Dlaczego nie PC?

W celach porządkowych.

Dlaczego nie PC?

Postprzez plastus » So sty 06, 07 22:35

tak ostatnio sie zastanawiam,czemu MGS nie jest serią tworzonąna kompa.
Przecież daje to lepsze możliwości,można lepiej wszystko dopracować, i
dodać więcej elementów i różności. Jakie są wasze opinie?
plastus
Psycho Mantis

Postprzez Sage » So sty 06, 07 22:50

bo rynek konsolowy jest większy, bo gdy wyszło mgs1 pecety leżały daleko za psx i kojima pięknie się związał z sony.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez solid_stolec » So sty 06, 07 23:36

seria mg ma typowy konsolowy klimat. nie wyobrażam sobie przykładowo konwersji mgs 3 na pc. może gdyby kojima zaczął tworzyć na pc, seria wyglądałaby całkiem inaczej. możemy tylko gdybać.
mnie odpowiada jej obecny całokształt. przy okazji warto dodać, że konwersje mgs na pc nie były szczególnie udane. dopiero, kiedy zagrałem w mgs2 na ps2, odczułem w pełni radość z tej gry.
sony ps2 nie jest dużym wydatkiem ( ok. 500 zł ), można wyrwać używane jeszcze taniej.
chainsaw gutsfuck.
solid_stolec
Running Man

Postprzez Mr_Zombie » So sty 06, 07 23:57

Przede wszystkim, bo Konami to firma japońska. Japonia -> konsole. I wszystko jasne ^^.
Zresztą, zauważ, jak niektórzy recenzenci potrafili zjechać MGS2, gdy się pojawiła na PC. I nie chodzi już nawet o sprawy techniczne, lecz o klimat. Długie rozmowy - minus. Biseksualny wampir, nietykalna babka, sklonowani komandosi, bishonen, ex-prezydent z mechanicznymi łapkami, typ, który opanowuje drugiego siedząc mu w ramieniu itp - setki minusów.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Johny Sasaki » N sty 07, 07 00:32

Plastus co brales piszac, ze PC daje wieksze mozliwosci? Po 1 - w PC masz miliard herzow i ramu i w ogole karty graficzne full wypas a i tak by Ci to nie pociagnelo w porzadny sposob MGS3 (a z MGS2 widze tez ludzie maja problemy), po 2 - Kojima to fanboy SONY, po 3 - PC to jest do grania po sieci w FPP i RTS a nie do grania w tak genialne gry jak MGS.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Mr_Zombie » N sty 07, 07 03:00

Eee... To, że MGS2 krztusi się na blaszakach to wina tylko i wyłącznie niechlujnej konwersji. Sorki, ale jeżeli mogę sobie w domu pograć spokojnie w Prey'a (z włączonymi opcjami na medium, 1024x768), a MGS2 w intro mimo wszystko mi zwalnia to coś tu chyba jest nie tak.

MGS3 - gdyby się ktoś postarał - również by spokojnie ruszył na PC (nie powiesz mi, że MGS3 ma lepszą grafikę i większe przestrzenie niż, powiedzmy, Far Cry?).

Sęk jednak w tym, że po prostu Konami widocznie nie opłaca się wydawać MGSów na PC. O ile PES i Silent Hill (chyba) się przyjęły, bo wydane zostały kolejne części, o tyle MGS chyba dostał za duże baty i Konami się obraziło.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez kul2 » N sty 07, 07 10:39

seria mg ma typowy konsolowy klimat

Seria, ktora zostala stworzona wylacznie na komputery ma konsolowy klimat, zdolniacha z tego Kojimy.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez uci » N sty 07, 07 11:08

no mi MGS2 na PC chodził bez większych zgrzytów, jaimś cudem sie udało.

po drugie PC nie słuzy tylko do FPP i RTSów, sam 3 częsci MG przeszlem na PC (MGS1/2 i GB) więc PC tez się nadaje do grania w MGS, a co więcej spokojnie komputer pociągnął by MGS3, wystarczyło by go tylko dobrze zkonwertować...
gdyby tą gre dobrze zkonwertowno w poprzednich czesciach, a MGS wydano nieco wcześniej na PC, kto wie czy bysmy nie pykali teraz w MGS3...
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Mr_Zombie » N sty 07, 07 14:32

Szczerze, to śmieszą mnie teksty, że jak PC to tylko FTP, RTS, strategie i RPG :|. Siedzę na PC już od ponad 10 lat i zaliczyłem na nim wiele przygodówek, platformówek (2D i 3D), bijatyk (od klasyków pokroju Mortal Kombat czy różne odmiany Street Fightera, aż po bijatyki 3D z PSXa i Dreamcasta), skradanek, wyścigów itp itd. Teorie, że PC się do tych wszystkich gier nie nadaje wywodzi się jedynie z tego, że albo ktoś ma uraz do blaszaków, albo do klawiatury i myszki, zapominając, że nie od dziś na rynku jest szeroka gama padów, kierownic czy innych kontrolerów.

kul napisał(a):Seria, ktora zostala stworzona wylacznie na komputery ma konsolowy klimat, zdolniacha z tego Kojimy.

lol, dopiero teraz przeczytałem, że MSX'y to były komputery, przy których swoją drogą Microsoft maczał palce :D.

http://pl.wikipedia.org/wiki/MSX
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Johny Sasaki » N sty 07, 07 14:43

Ja gram i na PC i na PS2, i wiem z doswiadczenia, ze przygodowka na PC to nic w porownaniu z przygodowka na PS2. No chyba ze mowimy o point & click. Ale zasadniczo mam racje mowiac, ze PC jest najlepsze do XX i YY a PS2 do ZZ i XXX. Najlepsze to nie znaczy jedyne sluszne. Silent Hill sie NIE przyjely. SH2 zostal wydany bo dobrze sie sprzedawal (dorzucili pare bonusow i wydali to jako Restless Dreams na PC i XBOX), SH3 wydali na PC bo na PS2 sie sprzedawal nienajlepiej, z SH4 podobnie. Jesli MGS2 zostal niechlujnie skonwertowany, to myslisz ze MGS3 bedzie dobrze skonwertowany? No i wezcie jeszcze pod uwage to, ze Kojima lubi SONY i Playstation a nie lubi za bardzo reszty.

Aha - Zombie, gratuluj grania w MK czy SF na PC. Ale wiesz, ze grajac na klawiaturze czy nawet na padzie nie osiagniesz w SF jakiegos konkretnego poziomu? O TekKenie nie wspomne. Chociaz do pogrania sobie calkiem spoko. No i w ogole pomysl, w co lepiej by Ci sie gralo: w RE4 na PC czy w RE4 na GC/PS2? PC jak najbardziej nadaje sie do wszystkiego, tylko jak mozna grac w to samo w bardziej komfortowych warunkach, to po co sie meczyc?
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez kul2 » N sty 07, 07 15:02

Mr_Zombie napisał(a):
lol, dopiero teraz przeczytałem, że MSX'y to były komputery, przy których swoją drogą Microsoft maczał palce :D.

http://pl.wikipedia.org/wiki/MSX

No i dlatego gadanie o jakichkolwiek konsolowych korzeniach serii jest glupstwem :)
Metal Geary powstawaly z mysla o komputerach.

No i wezcie jeszcze pod uwage to, ze Kojima lubi SONY i Playstation a nie lubi za bardzo reszty

Gdyby tu chodzilo o osobiste preferencje to Kojima skupilby sie na DSie i Wii, co wielokrotnie sugerowal. Sek w tym, ze Kojima jako pracownik Konami i tworca jednej z najslynniejszych serii na konsole Sony nie moze ot tak wprost zaczac tworzyc dla konkurencji.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Mr_Zombie » N sty 07, 07 15:28

Johny Sasaki napisał(a):ze przygodowka na PC to nic w porownaniu z przygodowka na PS2. No chyba ze mowimy o point & click.

To zależy, co kto rozumie pod pojęciem "przygodówka", bo ostatnimi czasy, jak to było napisane w artykule bodajże w Neo+, za przygodówkę uważa się byle grę akcji, w której od czasu do czasu trzeba z kimś porozmawiać, bądź raz na etap podnieść klucz i użyć go na drzwiach...

Zresztą, niektóre "przygodówki" konsolowe również na PC są dostępne (vide RE, SH, czy też Tomb Raider, Prince of Persia i inne), wsyzstkie przechodziłem za pomocą klawiatury (i myszy) i jakoś przeszedłem, świetnie się bawiłem, nie narzekam.

Silent Hill sie NIE przyjely. SH2 zostal wydany bo dobrze sie sprzedawal (dorzucili pare bonusow i wydali to jako Restless Dreams na PC i XBOX), SH3 wydali na PC bo na PS2 sie sprzedawal nienajlepiej, z SH4 podobnie.

Wiesz, ile kosztuje skonwertowanie gry i jej ponowne wydanie (tłoczenie płyt, robienie grafik, rozsyłanie do sklepów itp)? Gdyby SH2 się nie przyjął dobrze, to Konami w ogóle zlałoby rynek PC bojąc się, że po raz kolejny mogą wydać grubą kasę na konwersję, która ponownie "nie sprzeda się dobrze", a swych programistów woleliby zająć tworzeniem nowej gry na konsole, która "sprzeda się dobrze", aniżeli zajmować ich konwersją na PC.
A SH3 to jedna z lepiej skonwertowanych gier, w jakie przyszło mi zagrać (pomijając momentami tekstury w niskiej rozdziałce, grafika robiła olbrzymie wrażenie).

Aha - Zombie, gratuluj grania w MK czy SF na PC.

Po pierwsze, kiedy wychodziły pierwsze Mortale czy Street Fightery, o typowych padach (pomijam SNESa i jego dość marnej jakość konwersje) się ludziom nie śniło, toteż w te gry pykało się albo na joystickach, albo właśnie na klawiaturze. A fakt, że można było robić wspaniałe kombosy, Brutality czy Fatality w Mortalu właśnie przy pomocy klawiatury świadczy, że na PC można grać.

Ale wiesz, ze grajac na klawiaturze czy nawet na padzie nie osiagniesz w SF jakiegos konkretnego poziomu? O TekKenie nie wspomne.

Skoro ani na klawiaturze, ani na padzie nie osiągnę konkretnego poziomu, to niby na czym?
Zresztą, po tym, jak przeszedłem niemalże całe Street Fighter Alpha, SF vs X-Men, SF vs Marvel, Capcom vs Marvel, gdzie jedynie Zangiefem grało mi się trudno (bo pełne kółko to jednak trudno zrobić na klawiaturze), a potem siadłem do pada i PS2, to nawet wykonanie zwykłego fireballa Kenem trudno mi było zrobić :|.

tylko jak mozna grac w to samo w bardziej komfortowych warunkach, to po co sie meczyc?

Co rozumiesz przez komfortowe warunki? Pad - jak już wspomniałem, można dostać na PC od groma różnych typów. Kanapa, fotel? Ktoś ci broni kupić sobie wygodne krzesło, bądź też właśnie pociągnąć sobie kabel i siąść na kanapie? Telewizor? Obecnie chyba już wszystkie karty graficzne mają wyjście TV, toteż wystarczy kabel i już masz grę na TV...

BTW. Sorki za wielki offtop ;)
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Johny Sasaki » N sty 07, 07 16:12

Niby na Arcade Sticku, to wie kazdy kto choc troche gra w bijatyki;P A co do SH niby masz racje ale nie zmienia to faktu, iz klapa na PS2 SH3 i 4 zdecydowala o ich wypuszczeniu (SH2 skonwertowano dlatego ze swietnie sie sprzedawal). Ja rozumiem, ze swietnie sie bawisz grajac na kompie, ale to nie to samo. Zreszta wydaje mi sie, ze wiesz na czym polega roznica, bo chyba masz/miales GC? A przynajmniej tak mi sie zdawalo;P
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gac666x » N sty 07, 07 16:22

Omg Johny śmieszysz mnie naprawde ;].

To co Mr_Zombie powiedział. Nie mam ochoty wszczynać kolejnej wojny konsola vs PC ale jawnogrzesznica ludzie przesadzacie momentami ;]. Jak wam tak przy kompach niewygodnie to radzę się przemeblować ;].

Ja ostatnio pykam w Metroid Fusion na mojej przenośnej konsoli czyli Laptop Asus. Sorry, ale podpinam pada i jade na baterii i TO jest dopiero konsola ;], bo mam porządną rozdzielczość i wygode przenoszenia, to jest dopiero komfort.

Pierdolenie takie, że na PC nie można siedzieć w wygodnym fotelu to tylko świadczy o tym, że albo siedzicie na taborecie a wasz komp jest wcisnięty w kąt albo macie doświadczenie wyłącznie ze szkoły. Ja wykładam się w pozycji pół leżącej i mam taką wygodę o jakiej czasem marzą konsolowcy.
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez whymaster » N sty 07, 07 16:39

Ja chromole tylko to, że komp to komp, a konsola to konsola. Kompa kupuje do wielu różnych celów, konsolę zwyklę do rozrywki. Zwykle jest też tak, że jak jakaś konsola wychodzi, to kompy muszą ją scigać około roku lub czasami 2 lata, by dojść do ich poziomu, tak mi się najwyraźniej zdaje. Mam oba sprzęty w domu i nie narzekam. Gram tu czasami, gram i tam, nie czuje się jakoś bardzo związany z którąkolwiek platformą, gram, bo lubie.
Już odchodzisz w niepamięć, Już nieważne ludzkie łzy, Już niepotrzebne moje zdanie, Tylko nasze, cudze sny. - Whymaster
whymaster
Semper Fi

Postprzez kul2 » N sty 07, 07 17:05

Gram tu czasami, gram i tam, nie czuje się jakoś bardzo związany z którąkolwiek platformą.

:lol: :lol: :lol: Kogo Ty chcesz oszukac? :lol: :lol: :lol:

;)

Temacik zamykamy, bo do niczego konkretnego nas nie doprowadzi.
kul2
Niewidzialna Armia

Powrót do ARCHIWUM