Peace Walker - problemy... [spoilery]

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez Helerek » Wt lis 09, 10 14:07

poczekaj do jutra ;P.
Na początku też mi nie znalazło, ale później działało.
Po za tym ekwipunek ci nic nie pomoże do misji potrzebujesz tylko gustava i bandanę, na gustava trzeba zrobić długi łańcuch, ale opłaca się ;3.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez Albi_Saint » Wt lis 09, 10 14:32

To jeszcze ja zadam pytanie. Jak już zbudowałem MG ZEKE'a i wrzucam mu części do AI pod'a by się wypełnił, to czy jest różnica kiedy wrzucam mu części głowy na przykład od słabszego bossa a kiedy wrzucam od mocniejszego?
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez SALADYN » Wt lis 09, 10 15:52

Rożnica jak najbardziej istnieje jednak tyczy się ona poszczególnych części , taka głowa Coocon'a np bardzo zwiększa siłę uderzeniową ale z drugiej strony zmniejsza szybkostrzelność , w hangarze ZEKE'a masz specjalną zakładkę gdzie sprawdzisz sobie jakie ZEKE ma aktualne statystyki.
Części AI zwiększają poszczególne parametry na stałe ale tylko do pewnego poziomu i nie ma znaczenia co wrzucasz bo wszystkie sloty AI są z góry przypisane danej zdolności mecha i nie można ich wymieniać tylko zbierać aż do wypełnienia całego AI Pod.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Helerek » Wt lis 09, 10 16:05

Racja, wtedy tylko głowy z bossów mogą coś zmienić i zmiana nóg. Ja mam głowę Coocon'a walę 4 czołgi custom kxxx i rozwalam je na hita ;D.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez cerrajero » Wt lis 09, 10 22:44

Hej, pisaliście, że C.Gustav jest bardzo daleko do zdobycia a ja nagle po pokonaniu Chrysalisa dostałem 2 i 3 lvl. Tylko że jest to tylko wyrzutnia, która zabija, a nie łapie pacjentów...

PS: pojawiły mi się możliwości składania mecha, mam kilka części (M:6, S:9, A:3, C:0) i nie wiem jak je wykorzystać.
Dalej:
Customize parts > Main Parts:
- walk unit: 3/5
- power unit: 3/5
- leg parts: 2/5
- herd parts: 1/5

Z "optional parts" mam tylko railgun i jet pack.

Mógłby mi ktoś krótko objaśnić co to za wartości i z czym to się je..? ^^
Z góry dziękuję za pomoc!!!
cerrajero
Arnold

Postprzez Albi_Saint » Wt lis 09, 10 22:53

No ten mech to Metal Gear ZEKE o którym wspominałem wcześniej, dostajesz możliwość jego zbudowania, tamte liczby określają ile Ci jeszcze brakuje części by mieć:

-walki unit (masz 3/5)

-power unit(3/5)

-leg parts(2/5)

-head parts(1/5)

Jak Ci w każdym wskoczy 5 to masz MG ZEKE'a. By mieć poszczególne części musisz niszczyć je boss'owi a potem wyjmować z AI pod'a do którego wchodzisz. Zresztą sam Huey Ci to mówi gdy tam jesteś. Te jednostki o których mówiłeś (S, A itp.) odpowiadają za te wszystkie podzespoły(walk, power, leg, head), im więcej tym lepiej. Mam takie pytanie, grałeś w poprzednie części MG, czy to twoje pierwsze podejście?
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez cerrajero » Wt lis 09, 10 22:59

Kiedyś obserwowałem jak kuzyn grał namiętnie w MGS'a na PSX ale jeszcze wtedy byłem młody i nie miałem szans w tej grze, przerastała mnie :P
Potem raz przeszedłem MGS3 na PS2, zauroczyłem się bez reszty tą grą, ale musiałem sprzedać konsolę i nie doszedłem do żadnych kruczków, tylko przeszedłem podstawową fabułę.

Teraz wziąłem PSP przy umowie w Play i od razu kupiłem MGS'a z sentymentu i teraz nie mogę się oderwać :)

Kolejne PS:
Jak wchodzić na jakieś wyższe skrzynie, budynki? Mam jeńca na dachu do odebrania, ale nie mam jak tam wejść, czytałem że z boxa jakoś da radę, ale mi nie wychodzi...
cerrajero
Arnold

Postprzez Albi_Saint » Wt lis 09, 10 23:07

To chyba trzeba zrobić w co-op o ile wiem.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez cerrajero » Wt lis 09, 10 23:11

Kurcze, to jest misja zaraz za Chrysalisem, na dachu jest jakiś jeniec, widzę go obracając kamerę, ale nie mam jak się do niego dostać, są za wysokie ścianki. Pewnie tylko C.Gustavem jak wyprodukuję tego co łowi ludzi... :P
cerrajero
Arnold

Postprzez uci » Wt lis 09, 10 23:17

jeżeli jest blisko krawędzi dachu możesz też użyć miny z fultonem.
Podstawiasz minę pod ścianę i strzelasz do niej, jak delikwent będzie w miarę blisko to mimo wysokości zostanie fultonowany.

A żeby wejść wyżej trzeba użyć Love boxa - wychodzisz z niego i po nim można wejść wyżej.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez cerrajero » Wt lis 09, 10 23:20

No właśnie w ogóle nie mam pojęcia jak z niego wyjść. Jak wychodzę to od razu znika pudło...
cerrajero
Arnold

Postprzez SALADYN » Śr lis 10, 10 10:05

Będąc w pudle podświetl wybór przedmiotów i skorzystaj z funkcji DROP czyli wciśnij R , wtedy Snake wyjdzie z pudła i będziesz mógł na nie wejść jak na każde inne podwyższenie , po wszystkim możesz zabrać pudło z powrotem podchodząc do niego i wduszając przycisk który się wyświetli , możesz również pudło zgnieść gdy będziesz za bardzo na nie napierał lub na nie zeskoczysz wtedy znika ono z twojego ekwipunku.

Co do kompletowania własnego mecha Albi_Saint nieumyślnie wprowadził cię w błąd , zdobyte części AI tylko podwyższają statystyki Metal Gear ZEKE'a , aby skompletować całą maszynę musisz powtarzać walki z bossami i liczyć na szczęśliwy traf gdyż części do budowy ZEKE'a są nagrodą losową przy czym nie możesz uszkadzać tego co chcesz zdobyć , od Pupy możesz dostać głowę i silniki rakietowe , od Coocon'a pancerz , od Chrysalis'a Railgun i Radome a od Peace Walker'a nogi , od wszystkich czterech zdobywasz Power Unit i Walk Unit , także powtórz walki i w końcu skompletujesz podstawowego Metal Gear'a , po walce dokładnie ci pokazuje co zdobyłeś i czego od danej maszyny nie można zdobyć.
A tak przy okazji to z misji Extra Ops gdzie walczysz z lepszymi wersjami bossów (Custom) możesz dostać bonusowe głowy które zmieniają nie tylko wygląd maszyny ale także jego podstawowy atak.
SALADYN

Postprzez Helerek » Śr lis 10, 10 10:13

Tę części A S C itp.
Wejdź w metal gear zeke'a i w archiwum (tam gdzie masz pokazane jakie masz części).
Ja mam wszystkie i to nie jest tak, że bierzesz 1 i dostajesz jedną.
Każda część ma numerek i kolor i musisz zbierać nowe numerki, a wyższe numerki lecą z custom'ów.
Najlepiej weź kartkę i spisz których nie masz i powoli wybieraj te kostki. Tak uzbierałem całe archiwum. Najgorzej z peace walker'em ;x.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez cerrajero » Śr lis 10, 10 11:28

Ok, pokonałem 3 razy z Cocoona, wyciągnąłem wszystko co się dało.

1. Czy jest jakaś różnica między częściami od PUPA a np. Cocoona?
2. Lepiej zbierać od późniejszych bossów czy nie ma różnicy?

PS: mam już wszystkie cztery części + pancerz + jet pack + railgun
Co teraz? Chyba tej "głowy" brakuje... jak ją zdobędę?
cerrajero
Arnold

Postprzez uci » Śr lis 10, 10 15:02

jak dobrze pamiętam to mecha tak czy siak uzbierasz (kompletnego) dopiero po przejściu fabuły (koniec aktu 4). Bo chyba bez AI od Dr. Strangelove to i tak nie ruszy.
W fabule head parts najwięcej drobiły z peace walkera własnie.

Ogólnie z częściami to jest tak:

elementy takie jak głowa/nogi/korpus wylatują w miare losowo (ważne żeby nie trafiać w te elementy które chcemy wydropić, a potem jest szansa że to wypadnie). Ale ogólnie po fabule powinieneś mieć całego mecha zbudowanego.

Potem są konkretnie z każdego bossa:
Pupa - jetpack
Chrysalis - railgun/radome
Cocoon - Armor

To nam pozwoli skompletować naszego mecha by działał, potem w extra ops dodatkowo możemy zyskać głowy wszystkich 4ch bossów i nogi PW jako części dodatkowe.
uci
Uber Big Boss

Postprzez cerrajero » Śr lis 10, 10 15:28

Dzięki za odpowiedź :)

Już chyba ostatnie pytanie mnie nurtuje i będę wiedział póki co większość z tego co nie dawało mi spokoju ^^

Wszystko udaje mi się zrobić na S-rank, ale w pierwszej misji z bossem "Armored vehicle battle: LAV-Type G" ciągle mam ostatnią rubrykę "Cutscenes" 7/10 i dostaję tylko A-rank, a czasy mam poniżej 3:50. O czym zapominam podczas misji, że nie mogę dojść do 10/10?
cerrajero
Arnold

Postprzez SALADYN » Śr lis 10, 10 15:43

Musisz trafiać w latające Cyphery podczas trwania scenki a gdy jeden z nich porwie Amande to wbrew temu co mówi strzel w pojazd który ja trzyma zamiast w Chrysalis'a w którego i tak nie trafisz.
SALADYN

Postprzez Helerek » Śr lis 10, 10 17:27

Hah, ja się bawiłem i waliłem w nią, bo fajnie to wygląda xD.
Ta misja to pryszcz. Jak będziesz musiał zrobić na rangę S by dostać się do labolatorium strangelove i the boss bez potknięcia scenki to już coś. Jest jeszcze misja jak ciebie złapią, wtedy nabawisz się CQC, ALE JAK POKONASZ ALL I ZŁAPIESZ DR.STRANGELOVE ZA KARTĘ!!! To w misji z ucieczką masz ją w EQ i możesz jej użyć by otworzyć drzwi (tylko niech guard nie patrzy) i po użyciu jej tracisz ją ;p.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez cerrajero » Śr lis 10, 10 17:51

No na szczęście cutscenka przy misji powrotnej do labolatorium Strangelove udała mi się szybko i ze zrobieniem S-rangi nie miałem problemu :)

Zrobił ktoś misję przed Coconem na S-rangę? Pokonuję wszystkich 24 ochroniarzy bez zabijania w około 11 minut i nie wiem ile musi to potrwać żeby nie przekroczyć czasu...

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za cenne rady!
cerrajero
Arnold

Postprzez SALADYN » Śr lis 10, 10 19:42

Misje na S ogólnie znacznie łatwiej wykonać mając odpowiedni sprzęt czyli w późniejszym etapie gry , ta misja z strażnikami o której piszesz jest o niebo łatwiejsza gdy masz Mosin'a na 5 levelu i granaty ogłuszające na takim samym poziomie , przyda sie jeszcze shotgun lub jakiś ciężki karabin na Cyphery ewentualnie M16 z przystawką Master Key.
SALADYN

Postprzez cerrajero » Śr lis 17, 10 20:46

Mam takie krótkie pytanie:
Przeszedłem extra ops 062 najpierw na C-rank ale za to z podsłuchiwaniem ducha, aż powiedział "this is the end", a potem dopiero na S-rank.
Jak nazywa się ten kamuflaż The End'a, który podobno powinienem dostać, bo nie mam pewności czy przy C-rank go otrzymałem..?

edit:
doczytałem , że chyba jest to neo moss... mam rację? Jeżeli tak, to za C-rank już go otrzymujemy.
Ostatnio edytowano Śr lis 17, 10 20:54 przez cerrajero, łącznie edytowano 1 raz
cerrajero
Arnold

Postprzez SALADYN » Śr lis 17, 10 20:53

Moss camo.
SALADYN

Postprzez uci » Cz lis 18, 10 12:01

Neo Moss, moss camo był w MGS3.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz lis 18, 10 13:44

uci napisał(a):Neo Moss, moss camo był w MGS3.

Ano fakt pokiełbasiło mi się z tą nazwą , kamuflaż dostajemy za skontaktowanie się z The End nie za ocenę , przeczytaj sobie cały ten temat bo większość rzeczy o które pytasz już dawno jest jasna i wyjaśniona.
SALADYN

Postprzez Helerek » Cz lis 18, 10 14:52

Mam pytanie.
Jaka jest najniższa ranga w PW? C czy D? ( ja dostałem C najniżej jak się starałem, ale ludki mogą mieć skille na D i nie jestem pewien :p)
Helerek
Revolver Ocelot

Kilka pytań

Postprzez RafalL » Wt lis 23, 10 17:01

Jest to moj pierwszy post na tym forum pomimo iz czytam je juz od dluzszego czasu, dlatego tez na poczatek-witam wszystkich. Przechodzac do sedna mam wazne ;) pytanie: jak odblokowac Zeke'a po II endingu?
RafalL
Machinegun Kid

Postprzez SALADYN » Śr lis 24, 10 00:13

Eeeeeeeee.. nie czaje pytania , w jakim sensie chcesz go odblokować ???
SALADYN

Postprzez uci » Śr lis 24, 10 00:37

chodzi ci o misję w którym walczysz z AI Zeke?
Bo prócz walki z nim, można go jeszcze tylko ulepszać i wysyłać w outer ops.
uci
Uber Big Boss

Postprzez RafalL » Śr lis 24, 10 12:22

Chodziło mi o to, że po II endingu mój Zeke był nieaktywny. Okazało się, że po prostu brakuje mi railguna:) A mam jeszcze takie pytanie: czy jest jakaś możliwość aby na mapach było widoczne rozmieszczenie przedmiotów? O ile się nie mylę w PO jak miałeś dobry Intel to widać było miejsca w których leżą itemy. Czy w PW też tak można?
RafalL
Machinegun Kid

Postprzez Simon » Śr lis 24, 10 16:22

Szukaj żołnierzy, którzy mają w specjalnych skillach lokalizowanie wszystkich przedmiotów na mapie. Jak znajdziesz to używaj takiego w misji i gdy wyświetlisz mape przedmioty będą widnieć jako żółte kropki.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MGS Peace Walker