Snake: Nie podasz mi swojego prawdziwego imienia ?
Para-Medic: A czy ty podasz mi swoje, Panie Snake ?
Snake: Nazywam się, hmm… John Doe.
Para-Medic: A by skrócić, mówią do ciebie Jack ? Prawdziwy Kapitan Nemo z ciebie.
Snake: Imię nic nie znaczy na polu walki. Po tygodniu nikt nie ma imienia. A ty jak masz na imię ?
Para-Medic: Jane Doe.
Snake: Bardzo zabawne.
Para-Medic: Nie żartowałam, ale może powiem ci moje prawdziwe imię, jeżeli powrócisz
John Doe to imię jakie się nadaje osobom niezidentyfikowanym w sprawach prawnych m.in. w USA. Żeńska odmiana tegoż imienia to Jane Doe. Wydaje się oczywiste że Snake chce zakryć swoją prawdziwą tożsamość lub, co bardziej prawdopodobne, określa tak siebie gdyż imię nic nie znaczy na polu walki.
Załóżmy na chwilę jedną hipotezę: co jeżeli Snake naprawdę tak się nazywa? Imię by się zgadzało. Więcej - sztuczna inteligencja z MGS 4 nosi inicjały JD, czyli właśnie John Doe po Big Bossie. Tutaj pojawia się pytanie, czy kluczowa AI została by tak nazwana tylko ze względu na ten pseudonim? Stawiałbym na prawdziwe nazwisko.
Z drugiej strony możemy domyślić się genezy imienia Jack. Naked Snake odgrywa tutaj rolę Raidena z dwójki. Snake jest Nagi a więc jest żółtodziobem podobnie jak Jack R. Snake nawet na początku miałby być nazwany amatorem. Także Naked jest tutaj biernym obserwatorem a główną rolę odgrywa raczej The Boss podobnie jak Snake z dwójki.
Dalej. Mr.X lub Deepthroat. Obydwa kryptonimy należały pierwotnie do informatorów Foxa Muldera. Olga Gurlukovich przyjmuje pseudonim Mr. X - w Hong Kongu termin ten używany jest dla anonimowych ofiar. Olga jest nią.
W Rosji odpowiednikiem owych imion będzie Ivanov Ivan Ivanovich. Tutaj nie mam pomysłu. Jedyna bliska osoba to Ivan Raidenovitch Raikov - brzmi trochę podobnie.