa " pax ". W katolickiej wierze jest uznawana jako odniesienia do "Matki Bożej Pokoju ".
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Re: Paz i jej rola w grze.

Postprzez Snake_VR5 » Pt kwi 23, 10 17:46

zzzzz.
Ostatnio edytowano Pn lis 14, 11 22:40 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Pt kwi 23, 10 18:56

BB to już ma dość powodów do założenia Outer Heaven po co mu kolejna trauma , idąc twoim domysłem Koji mógłby wraz z każdą nową częścią dokładać kolejną tragedię do i tak już bogatego bagażu doświadczeń BB a to tylko gmatwa całą fabułę serii.
Paz ma zdecydowanie jeden cel wolność dla swojego kraju , pozostaje pytanie do czego jest zdolna aby dopiąć swego.
SALADYN

Postprzez Snake_VR5 » Pt kwi 23, 10 19:24

zzzz
Ostatnio edytowano Pn lis 14, 11 22:40 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Pt kwi 23, 10 19:41

Raiden napisał(a):Jak sam napisałeś SALADYN, pozostaje pytanie do czego Paz jest zdolna aby dopiąć swego. Czy jest zdolna do poświęcenia własnego życia w imię pokoju i wolności ?

Bardziej miałem na myśli czy jest gotowa poświęcić bliskich jej osób dla sprawy , jakie ma granice jeśli chodzi desperacje , sama w końcu powiedziała że zrobi wszystko byle bronić pokoju.
SALADYN

Postprzez SALADYN » Śr cze 30, 10 15:54

No i że tak powiem wyjaśniła się rola Paz w Peace Walker'ze , zdecydowanie nie podoba mi się to co zobaczyłem ale mniejsza z tym.

Walcząc z Pupa Type II udało mi się zdobyć z jej AI POD pewna kasetę nazwaną "Paz's Diary 1" która pokazuje wręcz szokujący kontrast prawdziwej Paz z tą cukierkową pacyfistką z początku gry.
SALADYN

Postprzez Coldman » Śr cze 30, 10 19:16

Nie ma co, SAL, dobrałeś się Paz do tyłka ;) Ale ja jej cnoty będę bronił ;) Dlaczego, to już o tym mówiliśmy we wrażeniach z gry, a nie chcę w ten sposób trzaskać postów. Ale co do samej Paz, to oczywiście jej wiek, czyli 16, było fake'm i tak naprawdę ma znacznie więcej, prawda? Za Twoją wskazówką rozłupałem Pupę (to musi być Custom) i kasetkę dostałem. Nie ma co, niech sobie zainteresowani posłuchają sami.
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Cz lip 01, 10 14:44

Coldman napisał(a):Nie ma co, SAL, dobrałeś się Paz do tyłka ;)

Ekhm !!! Chciałbym.

Nie musi być to Custom , wystarczy Type II tylko trzeba w odpowiednim momencie nacisnąć przycisk akcji kiedy przechodzimy do następnej kolumny kart AI , pojawia się informacja kiedy trzeba to zrobić.
Wraz z kolejnymi padającymi maszynami z serii Type II zdobyłem dwa kolejne wpisy które o dziwo pokazują trochę bardziej ludzką naturę zdradzieckiej Paz , niby taka pełna pogardy i cyniczna dziewoja ale w takim razie po co prowadzi dziennik w którym opowiada jak jej się podobało łowienie ryb , to znowu sie kłóci z jej drugim wizerunkiem potrójnego szpiega.
A z wiekiem to rzeczywiście bujda i tylko wygląda na nastolatkę którą udaje.

Podobny dziennik prowadziła Strangelove , do zdobycia w walkach z pierwszymi typami maszyn.
SALADYN

Postprzez Coldman » Cz lip 01, 10 15:36

SAL, mówisz o tej ikonce "krzyżaka PSP" (białej)? Jak wtedy wciśniemy "górę" to dostajemy jeszcze jedną porcję AI, której na początki w slocie nie było. To nowe Briefingi też się tak dostaje? Od Strangelove mam chyba wszystkie, a takich ikonek z tamtych walk nie pamiętam...
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Cz lip 01, 10 15:50

Coldman napisał(a):SAL, mówisz o tej ikonce "krzyżaka PSP" (białej)?

Tak dokładnie o tej. Nawet Miller mówi "Co tu robi kaseta".

A te od Strangelove trzeba chyba zdobyć poprzez zaliczenie misji na S choć ikonki też się pojawiały ale to właśnie tu dostaliśmy po prostu ekstra slot AI.
SALADYN

Postprzez Gillian » Cz lip 01, 10 17:18

Coldman napisał(a):Nie ma co, SAL, dobrałeś się Paz do tyłka

Obrazek
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Coldman » Cz lip 01, 10 17:20

twilite, jak masz więcej źródłeł do takich obrazków, to wrzucaj do hentai ;) Zapewniam, że nie pogardzę ;)
Coldman
banan

Postprzez Konsola » Cz lip 01, 10 17:34

Omg, jaki chamski fake. Mógł się ktoś bardziej postarać.

Wracając do tematu. Czy tylko ja uważam, że w całej grze jest bardzo mało Paz? A jeśli nawet, to Jej rola jest bardzo dziwnie wyważona. Pierwsze cutscenki bardzo mocno skupiają się na Jej osobie, później kompletne zero, co mnie bardzo niemile zaskoczyło, bez kitu czekałem na kolejne sceny i dialogi z Jej udziałem, a po tej długiej przerwie bardzo mocne i zaskakujące, chociaż z du*y wzięte zakończenie, gdzie też mamy dużo Paz. Bardzo dziwnie rozłożona fabularnie postać. Z jednej strony Jej dużo, zaczyna z Nami grę i Ją w mocny sposób kończy, z drugiej strony odczułem jakiś niedosyt. [wcale nie wypełniony misją 067. Szkoda, że Kojima nie podpisał tej misji numerem 069. Wtedy to już w ogóle n/c]
Ostatnio edytowano Cz lip 01, 10 17:42 przez Konsola, łącznie edytowano 1 raz
Konsola
Ultra Box

Postprzez Snake_VR5 » Cz lip 01, 10 17:38

SALADYN napisał(a):
Coldman napisał(a):Nie ma co, SAL, dobrałeś się Paz do tyłka ;)

Ekhm !!! Chciałbym.

I wszystko jasne, rzeczywistość miesza się z fikcją :iconbiggrin:

Konsola napisał(a):Omg, jaki chamski fake. Mógł się ktoś bardziej postarać.

Nic dodać nic ując
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Coldman » Cz lip 01, 10 17:50

Konsola; przecież w briefingach przed każdą misją mamy ją non-stop i zawsze ma tam coś nowego do powiedzenia. Po czasie dochodzą jeszcze Paz's Diary. Zakończenie żadne tam z dupy wzięte moim skromnym zdaniem, ale o tym traktuje już osobny post.

Co do fake'a. Chamski nie chamski, ale klimat ma. Ode mnie 8/10 ;)
Coldman
banan

Postprzez Konsola » Cz lip 01, 10 17:54

Tak, sporo taśm jest z Jej udziałem i informacji przed misją, ale w cutscenkach już słabo. To stąd niedosyt.
PS. Zakończenie nie z dupy? No nie mów mi, że się go spodziewałeś.
Obrazek
Konsola
Ultra Box

Postprzez SALADYN » Cz lip 01, 10 17:55

Tylko że w tych briefing'ach to non stop jest gadka o miejscówkach w których aktualnie jesteśmy albo jakieś inne pierdoły , tymczasem postać która okazuje się głównym mąciwodą powinna być jakoś bardziej wyraźnie zaznaczona w scenkach i fabule.
To kolejny powód dla którego nie podoba mi się drugie zakończenie.
SALADYN

Postprzez Coldman » Cz lip 01, 10 18:00

Panowie, nie mówcie mi tylko, że nie wiecie, co cechuje naprawdę dobrych antagonistów w różnorakich wytworach popkultury. Ano to, że są "mało pokazywani." Dodaje im to aury tajemniczości i pozwala widzowi/czytelnikowi/Graczowi pewne kwestie sobie interpretować po swojemu. Ocean Spokojny to na pewno nie Saruman z LOTRA-a, ale dziołcha daje radę.

PS. SAL, przecież prawie w każdym z briefingów, mimo gadek o kawie i bananach, są odniesienia do samej postaci lub sama postać odnosi się do jakieś "poważnej" kwestii.
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Cz lip 01, 10 18:04

Ale te odniesienia miały być w scenakch albo innych fabularnych gadkach.

A co do tajemniczości to fakt ale taki Sauron z LOTR do końca pozostał tajemniczy a nie wyskoczył w bieliźnie za sterami mecha gadając o wszystkim i niczym.
SALADYN

Postprzez Coldman » Cz lip 01, 10 18:08

"miały być" - a kto tak powiedział, że miało być? Jest w briefingach i gra gitara.

Już nie udawaj, SAL, że Cię ta bielizna "boli", hehehe. Gada o wszystkim i niczym? Na upierdliwego, to mógłbym przytoczyć tu większość skądinąd kultowych tekstów z sagi i powiedzieć o nich to samo ;) Ale nigdy tego nie zrobię, bo nie o to tutaj chodzi.
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Pt lip 02, 10 12:35

Oj bielizna mnie nie boli to typowe zagranie jak na japończyka.

Wiesz jak ja by widział to zakończenie jednocześnie nie burząc fabuły przesadzonym twistem. ???
Wolałbym aby Paz za sterami MG ZEKE nadal będąc tą nastoletnią pacyfistką wyjawiła Snake'owi że Zero ją do tego zmusił groźbą kolejnych najazdów armii na Kostarykę albo żeby Paz stwierdziła że póki żyją tacy ludzie jak Snake i póki istnieją takie organizacje jak MSF to świat nie zazna pokoju , takie wytłumaczenie jej nagłego wystąpienia przeciw człowiekowi który uratował jej życie i pomógł jej ojczyźnie byłoby dla mnie , powtarzam , dla mnie o niebo lepsze a przede wszystkim nie niszczyłby interesującej postaci zagraniem w stylu "jestem potrójnym szpiegiem , wiem wszystko i dałeś się prowadzić jak marionetkę".
SALADYN

Postprzez Coldman » Pt lip 02, 10 13:03

Teraz w pełni rozumiem, o co Ci chodzi. No i gra. Jest też chciałbym, żeby w innych częściach jakieś elementy były inaczej zrobione (vide ciekawy Solidus komiksowy niczym dr Octopus, Eva i jej ciało mówiące: "Patrzcie wszyscy jakie mam piękne piersi!", zaręczyny i ślub w "4"). Po prostu bronię "naszego" zakończenia, ponieważ na pewno nie jest jakieś złe i "gówniane".
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Pt lip 02, 10 13:14

Coldman napisał(a):Po prostu bronię "naszego" zakończenia, ponieważ na pewno nie jest jakieś złe i "gówniane".

Nigdzie nie mówiłem że jest złe i gówniane tylko że mi się się podoba i zdecydowanie wolałbym żeby go nie było w takiej formie w jakiej zaserwował je nam Kojima.
Pojechali po najniższej linii oporu i tyle a wystarczyło dać prostszy powód i nie wysilać się na szycie dratwą całej sagi.
SALADYN

Następna strona

Powrót do MGS Peace Walker