Wrażenia z gry [SPOILERY]

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez Coldman » N sie 08, 10 18:42

Ja znam takich, którym MGS 3 i 4 nudziły się już po godzinie... przez cut-scenki i Codec ;)
Takich mi po prostu żal. Ale w kwestii PW mów sobie co chcesz, ale takiego czasu zabawy i to nawet w 1/3 nie mogło zapewnić kilkukrotne przechodzenie jakieś z poprzednich części.
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » N sie 08, 10 20:51

Coldman napisał(a):ale takiego czasu zabawy i to nawet w 1/3 nie mogło zapewnić kilkukrotne przechodzenie jakieś z poprzednich części.

Co z tego skoro pozostałe 2/3 to praktycznie to samo z co najwyżej kosmetyką , pije głównie do tych walk z pojazdami w których monotonia wieje już po trzecim pojedynku a stanowią trzon pobocznych zadań.
Parę tych misji mniej i nie miałbym do czego się czepiać.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Coldman » N sie 08, 10 21:21

2/3 to już raczej przesada, ale faktem jest, że czasem czuje się, że jest ich trochę za dużo. Ale nie powiesz mi, że walcząc jeszcze słabszą bronią nie miałeś satysfakcji, że po kilkunastu minutach madafake rozbiłeś/zdobyłeś :) Mam nadzieje, że po serii koszulin i innych pierdół polecą DLC z nowymi misjami do zabawy w Extra Ops.
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Pn sie 09, 10 10:51

No satysfakcja jak najbardziej była.
Na 128 misji pobocznych 43 to walki z pojazdami nie licząc ośmiu walk z bronią AI i wątku głównego gdzie były trzy walki z pojazdami i kolejne pięć z AI , plus ZEKE do tego wszystkiego.
Dla ciebie to mało ? Bo jak dla mnie przesadzili i to grubo biorąc pod uwagę odsetek innych zadań.
SALADYN

Postprzez GamerMGS » Pn sie 09, 10 11:32

Nom po trochu monotonne, jak by Kojima dał przy każdy jakąś broń do odblowokania to nie był by już takiej ale po troch wkurzające przejść 43 misje na rak S .Jak sam grałem jakąś misje na S żeby odblokować broń to po paru próbach jak już przeszłem to była niezwykła satysfakcja że wkońcu sie udało.Myśle że to było by dobre rozwiązanie.Teraz jak przechdze mijse z czołgie lub inny mechem na S to nie ma tej radochy.
GamerMGS
Machinegun Kid

Postprzez Sylvan Wielki » Pn sie 09, 10 20:31

Jak łatwo zarobić ogrom plików $ w wysokich nominałach....
A przenieść MGS: PW na PS3 przykładowo. Oczywiście na silniku MGS4.

Wierze, iż ogrom rzesza fanów rzuciłaby się nań z miejsca. Skoro PSPek dostaje konwersje z dużych platform, to powinno to iść w drugą stronę (a czasami się zdarza).

mnie bardzo PW się podobał. Przeszedłem, ale jakbym tylko na półce z grami na PS3 ją widział, brałbym bez zastanowienia.

I zapewne nie byłbym odosobniony w swym postanowieniu.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Coldman » Pn sie 09, 10 22:58

Mimo to raczej żadnej konwersji nie będzie. Nie w przypadku gier, które sprzedają system. Takiego "GoW: Chains of Olympus" oczywiście nie było w "Gow: Collection" na PS3. Dlaczego? Bo wielu po dziś dzień kupi dla tej gierki PSP. Przykłady można by mnożyć.
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Wt sie 10, 10 17:06

No i nawet jeśli miałaby nastąpić konwersja to byłby to raczej tytuł DLC z nieznacznie podbitą grafiką , taką coby ludziom oczy nie krwawiły od patrzenia w telewizory HD.
SALADYN

Postprzez SincoderFX » So sie 14, 10 19:32

Niedawno zostałem poinformowany mailem, że moje konto na tyn portalu zostało aktywowane... po roku;P Nie wiem jak to możliwe, ale miło do Was wrócić;) No ale do rzeczy...

Dzisiaj, jako fan MGS-a (który zna wszystkie części na pamięć) zagrałem w demo PW. I... zawiodłem się. Sterowanie i praca kamery cholernie niewygodne, grafika jakaś taka... dziwna (jakby filtr nałożony na obraz). Lokacje są cholernie liniowe a jak już pojawia się większa, to jest szalenie prosta. Wiadomo, z fabuły nic nie wyciągnę na podstawie dema, zresztą demo to tylko demo.

Ale tutaj pojawia się pytanie do Was, bo zgaduję, że moje spostrzeżenia na temat gry są co najmniej MYLNE (wspomnę po raz kolejny słowo "DEMO"). Czy warto kupować ten tytuł?
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Coldman » So sie 14, 10 19:47

Powiem tak; jak jakiegoś MGS-a przechodziłeś dotychczas w max. 20 h (np. 3 lub 4 w porywach), tak "Peace Walker" starczy Ci na setki (!) godzin, aby wycisnąć z niej ostatnią tajemnicę. Liniowe lokacje? A czy kiedykolwiek było inaczej ;) Fabuła? Świetna, a jeśli pasją zagrywałeś się w "Snake Eater", to tym bardziej Cię pożre (jeśli nie naciąłeś się na spoilery, to i ja Ci nic nie powiem, tyle tylko, że powrót pewnej postaci urwie Ci jajko, a nawet dwa ;)
Sterowanie? Kwestia przyzwyczajenia, po 2-3 h robisz to przez sen, choć faktem jest, że na początku jest dość niewygodnie, ale z czasem nie będziesz mógł grać w gry, w których... nie musisz korygować kamery! Serio, ja tak właśnie mam, a także wielu moich ziomków.

P.S. W mojej prywatnej klasyfikacji, po 135 h na save'ie, gra wskakuje na 1. miejsce. To już tyle tytułem rekomendacji.
Coldman
banan

Postprzez SincoderFX » So sie 14, 10 20:07

Hmm, trochę mnie przekonałeś. Najbardziej zależy mi właśnie na fabule - przedzieranie się przez te "korytarze" jeszcze jakoś przeżyję. Jeżeli jednak PW starczy mi na setki godzin... to czy zadania nie robią się trochę nudne/schematyczne?
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Coldman » So sie 14, 10 20:33

Hehe, widzę, że oglądasz każdą złotówkę, nim ją wydasz ;) Pewnie, że się od połowy porządny schemat wkradnie, co nie zmienia faktu, że bawić się będziesz wówczas także co najmniej dobrze. Co do tych korytarzy, to za bardzo nie wiem, w czym widzisz taki problem skoro najsilniejsza technologicznie część serii, czyli MGS4, miała je takie same. Choć demo znam na pamięć i wiem do czego pijesz, to mogę powiedzieć, że będzie sporo "szerokich" lokacji w dalszej części gry.

P.S. Mówisz, że jesteś fanem MGS. I Ty zastanawiasz się czy w ogóle kupić (w tym miejscu nie warto polemizować, nawet komuś, który gry nie poważa) najbardziej grywalną część serii? Oj, nieładnie ;)
Coldman
banan

Postprzez SincoderFX » So sie 14, 10 20:58

Nie mam problemu z korytarzami w MGS4, bo są to dosyć rozległe korytarze. W demie natomiast można się niezłej klaustrofobii nabawić (chyba nawet większej niż w FFXIII!). A gdy pojawia się misja z czołgiem... cóż, wieje pustką (choć z drugiej strony nie wymagam cudów od PSP).

Jestem fanem MGS-a, ale nie obsesyjnym. Grając w demo PW usypiałem, męcząc się równocześnie ze sterowaniem. I rozwaliły mnie dwie rzeczy.

Pierwsza: Big Boss przykładający sobie broń do... oka, na które nie widzi.
Druga: Sztuczna inteligencja wrogów. "Schowałem" się tak, że przeciwnik stał pół metra ode mnie i widział mnie w całości (żeby nie powiedzieć twarzą w twarz). Wystawałem jak pół dupy zza krzaka. I nic:)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Coldman » So sie 14, 10 21:13

Cóż, dla Ciebie mogą być to argumenty, aby gry nie kupować. Ok, ale wiedz, że cena nowej gry oscyluje w okolicach 80 zł.
Coldman
banan

Postprzez SincoderFX » So sie 14, 10 21:16

Kupić pewnie i tak kupię, ale wolę najpierw zapytać tutaj. Napaliłem się jakiś czas temu na ten tytuł, a dziś pograłem w demo i jak na razie mam wrażenie, że ten MGS to dla serii krok wstecz (choć ten co-op... ciekawa sprawa).

MGS:PW za 80 zł? Gdzie, gdzie?:)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Coldman » So sie 14, 10 21:19

Dokładniej to 84,90. Gdzie, to niestety nie pamiętam. Szukałem chyba "Metal Gear Ac!d" i w oko wpadła mi oferta "PW".

P.S. Faktycznie, lepiej poczekaj z osądami, aż gierkę rozklepiesz ;)
Coldman
banan

Postprzez SincoderFX » So sie 14, 10 21:24

Też tak myślę. Zawsze tak jest, że dema mi się cholernie nie podobają a w pełne wersje zagrywam się godzinami.

A co powiesz na temat grafiki? Czy tylko ja zauważyłem w demie ten dziwny filtr? Jak jest w pełnej wersji?
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Coldman » So sie 14, 10 21:29

Od razu mówię, że technicznym ekspertem nie jestem, ale to wiem ;) Konstrukcja PSP jest problematyczna na developerów w kwestii alliasingu (wygładzanie krawędzi). Stąd Kojima mówił swego czasu o nowych "chwytach", przygotowanych specjalnie pod kątem PSP. Stąd pewnie, aby pożądany efekt osiągnąć, mamy wrażenie Sient Hill-owego filtru.

P.S. Grafika to absolutna czołówka PSP. No właśnie; pamiętaj, że tego mastodonta, jakim jest ta gra, nosisz w kilkuset gramowym sprzęcie.
P.S.2 Robisz poważny błąd, wbijając się w spoilerowany temat ;)
Coldman
banan

Postprzez SincoderFX » So sie 14, 10 21:34

Obraz wygląda tak, jakby brakowało co drugiego piksela. Może to celowy zabieg, aby gra chodziła wydajniej? Głupia teoria, ale może coś jednak w tym jest. Mnie osobiście cholernie to irytuje, tym bardziej, że reszta gier na PSP jest dosyć "czysta". Tak na marginesie, też mi się skojarzył noise effect z SH, ale tam wyglądało to dobrze i miało sens;)

Póki co płynność gry i efekty świetlne robią na mnie spore wrażenie.
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez SALADYN » So sie 14, 10 22:32

Prawda jest taka że w PW została poświęcona jakość tekstur na rzecz choćby modeli postaci czy płynności samej gry no i wybuchy są fachowo zrobione , z cięciami trzeba sie pogodzić i dziękować Koji'iemu za instalacje gry która skraca loadingi co najmniej o połowę.
Korytarzowa konstrukcja plansz jest poza dyskusją po to wręcz wizytówka serii , uciążliwa ale niestety nie da się temu zaradzić w końcu to skradanka.
Co do nudy to niestety mnie aż ona uderzyła w twarz , dość powiedzieć że od gry muszę najzwyczajniej odpocząć a mam jeszcze sporo misji do zrobienia na S i cały co-op , główny powód to takiego narzekania to walki z pojazdami które stanowią lwią część zadań pobocznych a są strasznie schematyczne, reszta ujdzie bo nie przesadzili z ilością.
Fabuła jest bardzo dobra przynajmniej do końca czwartego rodzaju , piaty rozdział i końcowe rozmowy są już bardzo Kojimowskie i niekoniecznie muszą ci przypaść do gustu bo jak dla mnie strasznie komplikują cały scenariusz.

Dobrodzieja można spokojnie polecać wszystkim którzy mieli wcześniej styczność z serią bo znajdą w tej grze to co polubili wcześniej tylko że teraz zmieniono trochę formę , a jak komuś szkoda kasy to niech atakuje używkę.
SALADYN

Postprzez SincoderFX » So sie 14, 10 23:20

Coldman, Saladyn, wielkie dzięki za opinie. Ta korytarzowa budowa (zaznaczmy, że liniowe korytarze są OK, ale nie aż tak ciasne!) i nuda, o której wspominacie jednak skutecznie odstrasza mnie od tego tytułu. Sterowanie... dało by się przyzwyczaić, tak samo kamera. Ale sztucznej inteligencji wrogów (a raczej jej TOTALNEGO BRAKU) nie zdzierżę. Na razie nie mam ochoty na nużącego time-killera, więc odpuszczę. Za parę miechów faktycznie trzeba będzie zaatakować używkę na allegro. Dzięki jeszcze raz :)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez K4thos » N sie 15, 10 02:18

AI wrogów nie powala to fakt, jednak opisany przez Ciebie przypadek kompletnej ślepoty przeciwników jest wynikiem kamuflażu sneaking suit (w pełnej wersji razem z battle suit zdobywa się go w jednym z ostatnich rozdziałów). Jest to połączenie znanych z MGS3 Spirit Camo (całkowite wyciszenie kroków) i Snake Camo (świetny kamuflaż w każdym otoczeniu). W demie masz możliwość skorzystania ze znanego z MGS1 radaru i wychodzi na to, że sneaking suit zapewnia całkowitą niewidoczność w obrębie wskazywanej przez niego odległości (czyli na dobrą sprawę kilku kroków). Kolejne nieporozumienie to fakt, że po przylegnięciu do ściany osiągamy indeks jak w trawie z MGS3. Podsumowując- kaszana i psucie sobie zabawy (oczywiście mowa tu o głównym wątku bo przejście późniejszych z dodatkowych misji bez takich udogodnień graniczyłoby z cudem). Grając z normalnymi kamuflażami nie dochodzi raczej do takich absurdów. Zawsze pozostaje też goła klata :P

Co do samej gry to świetnym patentem okazał się moim zdaniem walkman. Nic nie zastąpi przechodzenia misji z takimi kawałkami jak Calling to the Night (koniecznie z założonymi słuchawkami, bo głośniczki w PSP są słabej jakości). Cieszy też duża ilość "codecowych" rozmów przed misjami.

Nie zgodzę się co do oceny fabuły. Bez ostatniego (ukrytego) rozdziału warstwa fabularna nie wypada najlepiej na tle poprzedniczek, jednak całościowo daje radę. Mimo wszystko oczekiwałem ciut więcej.

edit: zapomniałem dodać - Polecam dobrodzieja ;)
edit2:
MGS:PW za 80 zł? Gdzie, gdzie?:)
Z tego co pamiętam PW w wielu zagranicznych sklepach internetowych od początku można było nabyć za ok. £15 (zresztą, tak jak i wiele innych gier na handheldy, które z reguły są tańsze niż te ze stacjonarek). Jeśli masz dostęp do paypal'a to możesz zamówić grę np. z zavvi: http://www.zavvi.com/games/platforms/ps ... 69979.html
Przesyłka nie jest droga a gra dochodzi w przeciągu kilku dni.
K4thos
Machinegun Kid

Postprzez SincoderFX » N sie 15, 10 09:41

K4thos napisał(a):Nie zgodzę się co do oceny fabuły. Bez ostatniego (ukrytego) rozdziału warstwa fabularna nie wypada najlepiej na tle poprzedniczek, jednak całościowo daje radę. Mimo wszystko oczekiwałem ciut więcej.

Fabuła jest gorsza od MGS: PO?
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Coldman » N sie 15, 10 09:50

Haha, troszkę już chyba temat rozmielamy, zaraz nas ktoś opieprzy ;) Cut-scenek jest tutaj 3 h, w Portable Ops zaś 90 minut. I trzeba zrozumieć jedną rzecz: Portable Ops, choć świetne, było tylko skokiem w bok zespołu Kojimy (bez Hideo) na konsolę przenośną. Z kolei "Peace Walker" to typowa wielka produkcja, w której Kojima pełni najwięcej funkcji ze wszystkich odsłon serii. Po premierze "PW", "PO" wygląda jak "Peace Walker" klasy B. I powiem, żebyś się tu tak na naszych opiniach nie opierał, bo po dziś dzień usłyszysz o MGS2, że "gówno, bo jest Raiden" czy MGS4, "że gówno, bo jest ślub i Drebin z małpką"... Litości ;)
Coldman
banan

Postprzez SincoderFX » N sie 15, 10 10:05

My cały czas mówimy o wrażeniach z PW, więc może jednak nas nikt nie opieprzy;)

Również spotkałem się z opinią, że PW detronizuje PO. Ale jak to jest w końcu z tą fabułą? Jest 3 h cut-scenek i ponoć na jedną postać przypada 30 min nagrań "magnetofonowych" (brzmi nieźle). Tylko jak ma się ilość do jakości?

Muszę się opierać na Waszych opiniach, bo tak samo jak ja kochacie serię i w oparciu o wszystkie części jesteście w stanie mi sensownie doradzić co i jak:)

PS. Właśnie w tym problem, że znienawidzony przeze mnie MGS2 (!) podoba mi się dużo bardziej od PW. Może już czas odwiedzić lekarza albo coś takiego?;)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Coldman » N sie 15, 10 10:09

Ciężko, mówiąc o tej grze, wszystko tak w pigułce streścić, żeby Ci to dobrze zobrazować. Tu jest tak, że 3 h scenek to 3 h scenek, a nagrań magnetofonowych (skarbnica wiedzy) możesz sobie opcjonalnie odsłuchać na boku ok. 8 h.
Najlepiej zobacz sobie ten długi, prezentujący możliwości gry, trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=fZXdCunD ... r_embedded
Coldman
banan

Postprzez SincoderFX » N sie 15, 10 10:16

Cholera, no to już mnie bardziej przekonuje:) Ale balony, które unoszą żołnierzy do góry w zamkniętych pomieszczeniach... Kojima - oprzytomniej!;P
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Coldman » N sie 15, 10 10:57

Ten element był tu swego czasu gorąco dyskutowany. Zgodnie tego nie pochwalaliśmy, ale na pewno żaden recenzent nie odjął za to punktu ;)
Coldman
banan

Postprzez SincoderFX » N sie 15, 10 11:43

No moim skromnym zdaniem jest to nawet głupsze niż noszenie beczki w kieszeni;P
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez K4thos » N sie 15, 10 15:27

Fabuła jest gorsza od MGS: PO?
Uhh, oczywiście miałem na myśli odsłony na stacjonarne konsole. W Portable Ops grało się przyjemnie ale fabuła w tej grze bardzo odstawała od "zwykłych" MGS'ów. Tak jak to Miller w PW określił: [spoiler]"Let's leave the San Hieronimo crap behind"[/spoiler] Tu jest zdecydowanie lepiej jednak nie masz co liczyć na doskonale opowiedzianą historię jak za czasów jedynki czy głębi MGS2. Nie zmienia to faktu, że jest przyzwoicie. W trakcie przechodzenia pamiętaj żeby odsłuchiwać wszystkie rozmowy i taśmy, bo to właśnie z nich poznajemy poszczególnych bohaterów a nie w trakcie krótkich przerywników nastawionych głównie na akcje. Poszukaj też informacji jak odblokować ostatni rozdział, który rozwija wątek pewnych bohaterów i wiąże fabułę PW z innymi odsłonami serii. Zresztą nad czym tu się w ogóle zastanawiać skoro posiadasz już PSP - 80zł to przecież równowartość jednego wieczoru w barze a nawet jak się gra nie spodoba to zawsze można ją opchnąć na allegro...

Co do wszystkich absurdów z helikopterami, fultonami, cudacznymi broniami i nieistniejącymi instytucjami bohaterowie sami w rozmowach się z tego nabijają :) Do tej gry trzeba podejść na luzie.

PS. Unikaj spoilerów
Ostatnio edytowano N sie 15, 10 15:42 przez K4thos, łącznie edytowano 2 razy
K4thos
Machinegun Kid

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MGS Peace Walker