Peace Walker HD

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Peace Walker HD

Postprzez SaladinAI » Pt cze 03, 11 14:25

Pora rozpocząć nowy temat wraz z oficjalnym oczekiwaniem na grę:

Dowiedzieliśmy się że Peace Walker HD będzie sprzedawany w ramach całej kolekcji, ale jeśli masz już wszystkie wspomniane części, nic nie będzie stać na przeszkodzie żeby kupić grę oddzielnie, jednak takie wydanie będzie zarezerwowane tylko dla Japonii. Nowe wydanie dostaniemy już w tym roku, w listopadzie i jak już wspominaliśmy będzie to podrasowana wersja oryginału, choć zostaną zachowane elementy znane z przenośnej konsoli – zaliczyć do nich możemy choćby możliwość gry dla sześciu osób. Co zrozumiałe, jedynie wersja na sprzęt od Sony zostanie wzbogacona w opcję transferu zapisanych stanów gry z przenośnej konsolki i na odwrót, tak żeby gracz zaczynający rozgrywkę w autobusie mógł dokończyć ją później w domu. Opcja ta nosi nazwę Transfarring. Twórcy podkreślają że to nie jest zwykły port, niektóre miejsca w grze zostały napisane na nowo dając świeży feeling tytułowi.

Obrazek
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Pt cze 03, 11 23:44

Peace Walker HD to ten przysłowiowy medal, z jednej strony super że wychodzi bo będzie w końcu jakiś sensowny co-op w krajach gdzie PSP posiadają gracze a nie wszyscy łącznie z panią z warzywniaka, możliwość przenoszenia sejwów na PSP która mam nadzieje będzie działać w obie strony bez konieczności rozpoczynania od nowa, no i odświeżona graficzka plus pewno jakieś bajery jak nowe Extra Ops.
Ta druga strona to konieczność kupowania tej samej gry czyli gra raczej dla nowych użytkowników i dla totalnych fanów, możliwość dość mocnego wpłynięcia gry na popularność PSP co tyczy się też całego zamysłu serii remaster, no i niesmak jakby nie można było tak od początku i darować sobie te gadki że gra powstawała na PSP ze względu na jej możliwości internetowe jakby XO i PS3 nie miały w tej kwestii nic do gadania.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » So cze 04, 11 00:08

tylko skoro MGS:PW w HD ma mieć trofea, to przy transmisji sejvów mogą nam one umknąć, tak jak np. w Uncharted 1, f3 czy GTA4 kiedy patche z trofeami nie działały z sejvami na konsoli.
Wiec chyba będzie trzeba spędzić przy kroczącym dobrodzieju kilka kolejnych dobrych godzin.

Ja tam z chęcią w końcu przetestuje co-opwe bronie
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » So cze 04, 11 00:59

Ja póki co nie ruszam PW na PSP dopóki nie będzie wiadomo jak to rozegrają z tymi sejwami ale też zastanawiam sie czy nie zacząć od nowa tak żeby zdobyć jakieś zwierzęce rangi poza motylkiem.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » So cze 04, 11 10:19

Kojima odpowiada:

Jednym z istotnych problemów przy transferze okazują się być Trofea. Możliwość przeniesienia postępu w grze na stacjonarną konsolę nie stanowi wprawdzie problemu, ale w ten sposób nie zagwarantujemy sobie pożądanych osiągnięć. Innymi słowy Trofea nie będą osiągalne dla tych, którzy spełnili już pożądane warunki dla ich osiągnięcia, trzeba zaczynać od początku.

http://mgs.gram.pl/wordpress/2011/06/04 ... nsfarring/
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » So cze 04, 11 13:45

Czyli jednak - cóz szykuje sobie zapas tych 80h na PS3
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn cze 06, 11 11:52

Imho warto spróbować drugi raz nawet jeżeli będzie trudno - to zawsze inna jakość plus nowe patenty.

A właśnie, mnie interesuje czy to będzie rozszerzona wersja, wzbogacona o te wszystkie DLC (jakie by nie były)?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pn cze 06, 11 16:16

tj. dodatkowe MP3, koszulki, ubrania i orginalne aktorskie głosy dla Bossów?

z drugiej strony z PS3 nie wyjdę na ulicę żeby sobie żołnierzy nazbierać więc miło by było gdyby można było transferować prócz zapisów też inne rzeczy jak bronie czy właśnie żołnierzy.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So cze 11, 11 17:51

http://mgs.gram.pl/wordpress/2011/06/11 ... walker-hd/

Przede wszystkim wykorzystując sprawdzone już mechanizmy. Prawa gałka analogowa posłuży do celowania, co wielu graczom ułatwi życie (przeciwnikom już nie za bardzo), jednak auto-celowanie nadal jest w grze, choć korzystanie z tej opcji być może nie będzie już tak potrzebne. Rozwijanie menusy z przedmiotami przenoszą się na górną część pada, w miejsce przycisków R2 oraz L2 (bo mowa tutaj o wersji na konsolę Sony), za pomocą których używanie itemów oraz broni odbywać się będzie bez zbędnego opóźnienia. Korzystanie z krzyżaka czyli przycisków kierunkowych zostało trochę odciążone, przesuwając podejmowanie akcji na przyciski geometryczne – kucanie w tym przypadku obywać się będzie poprzez wciśnięcie X’a. Innymi słowy sterowanie nie powinno przysparzać trudności nikomu kto był przyzwyczajony do poprzednich części w wersji na duże konsole.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Pt cze 17, 11 11:11

Strzelanie to też niewielki problem, bo można pod spust przyczepić i wciskając do połowy mamy celowanie

Odnośnie dyskusji w SB:

Obrazek

Atak mamy pod RB, celowanie LB aczkolwiek pewnie zostaną różne typy sterowania jak w oryginale.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pt cze 17, 11 12:40

Ale to jest chyba Peace Walker. Mówilismy o MGS3, bo tam był problem z analogowymi przyciskami.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt cze 17, 11 17:29

Szczerze powiedziawszy nie wiem jak to wygląda w tej grze względem poprzedniczek. Chociaż gra chyba nie miała noża jeśli dobrze pamiętam...
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pt cze 17, 11 18:42

jest paralizator działający nieco na zasadzie noża z MGS4
uci
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » So cze 18, 11 10:19

PW HD będzie jedyną grą na płycie ?
Dobrze rozumiem, maj być 2 osobne kolekcje: PW HD - raz, a druga to MGS HD Coll. z MGS2 i MGS3 ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » So cze 18, 11 10:44

Pabian napisał(a): Dobrze rozumiem, maj być 2 osobne kolekcje: PW HD - raz, a druga to MGS HD Coll. z MGS2 i MGS3 ?

Tylko w Japonii - w Europie dostajemy kolekcję z trzema MGSami.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » So cze 18, 11 10:58

na PS3 na 1 płycie, na Xie pewnie 2/3 :]
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So cze 18, 11 11:12

Dwie, ale nie mam nic przeciwko jeśli dostanę PW na odrębnej płycie.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Pabian01 » So cze 18, 11 11:18

Aha, czyli mogę się cieszyć. Wszystkie 3 gry w jednym opakowaniu na jednej płycie. Pięknie. Już się bałem, że to rozbiją.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez uci » So cze 18, 11 18:42

ja ciągle mam nadzieje że w europie wyjdzie zwykła HD kolekcja i ulepszona z MGS1
uci
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » So cze 18, 11 20:43

Ja też mam taką nadzieję. Byłbym bardzo zadowolony. Ale to pewnie marzenia ściętej głowy :)
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Coldman_3 » Pt lis 04, 11 23:07

Ja mam takie pytanko odnośnie trofeów. Gdybym na dzień dobry wrzucił save'a z PSP to wiem, że z trofeów już dupa. Ale jeśli przejdę sobie od początku na legalu, np. 30 godzin i zdobędę trofea, a do foldera wrzucę potem swój save z PSP, to jak to będzie? Będą to po prostu dwa niezależne od siebie profile, gdzie:

- na jednym mam te 30 h, trofea i perspektywy na kolejne,
- na drugim mam swoje 200 h z PSP, ale o trofeach nie ma mowy.

Zgadza się?

P.S. Posiadacze Xboksów 360 - nie jestem jakimś fanbojem, ale za taki prezent całujcie Kojimę po kostkach. Możecie mnie za to opluć, ale jak zagracie przez pare godzin, to przeprosicie ;)
"Revenge with a Vengeance"
Coldman_3
banan

Postprzez SALADYN » Pt lis 04, 11 23:45

Sam się nad tym zastanawiałem i myślę że będzie to funkcjonować po prostu jako dwa osobne save'y, ja już się zdecydowałem że Peace Walkera na PSP porzucam aż do premiery PW HD i tam zaczynam wszystko od nowa.

Posiadaczy XO u nas mało i raczej nie są to typowe fanboje wiec sie nie spodziewaj typowej fanbojowskiej reakcji.
SALADYN

Postprzez Coldman_3 » Pt lis 04, 11 23:59

SALADYN napisał(a):Peace Walkera na PSP porzucam aż do premiery PW HD i tam zaczynam wszystko od nowa

Grubo, ale ja nie potrafię tak zrezygnować z kilkumiesięcznej pracy xD. Najpierw pogram sobie od zera i połapię przyzwoitą ilość trofeów, a potem już na save'ie z PSP będę szaleć.
Coldman_3
banan

Postprzez SALADYN » So lis 05, 11 00:15

Coś czuję że pucharki w praktyce sprawią że będziesz musiał tak czy siak wszystko od nowa zaliczyć.
SALADYN

Postprzez Coldman_3 » So lis 05, 11 00:18

Platyny raczej nie będę łapał, spokojnie z tymi trofeami. Zresztą, jak pomyślę sobie, ile walk z pojazdami, mechami i smokami stoczyłem, aby mieć na save'ie to, co mam, to czuję się maluczki startując od zera. Dobiję do II Endingu i importuję z PSP.
Coldman_3
banan

Postprzez SALADYN » So lis 05, 11 00:34

Z tego co pamiętam to jest trofeum za zdobycie żołnierza przy pomocy muszkietu więc może nie wszystkie trofea będą wymagały grania od nowa.
SALADYN

Postprzez uci » So lis 05, 11 10:35

pewnie trofeum na poziomie wszystkie misje na S (a na PSP mam np. 99% na s zaliczone) to jak ta jedną dokończę w HD to tez powinna zaskoczyć.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_3 » So lis 05, 11 18:05

Bardzo uradowałby mnie co-op na podzielonym ekranie - wtedy zatopiłbym się tam z bratem na tydzień xD Ale nikt o tym nie wspominał, więc raczej z tego nici.
Coldman_3
banan

Postprzez Spuczan_ » Śr sty 18, 12 01:34

uci napisał(a):pewnie trofeum na poziomie wszystkie misje na S (a na PSP mam np. 99% na s zaliczone) to jak ta jedną dokończę w HD to tez powinna zaskoczyć.

No właśnie mam nadzieję, że podniosą poziom trudności bo w niektórych misjach można zdobyć S z zamkniętymi oczami. Pojedynki z bossami na dual shocku też nie będę trudne. Trofea mnie kompletnie nie interesowały do tej pory a właśnie w tej edycji mam zamiar porządnie się za nie zabrać. Chyba, że będą jakieś przesadzone pomysły z d*py w multi.
Spuczan_
Black Color

Postprzez SALADYN » Śr sty 18, 12 02:18

Jeśli istnieje dzban za zdobycie wszystkich rang to będziemy przeklinać dzień kiedy zapowiedziano kolekcje HD, choć w sumie nie ma o co się bać taki God of War I i II miał trofea wykonalne bez konieczności wyciskania wszystkich soków z gry.
SALADYN

Następna strona

Powrót do MGS Peace Walker