MGS: Peace Walker

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez dante195 » Wt cze 16, 09 18:39

A ja myślę, że to będzie połączenie PSP z PS3 tak jak kiedyś GameCube z GameBoyAdvance, w gry z GBA można było grać w multi na obu konsolach jednocześnie, podłączając GBA do GC
dante195
Running Man

Postprzez Okosław » Wt cze 16, 09 19:41

Pomysł z multiplayerem mi się podoba, szkoda tylko że nie będę miał z kim grać ponieważ moi kumple albo niewiedzą co to jest MGS albo poświęcili swoje życie wowowi.
Ze wszystkich ludzi których znam to tylko mnie kręcą skradanki:(
Okosław
Running Man

Postprzez SaladinAI » Wt cze 16, 09 20:06

Wracając do nazwę Peace Walker, wciąż myślę że chodzi o nazwę nowego Metal Geara. W końcu, na pewnym poziomie swojego życia, Big Boss musiał dojść do wniosku iż skuteczną kartą przetargową i argumentem nie do podważenia musi być siła nuklearnego odstraszenia. Coś, co wymusi pokój i zagwarantuje nową równowagę sił - Peace Walker. A Walker to dopiero będzie tyle że po przeróbce, bo coś nie widzi mi się żeby ten mech w zwiastunie miał być ostateczną wersją. Wątpię żeby Hideo pokazał tak wcześnie nowego metala, w końcu przy MPO mieliśmy zabawę w podchody.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Johny Sasaki » Śr cze 17, 09 15:46

Spoiler jak cholera:
Elisa pod koniec PO mowi, ze Snake zniszczy MG i zbuduje nowego na jego miejsce. Oczywiscie w miedzyczasie leca obrazki z Outer Heaven, ale co tam, fakty mozna ponaciagac i powiedziec, ze chodzilo o nowa RAXE (trailer PW), ktora Metal Gearem wg PO nie byla, bo pierwszy Metal Gear byl 'ladunkiem na rakiecie'. No a Raxa chodzi, wiec to by pasowalo do rozumowania Saladina, tylko troche dziwne, ze podtytul jak nigdy majacy zwiazek z mechem.

Anyway, mam nadzieje, ze nawet jesli tradycyjnie juz poprzewracaja fakty do gory nogami to:
- beda normalne gadki przez codec i dluzsze scenki a nie to co bylo w PO
- BB pozna Mantisa itd w Peace Walker (i jesli tak, to ze ich historii akurat nie poprzekrecaja)

to tyle, krzyzyk na droge maly zoltku, jeszcze raz popsujesz mi moja ulubiona serie gier to cie znajde na jakichs targach i wybiele...
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Faja » Śr cze 17, 09 16:41

Dlaczego wszyscy się uparliście na nazwę "nowa RAXA"?
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Griffith » Śr cze 17, 09 16:48

Ponieważ znając Kojimę to będzie nowy "RAXA".
Griffith
Arnold

Postprzez Johny Sasaki » Śr cze 17, 09 17:39

Bo stara Raxa zostala rozdupczona przez BB, a na filmie jest cos co wyglada jak Raxa. Wniosek, ze to nowa Raxa cisnie sie sam na usta.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Griffith » Śr cze 17, 09 19:07

Na trailerze nowy Metal Gear naprawdę do złudzenia przypomina RAXA, możliwe, że bedzie to zupgradowana wersja RAXA. Tylko dziwi mnie jedna rzecz dlaczego BB chce ten model zniszczyć.(Tak można wywnioskować z trailera.)
Griffith
Arnold

Postprzez MrPayne » Śr cze 17, 09 21:08

- beda normalne gadki przez codec i dluzsze scenki a nie to co bylo w PO

I z całym szacunkiem - kciuk w dół dla Wooda. Mimo wartości artystycznej zabrał on reżyserii scenek cały dramatyzm.

Tylko dziwi mnie jedna rzecz dlaczego BB chce ten model zniszczyć.

IMO to on zagraża Kostaryce. Zauważ, że w każdym MG antagoniści wysługują się tytułowymi robotami - bez wyjątku.

Swoją drogą, nowy Metal wygląda jak Orbital Frame i zastanawia mnie, czy to wynik tęsknoty Kojiego do ZoE.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez Zychu(snipershit) » Cz cze 18, 09 02:22

Tak trochę za dozo tych Metal Gerow. Bardziej nawiążmy o Kostaryce, o kraju koty nie posiada żołnierzy. To musi być mocno ważne. BTW. a mógłby ktos napisac po polsku co gadają w trailerze?
Zychu(snipershit)
Dostanie bana!

Postprzez uci » Cz cze 18, 09 07:50

Wygląda to coś jak Raxa, choć widać że używa skrzydeł w formie dysków do latania, co do braku nóg - jak dla mnie może ona nogi ma, ale ukryte, lub po prostu niewidoczne na zdjęciach.
Swoją drogą ten mech wygląda dość orbitalnie, więc może ulepszenie Raxy z rakiety z PO, tylko wersja wysyłana na orbitę z której bombarduje dany teren, zamiast na nim lądować i odpalać MIRVy.

A tak w ogóle to jakby wziąść PW fabułowo, ta gra ma kontynuować wątki MGS3 - czyli to co nam mówiła The Boss, jej idea świata, ale może nie będzie ona jakoś "niszczyła" MPO, bo MPO to bardziej prequel do 4ki (patrioci etc.) a MPW jest kontynuacją 3jki - myślę tutaj o wątkach fabułowych.
CO do fabuły zaczynam mieć taką teorię:

Kostaryka jest krajem bez armii, więc ktoś inny to wykorzystuje i najeżdża kostarykę, BB chcą ratować ten kraj, tworzy armię najemników i idzie wyzwolić Kostarykę, a (troche to głupie, ale kto wie) po wydarzeniach z PW, BB nie ma już co zrobić z tą armią, zbiera ich w jednym miejscu budując OH, tworzy kroczącego MG jako kartę do utrzymania pokoju na świecie (on staje się wrogiem świata, więc świat jednoczy się przeciw niemu, ale jednoczesnie się go obawia i przymusowo utrzymuje pokój)
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Crusher » Cz cze 18, 09 10:29

uci napisał(a):Wygląda to coś jak Raxa, choć widać że używa skrzydeł w formie dysków do latania

Myślę że tego Metal Geara Kojima mocno zwiąże z tajnymi projektami USA(które już dziś nie są za bardzo tajne)które miały zamiar stworzyć latający talerz - niewykrywalny pojazd latający, w dodatku te projekty chyba tworzono w latach 50 - 70, więc blisko PW.

uci napisał(a):po wydarzeniach z PW, BB nie ma już co zrobić z tą armią, zbiera ich w jednym miejscu budując OH, tworzy kroczącego MG jako kartę do utrzymania pokoju na świecie (on staje się wrogiem świata, więc świat jednoczy się przeciw niemu, ale jednoczesnie się go obawia i przymusowo utrzymuje pokój)

Podoba mi się takie zakończenie. :) Choć może Kostaryka to dopiero początek całego PW, może potem właśnie będzie mały remake MG1 patrząc z oczu BB.
Crusher
Vamp

Postprzez SaladinAI » Cz cze 18, 09 12:26

uci napisał(a):BB nie ma już co zrobić z tą armią

Zbyta banalne, nawet pomimo iż ostatnio dostajemy takie właśnie fabularne wątki. Kostaryka jest tylko jednym z krajów, na którym owe siły skupiły swoją uwagę plus mamy jeszcze dwadzieścia lat do czasów Outer Heaven. Moim zdaniem to on buduje tą armię pod konkretną już idee, niezależnych wojsk co sugeruje nazwa organizacji.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Cz cze 18, 09 13:16

ewentualnie w czasie budowania armii niezależnych żołnierzy - najemników itd. niezalezna armia bez kraju któremu miała by służyć, ale coś w kostaryce może sprawić że odkryje że armia bez kraju to tylko armia wolnych strzelców, że trzeba im czegoś jeszcze by dać im poczucie jedności - ich własny kraj - OH/ZL?
uci
Uber Big Boss

Postprzez MrPayne » Cz cze 18, 09 14:39

Kostaryka to rzeczywiście świetny setting dla gry o przesłaniu pokojowym. Mam nadzieję jednak, że zostanie w pełni wykorzystana.

Póki co bardziej jednak ciekawi mnie liczba czterech Snejków. Jakoś wątpię, by wszyscy wspólnie dowodzili rzeczoną armią.

Zastanawia mnie też, czy Hayter wróci do roli Snake'a, czy być może niespodziewanie pojawi się w jego roli Doyle? I czy pojawią się tu synowie BB?

BTW - rozbawił mnie tekst na jednym z forów, na którym ktoś - mam nadzieję, że ironicznie, choć nic na to nie wskazywało - napisał o "dwuletnim Solidzie dubbingowanym przez Davida Haytera".

Wyobraźcie sobie epickość takiej postaci. ;)
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

MrPayne
Zanzibar

Postprzez Faja » Cz cze 18, 09 14:46

Mnie zastanawia jedna rzecz. Skro w 1964r. miała miejsce operacja Snake Eater, a w 1972r. projekt Les Enfants Terrible. Akcja Peace Walker ma być w 1974r. Nachodzi mnie taka, myśl, że na trailerze widać 4 Big Bossów. Pytanie powstaje, czy to możliwe, że są to klony powstałe w projekcie LET. Jeśli tak, to być może dane nam będzie zobaczyć gdzieś w grze młodego Solidusa, Snake'a lub Liquida. Co wy na to?
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Cz cze 18, 09 14:51

sam piszesz że PW ma się toczyć 2 lata po klonowaniu BB, więc jakby mieli ich pokazać to najwyżej jako 2 letnie berbecie. A 4 BB to jak nic multi lub co-op bo normalnego wyjasnienia dla tego nie ma.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Cz cze 18, 09 14:58

To ja dziękuję za taką pełnoprawną kontynuację z co-op. No chyba, że to dodatkowy tryb gry będzie, nie związany z wątkiem fabularnym.
Faja
Big Boss

Postprzez MrPayne » Cz cze 18, 09 23:44

uci napisał(a):jakby mieli ich pokazać to najwyżej jako 2 letnie berbecie

Ale jednak! ^^

uci napisał(a):4 BB to jak nic multi lub co-op bo normalnego wyjasnienia dla tego nie ma

Kamuflaż (to bardziej prawdopodobne), wczesne eksperymenty z klonami... kto wie?

Faja napisał(a):To ja dziękuję za taką pełnoprawną kontynuację z co-op.

IMO byłoby to coś odświeżającego, a na pewno lepszego, niż system "z pudła do pudła" niczym w Portable Ops.

Gdyby jeszcze gra każdego z uczestników różniła się detalami, byłoby doskonale.

MrPayne
Zanzibar

Postprzez Operator » Cz cze 18, 09 23:45

uci napisał(a):więc jakby mieli ich pokazać to najwyżej jako 2 letnie berbecie.

To jakim cudem niby Snake w wieku 42 lat w MGS4 w roku 2014 (z tego co mi wiadomo to właśnie w tym roku się dzieje akcja MGS4) jest starym, umierającym "dziadkiem" co nie wyrabia z mówieniem? (Może przesadziłem, nie grałem w MGS4 więc dokładnie nie wiem jak to z nim było. Anyway, wiecie o co mi chodzi.)
Ostatnio edytowano Pn cze 22, 09 09:36 przez Operator, łącznie edytowano 1 raz
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez uci » Pt cze 19, 09 07:27

no własnie nie grałeś w MGS4 to nie wiesz że ma on "wbudowane" genetycznie przyspieszone starzenie po przekroczeniu pewnego wieku.

2 - wczesne eksperymenty z klonowaniem to własnie był projekt LET, kiedy te klony BB miały by niby dorosnąć? - przyspieszone starzenie? to oni by mieli mentalność na poziomie dziecka - ja ciągle obstawiam Co-Op'a. Kiedy 4 graczy posiada PW to każdy mógłby grać BB
uci
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pt cze 19, 09 09:01

No właśnie to trochę głupie jest, że każdy gra tą samą postacią. Powinno to być zróżnicowane trochę, no ale ja się nie znam na tym. Za stary jestem na wszelkie grania po sieci i kooperacje.
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Pt cze 19, 09 09:03

jest zróżnicowanie - każdy ma przecież inne wdzianko, 2 to był tylko trailer niewiadomo czy w pełnej wersji będzie można grać oddziałem BB. ALe jak znam życie i to będzie co-op to będzie tak:

1 posiadacz PW - on gra BB ze swoimi statystykami/bronią etc. a reszta 3 domyślnymi żołnierzami
4 posiadaczy PW - każdy wybiera sobie bohatera ( o ile będzie taka opcja), więc i może być 4 BB
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt cze 19, 09 09:48

Big Boss zapewne nie prowadzi własnej armii, to jest nie rekrutuje jej więc w co-op gramy Big Bossami. Pewnikiem to tryb scenariuszowy więc tam jest tylko jeden Snake, jak na filmach a w rozgrywce pojawia się czterech.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Pabian01 » Pt cze 19, 09 15:56

Dobra pora na mnie. Teraz zebrałem się do przeczytania i obejrzenia trailera. Wrażenia.

Gdzieś w newsach na głównej było napisane coś w stylu „dowiemy się dlaczego Big Boss stał się taki jaki był w MG”. To po Snake Eater tego nie wiemy ?

Pisaliście tutaj o głosie Snake`a. Nie wiem gdzie, ale czytałem, że to Richard Doyle ma mu podkładać głos (ten z MGS4)

Mamy puścić w niepamięć PO i uznać PW za prawdziwą akcje w serii ? Co to ma być ?!

Myślicie, że będzie, można werbować żołnierzy jak w PO ? (Balonik?)

Słyszycie w uszach ten opening ? PEACEEEEEE WAAAAALKEEEER xD

Także nie ma pojęcia co ma takie PSP czego nie ma PS3 …

„- BB pozna Mantisa itd w Peace Walker (i jesli tak, to ze ich historii akurat nie poprzekrecaja)” – to by było dobre. Sniper Wolf i reszta gromadki też by się przydały. Jednak nawet teraz jak to pisze to nie wierze, że coś takiego mogłoby być możliwe. A szkoda. Niech ktoś napisze maila do Hideo – może jeszcze da się fabułę poprzekręcać :D

Chętnie ujrzałbym małych „Węży” ;). …Big Boss nie chce pomóc/przyłączyć się więc porywają mu S L S i wtedy chłop nie ma wyjścia i rusza do boju. Na zakończenie motyw o miłości BB trzyma cała trójkę na rękach, w tle leci ckliwa muzyka a my płaczemy … :]

Trailer odbieram pozytywnie, ale Hideo skończ już z tymi MGSami :\ [W życiu bym nie przypuszczał, że kiedyś to napisze ;) ]

Początek daje nam domysły, że ponownie będzie wiele faktów historycznych vide MGS3.

Scena 1:12 – 1:30 G E N I A L N A Oczywiście widać, że to uderzenie w znak nie pochodzi z tej scenki.

Jestem zadowolony, że będą normalne cut-scenki a nie jakieś inne rzeczy.

Gość, którego widzimy w 1:25 to jakiś instruktor ? Czy może Johnny ;) BB już go zwerbował :)

O tej bliźnie nie wiem co myśleć. Nawiązanie do The Boss bankowo, ale jakie ? I czy to w ogóle BB ? Wkońcu twarzy nie ma ukazanej.

Gdzie w tym wszystkim jest nasz „kociak” aka Ocelot ?

Animacja biegu Snake`a wydaje mi się poprawiona, ładniejsza. Też to zauważyliście ?

Chodzenie przykucniętym. Czyli co ? Jednak da się takie potężne zmiany wprowadzić ? I to na PSP ? Niestety PS2 by takiego „wysiłku” nie udźwignęła :| [Tutaj również pochwalę animację]

Scena, gdy BB biegnia plażą. Czuję, że będzie usunięta. Bo inaczej jak rozwiążą detekcje kolizji z wodą? Nie będzie można do niej wejść wcale, czy po prostu będzie można pływać, ale tylko 10m od brzegu ?

4 Węży ? Epicko, ale tylko w muliplayerze. 4 w SP Hideo powinien się wstydzić. Ja rezerwuje tego z gołą klatą ;)

Bardzo razi też fakt, że przystawia broń do bandany… Tak trudno jest zrobić ?

Naprawdę kiedy słyszę Walker to mam przed oczami Chucka :D

Love boxa przemilcze

Survival w dżungli to jest to, zwłaszcza w wykonaniu MGS.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Crusher » Pt cze 19, 09 19:13

Przygotowałem małe podsumowanie info z trailera:

"Nuclear deterrence by means of naturally assured destruction. It was an era of prance and peace, back by massive military budgets. Both United States and the Soviet Union plunged into economic term oil, assuring in an era desperate for a new world order. In the wake of the Cuban Missile Crisis, as Latin America became a key to maintaining the power balance between East and West. Yet in the meets of this struggle, one government remained without a military..."

The cries for a hero
bring the dawn of a new era

World-wide anticipation
becomes reality!

The legendary "missing link"
in the Metal Gear Saga!

The delusion of armed peace shatters,
spurring Outer Heaven to action!

One man's stand for peace will
become the world's "deterrent power."

Monstrous foes
incapable of feeling pain!

Solitary infiltration?
Tactical coordination?

"They believed they were creating a paradise..."
Crusher
Vamp

Postprzez SALADYN » Pt cze 19, 09 19:23

Ach uprzedziłeś mnie chciałem zrobić to samo.

Teraz możemy zająć sie rozszyfrowaniem tych tekstów a zwłaszcza pogrubionych słów.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » Pt cze 19, 09 19:25

Pabian napisał(a):To po Snake Eater tego nie wiemy ?

Ano nie. Zasadnicza idea OH została wyłożona przez Gene'a, stąd Big Boss skserował jego pomysły.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Griffith » Pt cze 19, 09 20:42

RyuEX napisał(a):The cries for a hero
bring the dawn of a new era

Pogrubione słowa moją na celu pokazanie nam, że przyszedł czas na innych bohaterów niż BB( czytaj. Solid Snake lub Gray Fox). Big Boss pewnie myślał już o swoim następcy i po to stwarza swoją armię by stamtąd wybrać jednego(bądź więcej) swoich następców, albo w PW BB staje się złym ( mniemaniu innych narodów itp.) i to właśnie przyszedł czas by inny bohater go pokonał.Taki mały wywód myślowy:P.
Griffith
Arnold

Postprzez gizio1 » Pt cze 19, 09 21:29

O co chodzi na koncu jak ktoś mówi że: Wierzyli ze tworzą raj?
OH nie było tym czym miało być?
Może nie chodziło o pokój tylko dominacje?

I Dlaczego na końcu odliczania po 5 nie ma 6 tylko e?
gizio1
Machinegun Kid

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MGS Peace Walker