MGS: Peace Walker

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez kotlet_schabowy » So cze 20, 09 01:31

W tych "pośrednich" MGSach (PO, PW) obrzydzają mnie same Metal Geare. Tak jakby twórcy mieli włączony tryb "musi być super mech i super walka z nim, żeby tłum się cieszył" i olewali historię, sens ich istnienia, paradoksy itd. Zresztą nie tylko mechów się to tyczy. Technologia w PW wygląda na bardziej zaawansowaną niż w MGS1, tak jakby ktoś uważał, że nowoczesność przychodzi z rokiem wydania gry, a nie rokiem akcji Oo. Lipa, lipa.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » So cze 20, 09 01:43

Tak to jest z Prequelami. Najgorszym przykładem chyba jest Star Wars ;).
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » So cze 20, 09 02:01

RyuEX napisał(a):Przygotowałem małe podsumowanie info z trailera:

Pominołeś jedną kwestię tą pod koniec trailera ;) To było chyba:
"Where does deterrence end and true peace begin?"
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez SALADYN » So cze 20, 09 07:05

RyuEX napisał(a):1-The cries for a hero
bring the dawn of a new era

2-World-wide anticipation
becomes reality!

3-The legendary "missing link"
in the Metal Gear Saga!

4-The delusion of armed peace shatters,
spurring Outer Heaven to action!

5-One man's stand for peace will
become the world's "deterrent power."

6-Monstrous foes
incapable of feeling pain!

7-Solitary infiltration?
Tactical coordination?

Ad.1
"Potrzeba bohatera , przynosi świt nowej ery"
Tak rozumiem ten tekst , trudno mi go jednak zinterpretować.
Możliwe że chodzi o ową tajemniczą siłę militarną która rozpanoszyła sie w Kostaryce a bohaterem i jednocześnie "nową erą" jest niedawno utworzone Fox Hound które będzie miało za zadanie zbadanie sprawy , tylko co w takim razie oznacza ta naszywka z żołnierzami bez granic ???
Czyżby już wtedy BB buntował sie przeciw Patriotom ???

Ad.2
Nie umiem tego przetłumaczyć.

Ad.3
Kojima i jego Missing Link , czyli znowu możemy się spodziewać przeinaczeń w fabule uniwersum.

Ad.4
Nie umiem tego przetłumaczyć.

Ad.5
Tym jednym człowiekiem zdecydowanie jest BB możliwe że w panujących czasach jest już uznawany za najlepszego żołnierza ever.
"World's "deterrent power." ojciec węży swoją osobą i działaniami wpływa na losy świata.

Ad.6
Ewidentnie nowy Metal Gear , przy czym w tym zdaniu zdaje się użyto liczby mnogiej ?

Ad.7
Jak już pisałem to zdanie wraz czterema wężami to z pewnością zapowiedź co-op'a lub nowego trybu multi przez sieć.

Przydało by się jakieś profesjonalne tłumaczenie tych tekstów.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Crusher » So cze 20, 09 09:56

La-Li-Lu-Le-Lo napisał(a):Pominołeś jedną kwestię tą pod koniec trailera ;) To było chyba:
"Where does deterrence end and true peace begin?"

Możliwe bo się trochę spieszyłem, ale starałem się spisać te najważniejsze rzeczy w gadaninie. A dosłowne przetłumaczenie tego zdania brzmi jakoś tak:
"Gdzie odstraszenie się kończy i zaczyna się prawdziwy pokój?"

SALADYN napisał(a):Ad.6
Ewidentnie nowy Metal Gear , przy czym w tym zdaniu zdaje się użyto liczby mnogiej ?

Właśnie ta liczba mnoga przykuła moją uwagę, może na trailerze nie było tego "Peace Walkera"? Może będą dwa Metal Geary, wroga BB i samego Big Bossa... i właśnie ten MG Big Bossa będzie się nazywał Peace Walker - bo przyniesie pokój na Kostaryce i może nie tylko w tym miejscu. Jeśli podtytuł Peace Walker to nazwa MG oczywiście...
Crusher
Vamp

Postprzez SaladinAI » So cze 20, 09 13:32

SALADYN napisał(a):The cries for a hero

Zapewne Big Boss

SALADYN napisał(a):Monstrous foes

To jest w sumie najciekawsze. Niezdolni do czucia bólu - coś mi się kojarzy to z bossami. Do MG średnio mi to pasuje, bo raczej wiadomo że z bólem nie mają nic do czynienia. Możliwe że chodzi też o walkę stronnictw u Patriotów ale tekst głównie pasuje do tego iż są monstrualnych rozmiarów.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Griffith » So cze 20, 09 13:54

Możliwe, że chodzi o armię jaką chce stworzyć Big Boss. Armię "monstrualnych" rozmiarów, w której w skład wchodzą żołnierze tak wyszkoleni by nie czuć bólu, aczkolwiek pomysł Saladin01, że chodzi tu o bossów też jest bardzo trafny.
Griffith
Arnold

Postprzez Crusher » So cze 20, 09 18:57

Możliwe że chodzi tu o bossów. Tylko jakich bossów? Bo w końcu Metal Gear to też boss ;)
Crusher
Vamp

Postprzez gizio1 » So cze 20, 09 20:21

Wydaje mi się że za daleko się zapuszczacie w domysłach.

Według mnie to będzie wyglądało tak: kostaryka - kraj bez armi zostaje najechany przez kogoś (prosty sposób na zdobycie mieisca na budowę armi, co przy napiętej sytuacji międzynarodowej jest logiczne, bo po co napadac kraj z armią i ryzykować wojnę nuklearna).

Sytuacja na świecie jest taka jak było podczas zimnej wojny (każdy czekał na atak atomowy i armia jako tak zdawało się ze nie jest potrzebna bo po ataku nuklearnym wszystko by się skończyło. (coś co naprowadza na takie wnioski pisało gdzieś w newsach o PW)

Snake z swoją armią ,,żołnierzy bez granic'' jedzie na pomoc kostaryce (być moze chodzi o multi) i tam owe obce siły zbudowały swoją armię i mają oczywiście Metal Geara. Którego funkcja wiąże sie prawdopodobnie z domninacja w swiecie głowic nuklearnych (W MGS2 Ray miał niszczyć inne MG, tu owy MG prawdopodobnie pociski nuklearne, stąd możliwość latania która przyda się w niszczeniu głowic atomowych zagrażających terenom opanowanym przez wrogie siły. Dzięki temu właściciele MG stają się prowadząca siłą w istniejacym swiecie.

Co wy na to? Ma to sens?
gizio1
Machinegun Kid

Postprzez SALADYN » So cze 20, 09 20:28

Saladin01 napisał(a):

To jest w sumie najciekawsze. Niezdolni do czucia bólu - coś mi się kojarzy to z bossami. Do MG średnio mi to pasuje, bo raczej wiadomo że z bólem nie mają nic do czynienia. Możliwe że chodzi też o walkę stronnictw u Patriotów ale tekst głównie pasuje do tego iż są monstrualnych rozmiarów.

Dobre teorie tylko zwróć uwagę że kiedy to zdanie pojawia sie w trailerze zostaje wtedy pokazany MG.
Chociaż za wszystkimi bossami z gry przemawia ta liczba mnoga.

Saladin01 napisał(a):
SALADYN napisał(a):The cries for a hero

Zapewne Big Boss

Możliwe jednak ja obstawiam na nie tyle samego Big Bossa co jego oddział.
SALADYN

Postprzez Crusher » N cze 21, 09 09:50

A co z: "They believed they were creating a paradise...". Tu chodzi o BB i jego armie, którzy "myśleli że tworzą niebo" dla żołnierzy? Czy o kogoś innego?
Crusher
Vamp

Postprzez Griffith » N cze 21, 09 10:10

RyuEX napisał(a):A co z: "They believed they were creating a paradise...". Tu chodzi o BB i jego armie, którzy "myśleli że tworzą niebo" dla żołnierzy? Czy o kogoś innego?

Możliwe, że nie chodzi o kraj jedynie dla żołnierzy, ale o kraj , w którym nie będą mieli wpływów Patrioci.
Griffith
Arnold

Postprzez Simon » Wt cze 23, 09 01:55

RyuEX napisał(a):1-The cries for a hero

2-World-wide anticipation
becomes reality!

3-The legendary "missing link"
in the Metal Gear Saga!

4-The delusion of armed peace shatters,
spurring Outer Heaven to action!

5-One man's stand for peace will
become the world's "deterrent power."

6-Monstrous foes

7-Solitary infiltration?
Tactical coordination?

SALADYN napisał(a):Przydało by się jakieś profesjonalne tłumaczenie tych tekstów.

Nie jest to może do końca profesjonalne tłumaczenie, ale still, zrobione przez filologa:
Ad.1
'Błagania o bohatera dają początek nowej erze'

Ad.2
'Oczekiwani(-a,-e) całego świata stają się rzeczywistością'

Ad.3
'Legendarny, brakujący kawałek sagi Metal Gear!'

Ad.4
'Ułuda (u)zbroj(o)nego pokoju rozpada się na strzępy, zachęcając do akcji Outer Heaven'

Ad.5
Tu najbardziej bym się skłaniał do: 'Pragnienie pokoju jednego człowieka, stanie się światowym "środkiem odstraszającym" ' <-- Ciężko zrozumieć i przetłumaczyć to cholerstwo...

Ad.6
'Monstrualni wrogowie, nie odczuwający bólu!'

Ad.7
'Samotna infiltracja/Samotne przenikanie?
Taktyczna koordynacja/taktyczne zarządzanie?'

Pokuszę się tylko o komentarz do ostatniej wiadomości...Samotna koordynacja(Samotne zarządzanie) moim zdaniem implikuje, iż nie będzie to co-op lecz będziemy naraz sterować czterema hmmm bohaterami...Ciekawe jaką Hideo ma wizję tego 'chodzącego dobrodzieja':D
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Crusher » Wt cze 23, 09 08:55

SolidSimon napisał(a):Ad.4
'Ułuda (u)zbroj(o)nego pokoju rozpada się na strzępy, zachęcając do akcji Outer Heaven'

Czyli jednak Big Boss tworzy OH by wprowadzić "prawdziwy zbrojny pokój", czy coś innego? Trochę tego nie rozumiem...

Ogólnie całkiem niezłe tłumaczenie ;)
Crusher
Vamp

Postprzez SALADYN » Wt cze 23, 09 10:25

światowym "środkiem odstraszającym" ' <-- Ciężko zrozumieć i przetłumaczyć to cholerstwo...

To chyba znaczy "odstraszająca siła" ???
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Wt cze 23, 09 10:28

Well, siła odstraszenia w serii oznaczała siłę nuklearną, dalej idziemy już w stronę Metal Geara.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Simon » Wt cze 23, 09 13:04

SALADYN napisał(a):
światowym "środkiem odstraszającym" ' <-- Ciężko zrozumieć i przetłumaczyć to cholerstwo...

To chyba znaczy "odstraszająca siła" ???

Nooo tak by chyba lepiej pasowało, tyle że samo słowo 'deterrent' jako rzeczownik znaczy 'środek odstraszający' http://www.dict.pl/dict?word=deterrent&words=&lang=PL. Późno było jak to pisałem no i kurde naprawdę trudno tę frazę ogarnąć.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Xello » Śr cze 24, 09 11:24

Postanowiłem w końcu poudzielać się w temacie, z powodu którego zapisałem się na forum :)

Trailer zrobił na mnie niesamowite wrażenie, tym bardziej że nie spodziewałem się kolejnego MGSa na PSP. Słowa Kojimy o jego osobistym wkładzie i stwierdzenie, że dla niego to właśnie MGS5 tylko powiększyły apetyt (kilka osób prosiło o fragment Kojimy z E3 - pewnie już widzieliście, ale na wszelki wypadek - http://www.youtube.com/watch?v=0J4QsMic_Fo - przy okazji, ktoś chyba wspomniał, że może w końcu koła nie będą kwadratowe - czołg ma kwadraty, ale to szczegół :P )

Cały czas czekam na wypowiedź Kojimy odnośnie codecu/radia - jeśli usłyszę, że będzie rozbudowany i w pełni dubbingowany, będę spokojny o najwyższą jakość produktu końcowego. Z drugiej strony tylko jeden MGS bez numerka otrzymał taką funkcjonalność (GB - może bez głosów, ale rozbudowania nie można mu odmówić :P ).

Ogólnie bardzo się cieszę że dostaniemy więcej Big Bossa, uwielbiam klimat polityczno-historyczny MGS3, liczę na powtórkę. IMO BB jest dużo ciekawszy od Solida przez swoje mroczne przeznaczenie.

Jak na razie wszystko wskazuje na brak A.Wooda i scenki na enginie, co niezmiernie mnie cieszy (nie żebym coś miał do tego rysownika, ale w PO lekko wybijałem się z klimatu oglądając animacje).

Co do multi - liczę, że nie spłyci rozgrywki w singlu (choć specjalnie się o to nie martwię - Kojima podkreśla, że to fabuła przykuła go do prac nad Peace Walkerem, multi jednak rozbudowanej fabule nie służy). Choć trzeba przyznać, że grupowe robienie żołnierzy w konia na pewno może dać sporo frajdy.
Popularność MGSów: MGS2 - 7 mln, MGS4 - 5 mln MGS3 - 4 mln. Zapamiętać i nie opowiadać głupot!
Xello
Black Viper

Postprzez SaladinAI » Pn lip 20, 09 12:25

Wspominaliśmy już tutaj kwestie technologii która w kolejnych prequelach zdaje się wyprzedzać swoje kontynuacje. Kontynuując ten wywód warto zwrócić uwagę na maski żołnierzy Big Bossa z adresu poniżej:

http://mgs.gram.pl/galeria/mgspw/19.jpg

Nie mylicie się, ponieważ jak można zobaczyć ze zdjęcia niżej ta maska to prawie ten sam model co maska Octocamo, która powstała wszak z jakieś czterdzieści lat później:

Obrazek

Co o tym myślicie?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » Pn lip 20, 09 12:39

Chyba zablokowali Ci image ze strony.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Pn lip 20, 09 13:30

Miłośnicy serii znajdą sporo odniesień do poprzednich części. Pojawi się słynny już dwuosobowy karton, znany ze zwiastuna gry, oraz cała masa kartonowej zabawy. Znajdziemy też system rozwoju postaci, o którym na razie nie powiedziano więcej poza tym, że będzie. Do tego będziemy mieli wpływ na rozwój fabuły przez podejmowane decyzje.

gram.pl

Hmmm, wpływ na fabułę? Zapowiada się rewolucja w serii. Nie może być...
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Faja » Pn lip 20, 09 14:49

Gac666 napisał(a):Chyba zablokowali Ci image ze strony.

http://metalgearcollection.zoneoftheend ... sk-udf.png
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn lip 20, 09 19:32

Gac666 napisał(a):Chyba zablokowali Ci image ze strony.

U mnie wszystko w porządku.

ColonelAI napisał(a):Do tego będziemy mieli wpływ na rozwój fabuły przez podejmowane decyzje

Pierwsze słyszę, Kojima mówił o podejmowaniu decyzji i zmianie strategii poprzez customizację postaci w związku z rozgrywką. Nie przypominam sobie by mówił coś o fabule w ten sposób. Poza tym to by prawdopodobnie oznaczyło nieliniowość a tego po Kojime bym się nie spodziewał. No i to prequel.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ColonelAI » Pn lip 20, 09 22:04

Albo ktoś źle przetłumaczył, albo będziemy mieli wpływ na rzeczy, które mimo wszystko nie będą wpływały na główną fabułę.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SaladinAI » Wt lip 21, 09 12:42

Co by jednak nie było czeka nas powrót do MPO:

Najnowszy numer Game Informer przynosi nam kolejne rewelacje odnośnie MGS: Peace Walkera. Hideo Kojima miał w nim wyjawić iż najnowsza część z serii będzie kontynuowała to co mogliśmy zobaczyć już w Portable Ops. Innymi słowy system rekrutacji żołnierzy powraca. Takie rozwiązanie zapewne tłumaczy fakt obecności żołnierzy u boku Big Bossa, co możemy zobaczyć wyraźnie na materiałach z gry. Niewykluczone że obecny w zwiastunie Fulton surface-to-air recovery system, będzie miał swoje zastosowanie właśnie na poddanych rekrutacji wrogich jednostkach. Odsyłanie ich na samolot mogłoby się okazać znacznie ciekawszym rozwiązaniem niż targanie ich do ciężarówki. Czas pokaże jak to się skończy.

http://mgs.gram.pl/news.php?readmore=1370
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ColonelAI » Wt lip 21, 09 12:57

Oby tylko AI kompanów nie nawalało.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Faja » Wt lip 21, 09 16:37

Jakie AI kompanów, jak przecież gdzieś było napisane, że będzie znany z PO system kartonowych pudeł.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt lip 21, 09 20:16

Pierwsze wrażenia z czytania scenariusza gry, tłumaczone przez translator z japońskiego więc lepiej dam to tutaj:

■ METAl GEAR SOLID PEACE WALKER ■
First impressions scripted scenarios ■ ■

Yano Kenzi's Media Bureau, deputy director of Kadokawa Shoten

Try to imagine, it is said, Some naturally too, to DAっsimple and can be difficult to imagine what the world is.
For example "I滅BITARA and the world in nuclear war" or "I prefer peace than war," or, I should hope that people around the world, we achieved that status is hard to imagine it.

That's probably because you are moving creatures in a human emotion or speculation. Braided fabric in the world in a myriad of emotions people are covered, and any disruption of a balance of emotion, a world war would be easy.

So, the snake is an enemy in front of you We also SUNIKINGU to act in the history of the table.

Is only logical to eliminate the emotional and cool, Can you imagine the peace. It will not do so. Because, just playing a computer game, which consists of logic, because we are creatures that are at the mercy of the feelings of emotions.

MGS, I was talking about work that much emotion in this man, I TSUKIMASHITA again. And in that sense, this work should be MGSPW is also the origin and the latest series.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Simon » Śr lip 22, 09 13:34

Koszmarne tlumaczenie:/. Zbyt wiele nie można z tego uciułać a przynajmniej mi jest trudno.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez SaladinAI » Cz lip 23, 09 13:01

Jak ktoś sprytnie zauważył Big Boss w tej części ma inną opaskę. Włosy na brodzie nie łączą się także z wąsami jak w poprzednich częściach, w czym bardziej przypomina starego Big Bossa.
SaladinAI
Cipher watches all

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MGS Peace Walker