Peace Walker HD

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez Hoplita » Śr sty 18, 12 21:42

SALADYN napisał(a):Jeśli istnieje dzban za zdobycie wszystkich rang

Rang czyli "niedźwiedź, pantera" itd? To nie istnieje.
Hoplita
Machinegun Kid

Postprzez uci » Śr sty 18, 12 23:58

chyba zdobycie wszystkich rang w PW było praktycznie niemożliwe?
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Cz sty 19, 12 00:06

Możliwe tyle że trzeba działać od początku z góry określonym torem.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » Cz sty 19, 12 23:38

z drugiej strony mogli by tez dać trofeum za wymaxowanie wszystkich broni w grze :P
uci
Uber Big Boss

Postprzez Hoplita » Pt sty 20, 12 00:25

uci napisał(a):z drugiej strony mogli by tez dać trofeum za wymaxowanie wszystkich broni w grze :P

To i tak nie jest łatwa platyna - ja tam pucharków nie zbieram, ale mam takie wrażenie.
Hoplita
Machinegun Kid

Postprzez uci » Pt sty 20, 12 10:38

jak pamiętam spis pucharów do PW HD to aż tak źle nie jest, mogli się bardziej postarać.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Hoplita » Pt sty 20, 12 23:38

uci napisał(a):jak pamiętam spis pucharów do PW HD to aż tak źle nie jest, mogli się bardziej postarać.

Nie napisałem, że jest źle - to po prostu nie jest łatwa platyna - dla tych którzy maja dobrze ograną wersję na PSP będą mieli zdecydowanie łatwiej. Mam chyba 80% pucharków w PW, zostały mi sieciowe (raczej łatwe) i S we wszystkich misjach (Main i Extra Ops), ale chyba odpuszczę.
Hoplita
Machinegun Kid

Postprzez SALADYN » Śr lut 22, 12 01:10

OK, zaliczyłem już podstawową fabułę w Peace Walker HD, czeka mnie teraz mozolne zaliczanie wszystkiego żeby móc dokończyć historię a potem masterowanie.
Cieszę sie że w końcu było mi dane spróbować kooperacji która z kumatymi towarzyszami znacznie podnosi fun z gry choć misje robią się wtedy za łatwe i pękają na S nieraz za pierwszym razem.
Tryb VS to inna para kaloszy, menusy nie są zbyt przejrzyste i jak zwykle musiałem trafić na cyborgów którzy sadzili headshoty jakby nic innego w życiu nie robili, poza tym za granie online nie warto się brać jeśli nie ma się odpowiedniego sprzętu a zwłaszcza najlepszych karabinów, cieszy za to szeroki wybór opcji blokowania np broni czy przyjaznego ognia.
Zobaczymy jak się dalej rozwinie sytuacja.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Pt mar 02, 12 16:40

Pierwsza godzina za mną. Cóż powiedzieć, ledwo przestawiłem się z dwunastego fajnala, mam za sobą DQ VIII a mam wrażenie że ta gra jest bardziej skomplikowana. To przez te statystyki, tabele, menusy - w cholerę tego i jeszcze więcej, na początku ciężko się przebić.

Zabawne, klimat przypomina trochę bardziej dwójkę niż dżunglową trójkę. To przez ten beton i kontenery, a przy maszynach to już cyberpunk się zrobił co jednak zaliczam na plus.

I cholera ale brak przyklejania się do ściany jednak boli.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » So mar 03, 12 14:15

Kolejny dzień.

Jednak czuć mechanikę przenośnej konsolki, szczególne na przejściach między planszami co daje dość dziwne wrażenie. I te dziwne cliff-hangery - przerywnik, scena z czołgiem a tu wyskakuje ekran to be continued in the next mission. Klops. niby redukuje to napięcie i daje czas do sporządzenia strategii a i tak ma się wrażenie że to strasznie pocięte jest. Im dalej w las tym widzę mniej klasycznego MGSa, zdecydowanie więcej elementów rodem z rtsów.

Gram na 21 calowym tv i niestety nie widzę napisów ikonek - takie camo index. Komentarze przez codec w czasie rzeczywistym są nawet bardzo w porządku, tyko trochę odwracają uwagę i jakoś nie wyobrażam sobie pełnych konwersacji w ten sposób.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » N mar 04, 12 18:20

Saladin01 napisał(a):mam wrażenie że ta gra jest bardziej skomplikowana. To przez te statystyki, tabele, menusy - w cholerę tego i jeszcze więcej, na początku ciężko się przebić.

No rzeczywiście sporo tego ale w gruncie rzeczy to te wszystkie staty nie mają większego znaczenia podczas misji a menusy da się szybko ogarnąć i z czasem zaczniesz olewać raporty z bazy matki.

Saladin01 napisał(a):Zabawne, klimat przypomina trochę bardziej dwójkę niż dżunglową trójkę. To przez ten beton i kontenery, a przy maszynach to już cyberpunk się zrobił co jednak zaliczam na plus.

Też to zauważyłem choć ja sie skłaniam bardziej ku tezie że jest to połączenie oby klimatów.

Saladin01 napisał(a):I cholera ale brak przyklejania się do ściany jednak boli.

Kwestia przyzwyczajenia, właściwie to po PW ciężko będzie mi się przyzwyczaić do mechaniki poruszania w MGS3 i MGS2.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Wt mar 06, 12 14:10

Log. ;)

Następny dzień - wciąż nie mogę pogodzić się z aparatem.

Rozdział rozmów Briefing Files uważam za kapitalny pomysł. Mogę odsłuchać kiedy chcę i zawsze mam dostęp do interesujących tematów. Tylko sporo czasu mi to zabiera.

Fabuła - ta formuła już się przejadła. Cały czas mam wrażenie deja vu. Scenariusz jest dobry i nie ma przegięć a i tak ma się wrażenie że jest to miszmasz z wszystkiego co już było. A Metal...Gear?

Strategia przez wymuszony ekwipunek sprawdza się. Tylko coś za często korzystam z usypiacza. Zwiadowcy zlewający się z otoczeniem rozbrajają mnie. Głównie przez to że na nich ciągle wchodzę. Zrezygnowałem z radaru żeby sobie nie ułatwiać.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Wt mar 06, 12 14:49

Początkowy radar czyli ten bazujący na dźwiękach otoczenia i tak jest nieskuteczny na zwiadowców którzy czatują bez ruchu na ofiarę, korzystanie z usypiacza jest nieodzowne dopóki nie zdobędziesz Sneaking Suit wtedy będziesz mógł lawirować między starżnikami.
SALADYN

Postprzez uci » Wt mar 06, 12 18:25

ja tam znów masowo używałem granatów dymnych, przydają się do wszystkiego.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt mar 06, 12 18:27

Rzucanych broni nie uznaje. Może dlatego że nigdy nie trafiam ;)

Wymówki Snake'a co do jego misji (jestem ornitologiem!) są niepowtarzalne!
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Śr mar 07, 12 00:26

Saladin01 napisał(a):Wymówki Snake'a co do jego misji (jestem ornitologiem!) są niepowtarzalne!

Ta ale to chyba była ostatnia taka próba zbicia z tropu.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Śr mar 07, 12 14:53

For the record ;)

Jednak ten podział na misję trochę dezintegruje poczucie płynności w grze.

Czy tylko ja mam takie wrażenie czy tych bossów jest coś za dużo? Jedna walka, 10 min. skradania, druga walka itd.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Śr mar 07, 12 16:47

Już zdążyliśmy na to ponarzekać przy okazji PW na PSP zwłaszcza przy ostatnich aktach pierwszej części fabuły.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Cz mar 08, 12 17:44

Z gówna na minę - czyli kolejna walka z bossem. Mało co innego dzisiaj robiłem (Chrysalis to leszcz).
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Pt mar 09, 12 14:04

Log ;)

Kokon pękł. Dawno tak najeżonego bronią przeciwnika nie widziałem. Natomiast rozgrywka z zrucanymi kartonami i ostrzałem coraz bardziej przypomina mi Wormsy.

BTW. jak szybko uśpić żołnierzy w ciężkich zbrojach?

Aha i czy ilość odzyskiwanych z AI części zależy od zadawanych obrażeń?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Pt mar 09, 12 19:08

Ciężko opancerzonych przeciwników można skutecznie usypiać dopiero przy odpowiednio zaawansowanym sprzęcie a części z maszyn są przyznawane losowo, co innego karty AI ilość i rodzaj jakie dostaniesz zależy od tego jak przebiegła walka.
SALADYN

Postprzez Spuczan_ » Pt mar 09, 12 20:08

Saladin01 napisał(a):(...)Natomiast rozgrywka z zrucanymi kartonami i ostrzałem coraz bardziej przypomina mi Wormsy.

Co prawda nigdy o tym nie myślałem w ten sposób ale ciężko mi się z tym nie zgodzić.

Saladin01 napisał(a):BTW. jak szybko uśpić żołnierzy w ciężkich zbrojach?

Wystarczą dwa strzały. Chodzi Ci o usypianie z odległości czy obezwładnianie? Na jakim etapie gry jesteś i jaką bronią dysponujesz?

Saladin01 napisał(a):Aha i czy ilość odzyskiwanych z AI części zależy od zadawanych obrażeń?

Nie jestem pewien ale wydaję mi się, że tak.
Spuczan_
Black Color

Postprzez SaladinAI » Pt mar 09, 12 20:28

Usypianie z odległości. Wkurza mnie to bo dałem dupy w Extra Ops, nawet nie na tych w zbrojach ale nawet przy kolesiach w hełmach - dajesz w cymbał a hełm skacze. Zwykłe Mk.22 nie pomogło, nawet strzałem dupę (achiv unlocked) ;)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez geenoff » Pt mar 09, 12 22:30

Saladin01 napisał(a):Zwykłe Mk.22 nie pomogło, nawet strzałem dupę (achiv unlocked)

To tylko na poczatku tak jest dopuki nie wymasterujesz na maxa broni
Potem padaja jak muchy po 2 strzałach max
Obrazek
geenoff
Vulcan Raven

Postprzez SaladinAI » Wt mar 13, 12 13:56

Sing a song...

Skończyłem! Przynajmniej główny tryb fabularny bo teraz sprayuje Geara. Wrażenia? Nie będę się rozpisywał - uważam że gra ma duży potencjał, który nie został w pełni wykorzystany. Nie jest to wina gry, tylko tego że wersja HD jest tylko i aż portem, a nie samodzielnym tytułem. Ale do rzeczy - jestem skłonny sądzić i kierują mną teraz całkowicie emocje (Reptile Pod, heh) że Peace Walker to najlepszy MGS...zaraz tylko po MGS 2 ;) Przesadzam? A pocałujcie mnie w dupę :)

Taki osąd w całości oparłem o końcówkę, emocjonalnie silnie plasującą się na równi z tym co sprzedano nam w trójce, ale sporo elementów oparto na techno klimacie dwójki - łącząc dla mnie najlepsze cechy. Koniec z otwarciem "mózgu" wywołał u mnie wrażenie niemal równe katharsis. To dziwne ale mnie to przekonało, pewna prostota z lekko paranoicznym zacięciem.

Jak powiedziałem, to co mnie najbardziej uderza w Peace Walkerze to postęp do przodu, jednocześnie z łączeniem najlepszych cech fabularno-klimatycznych wszystkich części, idealnie spinając to w całość bez poczucia robienia czegoś na siłę.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez geenoff » Wt mar 13, 12 15:09

Saladin01 napisał(a):Peace Walker to najlepszy MGS...zaraz tylko po MGS 2 Przesadzam? A pocałujcie mnie w dupę

Haha widze że nie tylko mnie PW trafiło
Obrazek
geenoff
Vulcan Raven

Postprzez SaladinAI » Śr mar 21, 12 14:31

Wkurzyłem się.

Jak to jest, żeby odblokować misje Perfect Stealth, muszę wpierw pokonać znacznie gorsze walki z pojazdami? Próbowałem dziś Extra Ops 102 i sorry ale nie dałem rady, nie z tym ekwipunkiem. A żeby zdobyć lepszy muszę zaliczyć te zadania, które odblokują mi się po walkach custom. Bez jaj, wtedy to już na niewiele mi się przyda.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Śr mar 21, 12 17:32

zawsze możesz ograć Co-opa - naprawdę da się wtedy łatwo customy załatwić na S
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz mar 22, 12 02:07

Tak niestety jest zbudowana cała gra która zmusza gracza do zagłębiania i zaliczania wszystkiego, coop tak naprawdę niewiele pomoże bo ja np bandane zdobyłem gdzieś tak po drugim rozdziale ale wyprodukować ją mogłem dopiero paręset misji po piątym.
Nieodzowna więc jest stała pomoc innego gracza który po zdobyciu bandany pomoże jeszcze zdobyć żołnierzy z odpowiednim poziomem umiejętności technicznych.
A przydać sie przyda bo jeszcze wypadałoby zdobyć losowe nagrody za walki :) , nieprzydatny to jest taki Em Net którego zdobywamy już dawno po zaliczeniu wszystkich Outer Ops.
SALADYN

Postprzez uci » Cz mar 22, 12 10:08

a którego uzycie i tak daje nam ocenę A...

Nie dość że człowiek musi się namęczyć z 2-4 kompanami to jeszcze mu wciskają że to special item
uci
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MGS Peace Walker