MGS: Peace Walker

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez SaladinAI » Cz cze 04, 09 19:43

ColonelAI napisał(a):Z tą częścią na PS3 to jest takie samo argumentowanie w stylu "Dlaczego MGS2 wyszło PS2 a nie PS1". Na prawdę chciałbyś wszystkie części na PS1?

Ta, tylko po co mieszać w to PSXa? Seria Solida spokojnie mogła być zakończona na PS2, gdyby Hideo zdecydował się zakończyć sagę przy MGS 3 która byłaby bezpośrednią kontynuacją dwójki, a nie jakimś tam prequelem.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ColonelAI » Cz cze 04, 09 20:56

Saladin01 napisał(a):Ta, tylko po co mieszać w to PSXa? Seria Solida spokojnie mogła być zakończona na PS2, gdyby Hideo zdecydował się zakończyć sagę przy MGS 3 która byłaby bezpośrednią kontynuacją dwójki, a nie jakimś tam prequelem.

Idąc tym tokiem myślenia MGS mógłby skończyć się na PSX. Kontynuacja wcale nie była potrzebna. "Jedynka" to zamknięta historia.
Po za tym, "trójka" jest przecież świetnym prequelem, który dużo wnosi do historii sagi.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Faja » Cz cze 04, 09 21:26

ColonelAI napisał(a):
Saladin01 napisał(a):Ta, tylko po co mieszać w to PSXa? Seria Solida spokojnie mogła być zakończona na PS2, gdyby Hideo zdecydował się zakończyć sagę przy MGS 3 która byłaby bezpośrednią kontynuacją dwójki, a nie jakimś tam prequelem.

Idąc tym tokiem myślenia MGS mógłby skończyć się na PSX. Kontynuacja wcale nie była potrzebna. "Jedynka" to zamknięta historia.
Po za tym, "trójka" jest przecież świetnym prequelem, który dużo wnosi do historii sagi.

Jedynka to niby zamknięta historia, ale końcowa rozmowa Ocelota z Prezydentem była swoistą zapowiedzią części kolejnej.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Cz cze 04, 09 21:37

Tak jest przy każdej części chciałbym zauważyć. No może oprócz czwartej.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » Cz cze 04, 09 22:44

Faja napisał(a):Jedynka to niby zamknięta historia, ale końcowa rozmowa Ocelota z Prezydentem była swoistą zapowiedzią części kolejnej.
Tylko Kojima wtedy rzeczywiście chyba nie wiedział, że będzie robił część drugą. Otworzył sobie może jedynie furtkę. Dwójka za to skończyła się tak, że sequel musiał być. I co dostaliśmy? No właśnie... na tym polegał ten ogromny ból.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Zychu(snipershit) » Pt cze 05, 09 00:17

Ja się ciesze na myśl o MGS:PW, bo na pewno będzie jak zwykle fajna fabuła. I mam nadzieje że zmienią sterowanie i gameplay w porównaniu do MGS:PO, bo sterowanie kamerą na psp to tragedia. Oby była linowa historia tak jak mgs3, a nie latania, po sektorach jak w PO. Ale na pewno nie będzie czterech big bossów. Zapewne to jakieś nawiązanie do multi.
Zychu(snipershit)
Dostanie bana!

Postprzez uci » Pt cze 05, 09 09:20

też się ciesze, co do sektorów jak w MPO, trailer pokazywał dość spore tereny - więc albo dostaniemy b.duże sektory, albo coś jak w MGS3, na co też liczę. Najbardziej mnie ciekawi jednak ten Co-op
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » Pt cze 05, 09 10:31

To może porozmawiajmy o fabule? Snake staje do walki z armią która pojawiła się ni z gruchy ni z pietruchy w Kostaryce. Sam już jest zagadkowy opis wskazuje na Patriotów. Wygląda więc na to że to wydarzenie będzie miało wpływ na rozpad wewnątrz organizacji, choć uważam że Big Boss jest już poza nią na co wskazywałaby własna armia i pobyt w Kolumbii.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pt cze 05, 09 10:39

albo że Patrioci (jeszcze z BB) zaczynają się rozpadać i BB po usłyszeniu o Kostaryce zabiera ze sobą swoich ludzi i tam wyjeżdża rozwiązać sprawę. Konflikt tam może być tą iskrą która rozdzieli BB i Zero (pewnie jakiś hak fabułowy na zasadzie że ta armia była sponsrowana przez Zero i coś tam próbowali zrobić) i zacznie się droga ku OH
uci
Uber Big Boss

Postprzez HanSatan » So cze 06, 09 11:51

Może to nie patrioci tylko nowa frakcja która za wszystkim stała (nawet za patriotami) :) np. teściowa Zero ;]
HanSatan
Uber Big Boss

Postprzez Crusher » So cze 06, 09 11:56

A co z bossami? Jak znowu będą jacyś super herosi z jakimiś nadnaturalnymi zdolnościami... to ja wychodzę.
Crusher
Vamp

Postprzez Zychu(snipershit) » N cze 07, 09 12:46

No każdy się w sumie spodziewa, że będzie o tym czemu BB odszedł od Patryiotow, i założył OH. Chodź ja do końca nie jestem pewnie, jakoś za wczesne lata. No i dobry temat, co do Bossow. Ale muszą być z nadnaturalnymi zdolnościami, bez tego to nie MGS:). No jednego bossa znamy, nowy metal gear który wygląda dość nie ciekawie
Zychu(snipershit)
Dostanie bana!

Postprzez Crusher » N cze 07, 09 12:59

Ja bym tam wolał bossów w stylu helikopter, czołg, motorówka itp. Jak mają być jacyś super herosi to przynajmniej niech będą to mądrzejsi(pod każdym możliwym względem) od tych z MPO. Przydałaby się jakaś bitwa snajperska podobna do tej z MGS1/MGS3 oraz bitwa skradankowa z ninją czy kimś takim(skradasz się tak by cię wróg nie zauważył a potem atakujesz go w najlepszym momencie i odwrotnie - innymi słowy "Be the hunter or be the hunted").
Crusher
Vamp

Postprzez Bizon » N cze 07, 09 13:07

RyuEX napisał(a):bitwa skradankowa z ninją czy kimś takim(skradasz się tak by cię wróg nie zauważył a potem atakujesz go w najlepszym momencie i odwrotnie - innymi słowy "Be the hunter or be the hunted").

Coś ala walka z The Boss? Jeżeli będzie w podobnym klimacie, to się na to piszę.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez uci » N cze 07, 09 14:46

zalezy jak tą bitwę się rozgrywa - ja tam strzelałem do the boss z snajperki.
Ale myślę że nie ma co się oszukiwac na pewno czeka nas paczka super bossów, albo z nadnaturalnymi mocami, lub z czyms pod ten deseń. Ale nowe otwarte tereny z trailerów dają nadzieje do bitwy snajperskiej ;]
uci
Uber Big Boss

Postprzez dummerworld » Wt cze 09, 09 10:55

mam pytanie czy w wersji na psp beda tez filmiki na podstawie gry ?
dummerworld
Arnold

Postprzez Bizon » Wt cze 09, 09 10:58

Przecież Peace Walker wyjdzie jedynie na PSP.
Filmiki na podstawie gry? Zastanów się czasem zanim wyślesz posta ;).
Jeżeli chodzi ci o cut-scenki to - tak, na pewno będą...
Bizon

Postprzez Faja » Wt cze 09, 09 11:19

Bizon napisał(a):Przecież Peace Walker wyjdzie jedynie na PSP.
Filmiki na podstawie gry? Zastanów się czasem zanim wyślesz posta ;).
Jeżeli chodzi ci o cut-scenki to - tak, na pewno będą...

A skąd masz pewność, że będą? W MPO nie było wszak.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez dummerworld » Wt cze 09, 09 11:26

o to mi chodzi !!! chyba logiczne i trochę szacunku
dummerworld
Arnold

Postprzez Gac666xx » Wt cze 09, 09 11:30

Chodzi o to, że piszesz tak jak piszesz i ciężko cię zrozumieć.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt cze 09, 09 11:38

dummerworld napisał(a):mam pytanie czy w wersji na psp beda tez filmiki na podstawie gry ?

Chodzi ci o cutscenki na silniku gry tak jak to miało miejsce w poprzednich częściach serii zamiast komiksowych ruchomych artów Wooda.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Bizon » Wt cze 09, 09 11:40

Faja napisał(a):A skąd masz pewność, że będą? W MPO nie było wszak.

Ruchome komiksy z głosami aktorów to jak dla mnie cut-scenka. Termin "cut-scene" nie określa przecież filmiku na silniku gry, a przerywnik fabularny, którym owe komiksy jak najbardziej były.

dummerworld napisał(a):o to mi chodzi !!! chyba logiczne i trochę szacunku

Napisałeś tak, że nie wiadomo było o co ci tak naprawdę chodzi, bo jak dla mnie "filmiki na podstawie gry" to są fanowskie, amatorskie produkcje na YouTube... I w ogóle ci nie ubliżyłem, a jedynie zwróciłem uwagę, więc zachowałem szacunek do twej osoby. Jeez...

Offtop off.
Bizon

Postprzez dummerworld » Wt cze 09, 09 11:43

no dla mnie to brzmiało inaczej ;) no to chodzi mi o właśnie cut-scenki
dummerworld
Arnold

Postprzez uci » Wt cze 09, 09 11:55

to będą - na pewno jak w każdej części, i jak na razie brak jakichkolwiek artów pana Wood'a w trailerze daje nadzieje że będą cut-scenki na silniku gry
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt cze 09, 09 13:23

Bizon napisał(a):Napisałeś tak, że nie wiadomo było o co ci tak naprawdę chodzi

Ja jakoś problemów z tym nie miałem. Wiadomo że chodzi o szkice Wooda ale tych chyba nie będzie, przynajmniej zwiastun ich nie zapowiada a napisy końcowe trailera też o tym nie wspominają. Pamiętajmy że Hideo jest reżyserem, więc raczej na bank nie oddałby scenek na rzecz jakiegoś rysownika.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez HanSatan » Śr cze 10, 09 17:27

Saladin01 napisał(a):Pamiętajmy że Hideo jest reżyserem, więc raczej na bank nie oddałby scenek na rzecz jakiegoś rysownika.

I całe szczęście, bo cutscenki na silniku gry to siła serii ;)
HanSatan
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Cz cze 11, 09 19:32

Dobra, skoro strona się rypnęła, walimy z niusami:

- Sean wyjaśnia wątpliwości co do tego czy MPO jest kanoniczne: odpowiedź jest twierdząca
- czy Peace Walker to piątka? I tak i nie. To ten sam kaliber - wyjaśnia Sean
- prawdziwy sequel odnosi się więc zapewne do tego iż, podobnie jak do dużych części serii, za projekt zabrał się bezpośrednio Kojima
- Peace Walker to historia którą Hideo chciał opowiedzieć od samego początku. Dla niego to pierwotne MPO
- gra trafia na PSP ze względu na rozgrywkę która jest unikalna dla tego rodzaju sprzętu, stąd tytuł nie trafia na PS 3
- gra pozostaje skradanką lecz przyniesie ze sobą wiele nowych elementów do serii. Jakich? Sean sugeruje związek z czterema Snejkami w zwiastunie. Obiecuje także że będziemy wciąż wracać do gry, zaś ta starczy nam na bardzo długi okres czasu
- blizna na ciele Big Bossa ma faktycznie przypominać nam o bliźnie The Boss
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Szczur22 » Cz cze 11, 09 19:50

Dla tej gry jestem skłonny kupić PSP :D

Nurtuje mnie jedno pytanie- jak sensownie przetłumaczyć Peace Walker? Nie jest to jakieś unikalne dla angielskiego wyrażenie, jakiś idiom czy coś? Czy poprostu to coś w rodzaju "niosący pokój"?
Szczur22
Inkarnacja VR

Postprzez Simon » Cz cze 11, 09 20:02

Szczur22 napisał(a): Nie jest to jakieś unikalne dla angielskiego wyrażenie, jakiś idiom czy coś?

Nic z tych rzeczy.
Szczur22 napisał(a):Czy po prostu to coś w rodzaju "niosący pokój"?

Chyba tylko tak to można najwierniej przelożyć. No chyba, że 'spacerowicz pokoju' ale to jest niezdarne i bez sensu.

Ogólnie to ten podtytuł jest jakiś taki z dupy IMHO. Nothing but a cliche.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gac666xx » Cz cze 11, 09 20:41

Może to być po prostu "Piechur pokoju".

Nawiązywałoby to do Piechoty morskiej.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Piechota_morska
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss