Peace Walker - problemy... [spoilery]

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez Helerek » Wt paź 12, 10 21:24

Widziałem ją parę miechów temu, ale w kasecie jest o tym że oni już mają cały AI wypełniony, a ja nie miałem całego AI wypełnionego. Nie wiem po prostu czy gdybym wszystkie klocki z AI uzbierał to czy gdybym wypełnił all klocki ale nie wszystkie misję to czy bym ją dostał ; p.

PS:
SALADYN
nawet strzelenie w ścianę daje 2 expa do broni, korpus 15 a głowa 30. Z mk22 o ile pamiętam, najlepiej iść na strzelnicę i walić na oślep aż wbijesz lvl ;D. Szczególnie z partiotem, albo jak ja iść na armored vehicle battle lav type g i z sub machine nawalałem, nudzące nie zaprzeczę :happy4:
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez uci » Śr paź 13, 10 11:55

ja tak nabiłem range za wymasterowanie wszystkich submachinów - poprostu walczyłem z czołgiem za pomocą jednego karabinka i bandany. Helerek ma rację, nudne, ale banijał sie czasem poziom za misję.

Niestety kilku broni bez multi sie niewymasteruje
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Helerek » Śr paź 13, 10 15:52

Prawie każdą się da, jest tylko 1 której się nie da. Bandana do procy, resztę się da.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez SALADYN » Śr paź 13, 10 18:06

Helerek napisał(a):SALADYN
nawet strzelenie w ścianę daje 2 expa do broni, korpus 15 a głowa 30. Z mk22 o ile pamiętam, najlepiej iść na strzelnicę i walić na oślep aż wbijesz lvl ;D. Szczególnie z partiotem, albo jak ja iść na armored vehicle battle lav type g i z sub machine nawalałem, nudzące nie zaprzeczę :happy4:

Przecież wyraźnie napisałem że trzeba broni używać , nieważne jak i gdzie byle używać.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Helerek » Pn paź 18, 10 16:11

Nie wiem czy dobry temat, ale czasami jak spadam z wysokości, pobiję 120 razy z piąchy paz aż upadnie xD, albo coś się stanie to PAZ mówi: ta tatata tatata! =D. Też mieliście coś takiego? Może wiecie jak to zrobić?

Jeszcze jeden sekret. ŻELAZNE KWIATKI. Jak jesteśmy na moście gdzie po drugiej stronie są beczki to w extra ops eliminate enemy snajper schował się za kwatami. Zacząłem w niego nawalać z snapery i nic. On we mnie też nic, a laser nie przebiegł przez kwiaty bo były pancerne :D. Jak w nie walniecie to tak jakbyście strzelili w podłogę. :p.

Znacie inne sekrety?
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez Albi_Saint » Cz paź 21, 10 14:25

Ja mam pytanie, a mianowicie co zrobić by mój Metal Gear miał głowę? Bo przechodziłem już walkę z Pupa i Coocon chyba z 10 razy i wyciągałem z nich części głowy ale nic mi nie daje i ciągle mam 4 z 5 wymaganych części.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez SALADYN » Cz paź 21, 10 15:18

Walcz dalej w końcu nagroda wpadnie.
SALADYN

Postprzez Helerek » Cz paź 21, 10 15:25

To mi wypadło i kumplowi odrazu po ostatniej misji. Po Aurelii tzn. peace walker.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez uci » Cz paź 21, 10 22:16

najlepiej najpierw skończyc gł. fabułe, po niej już powinienes mieć poskładanego MG
uci
Uber Big Boss

Postprzez cerrajero » N lis 07, 10 13:52

Witam,
to dopiero mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Wiele rzeczy odnalazłem tu na forum oraz na innych stronach, ale pewnych elementów nie jestem w stanie odnaleźć, dlatego też proszę o pomoc :)

Gram MGS: PW dopiero od kilku dni, pokonałem pierwszych 3 bossów, pojazd opancerzony, czołg i PUPA.

Na żołnierzy stopniowo poluję, staram się jak najlepszych rekrutować, ale mimo wszystko dużo mam na razie na poziomie D. Z biegiem czasu się to na pewno zmieni.

Pytania:

1. Doczytałem się, że zdobywanie w misjach s-ranków daje dodatkowe bonusy.
Czy każdą bez wyjątków misję można przejść na poziomie S, czy może jest jakaś lista wybranych na S, a pozostałe góra na A-rank?

2. Czy jest jakaś granica czasu w jakiej trzeba się zmieścić w poszczególnych misjach? Na przykład zdobywając czołg nie mogę zmieścić się w 5 minutach, tylko A-rank zdobywam...

3. Czy warto przejść najpierw każdą misję na A-rank, a nie na przykład na B lub C? Co daje wyższa ranga? Natomiast S-rank zostawić na koniec?

3. Do czego służy wysyłanie żołnierzy na misje? Warto to robić? Pomaga to w grze podstawowej i misjach dodatkowych? W jaki sposób?

4. Czy warto inwestować we wszystko co tylko się odblokuje, czy tylko w określone bronie/przedmioty? Jest możliwość odkrycia całego drzewka broni, przedmiotów itp, czy trzeba się liczyć z ograniczonymi możliwościami?
Pytam, bo mogę teraz zainwestować np. w Sonic Eye, ale stosunkowo sporo kosztuje na obecnym etapie gry i nie wiem czy nie zmarnuję punktów, które potem mógłbym lepiej wykorzystać...

Na razie to tyle, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto wyjaśni mi te może proste kwestie, ale dla początkującego mimo wszystko nieodgadnione ;)
cerrajero
Arnold

Postprzez Albi_Saint » N lis 07, 10 16:46

1. S-ranki mozna zdobyc w kazdej misji.

2. Żeby mieć S przy walce z czolgiem to nie mozesz nikogo zabić (ja tak robiłem i mi wskakiwało S).

3. Mozesz dostac dodatkowe itemki np. roznego rodzaju boxy. Im większy rank tym więcej heroismu chyba więc będą się do Ciebie dolczali zolnierze.

4. Zależy od twojego stylu gry. Pod koniec gry powinienes miec juz tyle punktow, ze bedziesz inwestowal we wszystko.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez Helerek » N lis 07, 10 17:06

1. Wszystkie misję się da na S, normalnie to trzeba zrobić parę rzeczy:
- misję w krótkim czasie
- nikogo nie zabijać nawet monster quest tylko usypiać
- 0 alarmów ( jak walczysz z czołgiem itp. to możesz usypiać i mieć alarm, ale z alarmem to już nie jest łatwo)
2.Nie zabijaj nikogo, są 2 sposoby. Fultonować ich wszystkich i na końcu wyjdzie lider (jak nie ma alarmu.
Jak jest alarm musisz zniszczyć 4-8 kostek życia pojazdu i dopiero wyjdzie lider, potem go uśpić.
3.Chodzi ci o outer ops? Czy o wysyłanie na misję extra ops innych żołnierzy?
Outer ops w niektórych misjach daje przepisy na broń, a czasami nawet żołnierzy.
Extra Ops żołnierz dostaje za misję dodatkowe punkty ( są one do produkcji broni i zostają u tego żołnierza na stałe np: kolo daje ci 500pkt. do produkcji rzeczy a po misji będzie dawał 900, niby nic ale możesz maksymalnie do 9999 punktów zrobić każdemu żołnierzowi ;P)
4.Za zrobienie wszystkich broni masz rangę,daje ci ona heroism. Sonic eye jest słaby moim zdaniem i go nie używam :p. Co innego solid radar czy jakoś tak. Jest na baterię i to działa jak radar z MGS1 albo MGS2 bardzo przydatne, ale słaba bateria ;P.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez uci » N lis 07, 10 17:21

Sonic eye przydaje sie do misji z duchami, na poziomie 5tym każdy radarowy item ma juz wystarczająco długi czas działania.
uci
Uber Big Boss

Postprzez cerrajero » N lis 07, 10 17:34

Dziękuję bardzo za szybkie odpowiedzi! :)

Mój styl jest taki, że staram się używać tylko paralizatora, ewentualnie MK22 i snajperki usypiającej.
Na początku, gdy nie miałem za dużych szans to trochę zabijałem ale teraz staram się to nadrobić i misje powtarzam.

Na razie nie będę zawracał głowy potworami i extra misjami tylko skupię się na podstawowych misjach.
W co najlepiej teraz inwestować, żeby w miarę swobodnie przejść misje główne? Co mi będzie niezbędne?
cerrajero
Arnold

Postprzez Albi_Saint » N lis 07, 10 18:11

Mk.22, Stealth Camo ale jego dostaniesz pozniej, Mosin Nagant (mi się przydal), pewnie granaty błyskowe, Fulton Recorvery i jakiś radar. Sonic Eye zaczyna być uzyteczny od drugiego poziomu tego przedmiotu bo na 1. dziala tylko kiedy lezysz lub kleisz sie do sciany.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez cerrajero » N lis 07, 10 18:21

A odnośnie zwerbowanych żołnierzy, dostają oni co jakiś czas przyrosty swoich umiejętności. W jaki sposób się tak dzieje? Zależy to od czasu gry, czy coś innego wpływa na poprawę statystyk?
Jeżeli mam wielu ludzi np. od wynalazków na poziomie D to warto ich trzymać aż się rozwiną czy starać się jak najszybciej podmieniać? Może żołnierz rozwinąć się z D do A/S czy raczej nie?
cerrajero
Arnold

Postprzez uci » N lis 07, 10 19:31

wymieniac - jest o wiele szybsze i bardziej skuteczne.
A co do sprzętu, dodam jeszcze od siebie - granaty dymne + gogle, idealny zestaw do walk z czołgami i innym sprzętem ciężkim.
uci
Uber Big Boss

Postprzez cerrajero » N lis 07, 10 19:33

Które google konkretnie, kiedy można mniej więcej je zdobyć? W okolicach PUPA powinienem już je mieć czy za wcześnie? (mam 47 lvl wynalazców).
cerrajero
Arnold

Postprzez Albi_Saint » N lis 07, 10 22:45

Ja gogli nie używam wcale, sporadycznie zdarzyło mi się użyć podczas misji nocnych, spokojnie można się bez nich obejść.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez SALADYN » Pn lis 08, 10 00:15

Uch pytania , pytania.

Tak pokrótce powiem ci że wiele zależy do twojego stylu gry , każdy przedmiot czy broń jest dokładnie opisany w samej grze , podobnie cele misji i wystarczy próbować raz na hurra raz z snajperką a raz z usypiaczami i różnymi mykami.
Warto kombinować bo można wynaleźć niezłe taktyki dla przykładu to co zaproponował uci czyli granaty dymne które ciebie ukryją i gogle dzięki którym takiego dowódcę czołgu będziesz miał jak na dłoni albo te same granaty dymne plus mina fultona plus Mk22 i każdy pojazd typu Lav pęka w parę minut bez alarmu.

Jeszcze tak odnośnie Outer Ops Helerek ładnie ci wyłożył jakie są korzyści tych zadań ale nie wspomniał że niektóre bronie da się zdobyć tylko i wyłącznie dzięki pomyślnie ukończonym misjom , taki Stinger np czy najlepsza strzelba CAW że o K-Pistol nie wspomnę.

A żołnierzy wymieniaj jak tylko wpadnie jakiś lepszy , niby im doświadczenie rośnie ale bardzooooo powoli , no i nie zapomnij że dzięki rekrutacji przez AP można dorwać takich kozaków jakich w całej grze nie znajdziesz.
SALADYN

Postprzez cerrajero » Pn lis 08, 10 07:12

Czym jest ta rekrutacja AP?

Jaka jest nazwa tych gogli do granatów dymnych, bo nie wiem czy je już mam...

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! :)
cerrajero
Arnold

Postprzez SALADYN » Pn lis 08, 10 10:39

AP to skrót od Access Piont czyli funkcja sieciowa PSP , w Peace Walker podobnie jak kiedyś w Portable Ops można dzięki tej funkcji zwerbować nowych żołnierzy , wystarczy że włączysz odbiornik Wlan w konsoli (ten suwak na górze jeśli masz PSP3000) i dosłownie pójdziesz w miasto od czasu do czasu korzystając z odpowiedniej opcji w menu bazy matki , jeśli konsolka wykryje ci jakiś żołnierzy to będziesz ich musiał pokonać gołymi rękami w określonym limicie czasu po czym sie do ciebie przyłączą.
Dobrym miejscem do rekrutacji są centra miast gdzie sporo instytucji takich jak banki , restauracje czy większe sklepy mają darmowe hot spoty dla swoich klientów , sieć może być nawet zabezpieczona bo konsolka losowo generuje żołnierzy na podstawie numeru IP.

Te gogle to NVG.
SALADYN

Postprzez cerrajero » Pn lis 08, 10 18:42

Niestety w Mother Base nie mam jeszcze opcji rekrutacji przez wspomnianą przez Was AP.
Na razie zrobiłem wszystko na bieżąco na S-rank oprócz bossów.

PS: może to będzie zbyt banalne pytanie, ale naprawdę muszę zapytać:
Co oznaczają "ludziki" obok czaszek przy wyborze misji..? :P Gdzieś tam mam 1/1, ale zazwyczaj 0/1, 0/2, 0/4...
cerrajero
Arnold

Postprzez SALADYN » Pn lis 08, 10 18:56

Opcja AP pokaże sie z czasem tak jak i inne , te ludziki oznaczają ile osób może na raz wykonywac misje jeśli jest 0/1 oznacza że można ją przejść tylko w singlu natomiast 0/2 oznacza że może dołączyć jakiś inny gracz i tak kolejno aż do czterech graczy podczas misji.
SALADYN

Postprzez cerrajero » Wt lis 09, 10 08:27

Ok, mam już tą opcję, odblokowała mi się przy kolejnej misji :)
Tylko mam problem, w mojej miejscowości nie sposób złapać nic takiego, ale w domu prywatnie korzystam z neo przez router. Czy mogę w ten sposób polować na żołnierzy? Na razie pokazuje mi się komunikat, że nic nie znaleziono... (trening przeszedłem, próbuję i nic...)
cerrajero
Arnold

Postprzez Helerek » Wt lis 09, 10 10:51

Próbuj ile wlezie xD.
Dam ci rady jak pokonać bossów:
Lav-G - Stealth suit (po walce z Coocon'em) + mk22 + fulton recovery i niekoniecznie M.Nagant (bo spowalnia). Idziesz na około i jak ruszy wóz stań za żołnierzem i zrób mu freeze olej go położy się na ziemie i nie wstanie do czasu alarmu zrób to 4 gościom, ale nie zachodź pojazdu od przodu, później ich zfultonój. Schowaj się za czymś i z pojazdu wyjdą goście ich też z freezuj i wyjdzie lider (nie daj się złapać) uśpij go i masz na S.
PS: Stealth Suit ma 2 +. 1. Większy kamuflaż 2. Nie słychać twoich kroków nawet jak biegasz :D.
Wyjątek to czołg do niego musisz mieć granaty dymne bo ziomki spawnią się przez flasha w paru miejscach :p.
PS2: Jak jedziesz samochodem to wtedy spróbuj, mój kumpel tak 4 razy złapał ;P.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez cerrajero » Wt lis 09, 10 11:23

A Coocon daleko jeszcze jak jestem przy twierdzy Strangelove'a? (zdobyłem helikopter i przeszedłem mapy z pierwszymi ukrytymi snajperami w ruinach). Ten kamuflaż dostane zawsze, czy jakoś dobrze trzeba zaliczyć misję?

PS: po walce z helikopterem mam przeciwników, którzy nie dadzą się zbyt łatwo w walce CQC, ciągle mnie duszą... jaki jest na nich sposób? Tylko zaskoczenie?
cerrajero
Arnold

Postprzez Helerek » Wt lis 09, 10 12:16

Zaskoczyć mk22, zabić ;D.
Coocon jest po Chrysalis.
Misje:
-Misja ze znalezieniem twierdzy SL.
-Znaleźć kartę do laboratorium
-Zniszczyć chrysalis
-Idź gdzieś tam
-Pokonaj guardów
-Coocon (nie ważna ranga ;P)
PS: Niektórzy z nich mają dobry intel C-B, a czasami A. Analizer się przyda. Ja im robię albo freeze( po prostu celuj bronią :p) albo usypiam w główkę :3.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez SALADYN » Wt lis 09, 10 12:22

Helerek nie Stealth Suit a Sneaking Suit a dostaniesz go po zwykłym ukończeniu Main Ops 012 i są zdecydowanie lepsze sposoby na pojazdy niż ten który podał Helerek (polecam poszukać na you tube byle później żeby sobie zabawy nie psuć) tylko trzeba na nie mieć odpowiedni sprzęt więc warto zaliczanie misji na S zostawić sobie na później , najlepiej po zwykłym zakończeniu wszystkich misji.
SALADYN

Postprzez cerrajero » Wt lis 09, 10 13:54

Super, dzięki wielkie za podpowiedzi, miałem już ten strój ale nawet nie wiedziałem o jego właściwościach! Teraz wreszcie będzie lepiej w podchodach :P

PS: na razie robię tylko S-ranki w zwykłych misjach, bossów, tak jak mówicie, zostawiam sobie na deser jak dorobię się lepszych technologii :)

PS2: to na AP nie mam co liczyć na swoim domowym internecie? Normalnie loguję się do internetu z PSP, tylko wyskakuje mi komunikat w menu "recruit" - Unable to locate access point. There do not appear to be any volunteers nearby. Please try again somewhere else.

Próbować czy nie ma szans na neo..?
cerrajero
Arnold

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MGS Peace Walker