Metal Gear Solid: Rising w 2012 roku?

Newsy o wszystkich wydarzeniach z Metal Gear Solid - Zanzibar

Metal Gear Solid: Rising w 2012 roku?

Postprzez SaladinAI » Pn lis 08, 10 19:48

Jak informuje Kotaku oczekiwania na premierę Metal Gear Solid: Rising w przyszłym roku możemy zaliczyć do pobożnych życzeń. Według źródeł na które powołuje się serwis, gra trafić ma na półki sklepowe dopiero w 2012 roku.

Całość: http://www.mgs.gram.pl/news.php?readmore=1889
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pn lis 08, 10 21:38

może więc przy rising serio zabrali się do produkcji "na zachodnią" modłę, zaczeli od silnika i gameplayu a potem dopiero za fabułe/postacie/plansze.

To może znaczyć że te miasta z trailera nie muszą sie pojawić w finalnej wersji gry
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Albi_Saint » Pn lis 08, 10 22:34

I dobrze. Niech będzie więcej bliskiego wschodu. W sumie to trochę źle, że robią gameplay pod amerykańców bo może być za łatwo. Oby to nie była samograjka jakich dużo ostatnio. Myślę, że ukaże się wcześniej.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez maciej1- » Pn lis 08, 10 23:00

Jeżeli Rising faktycznie wyjdzie dopiero w 2012 roku to moim zdaniem zdecydowanie za wcześnie ogłosili ten tytuł. Biorąc pod uwagę, że teraz mówią że jeszcze nic nie mają to oznacza, że w momencie ogłoszenia Rising mieli pod ręką tylko ten Art który wtedy pokazali.
maciej1-
Predator

Postprzez uci » Pn lis 08, 10 23:50

z MGS4 było chyba tak samo?

co do amerykanizacji - miałem na myśli że robią wpierw silnik potem do tego fabułę (kojima kiedyś tam wspominał że jap. twórcy robią odwrotnie) itp. a nie że robią grę pod amerykanów.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Albi_Saint » Wt lis 09, 10 14:03

Nom, pierwsze zapowiedzi MGS4 to był 2005 rok o ile się nie mylę. No może masz racje uci. Zobaczy się co z tego wyjdzie.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez SaladinAI » Wt lis 09, 10 18:21

Albi_Saint napisał(a):pierwsze zapowiedzi MGS4 to był 2005

Właściwie to chyba jeszcze w 2004 niedługo po premierze Snake Eatera.

Co do scenariusza to chyba jest tak że powstaje on równolegle do rodzących się struktur gry. Przynajmniej na to wygląda tym razem. Szczerze powiedziawszy na inną datę nie liczyłem, wczesne ujawnienie gry można wiązać z tym że twórcy chcieli oswoić graczy z otwarciem się na nową koncepcję. Z drugiej strony przecież i tak pokazano niemało, jako iż pierwsze materiały z czwórki niezupełnie pokrywały się z zapowiedziami Kojimy, który lubił wpierw coś ogłaszać i tego nie realizować. Zasadnicze koncepcje zostały nam już zwizualizowane, czekamy na rozwinięcie.

Wygląda jednak na to że dostaniemy grę w symbolicznym momencie - seria będzie w tym czasie obchodzić swoje 25-lecie.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Albi_Saint » Wt lis 09, 10 19:06

MGS4 miał być wydany na 20-lecie ale się nie udało. Co do daty zapowiedzi. Właściwy trailer już ze starym Snake'iem to jest chyba rok 2005/6.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez uci » Wt lis 09, 10 23:19

wcześniej był jeszcze ten na silniku MGS3

tutaj przynajmniej wyszli z dobrego założenia - najpierw pokazują nam co mogą dać w pełnej wersji i zaczynaja dorabiac fabułę. Nie musza juz nic obiecywać.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr lis 10, 10 18:31

Ano, właśnie wtedy zaznajomiono nas z koncepcją No place to hide. Tym razem pierwszeństwo przed ideą miała opracowana już technologia na bazie której powstaje gra - dzięki czemu mamy już zarysowany koncept gry a nie tylko jego wstępne omówienie. Wydaje mi się że właśnie to Kojima miał na myśli gdy mówił że twórcy zamiast tworzenia ładnych obrazów powinni zabrać się za kod gry.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Albi_Saint » Śr lis 10, 10 19:01

A, że się tak zapytam, bo mnie męczy tak kwestia, co to za system No place to hide? Co do Zan-Datsu, denerwuje mnie, że z gry zrobi się swoisty slahser. Wiem, że twórcy wypowiadali się, że nic takiego się nie stanie ale jednak mam pewne obawy.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez SALADYN » Śr lis 10, 10 19:48

Obawy istnieją zawsze to zrozumiałe a zwłaszcza jeśli ma się w pamięci MGS3 , każdy z was pamięta co zostało z survivala z Snake Eater'a , jeśli chodzi o "No Place to Hide" to nie mówimy tu o systemie a o koncepcji w której Kojima wymarzył sobie otwarty teren działań na którym walczyły dwie strony a pomiędzy tym na własny spoób przemyka gracz , z tego też nic nie wyszło.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » Śr lis 10, 10 21:48

a co do zrobienia z MGR slashera - wydaje mi sie że będziemy mieli tu sytuacje jak z MGS4. jesli chcieliśmy mogliśmy zaliczyc MGS4 niczym CoDa czy innego farcry'a lecąc z M60 i nawalając do wszystkiego co sie rusza, lub zakradać tunelami i ogłuszać wszystkich stunem z noża.

Tutaj widze też taką wolność, Raiden może będzie mógł się zakradac jak Rikimaru albo jechac przez wrogów niczym Ryu
uci
Uber Big Boss

Postprzez Albi_Saint » Cz lis 11, 10 01:43

No ale Raidenem? Raiden to nie Snake. Mam w pamięci jego akcje z MGS4 i skradanie trochę tutaj nie pasuje. Myślę, że twórcy ją jednak zamerykanizują, może nie jakoś brutalnie, ale to nie ten sam MGS.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez Gillian » Cz lis 11, 10 01:56

Ale o to chodzi że to nie ten sam MGS, bo po co komu kolejny taki sam MGS ; )? Akurat myślę że uci może być bliski prawdy i chciałbym, żeby taka dowolność rzeczywiście w R istniała.

I nie mówmy tu o "amerykanizacji" w kontekście uproszczenia skradanki na rzecz dynamicznej akcji, bo Japończycy akurat w kategorii skradanek żadnym autorytetem nie są. Rzekłbym, że akurat w gatunku slasherów mają się lepiej.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Albi_Saint » Cz lis 11, 10 22:29

Mi by się przydał. Tylko jeszcze ulepszony. Wiem, że nie są autorytetem, ale tak samo jest s God of War. Panowie z Santa Monica robią genialne slashery, a są ze Stanów Zjednoczonych. Myślę, że to może pójść w tym kierunku(ułatwienia). Może jestem tak sceptycznie nastawiony bo nigdy nie lubiłem Raiden'a?
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez uci » Pt lis 12, 10 00:03

raczej jednego slashera, na tym koniec. Amerykanie raczej na rynku slasherów nie maja za dużo do pokazania bo prawie każdy ich tytuł to klon systemu walki z GoWa (wolverine, dantes inferno) a jap. slashery to jednak każdy charakteryzuje się swoim własnym systemem.

Co do amerykanizacji, ja sie nie boje ułatwień itd. bardziej boje się żeby czas gry nie spadł do 6h
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt lis 12, 10 00:22

Bez przesady uci to w końcu MGS , 6h gry u Japończyka by nie przeszło , tyle pewno same dialogi będą mieć.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Albi_Saint » Pt lis 12, 10 00:39

uci, właśnie Japończycy nie są wiodącymi twórcami skradanek a takiego MGS'a robią i im wychodzi, to tak samo jak z GOW. Z tymi sześcioma godzinami to przesadziłeś, znaczy za mało ich.
Albi_Saint
Marionette Owl

Postprzez uci » Pt lis 12, 10 07:57

to ma byc Rising a nie MGS5 od samego początku mówione było o krótszej prostszej fabule i mniejszej ilości cutscenek. Na 6h filmików z gry nawet się nastawiam.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt lis 12, 10 12:55

uci napisał(a):od samego początku mówione było o krótszej prostszej fabule i mniejszej ilości cutscenek

Raczej zrównoważeniu elementów rozgrywkowych z przerywnikami - to nie znaczy że będzie mało, krótko i prosto.
SaladinAI
Cipher watches all

Powrót do Wieści z Zanzibaru